Investiranje v surovine: 10 izmed najbolj trgovanih surovin na svetu

Roberto Rivero
22 Min branje

Trg surovin je priljubljen pri številnih trgovcih, deloma zaradi visoke stopnje nestanovitnosti, ki je lahko prisotna, kar trgovcem omogoča, da imajo dobiček tako od naraščajočih kot padajočih cen. Poleg tega blago ponuja trgovcem in vlagateljem priložnost za diverzifikacijo svojega portfelja, kar je pomemben del obvladovanja tveganja . 

V tem članku si bomo podrobno ogledali deset najpogosteje trgovalnih dobrin na svetu in kako lahko z njimi trgujete!

Vsak posameznik se vsakodnevno sooča z različnimi surovinami – od jutranje kave in pomarančnega soka, do nafte in plina za potrebe vašega avtomobila in doma. Česar pa se morda niste zavedali je, da lahko v vsako od navedenih surovin tudi investirate ali trgujete z namenom ustvarjanja dobička.

V tem članku boste odkrili:

Kaj so surovine?

Osnovna definicija označuje surovine kot osnovne dobrine ali surov material, ki se uporablja v trgovini. Posamične surovine so običajno sestavni del kompleksnejših izdelkov ali storitev. Na primer sladkor ali kakav sta surovini, ki sta sestavni del čokolade.

Kar razlikuje surovine od končnih izdelkov je, da so zamenljive in standardizirane. To pomeni, da ne glede na to, kdo ali kje proizvaja določeno surovino, bosta imeli dve enaki enoti iste surovine bolj ali manj enako kakovost in ceno. 500 gramov sladkorja bo tako enako vredno ne glede na to, ali je bilo proizvedeno v Indiji, Braziliji ali na Tajskem.

Včasih se je s surovinami fizično trgovalo, danes pa se večino trgovine s surovinami opravi online.

Kar loči surovine od drugega blaga, je dejstvo, da so zamenljive in standardizirane. To pomeni, da ne glede na to, kdo ali kje je narejena surovina, imata dve enakovredni enoti izdelka bolj ali manj enako kakovost in ceno. Zato bi imelo 500 gramov sladkorja enako vrednost, če bi ga proizvajali v Indiji, Braziliji ali na Tajskem.

Katere vrste blaga se uporabljajo pri trgovanju? Na splošno se surovine kopljejo, gojijo ali proizvajajo.

Nekatere najosnovnejše vrste izdelkov so na primer sladkor, kakav in kava arabica. Vendar jih je še mnogo več, zato si oglejmo štiri glavne kategorije, ki opredeljujejo surovine:

Surovine so razdeljene v 4 kategorije

Katere so torej glavne kategorije surovin, s katerimi je mogoče trgovati na blagovnih borzah?

Na splošno gledano so surovine lahko ekstrahirane, gojene ali pridelane. Obstajajo štiri glavne kategorije surovin in sicer:

Kmetijske surovine: surovi materiali, kot so sladkor, bombaž, kavina zrna, idr.
Energetske surovine: petrokemične surovine, kot sta nafta in plin.
Kovine: vključuje plemenite kovine, kot so zlato, srebro in platina ter navadne kovine, kot je baker.
Živinorejsko blago: sem spadajo živo govedo in mesni proizvodi.

Pri trgovanju s surovinami boste naleteli tudi na pojma kot sta trde in mehke surovine. 

⭆ Trdno blago je predvsem tisto, ki se pridobiva (zlato, nafta itd.)

⭆ Mehko blago so kmetijski ali živalski proizvodi (pšenica, soja, svinjina, sladkor itd.)

To je le majhen izbor blaga znotraj štirih glavnih kategorij surovinske ali blagovnega trga.

Preden podrobno spoznamo, kako se naučiti trgovanja z blagom in kako investirati v surovine, je pomembno razumeti, da večina trgovcev in vlagateljev išče najbolj tržene ali najbolj likvidne izdelke na finančnih trgih .

Kot si lahko predstavljate, se z nekaterimi izdelki trguje bolj aktivno kot z drugimi. Na primer, trg krme za živai, lahko vključuje le kmeta in delniške družbe, zato ne ustvarja toliko komercialne dejavnosti.

Na trgu, kot je nafta, pa bodo sodelovala javna vrtalna podjetja, vrtalna podjetja, ki jih podpira vlada, servisna podjetja, kot sta BP in Shell, letalske družbe, ki aktivno sodelujejo pri nakupu in prodaji nafte, da bi ohranile nizke stroške goriva, in seveda špekulanti.

Ne skrbite, v nadaljevanju vam bomo povedali, s katerimi proizvodi je najbolje trgovati na finančnih trgih, poglejsmo si 10 najpomembnejših surovin na svetu.

Katerih 10 surovin se uvrša na seznam najbolj trgovanih surovin

V naslednjih nekaj razdelkih si bomo podrobno ogledali 10 najpogosteje trgovanih surovin na svetu.

Surova nafta Brent
WTI surova nafta
Zemeljski plin
Zlato
Srebro
Baker
Kava
Sladkor
Kakav
Bombaž

Brezplačni spletni seminarji o trgovanju z Admirals

Želite izvedeti več o trgovanju in vlaganju? Zakaj se ne bi prijavili na spletne seminarje? Te seje v živo, ki jih vodi izkušen trgovec, potekajo večkrat na teden in so popolnoma brezplačne! Kliknite spodnjo pasico za ogled prihajajočega urnika:

Brezplačni trgovalni webinarji

Udeležite se webinarjev v živo, ki jih gostijo naši strokovnjaki za trgovanje

Surova nafta Brent

Prvi dve surovini na našem seznamu najbolj trgovanega blaga na svetu ne bi smela biti presenečenje.

Kljub premikom v smeri bolj zelene energije v zadnjih letih je surova nafta še vedno zelo velika igralka. Poganja naše avtomobile, ogreva naše domove in proizvaja gnojila, pesticide in plastiko. 

Surova nafta Brent je ena od dveh glavnih vrst surove nafte, ki delujeta kot globalna merila uspešnosti za industrijo, druga pa je nafta WTI. Surova nafta Brent se pridobiva iz Severnega morja in je označena kot lahka in sladka nafta.

Lahka zaradi nizke gostote in sladek zaradi nizke vsebnosti žvepla. Zaradi obeh teh lastnosti je nafto Brent razmeroma enostavno prečistiti.

Upodobljeno: Admirals MetaTrader 5 – tedenski grafikon nafte Brent . Časovni razpon: 7. februar 2016 – 26. avgust 2022. Datum zajema: 26. februar 2022. Pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

WTI surova nafta

Zahodnoteksaška vmesna (WTI) surova nafta deluje kot drugo merilo za svetovne cene nafte in je tudi eno izmed najpogosteje trgovanih surovin na svetu.

Vrtajo jo v različnih zveznih državah po ZDA, opisujejo pa jo tudi kot sladko in lahko, saj ima celo nižjo vsebnost žvepla in gostoto kot nafta Brent.

Cene nafte WTI in nafte Brent so v preteklosti pozitivno vplivale na svetovno gospodarsko rast. Ko gospodarstvo raste, se povpraševanje po nafti neizogibno poveča, kar dvigne njeno ceno.

Upodobljeno: Admirals MetaTrader 5 – tedenski grafikon surove nafte WTI . Časovni razpon: 7. februar 2016 – 26. avgust 2022. Datum zajema: 26. avgust 2022. Pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Zemeljski plin

Zemeljski plin je še en pomemben vir svetovne energije, ki se nahaja globoko pod površjem zemlje. Čeprav je zemeljski plin neobnovljiv vir energije, je najčistejše fosilno gorivo in je zelo vsestranski ter zadovoljuje veliko enakih potreb kot surova nafta.

Medtem ko svet zmanjšuje emisije v poskusu, da bi do leta 2050 dosegel neto ničelno vrednost, bo neizogibno treba omejiti uporabo surove nafte in zemeljskega plina. Vendar pa se pričakuje , da bo zemeljski plin med prehodom še naprej glavni vir svetovne energije, ker proizvaja manj emisij kot nafta.

Upodobljeno: Admirals MetaTrader 5 – tedenski grafikon za zemeljski plin . Časovni razpon: 7. februar 2016 – 26. avgust 2022. Datum zajema: 26. avgust 2022. Pretekla uspešnost ni nujno pokazatelj prihodnje uspešnosti.

Zlato

Zlato, plemenita kovina, ki je bila stoletja iskana, se zdaj uporablja predvsem za proizvodnjo nakita in kot sredstvo za naložbe, pridobivajo pa ga predvsem na Kitajskem, v Avstraliji, Rusiji in ZDA.

Zlato je ena najbolj trgovanih dobrin na svetu, vendar v času negotovosti pogosto postane še bolj priljubljena pri vlagateljih. To je zato, ker velja za varno sredstvo , kar pomeni, da v času gospodarskih in političnih prevratov običajno ohrani vrednost ali se celo podraži.

 Upodobljeno: Admirals MetaTrader 5 – Zlati tedenski grafikon. Časovni razpon: 6. marec 2016 – 26. avgust 2022. Datum zajema: 26. avgust 2022. Pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Srebro

Druga plemenita kovina, srebro, je bila tudi človeštvo že stoletja iskana. V nasprotju z zlatom približno polovica povpraševanja po srebru izvira iz njegove industrijske uporabe, na primer v solarnih panelih in električnih izdelkih.

Vendar, tako kot po zlatu, velik del povpraševanja po njem nadzorujejo draguljarji in naložbe. Čeprav se srebro prav tako šteje za varno sredstvo, se ne zdi tako zanesljivo kot zlato, ker je vrednost zlata manj odvisna od industrije.

 Upodobljeno: Admirals MetaTrader 5 – srebrni tedenski grafikon. Časovni razpon: 21. februar 2016 – 26. avgust 2022. Datum zajema: 26. avgust 2022. Pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Baker

Baker je zelo pomembna kovina v sodobnem svetu. Zaradi svojih lastnosti, da je odličen prevodnik električne energije in toplote, se pogosto uporablja v elektronski in gradbeni industriji.

Čile je pomemben proizvajalec, saj je leta 2020 predstavlja skoraj tretjino celotne svetovne proizvodnje. Peru, Kitajska in ZDA, če naštejemo le nekatere, so prav tako pomembni, čeprav manjši proizvajalci.

Zaradi njegove uporabe v predelovalnih dejavnostih je cena bakra močno odvisna od gospodarske proizvodnje, zato se povpraševanje po navadni kovini obravnava kot zanesljiv pokazatelj gospodarskega zdravja – zaradi česar si je prislužil vzdevek »Dr Copper«. 

Upodobljeno: Admirals MetaTrader 5 – Copper tedenski grafikon. Časovni razpon: 21. februar 2016 – 26. avgust 2022. Datum zajema: 26. avgust 2022. Pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Kava

Z ocenjenimi 2,25 milijarde popitih skodelic na dan po vsem svetu, ne bi smelo biti presenetljivo, da je kava eno najbolj trgovanih dobrin na svetu. Kavna zrna gojijo v več kot 50 državah, v tako imenovanem »kavnem pasu«, največji proizvajalec pa je Brazilija.

Obstajata dve glavni sorti, ki predstavljata veliko večino proizvodnje kave: arabica in robusta. Arabica na splošno velja za kakovostnejšo, zaradi česar je bolj priljubljena, saj predstavlja približno 60 % celotne porabe kave.

Ko gre za trgovanje, ima arabica bolj stabilne cene, medtem ko je cena robuste na splošno bolj nestanovitna.

Upodobljeno: Admirals MetaTrader 5 – Arabica tedenski grafikon. Časovni razpon: 10. januar 2016 – 26. avgust 2022. Datum zajema: 26. avgust 2022. Pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Sladkor

Nekoč razkošje, rezervirano za bogate, je sladkor že dolgo zelo iskano blago. Zaradi njegove uporabe v hrani in pijači po vsem svetu, skupaj z drugimi manj znanimi uporabami, na primer v medicinski opremi in lepotnih izdelkih, je sladkor eno najpogosteje trgovanih dobrin na trgu.

Čeprav je sladkor dandanes veliko bolj dostopen, še vedno velja za luksuzno dobrino, kar pomeni, da sta, tako kot pri drugih dobrinah na tem seznamu, njegovo povpraševanje in s tem cena običajno v pozitivni korelaciji z gospodarsko uspešnostjo.

Upodobljeno: Admirals MetaTrader 5 – tedenski grafikon belega sladkorja . Časovni razpon: 21. februar 2016 – 26. avgust 2022. Datum zajema: 26. avgust 2022. Pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Kakav

Naslednje najbolj trgovano blago na našem seznamu, kakav se uporablja za proizvodnjo enega izmed najljubših izdelkov na svetu, čokolade!

Proizvodnja kakava je v glavnem koncentrirana v Zahodni Afriki in Latinski Ameriki, pri čemer Zahodna Afrika predstavlja 70 % svetovne proizvodnje. Z veliko večino blaga se trguje v ameriških dolarjih, vendar je kakav eden zadnjih, s katerim se še vedno običajno trguje v britanskih funtih.

Upodobljeno: Admirals MetaTrader 5 – Cocoa Weekly Chart. Časovni razpon: 29. februar 2015 – 26. avgust 2022. Datum zajema: 26. avgust 2022. Pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Bombaž

Večina ljudi, ki bere ta članek, najverjetneje trenutno nosi vsaj en kos oblačila, izdelanega z uporabo zadnjega predmeta na našem seznamu najbolj trgovanega blaga na svetu. 

Toda poleg oblačil in gospodinjskih predmetov se bombaževo seme uporablja tudi kot krma za živino, iz njega se dela olje, ki se nato uporablja pri izdelavi mila, margarine, gume in plastike. Linters, ki so vlakna, ki jih najdemo v semenu bombaža, se uporabljajo tudi za izdelavo povojev in bankovcev. Indija, Kitajska in ZDA so tri največje proizvajalke bombaža na svetu.

Upodobljeno: Admirals MetaTrader 5 – tedenski grafikon Cotton . Časovni razpon: 24. januar 2016 – 26. avgust 2022. Datum zajema: 26. avgust 2022. Pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Trgovanje s surovinami s CFD-ji

Morda si zastavite naslednje vprašanje: kaj je CFD na blago ali surovine?

CFD (ali pogodba za razliko) trgovcu omogoča, da špekulira o vzponu in padcu trga, ne da bi moral biti lastnik izdelka.

CFD je v bistvu pogodba med dvema strankama: trgovcem in posrednikom. Na koncu pogodbe obe strani zamenjata razliko med ceno blaga v času podpisa pogodbe in ceno blaga na koncu.

Trgovec v bistvu plačuje razliko med začetno in končno ceno izdelka, s katerim trguje.

Preprostost vstopanja in izstopanja iz pozicij v primerjavi z drugimi instrumenti trgovanja je le eden od razlogov, zakaj je trgovanje s CFD-ji na blago zelo priljubljeno. To ne pomeni, da je enostavno, vendar obstajajo določene prednosti, kot so:

✅ Vzvod : trgovanje s finančnim vzvodom, lahko povzroči večje dobičke, vendar pa morate biti previdni, saj lahko privede tudi do večje izgube.

 24h / 5d: trgovci lahko trgujejo štiriindvajset ur na dan, pet dni v tednu in dostopajo do možnosti za različne izdelke po vsem svetu.

Ničelna provizija: trgovci lahko trgujejo z nič provizijami, plačajo le spread

 Izkoristite narašča in se uvršča trgu: če greš v pravo smer, seveda. V nasprotnem primeru lahko pride do izgub.

Politika zaščite negativnega ravnovesja

News Novice in analize prostega trga, ki jih zagotavlja Dow Jones

 Dostop do surovin na MetaTrader 4 in MetaTrader 5.

Imeti pravo platformo in zaupanja vrednega posrednika sta zelo pomembna vidika trgovanja. Še nimate platforme za trgovanje? Nato kliknite spodnji gumb, da ga prenesete, brezplačno! Tako lahko na lastne oči vidite vse razpoložljive instrumente in njihove značilnosti, da se pred vlaganjem v surovine najbolje odločite:

Vodilna multifunkcijska platforma za trgovanje na svetu


Primer trgovanja surovinami preko CFD-jev

Predstavljajte si, da mislite, da bo cena surove nafte WTI padla, zato se odločite za odprtje prodajne ali kratke pozicije. Teoretično bi trgovino odprli po ceni in če bi cena padla, bi zaprli trgovino in razliko dodali v dobiček.

V tem primeru je bila 3. aprila 2020 tržna cena surove nafte WTI 28,46 USD za sod. Ena serija (standardna velikost CFD-ja) je enaka 100 sodčkom. Zato bi vrednost ene serije WTI znašala 2.846 USD.

Razpoložljivi vzvod je 1:10, zato bi morali imeti na svojem trgovalnem računu vsaj 722 USD, če želite odpreti trgovanje z enim lotom ali 2.846 USD surove nafte WTI. (2846/10 = 285).

Če bi odprli kratko pozicijo pri 28,46 USD in jo nato zaprli pri 7,69 USD za sod (21. aprila 2020), bi bila razlika med začetno in končno ceno 20,77 USD za sod.

Vir: Admirals MT5 Supreme Edition - WTI. Dnevni grafikon - obseg podatkov: posneto marec 2021. Upoštevajte, da pretekla uspešnost ni zanesljiv kazalnik prihodnjih rezultatov.

Za izračun dobička bi morali to razliko v ceni pomnožiti z velikostjo posla in z vrednostjo premika v eno točko. Velikost pogodbe in vrednost točke se pri različnih izdelkih razlikujeta, zato je pomembno, da to upoštevate vnaprej.

V tem primeru je bila pogodbena velikost en sklop ali 100 sodov WTI. In vrednost premika v eno točko (0,01) je 1 USD. To nam daje:

(28,46 - 7,69) x 100 x 1 $ = 2.077 USD

Z naložbo v surovine bi zaslužili 2.077 USD! (brez upoštevanja trgovinskih stroškov). Samo ne pozabite, da če bi se cena WTI zvišala, namesto da bi se znižala, bi izgubili enak znesek.

Naložbe v surovine preko ETF skladov

ETF , ali indeksi sklad se trguje na borzi, je sklad, ki vlaga v skupine finančnih sredstev. Kot trgovec lahko v ta sredstva vlagate prek posrednika ali neposredno na borzi.

ETF-ji so najbolj znani po tem, da vsebujejo pakete delnic, vendar nekateri ETF-ji vlagajo v fizične izdelke, kot so zlate palice, drugi pa v terminske pogodbe ali opcije.

S tem v mislih je tveganje, ki je povezana s trgovanjem z ETF-ji odraženo glede na premikanja cen sredstev, ki jih vsebuje posamezni ETF. ETF, ki vlagajo v fizične izdelke, nosijo podobna tveganja kot neposredne naložbe v fizične izdelke, medtem ko tisti, ki vlagajo v terminske pogodbe, nosijo podobna tveganja kot na primer neposredni nakup terminskih pogodb.

✔️ Ena glavnih prednosti vlaganja v surovine preko ETF-jev je raznolikost, ki jo prinaša naložba v vrsto sredstev prek sklada, namesto da bi izbrali posamezna sredstva za vlaganje. To pa lahko po drugi strani pomeni, da boste zamudite velike premike, ki se dogajajo na posameznih izdelkih ali delnicah...

Trgovanje z delnicami, ki pokrivajo surovine

Pod "blagovnimi delnicamii" mislimo na delnice podjetij, ki proizvajajo surovine. Teorija pravi, da dohodek teh podjetij temelji na ceni izdelka, ki ga prodajajo; Če se cena izdelka poveča, se poveča tudi dohodek podjetja in cena delnice.

Vendar pa je izziv pri tem pristopu, da poleg dejavnikov, ki lahko vplivajo na cene surovin, obstajajo tudi tveganja za dohodek proizvajalca blaga. Tej vključujejo:

  • Tržna konkurenca
  • Stroški poslovanja
  • Obrestne mere
  • Uspešnost lokalnega gospodarstva
  • Rast / krčenje cen / dohodka

Odkrijte tudi možnost investiranja v delnice, ki prinašajo odlične dividende: Najboljše delnice za investiranje v dividende .

Iščete delnice z visokimi dividendami?

Investirajte pri Admirals in izbirajte med 4000 globalnimi delnicami

Kaj vpliva na cene surovin?

1.Zamenljivost surovine

Zamenljivost preprosto pomeni, da se bodo na trgu iskale cenejše alternative, kadar je to pač mogoče. Ko določena surovina postane predraga, bodo kupci iskali cenejše rešitve. Če bodo našli ustrezno alternativo, bodo potem kupovali to drugo surovino in zaradi nižjega povpraševanja po prvotni surovini se bo njihova cena po pričakovanjih s časoma znižala.

Takšen primer je recimo baker, ki se uporablja v raznoraznih industrijah. Če se cena bakra močno poviša, ga številni proizvajalci zamenjajo z aluminijem.

2.Kako vreme vpliva na cene surovin?

Tudi vreme lahko pomembno vpliva na cene surovin. Ko govorimo o kmetijskih surovinah na ponudbo najbolj vplivajo nenormalne vremenske razmere, kot je ekstremen dež ali suša. Večina kmetijskih surovin, kot so kava, kava ali pomarančni sok, se namreč nabira oz. goji, za kar pa potrebujejo stabilne vremenske razmere.

Vreme pa ima vpliv tudi na cene energetskih surovin. Hladne zime vplivajo na večjo potrebo po ogrevanju in s tem na višje povpraševanje po kurilnemu olju in zemeljskemu plinu. Podobno velja za ekstremno tople razmere, ki vodijo v večjo potrebo po klimatizacij in s tem na višje povpraševanje po elektriki, posledično pa po zemeljskemu plinu in premogu.

3 razlogi zakaj trgovati s surovinami!

Četudi obstajajo številni razlogi, zakaj začeti s trgovanjem s surovinami, pa vsaj trije med njimi v očeh sodobnih trgovalcev tovrstno trgovanje delajo še posebej privlačno: naraščajoče svetovno prebivalstvo, varovanje pred inflacijo in diverzifikacija portfelja.

1.Rast svetovnega prebivalstva vpliva na cene surovin

Rast svetovnega prebivalstva je eksplodirala v začetku dvajsetega stoletja in je dosegla že 7,7 milijarde. Čeprav se letna stopnja rasti nekoliko upočasnjuje, še vedno znaša približno 1% letno, kar pomeni, da bo število ljudi na svetu še naprej naraščalo.

Rast prebivalstva potem vpliva na povečano povpraševanje po infrastrukturi, to pa ima lahko močan vpliv na višje povpraševanje tako po kovinah kot po energetskih surovinah. Več ljudi na svetu pomeni tudi, da je potrebno nahraniti več lačnih ust, torej gre pričakovati tudi višje povpraševanje po kmetijskih surovinah.

Več ljudi na svetu torej na koncu vodi do vse večjega povpraševanja po vseh vrstah surovin, zatorej lahko pričakujemo njihovo dolgoročno rast.

2.Zaščito pred inflacijo

Inflacija je merilo rasti cen in pomeni, da bo imela današnja vsota denarja manjšo kupno moč v prihodnosti. V primeru surovin pomeni, da bomo v prihodnosti potrebovali več dolarjev, da bomo lahko kupili enako količino določene surovine.

Z neposredno naložbo v surovine pa se lahko premeteni vlagatelji zaščitijo pred tovrstnimi dvigi cen in lahko potencialno celo zaslužijo s prodajo surovin po višji ceni enkrat v prihodnosti.

3.Razpršitev portfelja

Veliko vlagateljev nima dovolj razpršenih portfeljev. V večini zahodnih držav predstavlja glavnina neto vrednosti gospodinjstva njihova nepremičnina. Tisti pa, ki investirajo tudi na druga področja, se običajno držijo delnic in obveznic.

Problem pri vsem skupaj lahko nastane, če trg, v katerega investirate, doživi zlom (npr. zlom nepremičninskega trga ali delniškega trga), saj bo vrednost vašega portfelja močno upadla. Če bi investirali v različne naložbene razrede, pa se vpliv zloma posameznega trga na celoten portfelj zniža ali celo nadomesti s stabilnim ali celo rastočim delom drugih naložbenih razredov.

Surovine lahko predstavljajo enega izmed naložbenih razredov, ki ga je moč dodati v vaš portfelj z namenom razpršitve in boljšega upravljanja tveganja.

Če ste pripravljeni začeti trgovati s surovinami, je eden izmed prvih korakov, da si namestite trgovalno platformo.

MetaTrader 5 je vodilna trgovalna platforma na svetu, ki jo lahko uporabite za spremljanje cen in za trgovanje na tisoče finančnih instrumentov na različnih trgih – delnice na ameriških trgih in ostale delnice, valute in surovine. Dobra novica je, da si lahko MT5 namestite popolnoma brezplačno!

Investiranje v surovine - zaključek

Surovine so za marsikoga zanimive za trgovanje zaradi svoje pojavnosti v fizični obliki. Medtem ko imajo druge finančne naložbe, kot so Forex, indeksi in kriptovalute element abstraktnosti, pa vsi lažje razumemo, kaj pomeni sodček nafte, kilogram sladkorja ali zlata palica.

Izziv pa je v učinkovitem trgovanju! Upamo, da ste v tem vodniku spoznali kaj koristnega. Če ste prišli tako daleč, potem imate sedaj pregled na glavnimi surovinskimi trgi in veste, kaj vpliva na njihove cene. Poznate načine, kako lahko investirate ali trgujete s surovinami, od nakupa fizičnega blaga do trgovanja s surovinami preko CFD-jev.

Če ste vadili z demo računom in menite, da ste pripravljeni odpreti pravi trgovalni račun, kliknite naslednji gumb in izberite vrsto računa, ki najbolj ustreza vašim potrebam:

Trgujte Surovinske CFDje

Trgujte s CFD-ji za surovo nafto, kavo, zlato, srebro in druge!

Ste željni dodatnega znanja? Potem si oglejte naslednje članke:

O Admirals

Smo brokerski posrednik s svetovno prisotnostjo in pod nadzorom najvišjih finančnih organov. Zagotavljamo dostop do najbolj inovativnih trgovskih platform. Delujemo s CFD-ji, delnicami in ETF-ji.

Želimo vam uspešno trgovanje!

Admirals

To besedilo vsebuje dodatne informacije o vseh analizah, ocenah, napovedih, napovedih in drugih informacijah (v nadaljevanju "Analize"), objavljenih na spletni strani Admirals.

1. Analiza je bila objavljena za informativne namene in se ne sme šteti za investicijsko svetovanje ali priporočilo.

2. Vsaka stranka neodvisno sprejema investicijske odločitve in Admirals ne odgovarja za kakršno koli izgubo, ki izhaja iz take odločitve, ne glede na to, ali odločitev temelji na analizi.

3. Vsako analizo opravi neodvisni analitik (v nadaljnjem besedilu: avtor) na podlagi svojega osebnega mnenja.

4. Za zagotovitev zaščite interesov strank in objektivnosti analize je Admirals vzpostavil notranje postopke za preprečevanje navzkrižja interesov.

5. Čeprav si prizadevamo zagotoviti zanesljivost in popolnost informacij, ki so na voljo v analizah, Admirals ne more zagotoviti točnosti in popolnosti kakršnih koli informacij v analizah. Predstavljene številke, ki se nanašajo na prejšnja gibanja cen, ne zagotavljajo prihodnjih rezultatov.

6. Prednost Analiza se ne sme obravnavati kot posredna obljuba ali jamstvo za Admirals, da bo stranka z uporabo navedenih strategij ali omejitvijo izgub dobiček.

7. Predhodna nihanja cen v ceni finančnega instrumenta ali pričakovanja, navedena v analizah, se ne smejo šteti za obljubo ali jamstvo za Admirals za prihodnja gibanja cen. Vrednost finančnega instrumenta se lahko poveča in zmanjša, ohranitev vrednosti instrumenta pa ni zagotovljena.

8. Projekcije, vključene v analizo, ne smejo upoštevati nobenih provizij, davkov in drugih stroškov, ki nastanejo pri vlaganju v take instrumente. Cenik Admirals je naveden na spletni strani Admirals.

9. Proizvodi, s katerimi se trguje na finančnem vzvodu (vključno s CFD-ji), so po svoji naravi špekulativni, trgovanje pa lahko povzroči izgubo in dobiček. Preden začnete trgovati, morate poskrbeti, da boste razumeli vsatveganja

NAJBOLJ BRANI ČLANKI
Vodnik za vlaganje v dividende
Ali veste, kaj je dividendni donos? Ste že slišali za dividendno usklajevanje delniških indeksov? Če ne in vas zanima več o vlaganju dividend, berite naprej! V tem članku vam bomo povedali vse o dividendah in o tem, kako lahko ti pogoji vplivajo na vašo donosnost kot borznega investitorja. Vsebina...
Naložbeno srebro ✳️ Investirajte v naložbeno srebro
Srebro, tako kot zlato in platina, spada v skupino dobrin, znanih kot plemenite kovine, in je bilo med ljudmi že stoletja zelo iskano. Poleg tega, da se srebro uporablja za izdelavo nakita, ima srebro številne industrijske uporabe, vključno s proizvodnjo baterij in polprevodnikov.Zaradi vsestranskos...
Futures - Kako trgovati terminske pogodbe?
Trgovanje s terminskimi pogodbami ali futures sega v leto 1851, ko je bila spisana prva terminska pogodba na koruzo, s katero se je trgovalo na Chicago Board of Trade (CBOT). Njen namen je bil skleniti dogovor med prodajalcem (kmetom) in kupcem (industrijskim podjetjem) glede prihodnje prodaje žita...
Poglej vse