Nafta - Naučite se trgovati z nafto (CFDji)

Admirals
14 Min branje

Ste že opazili, kako zelo volatilno je lahko trgovanje s surovo nafto? Te fluktuacije tečaja so razlog, zakaj je trgovanje s surovo nafto (cfd) tako privlačno za številne trgovalce, še posebej sedaj, ko je surovo nafto (WTI) mogoče trgovati preko online trgovalne platforme. V tem članku si bomo pogledali kako in zakaj se giblje tečaj surove nafte, kateri dejavniki vplivajo na ceno, na kakšen način je mogoče trgovati s surovo nafto, katera tveganja so pri tem prisotna in nenazadnje kakšne strategije lahko pri tem uporabimo izhajajoč iz grafikonov.

Nekaj osnovnih značilnosti surove nafte

Surova nafta je nerafinirano in fosilno gorivo. Sestavljena je iz ogljikovodikov in drugih organskih materialov in jih je mogoče rafinirati za proizvodnjo uporabnih izdelkov, kot so bencin, dizelsko gorivo, petrokemikalije (na primer plastika), gnojila in celo zdravila. Nafta je osnovna in najbolj pomembna komponenta v svetovnem gospodarstvu, zato ima velik vpliv na naše vsakdanje življenje in zakaj jo tako ekonomisti, podjetja in trgovci pozorno spremljajo. Od tod tudi velika želja mnogih investitorjev po trgovanju z nafto.

Zaradi vsega navedenega je spremljanje tečaja surove nafte zelo pomembno. Ko je nafta dražja, to povzroči višje stroške, tako za končne uporabnike (kurilno olje in bencin na črpalkah) kot tudi za gospodarstvo in družbe, ki surovo nafto uporabljajo kot surovina za njihove končne produkte. Cenejša surova nafta na drugi strani znižuje stroške.

Dolgoročni vpliv je sledeč:

  • Zaradi višjih cen surove nafte je proizvodnja končnih izdelkov dražja, kar zavira gospodarsko rast, ustvarja podlago za inflacijo in dvig ključne obrestne mere.
  • Zaradi nižjih cen surove nafte so končni izdelki cenejši in dostopnejši, kar spodbuja gospodarsko rast ter zmanjšuje nevarnost inflacije in dviga obrestnih mer.
  • Izjemno nizka cena surove nafte lahko omeji ponudbo, saj lahko črpališča omejijo količine načrpane nafte in ustavijo nove projekte.

Cena surove nafte se neprestano spreminja, iz dneva v dan, iz minute v minuto, na to pa vplivajo številni faktorji, med pomembnejšimi so:

  • Povečanje ali zmanjšanje količine načrpane nafte s strani proizvajalcev
  • Povečanje ali zmanjšanje povpraševanja po surovi nafti s strani uporabnikov in uvoznikov
  • Subvencij za naftne ali druge energetske družbe
  • Mednarodnega političnega dogajanja (gospodarski sporazumi med državami)
  • Notranje politike proizvajalcev nafte
  • Globalne ponudbe nafte
  • Konkurenčnosti ostalih energetskih virov
  • Geopolitične napetosti in negotovosti (vpliva na dvig cene)
  • Uporaba nafte za temeljne potrebe

Se morda sprašujete kako ponudba in povpraševanje vplivata na ceno? Na splošno velja, da višja ponudba in nižje povpraševanje znižujeta ceno, medtem ko višje povpraševanje in nižja ponudba zvišujeta ceno. Na samo ponudbo in povpraševanje pa vplivata dva ključna dejavnika, ki ju bomo pogledali v nadaljevanju.

Točka 1 – Ponudba: raven proizvodnje surove nafte

Pri surovi nafti gre za energetski vir, ki ni na voljo v vsaki državi, temveč so njena črpališča skoncentrirana na zgolj 100 držav po svetu, kar je slaba polovica. Kar pet od teh držav načrpa 48% celotne svetovne količine, kar daje tem državam in združenjem kot je OPEC večjo moč in nadzor na ponudbo ter posledično velik vpliv na ceno.

Lahko se kadarkoli odločijo za omejitev količine načrpane nafte in s tem preprečijo padanje cene ali pa jo na ta način celo dvignejo. Po drugi strani pa lahko vplivajo na povečanje količine načrpane nafte v kolikor se jim zdi, da je cena dovolj visoka in tako povečajo prodajo zaradi dviga dobička.

Točka 2 – Povpraševanje: zdravje svetovnega gospodarstva in nafta

Povpraševanje po surovi nafte se poveča, ko gre svetovnemu gospodarstvu dobro, saj potrošniki kupujejo več, v transportu in logistiki je večja aktivnost, podjetja več vlagajo v širitev kapacitet, tudi turistična panoga je v ekspanziji tako za poslovne kot zasebne namene. V času šibkega globalnega gospodarstva je situacija ravno obratna in smo priča nižjemu povpraševanju po surovi nafti.

Če bi radi poizkusili s trgovanjem s CFDji na surovo nafto brez da bi tvegali, potem lahko to storitev v okviru BREZPLAČNEGA demo računa pri Admirals. Na takšen način lahko preizkusite vaše trgovalne strategije, izboljšate svoje veščine trgovanja in preprosto vadite, dokler niste pripravljeni na prehod za trgovanje s pravim denarjem. Za odprtje demo trgovalnega računa kliknite na oglas spodaj!

Trgujte brez tveganja z demo računom

Trgovanje v praksi z virtualnimi sredstvi

Trgovanje z nafto

Kot pri kateremkoli drugem trgovanju tudi tukaj velja, da brez tveganja pač ni dobička in v tem pogledu lahko trgovalci tudi v celoti izgubijo vložen kapital. Na drugi strani pa seveda tudi pri trgovanju s surovo nafto obstajajo številne možnosti zaslužka ob spreminjanju tečaja, kot npr.:

  • Nakup in prodaja pri višji ceni (dolga pozicija)
  • Nakup in prodaja pri nižji ceni (kratka pozicija)

Trgovalci lahko uporabijo različne oblike temeljne in tehnične analize za dvig uspešnosti pri trgovanju in doseganje višjih dobičkov. Ne pozabite pa, da je lahko rezultat vsakega posameznega posla na borzi ali dobiček ali pa izguba in da ni nikoli prav nobenega zagotovila, v katero smer se bo gibal tečaj v bodoče.

Kako trgovati z nafto cfd (WTI)?

S surovo nafto lahko trgujete online, preko demo ali pravega trgovalnega računa. Za vstop v pozicijo, njeno upravljanje in izstop lahko uporabljate trgovalno platformo kot je npr. MetaTrader 4 (MT4) ali MetaTrader 5 (MT5). Pri trgovanju s surovo nafto ob nakupu seveda ne boste prejeli dejanske surovine, temveč boste kupovali in prodajali CFDje, ki zasledujejo tečaj gibanja surove nafte.

Admirals ponuja trgovanje na platformah MT4 in MT5, prav tako pa omogoča trgovanje preko spletnega vmesnika MetaTrader WebTrader, za tiste ki si ne želijo ali ne morejo namestiti tetga programa na računalnik. Admirals ponuja tudi poseben vtičnik kot dodatek za MT4 in MT5 trgovalni platformi, t.i. MetaTrader Supreme Edition, ki še nadgrajuje že tako števila orodja, ki so trgovalcem na voljo, med drugim mini trgovalni terminal, trgovanje iz grafikonov, novice v živo in še mnogo več.

Kaj je CFD - Kako trgovati z CFDjem na Nafto?

CFD je kratica za angleški izraz »contract for difference«. Gre za finančni instrument, ki vam omogoča trgovanje s surovo nafto, brez da bi pri tem imeli opravka s samo surovino. Ker so CFDji na voljo tudi za druge trgovalne osnove in ne zgolj za surovo nafto, predstavlja to veliko prednost za trgovalce, ki lahko tako rekoč karkoli trgujejo preko enotne trgovalne platforme.

Kaj je WTI - surova nafta?

WTI je kratica za angleški izraz »West Texas Intermediate«. Gre za eno od dveh najbolj priljubljenih meril za trgovanje s surovo nafto na MT4, druga je Brent.

Kako začeti?

Da bi lahko začeli s trgovanje, sledite naslednjim korakom:

  1. Odprite trgovalni račun
  2. Izberite trgovalno platformo
  3. Začnite trgovati

Kakšne so prednosti trgovanja z nafto (WTI)?

Trgovanje s CFDji na surovo nafto ima številne prednosti, zagotovo pa je največja med njimi visoka volatilnost. Cene surove nafte lahko namreč močno nihajo tako navzgor kot navzdol in ti nihaji so lahko zelo veliki, kot je tudi razvidno iz grafikona spodaj. Spremembe tečaja ponujajo trgovalcem možnost zaslužka tako znotraj dneva ali tedna kot tudi s swing trgovanjem.

Vir: Admirals MT5 z MT5SE dodatkom, WTI CFD od 5.1.2017 do 12.9.2018 - analiza pripravljena avgust 2019 - pomembno opozorilo: pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Strategije trgovanja z nafto (CFDji na WTI)

Po tem ko boste našli borzno posredniško družbo, ki vam bo omogočila online trgovanje, se je najbolje osredotočiti na samo strategijo trgovanja. Pri tem je ključno, da boste poskrbeli za ustrezno upravljanje tveganja, prav tako pa je seveda pomembna sama trgovalna strategija. Večina trgovalnih metod se razlikuje glede na stil in časovni okvir trgovanja.

V nadaljevanju je povzetek glavnih načinov trgovanja s CFDji na surovo nafto, druge surovine in ostale finančne instrumente:

Trgovalni stili trgovanja z nafto cfd

  • Temeljna analiza: branje in analiziranje podatkov, novic in izjav z namenom boljše ocene prihodnje ponudbe in povpraševanja
  • Tehnična analiza: ta tehnika se ukvarja z analiziranjem grafikonov preko svečnikov ali barov in dodaja številne indikatorje, ki povečujejo verjetnost uspešnosti pri trgovanju na dolgi rok
  • Analiza ciklov: ta metoda analizira cenovne vzorce v grafikonu z namenom boljšega razumevanja vsebine, strukture trga in ali obstajajo priložnosti za trgovanje

Časovni okvirji trgovanja z nafto cfd

  • Dolgoročni trgovalci uporabljajo daljše časovne okvirje, kot so npr. tedenski ali dnevni grafikoni
  • Swing trgovalci uporabljajo srednje dolge časovne okvirje, kot so npr. 4-urni ali dnevni grafikoni
  • Tedenski trgovalci uporabljajo 1-urne ali 4-urne grafikone
  • Dnevni trgovalci uporabljajo 15 ali 60 minutne grafikone
  • Skalperji uporabljajo 1 ali 5 minutne grafikone

Kombinacije različnih časovnih okvirjev in stilov trgovanja z nafto cfd

Čeprav lahko trgovalci uporabljajo vse možne kombinacije časovnih okvirjev in stilov trgovanja, so nekatere med njimi bolj pogoste:

  • Temeljno in dolgoročno trgovanje z nafro: če trgovalci uporabljajo temeljno analizo, potem so njihove naložbe usmerjene na daljši rok in zato uporabljajo grafikone z daljšim časovnim okvirjem. Temeljnih sprememb je manj, posledično je tudi manj pravih trgovalnih priložnosti za vstop v pozicijo, vse skupaj pa na drugi strani zahteva manj vloženega časa.
  • Temeljno in kratkoročno trgovanje z nafto: če trgovalci sledijo objavam novic, potem so običajno osredotočeni na kratkoročne zaslužke in posledično uporabljajo grafikone s krajšimi časovnimi okvirji. Nepogrešljivo orodje pri takšnem način trgovanja je uporaba trgovalnega koledarja, ki vsebuje prihajajoče ekonomske objave in predvidevanja. Admirals seveda ponuja takšen koledar objav.
  • Analiza ciklov in srednje/dolgoročno trgovanje: analiza ciklov je najbolj primerna na 1-urnem ali nekaj urnem grafikonu. Če s tovrstno analizo šele začenjate, potem je mogoče najbolje, da začnete s 4-urnim grafikonom. Razlog je v tem, da interpretacija valov zahteva določene izkušnje in vse to je nekoliko lažje početi ob uporabi daljših časovnih okvirjev, kot če bi recimo na 15-minutnem grafikonu.
  • Tehnična analiza in srednjeročno trgovanje z nafto: kljub temu da se tehnična analiza lahko uporablja tudi na daljših časovnih okvirjih, jo trgovalci večinoma koristijo za hitrejše vstope in izstope iz pozicij. V pomoč trgovalcem so še razni tehnični indikatorji in orodja, tako da si lahko pripravijo res robusten trgovalni načrt. Med takšnimi orodji se najpogosteje uporabljajo trendne linije, drseče sredine, Fibonacci in razni oscilatorji.
  • Tehnična analiza in kratkoročno trgovanje z nafto: skalperji so bolj naklonjeni indikatorjem, ki stvari preračunavajo avtomatično (npr. Parabolic indikator, Keltnerjev kanal in pivot točke), kot da sami opazujejo stvari v grafikonih, saj se tečaj spreminja zelo hitro v krajših časovnih okvirjih in zato je potrebno sprejemati hitre trgovalne odločitve.
  • Kombinacija vseh navedenih možnosti: nekateri trgovalci se ne želijo omejiti zgolj na en analitični pristop. Čeprav obstajajo določene koristi ob kombiniranju različnih trgovalnih stilov in časovnih okvirjev, obstaja tudi tveganje, da se ujamete v zanko »paraliza analize« in posledično niste sposobni sprejeti nobene trgovalne odločitve.

Trgovalni načrt in trgovalni sistemi trgovanja z nafto CFD

Kot smo lahko videli je možno kombinirati različne trgovalne strategije. Sam trgovalni sistem pa običajno vključuje naslednje ključne elemente:

  • Vrsto analize
  • Izbor časovnega okvirja
  • Način upravljanja tveganja
  • Pogoji za vstop v pozicijo
  • Filtri (razlogi, zakaj ne vstopiti v pozicijo)
  • Upravljanje pozicije (vključno z izstopom in trailing stop-lossom)
  • Izstop iz pozicije (vključno s stop-lossom ali ob dosegu ciljnih nivojev)
  • Povratna informacija in ovrednotenje

Čeprav vse skupaj izgleda kot dolg seznam, je vredno dodobra pretehtati prav vsak korak trgovalnega načrta preden začnete s trgovanje, saj le takšen pristop zagotavlja konsistenco na dolgi rok.

Trgujte Surovinske CFDje

Trgujte s CFD-ji za surovo nafto, kavo, zlato, srebro in druge!

Primer trgovalne strategije trgovanja z nafto CFD

V nadaljevanju je predstavljen primer diskrecijskega trgovalnega pristopa ob uporabi tehnične analize za CFD na WTI na 4-urnem grafikonu. Gre zgolj za en možen pristop, v praksi pa lahko seveda trgovalci kombinirajo različna orodja in indikatorje, ko sprejemajo lastne trgovalne odločitve. Ta trgovalna strategija ni bila preizkušena v realnem trgovanju in zato priporočamo, da jo bralci jemljejo zgolj kot testni primer. Uporabljena je bila trgovalna platforma MetaTrader 5 z vtičnikom MetaTrader Supreme Edition, 4-urni grafikon in sledeča orodja:

  • 100 ema (eksponencialna drseča sredina zaključnih tečajev)
  • Keltnerjev kanal iz vtičnika MetaTrader Supreme Edition
  • Fractal indikator

Vir: Admirals MT5z MT5SE dodatkom, WTI CFD od 17.8.2018 do 12.9.2018 - analiza pripravljena avgust 2019 - pomembno opozorilo: pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Trgovalni načrt trgovanja z nafto:

  • Analiza: trguj v smeri trenda ob uporabi drsečih sredin:
    • Dolga pozicija nad 100 ema
    • Kratka pozicija pod 100 ema
  • Vstop: preboj:
    • Preboj ob zaključnem tečaju svečnika nad Keltnerjevim kanalom odpornega nivoja za dolgo pozicijo
    • Preboj ob zaključnem tečaju svečnika pod Keltnerjevim kanalom podpornega nivoja za kratko pozicijo
  • Stop-loss:
    • Nad ali pod najbližjemu fraktalu, nad ali pod dnom ali vrhom drugega svečnika, ali nad ali pod dnom ali vrhom najbližjega svečnika
    • Možnost novih vstopov se pojavi, ko se tečaj vrne nazaj v Keltnerjev kanal
  • Upravljanje pozicije: uporabite sledeči stop-loss in se tako premikajte proti točki ničnega dobička potem ko je posel dosegel razmerje med dobičkom in tveganje v razmerju vsaj 1:1
  • Izstop iz pozicije: vaš cilj naj bo zadnji dosežen vrh ali dno (ob uporabi enakih pravil glede filtriranja). Cilj lahko postavite tudi na tedenske pivot točke.

Vir: Admirals MT5 z MT5SE dodatkom, WTI CFD od 5.6.2018 do 3.7.2018 - analiza pripravljena avgust 2019 - pomembno opozorilo: pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Vir: Admirals MT5 z MT5 Supreme Edition dodatkom, WTI CFD od 5.1.2017 do 12.9.2018 - analiza pripravljena avgust 2019 - pomembno opozorilo: pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Morda še najtežji del je filtriranje potencialnih trgovalnih priložnosti, s katerim se želite izogniti tistim, ki so preblizu podpornim ali odpornim nivojem. V zvezi s tem lahko trgovalci:

  • Uporabijo dolgoročne drseče sredine:
    • Ne vstopajte v kratke pozicije, če je tečaj na dolgoročno drsečo sredino
    • Ne vstopajte v dolge pozicije, če je tečaj pod dolgoročno drsečo sredino
  • Uporabite kombinacijo CTRL+Y da boste dodali horizontalne linije. Preverite vrh in dno v zadnjih dveh časovnih intervalih in premaknite horizontalne linije na to mesto.
  • Prepričajte se, da razmak med nivojem vstopa in potencialnega izstopa ni manjši kot višina stop-lossa, da je razmerje med potencialnim zaslužkom in tveganjem torej zadostno.

Vir: Admirals MT5 z MT5SE dodatkom, WTI CFD od 11.1.2018 do 8.2.2018 - analiza pripravljena avgust 2019 - pomembno opozorilo: pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Še enkrat poudarjamo, da ne gre za popoln trgovalni sistem, temveč zgolj za kombinacijo orodij in indikatorjev, ki demonstrirajo na kakšen način si lahko trgovalci oblikujejo načrt za trgovanje. Vedno imejte v mislih, da je kakršnokoli trgovalno idejo vedno smiselno najprej testirati na demo računu.

Najboljša platforma za trgovanje z nafto CFD / WTI CFD

Najboljša platforma za trgovanje s surovo nafto ali WTI je zagotovo MT5 Supreme Edition. Platforma MetaTrader (MT) ponuja grafično platformo, ki je enostavna za uporabo in navigacijo. Trgovci si lahko ogledajo instrument WTI in široko paleto drugih finančnih instrumentov, vključno z Forex, CFD-ji, CFD-ji na indekse in delnice.

Dodatek Supreme Edition iz Admirals ponuja dolg seznam dodatnih indikatorjev in orodij, ki niso standardni del običajnega paketa MetaTrader. Med dodatne funkcije spadajo trgovec s sentimenti, mini terminali, trgovinski terminal, trgovec s klopi, trgovalni simulator, trgovalni simulator, mini grafikoni, popolni za analizo več časovnih okvirov, in dodatni indikatorski paket, ki vključuje točke pivot in kanal Keltner.

Kliknite spodnjo sliko za BREZPLAČEN prenos!

Ekskluziven dodatek MetaTrader Supreme Edition

Prenesite najmočnejši paket dodatkov za vašo najljubšo trgovalno platformo!

Kako do še dodatnega znaja za spletnega trgovanja na borzi

Dogovorite se za srečanje z nami v živo ali nadaljujte z branjem številnih tem, povezanih s trgovanjem in vlaganjem v izobraževalni del naše spletne strani:

Ta člen ne vsebuje in se ne sme razumeti kot investicijski nasvet, investicijsko priporočilo, ponudba ali povabilo k vrsti transakcij s katerim koli finančnim instrumentom. Ne pozabite, da ta vrsta analize ni zanesljiv kazalnik trenutne ali prihodnje uspešnosti instrumenta, saj se lahko okoliščine sčasoma spremenijo. Preden sprejmete odločitev o naložbi, vam priporočamo, da se posvetujete s finančnim svetovalcem in se prepričate, da se zavedajo vseh tveganj.

NAJBOLJ BRANI ČLANKI
Finančni trgi - kako najti najbolj primerno investicijo za vas?
Kaj so finančni trgi? Finančni trgi so tisti, na katerih se trguje z vrednostnimi papirji, to pomeni, da trgovci te vrednostne papirje kupujejo in prodajajo z namenom ustvarjanja dobička, hkrati pa poskušajo omejiti tveganja. Finančni trgi - vsebina članka Kaj so finančni t...
AUDUSD | Vse, kar morate vedeti za trgovanje z AUD / USD
Trgovanje z AUDUSD je lahko izjemno zanimivo, saj je povpečje premikov na dan kar 49, to pa ponuja obilo priložnosti za trgovanje. Želite tudi vi izkoristiti to izjemno visoko volativnost? Admirals vam že 18-let zagotavlja dostop v svet trgovanja in investiranja. Tukaj vam na enem mestu ponujam saj...
?USDCHF forex valutni par - vse, kar morate vedeti za trgovanje (Vodnik)
Želite spoznati, kako uspešno trgovati USDCHF? Spoznajte vse, kar morate vedeti o trgovanju z dolarjem in švicarskimi franki z Admirals. Vsebina članka USDCHF Kaj je USD CHF? Kako kupiti USD CHF menjalni tečaj? Kako prodati dolar po švicarskem franku? Prednosti trgovanja s ceno USD CHF Trgo...
Poglej vse