Obveznice ⬗ Popoln vodnik o vlaganju v obveznice

Admirals
9 Min branje

Se sprašujete, kaj so to obveznice, na kakšen trgu se trguje z obveznicami? Vse to in še več, vam bomo razkrili v tem članku, tako boste spoznali vse kar morate vedeti, da boste uspešno vstopili na finančne trge in trgovali z obveznicami. Obveznice so trg s fiksnim dohodkom, ki agencijam, državam in institucijam zagotavlja dolgoročno financiranje. Čeprav obstajajo različne vrste obveznic - podrobneje jih bomo opisali v tem članku - vse v bistvu delujejo na enak način.

Pa začnimo!

Trg obveznic ➧ Kaj so obveznice?

Obveznice so vrsta dolga. Z drugimi besedami, gre za zadolžnice, obljubo, da bo izdajatelj plačal imetniku obveznic pod pogoji, določenimi v tem finančnem instrumentu. Ob koncu dolžniškega obdobja se reče, da je obveznica potekla, takrat bo izdajatelj povrnil prvotni znesek dolga (znan kot glavnica).

Dolžniške transakcije, ki jih najprej izda kupcem, so znane kot primarni trg , ki je le del celotnega trga s fiksnim dohodkom. Obstaja tudi sekundarni trg , na katerem se z obveznicami, ki so bile že izdane v primarnem, trguje in se med kupci in prodajalci izmenjujejo kot dolžniški vrednostni papirji. Trg obveznic je zelo velik in daleč presega delniškega.

Največji izdajatelji dolga so vlade, ki izdajajo državne obveznice . To so dolgoročne državne obveznice za pomoč pri financiranju stroškov, potrebnih za razvoj njihovih držav. Drugi večji izdajatelji vrednostnih papirjev s fiksnim dohodkom so banke in podjetja. Državne obveznice in korporativne obveznice bomo podrobneje razložili pozneje.

✴️ Preprosteje: vlagatelj kupi obveznico. Za kaj? Za posojanje denarja izdajatelju in v zameno prejemanje obresti med trajanjem obveznice. Ko bo obveznica zapadla, bo moral izdajatelj vrniti začetni kapital, ki ga je posodil.

Prvič izdane transakcije z dolgom so znane kot primarni trg, ki je le del celotnega trga s stalnim dohodkom. Obstaja tudi sekundarni trg, na katerem se obveznice, že izdane na primarnem trgu, trgujejo in izmenjujejo med kupci in prodajalci kot dolžniški vrednostni papirji.

Trg obveznic je zelo velik in daleč presega delniški trg

Največji izdajatelji dolga so vlade, ki izdajajo državne obveznice.

▶ ️ Državne obveznice so dolgoročne obveznice, ki jih vlade uporabljajo za financiranje razvojnih stroškov v svojih državah.

▶ ️ Drugi veliki izdajatelji vrednostnih papirjev s stalnim donosom so banke in podjetja.

Kasneje bomo podrobno razložili obe vrsti obveznic.

Poleg obveznic obstajajo še druge vrste dolžniških vrednostnih papirjev. Vključujejo:

  • Obveznosti
  • Zadolžnice
  • Komercialni papir.

Na splošno imajo obveznice običajno daljšo dospelost kot drugi dolžniški vrednostni papirji.

Preden se poglobimo v najpogostejše vrste obveznic, na hitro povzemimo ključne izraze, ki se uporabljajo, ko govorimo o teh finančnih instrumentih:

Ravnatelj

Skupni znesek dolga, ki ga je prevzel izdajatelj in na katerega se plačajo obresti.

Potek veljavnosti

Datum, ko je treba glavnico vrniti imetniku obveznice.

Kupon

Obrestna mera, ki jo izdajatelj plača imetniku obveznice.

Donos

Meri donos, ki ga vlagatelj prejme iz obveznice. Lahko se izračuna na različne načine, vendar je najlažje deliti skupne letne obresti s trenutno tržno ceno.

Trenutna tržna cena

Obveznice se bodo med obdobjem spreminjale glede na njihovo trženje na sekundarnem trgu.

Razmerje med obrestnimi merami in obveznicami

Med obrestnimi merami in obveznicami je obratno razmerje. Ker obveznice periodično plačujejo pavšalno, postanejo privlačnejše, ko se obrestne mere znižajo (ker vlagatelju plačajo višje obresti) in manj privlačne, ko se povečajo (plačale bodo nižje obresti kot druge obveznice, izdane pozneje).

Cene obveznic se lahko razlikujejo od cene izdaje in se pogosto uporabljajo kot približek prihodnjih pričakovanj glede srednje- in dolgoročnih obrestnih mer. Seveda bo na ceno različnih vrst obveznic vplivalo tudi, če se bodo spremenile predstave glede kreditne sposobnosti izdajatelja (o bonitetnih ocenah obveznic bomo razpravljali kasneje).

Investiranje v obveznice ➧ Vrste obveznic

V tem razdelku bomo razdelili na štiri vrste obveznic. To so:

✔️ Podjetniške ali korporativne obveznice

✔️ Državne obveznice

✔️ Občinske obveznice

✔️ Nadnacionalne obveznice

Podjetniške obveznice

Podjetja lahko iščejo načine financiranja na dva načina, predvsem:

  • Prodaja delnic
  • Izdajanje dolga v obliki podjetniških obveznic ali zasebnega fiksnega dohodka

Obstaja veliko razlogov, zakaj lahko podjetje želi zbrati sredstva na ta dva načina, na primer za dejavnosti, povezane z združitvami in prevzemi ali za financiranje stroškov širitve. Vendar pa ima dokapitalizacija stroške. V primeru delnic se družba odreče delu glasovalnih pravic in na splošno dividenda. Poleg tega podjetje pri izdajah dolga krije stroške obresti.

Medtem ko podjetje lahko izda dolg s široko paleto ročnosti, se na splošno korporativne obveznice nanašajo na dolg podjetja z rokom trajanja najmanj enega leta. Kratkoročni dolg pogosto imenujemo korporativni vrednostni papirji. Sekundarni trg obveznic podjetij se pogosteje menja „preko prodajnega trga" (OTC) - ne izvaja se na organiziranem trgu - čeprav se z nekaterimi trguje neposredno na borzi, na primer prek ETF.

Če želite začeti vlagati v te in druge izdelke, morate samo prenesti trgovalno platformo MetaTrader s klikom na spodnji pas in upoštevanjem navodil:

Vodilna multifunkcijska platforma za trgovanje na svetu


Državne obveznice

Državne obveznice so vrsta državnega dolga. Državne obveznice imajo običajno srednje ali dolgoročno zapadlost od nekaj let do več desetletij, za razliko od drugih državnih kratkoročnih dolgov, kot so državni zakladni zapisi (zakladne menice). Glavne državne obveznice imajo na voljo zelo likvidne terminske pogodbe, s katerimi se trguje, kar pomeni, da so preproste vrste obveznic za male vlagatelje.

To je seznam glavnih državnih obveznic:

➡️ ameriške zakladne obveznice (T-obveznice) - iz ZDA, znane tudi kot dolgoročne obveznice; imajo dolgo ročnost, med 20 in 30 leti.

Te Zakladne menice ZDA ( T-note ) - srednjeročni ameriški dolg z zapadlostjo od 2 do 10 let.

Gil UK Gilts - obstajajo srednje- in dolgoročni in se nanašajo na državni dolg Združenega kraljestva.

➡️ nemška obveznica - dolgoročni nemški dolg z ročnostjo med 8,5 in 10,5 leta.

➡️ nemški Schatz - to je tudi nemški dolg, ki zapade v približno dveh letih.

➡️ nemški BOBL - Bundesobligationen , nemški srednjeročni dolg z zapadlostjo med 4,5 in 5,5 leta.

➡️ Italijanske državne obveznice - znane tudi kot BTP ali Buoni del Tesoro Poliannuali, so srednje- in dolgoročne italijanske obveznice z ročnostjo med 3 in 30 leti.

Čeprav sta likvidnost in tveganje odvisna od zadevne vlade, so državne obveznice običajno likvidne in jih smatramo kot nizko tvegane, zlasti tiste, ki jih izdajajo velike države, s konsolidiranimi gospodarstvi, kot so tista, ki sestavljajo skupino G7. Vendar pa je treba opozoriti, da je tveganje vedno povezano z donosom.

Rusija je na primer dvanajsto največje gospodarstvo na svetu. Vendar je prenehala plačevati svoj notranji dolg konec devetdesetih let in razglasil moratorij za svoj zunanji dolg (kar pomeni, da zamuja pri izpolnjevanju finančnih obveznosti), vse odkar se je znašla v gospodarskih težavah.

Občinske obveznice

Občinske obveznice so vrsta poddržavnih obveznic. V ZDA so obveznice, ki jih izdaja zvezna vlada, državne zakladnice in obveznice, kot smo pojasnili zgoraj. Manjše vladne institucije lahko pod zvezno raven izdajo tudi dolg za pridobitev financiranja svojih programov porabe. Dolžniški vrednostni papirji, ki jih izdajo lokalne oblasti, kot so države, mesta, okroži ali subjekti, kot so šole v javni lasti ali letališča, se imenujejo občinske obveznice ali „muni obveznice" .

Občinski trg obveznic je velik, ocenjen na nekaj milijard dolarjev. V ZDA so obresti, obračunane za takšen dolg, na splošno oproščene zveznih davkov in včasih celo oproščene državne obdavčitve.

Nadnacionalne obveznice

Nadnacionalna obveznica je vrsta dolgoročnega dolga, ki presega meje določene države. So zelo podobne državnim obveznicam in ponavadi imajo visoko plačilno sposobnost. Dober primer nadnacionalnih obveznic so tiste, ki jih je izdala Evropska centralna banka (ECB), dolgoročna kreditna institucija, ki so jo ustanovile države članice euroobmočja.

Obveznice - Ocene bonusov

Kot smo že ugotovili, imetnik obveznic učinkovito posoja izdajatelja obveznic. Zdaj, ko imamo izposojen denar, je eden od ključev, ki ga moramo vedeti, koliko lahko zaupamo posojilojemalcu. Tu gre za bonitetno oceno ali dolžniško oceno . Podjetja, kot sta Moody's ali Standard & Poors, ponujajo storitve ocenjevanja dolga, s pomočjo katerih vlagatelji dobijo predstavo o verjetnosti, da bo izdajatelj dolga izpolnil svoje plačilne obveznosti.

To so kategorije dolga ali vrste ocenjevanja:

➢ Najvišja ocena, ki odraža boljšo kakovost izdajatelja, je AAA.

➢ Obveznice z oceno BBB ali več so „naložbene“, kar pomeni, da so kakovostne.

➢ Obveznice z bonitetno oceno BB ali nižjo se imenujejo obveznice z visokim donosom ali z visokim donosom, v narodu pa so znane tudi kot „junk obveznice“.

Investiranje v obveznice - zaključek

Kot smo že pojasnili, je vrednost obveznice tesno povezana z obrestnimi merami. Tako je terminske pogodbe z obveznicami dober način poslovanja, če obstajajo pričakovanja glede uspešnosti obrestnih mer ali če želimo pokriti izpostavljenost tveganjem obrestnih mer.

Admirals ponuja CFD-je na obveznice in 10-letne terminske terminske zapise s T-note, s katerimi se lahko trguje na MetaTrader 4 in MetaTrader 5.

Tako kot pri Forex cenah tudi trg obveznic prejema vpliv ekonomskih novic. Za zavedanje, kaj vpliva na trge obveznic, je koristno imeti na voljo vsa orodja, ki ponujajo informacije o njem. Slika, ki jo prikazujemo spodaj, odraža zajetje slike ekrana našega gospodarskega koledarja .

Ne glede na izdelek, s katerim želite trgovati, naj bo to obveznice, delnice ali Forex, je odličen način za začetek vadba v okolju brez tveganja. Naš demo račun omogoča trgovanje z virtualnim denarjem v različnih finančnih izdelkih, kot so valutni pari, CFD-ji v surovinah, delnic , ETF-ji in še veliko več.

Tveganje s tem demo računom je praktično nično in ga je mogoče uporabljati, dokler je to potrebno, vse dokler ne dosežete potrebnega zaupanja v strategijo trgovanja ali ko se počutite pripravljeni na prehod na pravi račun. Če želite brezplačno odpreti demo račun pri Admirals, samo kliknite ta pasico:

Trgujte brez tveganja z demo računom

Trgovanje v praksi z virtualnimi sredstvi

Drugi članki, ki bi vas lahko zanimali

O Admirals

Smo posrednik s svetovno prisotnostjo in pod nadzorom najvišjih finančnih organov. Zagotavljamo dostop do najbolj inovativnih trgovskih platform. Delujemo s CFD-ji, delnicami in ETF-ji.

Uspešno trgovanje vam želi!

Admirals

To gradivo ne vsebuje in ga ne bi smeli razlagati tako, da vsebuje naložbene nasvete, naložbena priporočila, ponudbo ali zahtevo za kakršno koli transakcijo s finančnimi instrumenti. Upoštevajte, da takšna poslovna analiza ni zanesljiv pokazatelj za nobeno sedanjo ali prihodnjo uspešnost, saj se okoliščine lahko sčasoma spremenijo. Preden sprejmete kakršno koli naložbeno odločitev, poiščite nasvet neodvisnih finančnih svetovalcev, da zagotovite razumevanje tveganj.

NAJBOLJ BRANI ČLANKI
Finančni trgi - kako najti najbolj primerno investicijo za vas?
Kaj so finančni trgi? Finančni trgi so tisti, na katerih se trguje z vrednostnimi papirji, to pomeni, da trgovci te vrednostne papirje kupujejo in prodajajo z namenom ustvarjanja dobička, hkrati pa poskušajo omejiti tveganja. Finančni trgi - vsebina članka Kaj so finančni t...
AUDUSD | Vse, kar morate vedeti za trgovanje z AUD / USD
Trgovanje z AUDUSD je lahko izjemno zanimivo, saj je povpečje premikov na dan kar 49, to pa ponuja obilo priložnosti za trgovanje. Želite tudi vi izkoristiti to izjemno visoko volativnost? Admirals vam že 18-let zagotavlja dostop v svet trgovanja in investiranja. Tukaj vam na enem mestu ponujam saj...
?USDCHF forex valutni par - vse, kar morate vedeti za trgovanje (Vodnik)
Želite spoznati, kako uspešno trgovati USDCHF? Spoznajte vse, kar morate vedeti o trgovanju z dolarjem in švicarskimi franki z Admirals. Vsebina članka USDCHF Kaj je USD CHF? Kako kupiti USD CHF menjalni tečaj? Kako prodati dolar po švicarskem franku? Prednosti trgovanja s ceno USD CHF Trgo...
Poglej vse