76% maloprodajnih računov izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. CFDji so kompleksni instrumenti in prinašajo visoko tveganje izgube denarja zaradi vzvodov. 76% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Dobro razmislite ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje izgube svojega denarja.

Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator CySEC fca

Najboljše delnice za investiranje v dividende

Čas branja: 14 minut

dividende

Ko izbiramo med različnimi naložbenimi možnostmi so delnice, ki izplačujejo visoke dividende, na vrhu seznama številnih vlagateljev. In to zlahka razumemo. Zakaj vlagatelji za svojo naložbo ne bi izbral takšne delnice, ki beleži visoko rast v sami ceni delnice, poleg tega pa redno izplačuje še visoko dividendo.

Številni vlagatelji namreč načrtno izkoriščajo redna izplačila dela dobička podjetij, ki jih ti zagotavljajo svojim delničarjem v obliki dividende. To jim ponuja možnost reinvestiranja in nakupa dodatnih delnic, lahko pa se preprosto odločijo za porabo tako pridobljenega dohodka. Zanimivo je, da je reinvestiranje dividend predstavljalo 42% celotne rasti delniškega indeksa Standard & Poor 500 od leta 1930.

Iskanje delnic, ki bodo v prihodnosti izplačevala stabilne in visoke dividende, se sprva zdi precej težka naloga. V nadaljevanju bomo zato podali nekaj iztočnic in smernic, ki vam bodo celoten proces močno olajšale. In prav to si bomo pogledali, še preden preidemo na konkretne delnice z izplačilom visokih dividend, v katere lahko tudi vi vložite svoja sredstva.

Kako investirati v delnice z visoko dividendo?

Pri delnicah z visoko dividendo gre za deleže v javno kotirajočih se podjetjih, ki se odločijo svojim lastnikom izplačati del ustvarjenega dobička. Tovrstna izplačila običajno opravljajo četrtletno in predstavljajo udeležbo lastnikov v uspešni zgodbi družbe. Večina dividend je izplačanih v denarju.

Višina dividende je vedno izračunana na posamično delnico. Na primer, največja upravljalska družba za ETF-e na svetu, to je BlackRock Inc, vsak kvartal izplača 3,13 dolarja dividende na delnico in ta znesek označujemo kot višina dividende.

Kakšen donos prinašajo dividende?

Verjetno ste že slišali za izraz dividendni donos, ampak tudi če niste, naj vas to ne skrbi. Gre za preprost izračun:

Dividendni donos = Anualizirana (letna) dividenda / Tečaj delnice

Dividendni donos se izračuna kot višina celoletne dividende, ki jo delimo s trenutnim tečajem delnice. V primeru BlackRock Inc bi znašala letna dividenda 12,52 dolarja (3,13 dolarja pomnoženo s štiri, ker je izplačilo vsak kvartal). Tečaj delnice na dan zadnjega izplačila dividende, to je 6.12.2018, je znašal 400,23 dolarja. To pomeni, da je dividendni donos takrat znašal 3,1% (12,52 / 400,23). Kako lahko to informacijo uporabimo pri iskanju delnic z visokim dividendnim donosom? Pa si poglejmo.

Kaj so delnice, ki prinašajo visoke dividendne donose?

Preden si pogledamo seznam nekaterih delnic z visokim dividendnim donosom, je pomembno, da razumete določene kriterije, ki nam pomagajo najti najbolj primerne delnice za vašo naložbo.

#1 Rast dividende

Delnice, katerih dividenda se povečuje, običajno beležijo boljše rezultate od tistih delnic, na katere se izplačuje konstantna ali vse nižja dividenda. Kako to vemo? Enostavno primerjamo donos indeksa S&P 500 Dividend Aristocrats z indeksom S&P 500. Indeks S&P 500 Dividend Aristocrats namreč vključuje tiste družbe iz S&P 500, ki so v zadnjih 25 letih povečevale dividende. Za investiranje so prav gotovo zanimive številen ameriške delnice.

dividende

Vir: Bloomberg - SPDAUDT indeks - obdobje: 1990 - 2019 - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

V celoti gledano so delnice z vse večjo dividendno močno presegle rast indeksa S&P 500. Velja si zapomniti, da nekatere družbe sploh ne izplačujejo dividende in tiste, ki jo izplačujejo, lahko le to tudi znižajo v slabih časih.

#2 Dividendni donos

Dividendni donos družbe je lahko zelo uporaben kazalnik. Vlagateljem sporoča višino letne dividende v primerjavi s trenutnim tečajem delnice ter je izražen v odstotkih. V bistvu prikazuje oceno dividendnega donosa naložbe v delnico. Večina vlagateljev bi morda iskala zgolj tiste delnice, ki imajo najvišji dividendni donos, a to je lahko tudi napačen pristop. Zakaj? Veliko družb, ki izplačuje visoko dividendo, ima istočasno zelo nizko ceno delnice.

In če je tečaj delnice nizek, za to zagotovo obstaja določen razlog. Raziskave v obdobju med januarjem 1928 in decembrom 2017 so pokazale, da so se delnice z visokimi dividendami v četrtem kvintilu bolje odrezale od tistih v prvem in petem kvintilu. Z drugimi besedami to pomeni, da so se delnice s srednje visokim dividendnim donosom odrezale bolje od tistih z najvišjim in najnižjim dividendnim donosom.

dividende

Vir: Heartland Advisors – največji in najmanjši izplačevalci dividend - obdobje: 1928 - 2016 - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Pogosto se tudi zgodi, da družbe za katere se ocenjuje, da bodo izplačale najvišje dividendne donose, ne uspejo potem izplačati načrtovanega zneska. Lahko bi celo rekli, da se je bolje izogibati delnic z najvišjimi dividendnimi donosi, saj so odstopanja med načrtovanimi in dejanskim dividendami teh družb lahko zelo velika, kar je lepo razvidno tudi iz grafikona spodaj.

dividende

Vir: CNBC - Yield Bait & Switch - 20 let enakomerno uteženih delnic v indeksu S&P 500 - obdobje: 1996 - 2015 - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Sedaj ko poznamo nekatere prednosti in slabosti zneska dividende in dividendnega donosa, nam lahko le to pomaga pri oblikovanju seznama tistih delnic, ki so potencialno zanimive za naložbo. V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj najbolj vročih delnic z visokimi dividendami iz celotnega sveta.

dividende

Delnice, ki prinašajo visoke dividende iz ZDA

ZDA predstavljajo dom za številne najbolj poznane družbe na svetu. Z možnostjo izbire med različnimi panogami, kot so potrošnja, energija ali finančne storitve, se pojavijo številne možnosti za vlaganje v delnice z visokimi dividendami. Ob upoštevanju navodil, ki smo jih že predstavili pa sedaj tudi vemo, da iščemo takšna podjetja, ki:

 • Imajo daljšo zgodovino stabilnih izplačil dividend
 • Imajo rast višine izplačane dividende
 • Dividendni donos ni previsok in ne prenizek

Seznam delnic, ki prinašajo visoke dividende

1. JP Morgan Chase

 • Dividenda: 3,20 dolarja na delnico
 • Ocenjeni dividendni donos: 3,2%

JP Morgan je ena največjih globalnih bank na svetu in ima zavidljivo zgodovino izplačil dividend. Pred globalno finančno krizo leta 2008 je ta gigant na področju investicijskega bančništva izplačeval letno dividendo v višini 1,52 dolarja. Kmalu po začetku krize so le to oklestili na vsega 0,20 centov. Od tu dalje se je potem dividenda ponovno iz leta v leto povečevala ter je trenutno na najvišjih nivojih v zadnjih dvajsetih letih, če izvzamemo leto tik pred krizo.

dividende

Vir: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - #JPM, tedenski grafikon - obdobje: 5.2.2012 – 10.12.2018 – zajeto na 10.12.2018 ob 5:45 PM GMT - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Poleg dividendnega donosa so lahko lastniki teh delnic uživali tudi v rasti cene same delnice, tako da so imeli vlagatelji več možnosti. Lahko so se odločili za porabo dohodka iz izplačanih dividend ali pa so se odločili za reinvestiranje in dodaten nakup delnic, s čimer so še povečali njihov donos skozi čas.

Seveda rast tečaja delnice ni potekala v obliki ravne črte. So pa imeli delničarji v obdobjih padanja tečajev delnice vsaj neko drugo obliko prihodka, to je v obliki dividend.

2. Johnson & Johnson

 • Dividenda: 3,60 dolarja na delnico
 • Ocenjeni dividendni donos: 2,5%

Večina vlagateljev v delnice z visokimi dividendami na svoj seznam uvrsti tudi podjetje Johnson & Johnson. Čeprav ne gre za najvišji dividendni donos na trgu, ponuja dobro razmerje med rastjo dividende in stabilnostjo tečaja delnice. Družba je v zadnjih 56 letih konstantno zviševala dividendo, poleg tega pa se smatra za defenzivno delnico – družba bo po pričakovanjih poslovala dobro tako v dobrih, kot tudi slabih časih.

Nenazadnje gre za enega največjih proizvajalcev in dobavitelje medicinskih in farmacevtskih izdelkov na svetu. Za njihove izdelke vedno obstaja trg, ne glede na trenutne gospodarske razmere.

dividende

Vir: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - #JNJ, tedenski grafikon - obdobje: 5.2.2012 – 10.12.2018 – zajeto na 10.12.2018 ob 6:09 PM GMT - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Vlagatelji so tako lahko uživali v rastočem tečaju delnice in stabilnih dividendah. Gre za pravo razmerje, ki kar kliče po vključitvi v naložbeni portfelj mnogih vlagateljev. Med leti 1970 in 2016 je znašal povprečni letni donos skoraj 15%. V tem obdobju je bilo zgolj 13 negativnih let kar pomeni, da je kar v 72 odstotkih časa tečaj delnice leto zaključil višje, kot ga je začel.

dividende

Delnice, ki prinašajo visoke dividende iz Velike Britanije

Delniški trg v Veliki Britaniji je zelo priljubljen za mednarodne vlagatelje, ki med drugim iščejo tudi delnice z visokim dividendnim donosom. Tu kotirajo tudi nekatere največja globalna podjetja na svetu. Ni naključje, da se nekatere najbolj donosne delnice v VB hkrati tudi tiste, pri katerih se izplačujejo visoke dividende. V nadaljevanju jih navajamo zgolj nekaj, ki jih velja uvrstiti na seznam potencialno zanimivih naložb na področju delnic z visokimi dividendami.

1. Unilever PLC

 • Dividenda: 0,3393 funta na delnico
 • Ocenjeni dividendni donos: 2,96%

Unilever PLC ima bogato zgodovino od ustanovitve leta 1885 dalje. Gre za družbo s potrošniškimi izdelki in številnimi globalno prepoznavnimi blagovnimi znamkami, kot so Dove, Lipton, Hellmann's, Ben & Jerry in druge. Dejstvo, da ima podjetje v svojem portfelju resnično širok nabor raznoraznih izdelkov, ki se prodajajo po celem svetu, vključno z razvijajočimi se trgi, kot so Afrika, Kitajska in Indija, postavlja to delnico v sam vrh najbolj priljubljenih delnic, ki izplačujejo visoke dividende.

dividende

Vir: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - #ULVR, mesečni grafikon - obdobje: 1.1.1990 – 10.12.2018 – zajeto na 10.12.2018 ob 9:04 PM GMT - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Z delnicami Uniliver se pravzaprav trguje na treh različnih borzah po svetu, njihova znamka pa temelji na dveh entitetah. Unilever NV kotira na borzi Euronext v Amsterdamu in New Yorku, Unilever PLC pa kotira na borzi v Londonu. Ker na vsaki od navedenih borz delnice kotirajo v različnih valutah, obstaja tudi prostor za nekoliko bolj premetene vlagatelje, da pri naložbi v Unileverjeve delnice upoštevajo tudi dejavnik menjalnih tečajev.

Verjetno najbolj privlačna lastnost Unileverjevih delnic je rast tečaja vse od leta 1990, kot je tudi razvidno iz grafikon gibanja tečaja delnice Unilever PLC (glejte grafikon zgoraj). Delnice z visokimi dividendami v VB se le redko lahko pohvalijo s tako stabilno rastjo tečaja delnice. Četudi takšna rast verjetno ne bo trajala večno, delnice Unilever ostajajo privlačne in ene najbolj zanimivih za vlagatelje.

2. GlaxoSmithKline

 • Dividenda: 0,19 funta na delnico
 • Ocenjeni dividendni donos: 5,44%

GlaxoSmithKline je eno največjih zdravstvenih in farmacevtskih podjetij na svetu. Njihova tržna kapitalizacija znaša preko 70 milijard funtov. Njihova primarna usmeritev je v proizvodnjo farmacevtskih izdelkov, cepiv in zdravstvenega varstva potrošnikov. Eden glavnih razlogov zakaj se delnica pogosto pojavlja na seznamu tistih v VB, ki so najbolj privlačne za naložbe, pa je visoka stopnja dividendnega donosa, ki znaša 5,44%.

Visoka stopnja dividendnega donosa ima tudi svojo ceno in ta se pri farmacevtskih družbah kaže v volatilnosti tečaja delnice. Milijarde dolarjev se lahko porabijo za raziskave in razvoj novih zdravil, večina pa jih na koncu niti prestane kliničnega testiranja.

dividende

Vir: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - #GSK, mesečni grafikon - obdobje: 1.10.1991 – 10.12.2018 - zajeto na 10.12.2018 ob 9:24 PM GMT - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Tečaj delnice GlaxoSmithKline je lahko zelo volatilen, kot je razvidno iz grafikona zgoraj. So obdobja, ko smo bili priča strmi rasti tečaja, a bila so tudi obdobja večjih padcev. Kakorkoli že, pa od leta 1991 tečaj delnice še nikoli ni prebil dolgoročnega podpornega nivoja (drseča sredina označeno z zeleno črto).

Naprednejši vlagatelji lahko izkoristite vaše znanje in poizkušate v pozicijo vstopiti v pravem času, ter tako poleg visoke dividende izkoristite tudi rast tečaja delnice. Na ta način se privlačnost GSK delnic še poveča.

Delnice, ki prinašajo visoke dividende iz Evrope

Tudi Evropa ponuja širok nabor delnic z visokimi dividendami iz najrazličnejših panog in med drugim tudi zaradi tega so evropske borze privlačen trg za številne vlagatelje iz celotnega sveta. Eden izmed načinov, ki vam lahko pomaga pri iskanju delnic z visokimi dividendami v Evropi je, da proučite panogo vzajemnih skladov. Številni vzajemni skladi v Evropi so s svojo politiko naložb usmerjeni prav na delnice z visokimi dividendami.

dividende

Vir: Seeking Alpha

Tabela zgoraj prikazuje 19 najpogosteje vključenih delnic z visokimi dividendami, kot se pojavljajo v najmanj tretjini vseh portfeljev evropskih vzajemnih skladov, ki vlagajo na to področje. Na ta način je lepo razvidno, katere delnice z visokimi dividendami so najbolj privlačne za institucionalne vlagatelje in upravljalce skladov.

Podjetja na seznamu so iz različnih panog in pokrivajo širok spekter različnih dividendnih donosov. Proti koncu seznama je npr. nemška družba SAP SE, ki ima 1,4% dividendni donos, bolj pri vrhu pa najdemo angleško družbo HSBC Holdings PLC s 10,4% dividendnim donosom.

Izkušeni vlagatelji bodo verjetno opravili dodatne analize vsake posamezne družbe iz zgornje tabele, tako v fundamentalnem kot tehničnem smislu, s čimer bodo še nekoliko zožili seznam najbolj obetavnih delnic z visokimi dividendami za svoje naložbe. Tako pridobljeno prednost pred drugimi vlagatelji pa je pomembno tudi zadržati in tu je pomembno, da imate na voljo kakovostne informacije znotraj najboljše možne trgovalne platforme, kot seveda tudi širok nabor najrazličnejših naložbenih produktov, v katere lahko vložite svoja sredstva.

Kako kupiti delnice, ki prinašajo visoke dividende?

Če razmišljate o oblikovanju portfelja iz naložb v delnice z visokimi dividendami, potem potrebujete dostop do najboljših možnih naložbenih produktov, kar vam omogoča tudi Invest.MT5.

dividende

Iščete še druge priložnosti za investiranje:Pridobite še dodatna znanja s področja investiranja:

Kako začeti z online investiranjem v zlato?

Short seling - prodaja na kratko - kaj je to?

Nafta - Naučite se trgovati z nafto (CFDji)

Recesija je vedno bližje! Kako investirati v času gospodarske krize?

O Admiral Marketsu

Admiral Markets je reguliran s strani najstrožjih svetovnih regulatorjev in vam omogoča trgovnaje s CFD ji na delnice, indekse, valute, surovine in kriptovalute.

Admiral Markets

To besedilo vsebuje dodatne informacije o vseh analizah, ocenah, napovedih, napovedih in drugih informacijah (v nadaljevanju "Analize"), objavljenih na spletni strani Admiral Market.

1. Analiza je bila objavljena za informativne namene in se ne sme šteti za investicijsko svetovanje ali priporočilo.

2. Vsaka stranka neodvisno sprejema investicijske odločitve in Admiral Markets ne odgovarja za kakršno koli izgubo, ki izhaja iz take odločitve, ne glede na to, ali odločitev temelji na analizi.

3. Vsako analizo opravi neodvisni analitik (v nadaljnjem besedilu: avtor) na podlagi svojega osebnega mnenja.

4. Za zagotovitev zaščite interesov strank in objektivnosti analize je Admiral Markets vzpostavil notranje postopke za preprečevanje navzkrižja interesov.

5. Čeprav si prizadevamo zagotoviti zanesljivost in popolnost informacij, ki so na voljo v analizah, Admiral Markets ne more zagotoviti točnosti in popolnosti kakršnih koli informacij v analizah. Predstavljene številke, ki se nanašajo na prejšnja gibanja cen, ne zagotavljajo prihodnjih rezultatov.

6. Prednost Analiza se ne sme obravnavati kot posredna obljuba ali jamstvo za Admiral Market, da bo stranka z uporabo navedenih strategij ali omejitvijo izgub dobiček.

7. Predhodna nihanja cen v ceni finančnega instrumenta ali pričakovanja, navedena v analizah, se ne smejo šteti za obljubo ali jamstvo za Admiral Market za prihodnja gibanja cen. Vrednost finančnega instrumenta se lahko poveča in zmanjša, ohranitev vrednosti instrumenta pa ni zagotovljena.

8. Projekcije, vključene v analizo, ne smejo upoštevati nobenih provizij, davkov in drugih stroškov, ki nastanejo pri vlaganju v take instrumente. Cenik Admiral Marketsa je naveden na spletni strani Admiral Marketsa.

9. Proizvodi, s katerimi se trguje na finančnem vzvodu (vključno s CFD-ji), so po svoji naravi špekulativni, trgovanje pa lahko povzroči izgubo in dobiček. Preden začnete trgovati, morate poskrbeti, da boste razumeli vsa tveganja