Microsoft delnice | Ali naj v letu 2023 kupim Microsoft delnice?

Eva Blanco Garzón
10 Min branje
Kako vlagati v Microsoft? 2 možnosti:
  • Kupite Microsoftove delnice neposredno na borzi
  • Špekulirajte o gibanju cen prek pogodb na razliko (CFD-ji)

Ko boste izbrali možnost, ki najbolj ustreza vašim interesom, boste morali slediti samo 5 preprostim korakom! O tem vam bomo povedali več o članku o Microsoftovih delnicah na borzi.

Microsoft je eno najdragocenejših podjetij na Wall Streetu, saj je sredi leta 2019 preseglo mejo vrednosti bilijon dolarjev, mejnik, ki sta ga dosegla le Apple in Amazon. Njegov vstop v kapital podjetja, ki razvija ChatGPT, enega največjih trenutnih mejnikov na področju umetne inteligence, uvršča Microsoft med najboljše dolgoročne naložbe .

Investirati v delnice Microsoft? - Zgodovina 

Microsoft je šel na borzo 13. marca 1986 in začel trgovati po ceni 21 USD na delnico. Julija 2023 so delnice dosegle najvišjo vrednost vseh časov pri približno 360 USD.

Microsoft, ki sta ga leta 1975 ustanovila Bill Gates in Paul Allen, je glavna dejavnost razvoja operacijskih sistemov, programske in strojne opreme. Vendar se je model podjetja nenehno razvijal in danes zajema tudi druga tehnološka področja, kot so oblak, splet, umetna inteligenca ali video igre. 

Ta razvoj se odraža v ceni Microsoftovih delnic, saj je, kot smo že napovedali, Microsoftova kapitalizacija 30. aprila 2019 presegla en bilijon dolarjev , številka, ki je bila v tistem trenutku dosegljiva samo Appleu in Amazonu.

Vlagatelji so dolgo časa na Microsoft gledali kot na ciklično sredstvo, kar pomeni, da je rasel v obdobjih gospodarske ekspanzije, med recesijo pa drastično padel, kot na splošno velja za podjetja, ki kotirajo na borzi v tehnološkem sektorju.

➤ Vendar se je podjetje v zadnjih letih zelo diverzificiralo in ni več čista tehnološka delnica, zdaj bolj kot tok dohodka, ki je odporen na nevihte in redno izplačuje dividende, tudi v času recesije.

✍ To je dejstvo, ki ga je treba upoštevati, ko se odločate o naložbi v Microsoft 

Iščete delnice z visokimi dividendami?

Investirajte pri Admirals in izbirajte med 4000 globalnimi delnicami

Microsoft delnice in dividende 

Microsoftove delnice razdeljujejo četrtletne dividende od leta 2005 brez prekinitev in iz leta v leto nenehno rastejo. Leta 2023 je dividenda, ki jo plača Microsoft, 0,68 USD na delnico. To se morda ne zdi veliko, vendar je stalno rastoč vir dohodka.

Vir: Microsoft . Razvoj Microsoftove dividende na delnico od leta 2013. Slika je bila posneta 16. avgusta 2023.
Interes za nakup Microsoftovih delnic je tudi v delitvi dividend vlagateljem ne glede na gospodarski cikel.

↳ Pravzaprav je Microsoft za razliko od mnogih delnic na borzi med krizami 2008, 2011 in 2020 še naprej delil dividende, ki so celo rasle v primerjavi s prejšnjimi zneski.

Kar zadeva donos (dividende na borzi), Microsoftove delnice prav tako ustrezajo zahtevam, da privabijo dolgoročne vlagatelje, ki iščejo prihodek in stabilnost portfelja. Podjetje ima dividendni donos okoli 0,85%

Vir: GuruFocus.com – Microsoftov dividendni donos. Posnetek od 16. avgusta 2023

Microsoftov dividendni donos trenutno pada. To je posledica močnega zvišanja tečaja delnice v tem obdobju.

Gibanje Microsoftovih delnic lahko spremljate v realnem času, tako da brezplačno prenesete trgovalno platformo MetaTrader 5 .

Poleg tega, če želite izvajati naložbene strategije, ne da bi tvegali svoj denar, lahko to storite z demo računom z virtualnimi sredstvi. Preprosto morate klikniti naslednjo povezavo in se registrirati. Brezplačno je!

Vodilna multifunkcijska platforma za trgovanje na svetu


2 načina za nakup Microsoftovih delnic

Običajno se posamezni vlagatelji ali trgovci iz navade ustavijo v poslovalnici svoje referenčne banke, da kupijo delnice in ustvarijo naložbeni portfelj. 

Vendar vam Admirals ponuja rešitev, prilagojeno vam, tako da lahko kupujete, prodajate ali trgujete z Microsoftom.

▶ Z računom Invest.MT5 lahko vlagate v Microsoftove delnice za denar, da jih obdržite dolgoročno. Ta račun vam bo omogočil tudi dostop do več sto drugih delnic, pa tudi ETF-jev.

▶ Z računom Trade.MT5 boste lahko kupovali pogodbe na razliko ali CFD-je na Microsoftove delnice. Tako lahko kupujete in prodajate Microsoftove delnice ter izkoristite gibanje cen navzgor in navzdol.

Prav tako lahko spremenite svoj finančni vzvod, da povečate svojo izpostavljenost trgu z minimalnim kapitalom. Vendar bodite previdni, to prinaša tveganje. 

Prednost CFD-jev je, da vam poleg finančnega vzvoda omogočajo izkoriščanje gibanja delnic navzgor in navzdol, pravzaprav lahko Microsoftove delnice prodate na kratko, če predvidevate padec cene delnice.

Microsoftov borzni grafikon

Spodaj si lahko ogledate graf trgovanja, ki prikazuje razvoj Microsoftovih delnic na borzi med letoma 2018 in 2023.

Vir: Admirals MetaTrader 5 – Microsoft – tedenski grafikon. Obseg podatkov: od 23. septembra 2018 do 16. avgusta 2023. Pripravljeno 16. avgusta 2023. Upoštevajte, da pretekla uspešnost ni zanesljivo jamstvo za prihodnje rezultate. 

Microsoftov borzni grafikon nam kaže jasno naraščajočo dolgoročno zgodovino cen. 

Konec leta 2021 je bila cena v medvedjem kanalu, vendar je od začetka leta 2023 prebila omenjeni kanal v smeri navzgor in dosegla novo najvišjo vrednost vseh časov, okoli 366 $. Po Microsoftovi objavi rezultatov je cena strmo padla in se trenutno nahaja med dvema pomembnima nivojema podpore in odpornosti.

Smo v trenutku neodločnosti, ko se odločamo, ali kupiti Microsoftove delnice ali ne .

Kakšen razvoj lahko pričakujemo od Microsoftovih delnic?

  • Če Microsoftova cena še naprej pada in preseže raven podpore 305 na spodnji strani, bi se lahko usmerila proti naslednji ravni 290 USD in nato dolgoročni črti naraščajočega trenda (zelena).
  • Če pa se Microsoftova cena po drugi strani vrne navzgor, bi verjetno poskušal preseči prejšnjo najvišjo vrednost okoli 350 $ in se nato usmeril proti najvišji vrednosti vseh časov.

Toda kaj ta situacija pomeni? Ali je pravi čas za nakup Microsoftovih delnic? Pomembno je narediti globljo analizo tega, kar obkroža podjetje.

Če želite začeti izvajati strategijo, povezano z Microsoftovimi delnicami, lahko odprete brezplačen demo račun pri Admirals in trgujete z virtualnim denarjem:

Brez tveganja Demo račun

Registrirajte si brezplačen demo račun in obvladajte svojo trgovalno strategijo

Microsoft delnice in finančni rezultati 2023

25. julija 2023 je Microsoft predstavil rezultate za drugo četrtletje 2023. Ti podatki so pomembni pri odločanju o nakupu Microsoftovih delnic: 

Microsoftovi rezultati 2. četrtletja 2023

  • Čisti dobiček: 20.081 milijonov dolarjev, 20 % več kot v enakem obdobju lani
  • Prihodek: 56,2 milijona $, kar je 8 % več kot pred letom dni in več od pričakovanj analitikov, ki so znašali 55,44 $. 
  • Dobiček na delnicoEPS ) : 2,69 USD, kar je več od pričakovanih 2,55 USD.

Kot lahko vidimo, so rezultati pozitivni. Čeprav je bil čisti dobiček četrtletja višji od prejšnjega, je bil letni čisti dobiček poslovnega leta nekoliko nižji kot leto prej. Poleg tega se je upočasnila rast prihodkov, ki izhajajo iz poslovanja s storitvami v oblaku. To je tudi povzročilo padce cen.

Čeprav so bili četrtletni rezultati pozitivni. K temu vzponu je pripomogla tudi Microsoftova naložba v OpenAI, podjetje, ki stoji za razvojem ChatGPT, najnovejšega velikega mejnika na področju umetne inteligence .

Ali je sedaj pravi čas za vlaganje v delnice Microsoft? 

Ko želite vlagati v borzo in vas zanima nakup ali prodaja dolgoročnega ali swing trgovanja, se ne zanašajte samo na signale, ki jih zagotavlja tehnična ali  temeljna analiza . Pomislite, da je dejanje predvsem podjetje. Zato je pomembno, da vas pred nakupom Microsoftovih delnic spoznate njihov poslovni model.

Za to je najboljši način, da zapišete svoje prednosti in slabosti, preden zavzamete položaj :

PREDNOSTI ✅  SLABOSTI ❌ 
Podjetje izkorišča več področij z velikim potencialom rasti: oblak, umetna inteligenca. Tehnološki sektor je občutljiv na kakršne koli motnje. 
Raznolik poslovni model in vodilni položaj na področju programske opreme. Konkurenca z FAANG v sektorjih z visokim potencialom rasti.
Bilanca Microsoftovega razvoja na borzi je pozitivna: visoka dobičkonosnost, razumna raven dolga, dobro upravljanje denarnega toka. Kratkoročna občutljivost na dvig obrestnih mer, če poteka hitreje kot običajno. 
Microsoft se je izognil regulatornemu pritisku, ki visi nad tako imenovanimi FAANG - Facebook , Apple, Amazon, Netflix in Google - glede podatkov svojih uporabnikov ali v smislu konkurence.   

Kako vlagati v delnice Microsofta v 5 korakih?

Če ne veste, kako uporabljati platformo MetaTrader za nakup Microsoftovih delnic, vam predlagamo, da sledite naslednjim5 korakom: 

1️⃣ Prijavite se v svoj račun MetaTrader 5 

2️⃣ V zgornjem meniju kliknite »Pogled« in nato »Nadzor trga«. 

3️⃣ Pojdite na Simboli in v iskalno vrstico vnesite Microsoft 

4️⃣ Izberite Microsoftov naslov in kliknite Prikaži simbol 

5️⃣ Z desno tipko miške kliknite Microsoftovo dejanje, nato Novo naročilo in nato Kupi 

Platforma za trgovanje vam bo omogočila: 

✅ Spremljajte gibanje cen trga v realnem času (Microsoftove kotacije na ameriški borzi, kotacije v realnem času so na voljo med odprtjem ameriške borze) 

✅ Ugotovite, kakšna je trenutna cena Microsoftovih delnic 

✅ Analizirajte graf trgovanja z delnicami Microsofta skozi čas 

✅ Kupujte in prodajajte Microsoftove delnice 

✅ Upravljajte trgovalne operacije v realnem času 

✅ Zaprite pozicije z dobičkom ali izgubo 

Kako prodati Microsoftove delnice

Če menite, da bo cena padla in želite prodati Microsoftove delnice prek CFD-jev, da bi izkoristili ta padec, preprosto sledite istim korakom:

1️⃣ Prijavite se v svoj račun MetaTrader 5 

2️⃣ V zgornjem meniju kliknite »Pogled« in nato »Nadzor trga«. 

3️⃣ Pojdite na Simboli in v iskalno vrstico vnesite Microsoft 

4️⃣ Izberite Microsoftov naslov in kliknite Prikaži simbol 

5️⃣ Z desno tipko miške kliknite Microsoftovo dejanje, nato Novo naročilo in nato PRODAJA

Če želite začeti trgovati s CFD-ji pri Microsoftu, kliknite naslednjo pasico in odkrijte prednosti tega početja z Admirals: 

Investirajte v svetovne top instrumente

Na tisoče delnic in ETF-jev na dosegu roke

Pridobite še dodatna znanja s področja investiranja:

O Admirals

Družba Admirals je večkrat nagrajena in globalno regulirana Forex in CFD posredniška družba, ki omogoča trgovanje s preko 8000 različnih finančnih instrumentov preko najbolj priljubljene trgovalne platforme na svetu: MetaTrader 4 in MetaTrader 5. Začnite s trgovanjem še danes!

Informacije o analitičnih materialih:

Zavrnitev odgovornosti glede tveganja: Predloženi podatki zagotavljajo dodatne informacije v zvezi z vsemi analizami, ocenami, napovedmi ali drugimi ocenami ali podobnimi informacijami (v nadaljevanju »analiza«), objavljenimi na spletnih mestih investicijskih podjetij Admirals, ki delujejo pod blagovno znamko Admirals (v nadaljevanju »Admirals«). Preden se odločite za naložbo, bodite pozorni na naslednje:

  1. To je tržno komuniciranje. Vsebina je objavljena zgolj v informativne namene in se je ne sme razlagati kot naložbeni nasvet ali priporočilo. Ni bil pripravljen v skladu z zakonskimi zahtevami, namenjenimi spodbujanju neodvisnosti naložbenih poročil, in zanj ne velja nobena prepoved trgovanja pred objavo naložbenih poročil.
  2. Vsako naložbeno odločitev sprejme vsaka stranka posebej, medtem ko Admirals ne bo odgovoren za kakršno koli izgubo ali škodo, ki izhaja iz takšne odločitve, ne glede na to, ali temelji na vsebini ali ne.
  3. Da bi zagotovili zaščito interesov strank in neprizadetost objektivnosti analize, je Admirals vzpostavil ustrezne interne postopke za preprečevanje in obvladovanje navzkrižij interesov.
  4. Analizo pripravi neodvisni analitik (v nadaljevanju "Avtor") na podlagi osebnih ocen Eve Blanco.
  5. Medtem ko si prizadevamo zagotoviti, da so vsi viri analize zanesljivi in ​​da so vse informacije predstavljene, kolikor je to mogoče, na razumljiv, pravočasen, točen in popoln način, Admirals ne jamči za točnost ali celovitost vseh informacij, vsebovanih v analizi.
  6. Kakršna koli pretekla ali modelirana uspešnost finančnih instrumentov, navedena v publikaciji, se ne sme razlagati kot izrecna ali implicitna obljuba, garancija ali implikacija družbe Admirals za kakršno koli prihodnjo uspešnost. Vrednost finančnega instrumenta se lahko poveča ali zmanjša in ohranjanje vrednosti sredstva ni zagotovljeno.
  7. Produkti s finančnim vzvodom (vključno s pogodbami za razliko) so špekulativne narave in lahko povzročijo dobiček ali izgubo. Preden začnete trgovati, se prepričajte, da popolnoma razumete povezana tveganja.
  8. Produkti s finančnim vzvodom (vključno s pogodbami za razliko) so špekulativne narave in lahko povzročijo dobiček ali izgubo. Preden začnete trgovati, se morate prepričati, da razumete vsa tveganja.
NAJBOLJ BRANI ČLANKI
Coca cola delnice - kako investirati v delnice Coca Cole in njihove dividende v letu 2023
Kupite delnice Coca Cole leta 2023? Vodilno podjetje brezalkoholnih pijač poleg izjemnih donosov že več desetletij deli dividende in to celo vsakič višje. To je lahko zelo privlačna naložba za marsikoga. Coca Cola je ena najbolj znanih blagovnih znamk na svetu prav pri vseh generacij...
Kako kupiti Facebook (FB) delnice (Meta)?
Nakup delnic Facebooka (Meta) je zelo preprost, le odpreti morate račun pri borznemu posredniku in začeti vlagati. Preden naredite ta korak, pa je priporočljivo narediti poglobljeno analizo podjetja. ✺ Facebook je član skupine FAANG ( Facebook, Apple , Amazon , Netflix in Google )✺ C...
Investirajte v Amazon ➡️ Vodnik za nakup Amazon delnic [2023]
Delnice Amazon so se v zadnjih letih podražile za več kot 1500 %. Analizirajmo razvoj delnic na borzi in spoznajmo, kako kupiti delnice Amazon v letu 2023 korak za korakom. ✺ V drugem četrtletju 2023 je Amazon dosegel višji prihodek od pričakovanega✺ Da bi spodbudil nakup svojih delni...
Poglej vse