Investiranje v IPO delnice: največji vseh časov in kaj prinaša prihodnosti

Admirals
9 Min branje

V tem članku si bomo pogledali družbe, ki so se nedavno odločile za kotacijo na javni borzi, ali pa se bo to zgodilo v bližnji prihodnosti. Tovrstne družbe so lahko potencialno zelo zanimive za visoke donose in ogledali si bomo nekaj primerov, ki bodo to jasno ponazorili – seveda pa velja poudariti, da kot velja za vse delnice, so nekatere novo nastale zgodbe lahko uspešne, spet druge pač ne.

Trenutno je zelo zanimivo obdobje za vstop novih družb na kapitalske trge, saj smo že nekaj let v bikovskem trendu. Izgledi za vlagatelje na Wall Streetu so bili na splošno odlični do konca septembra 2018, saj so se ameriški delniški indeksi gibali na zgodovinsko najvišjih nivojih, potem ko so v poletnih mesecih pred tem izgubili nekaj svoje vrednosti.

V jesenskih mesecih se je volatilnost vrnila na trg, ampak to se je sprva zgodilo ob močnih prodajnih pritiskih na delnice. Z vstopom v praznično obdobje okoli zahvalnega dne so bili vsi ključni indeksi na letnem nivoju praktično pod gladino; npr. indeks S&P 500 je padel za 0,89%, medtem ko je Dow Jones padel za 1,0%.

Kljub splošnemu prodajnemu pritisku na trgu boste morda presenečeni, da so bile nekatere nove delnice na trgu kljub temu v zelenih številkah. Peščici teh IPO delnic so dejansko uspeli zelo zavidljivi donosi. Se sliši privlačno? Potem berite dalje, saj bomo v nadaljevanju predstavili priložnosti in nevarnosti takšnih naložb, še prej pa bomo podrobno predstavili, kaj je IPO in kaj sploh so IPO delnice.

Definicija IPO delnic: Kaj je IPO?

IPO je angleška kratica za Initial Public Offering in pomeni prvo izdajo delnic ali kot tudi radi rečemo, prvo kotacijo na borzi. Z vidika kapitala se zasebni lastniki odločijo prodati del ali celoto podjetja javnosti.

Običajno so podjetja, ki na takšen način ponudijo delnice, nove ali manjše družbe, ki iščejo svež kapital, ki bi jim pomagal financirati bodočo rast. Potrebno pa je poudariti, da temu ni nujno vedno tako. Niso vse družbe, ki se odločijo za IPO, majhne. Nekatere so lahko celo zelo velike, kot je bilo v primeru kitajskega spletnega giganta Alibaba.

Če vas zanima trgovanje z delnicami, zakaj si ne odprete investicijskega računa pri Admirals? Tako lahko brez kakršnihkoli stroškov pridobite dostop do 15 največjih svetovnih borz. Investirali boste lahko v tisoče različnih delnic ter učinkovito upravljali svoj delniški portfelj preko MetaTrader 5 trgovalne platforme. Kliknite na oglas spodaj in si odprite Admirals trgovalni račun še danes!

Trgujte Forex & CFDje

Pridobite dostop do 40 CFDje na kripto pare, 24/5

Alibaba: največji IPO v zgodovini

Eden največjih IPO-jev v novejši zgodovini je bila kotacija Alibabinih delnic na borzi v New Yorku, kar se je zgodilo septembra 2014. Delnice so dobile oznako BABA. Pravzaprav je bil to največji IPO, ki se je kadarkoli zgodil. Otvoritvena cena delnice prvega trgovalnega dne na NYSE je bila 92,70 USD. Približno štiri leta kasneje in sicer 27. novembra 2018, je znašal zaključni tečaj delnice 156,46 USD.

Rast tečaja je bila torej 69% glede na prvi otvoritveni tečaj. Kitajski spletni gigant je največja maloprodajna trgovina na svetu, ki ima tržno kapitalizacijo preko 404 mrd. dolarjev. Ali povedano drugače, gre za družbo, ki je večja od Facebooka.

Nedavno nazaj so iz družbe sporočili, da so dosegli nov najvišji dnevni promet, ko so prodali za več kot 30 mrd. dolarjev blaga v razmaku komaj 24 ur. Za lažjo primerjavo naj povemo, da so bile ocene analitikov za prodajo na Cyber Monday za vse online prodajalne skupaj postavljene na 7,9 mrd. dolarjev.

Največji IPO-ji v zgodovini

V zadnjih letih smo videli številne družbe, ki so začele kotirati na borzi in katerih delnice so močno poskočile. V spodnji tabeli prikazujemo nekaj takšnih družb, ki so dosegle vsaj dvoštevilčno rast.

Družba

Oznaka

Panoga

Prvi trgovalni dan

IPO znesek

Alibaba

BABA

Tehnologija

18-Sep-14

$25 mrd.

General Motors Company

GM

Avtomobilska industrija

16-Nov-10

$20.1 mrd.

Agricultural Bank of China

ABC

Finance

7-Jul-10

$19.2 mrd.

Industrial and Commercial Bank of China

ICBC

Finance

19-Jan-07

$19.1 mrd.

NTT DOCOMO, Inc.

TYO

Telekomunikacije

22-Oct-98

$18.4 mrd.

Visa Inc.

V

Finance

18-Mar-08

$17.9 mrd.

AIA Group Limited

AAIGF

Finance

21-Oct-10

$17.8 mrd.

Enel

ENLAY

Javne družbe

1-Jan-99

$17.4 mrd.

Facebook

FB

Tehnologija

1-May-12

$16 mrd.

Deutsche Telekom AG

DTE

Telekomunikacije

17-Nov-96

$13 mrd.

Seveda moramo poudariti, da takšna rast nikakor ni zagotovilo za bodoče donose. Je pa vsekakor zanimivo, da so te delnice dosegle takšno rast kljub kontra splošnemu trendu na trgu. Katere nove javne ponudbe delnic lahko pričakujem v bližnji prihodnosti? Oglejmo si nekaj izmed njih v nadaljevanju. Ob tem ne pozabite, da tudi ob investiranju v delnice pazite na pravilno upravljanje s tveganjem.

Največji delniški IPO-ji v preteklem letu

Uber

Generalni direktor družbe Dara Khosrowshahi, prej direktor podjetja Expedia, je prevzel vodenje družbe poleti 2017 in že takrat naznanil, da bo leta 2019 prišlo do IPO-ja. Pri Wall Street Journalu so oktobra 2018 zapisali, da bi lahko družba preko IPO-ja zbrala okoli 120 milijard svežega kapitala, pri čemur so se sklicevali na ponudbi investicijskih bank Goldman Sachs in Morgan Stanely.

Ko je družba 10. maja 2019 na trgu ponudila 180 milijonov delnic, se je tečaj oblikoval pri 45 dolarjih, tako da je vrednost celotne družbe znašala 82,4 milijarde dolarjev.

Lyft

Ko je govora o podjetju Uber, ne moremo mimo omembe njihovega največjega konkurenta Lyft. Obe podjetji sta že več let velika tekmeca v boju za tržni delež v tem relativno novem segmentu. Metem ko Uber posluje tako rekoč v vseh državah po svetu, pa je Lyft zaenkrat usmerjen zgolj na ameriški in kanadski trg. Po nekaterih ocenah naj bi tržni delež družbe Lyft znašal okoli 32% v ZDA.

IPO družbe Lyft se je zgodil 29. marca 2019. pričakovali so tečaj delnice pri 72 dolarjih, a je ta zrasel vse do 87,24 dolarja.

Change Healthcare Inc.

Gre za programsko in storitveno podjetje, ki postavlja nove trende v zdravstveni panogi. Ustvarili so namreč platformo, ki vključuje programje na področju analitike, tehničnih storitev, omrežnih rešitev in plačilnih sistemov. Njihov cilj je optimizirati interakcijo med pacienti, lekarnami, zdravstvenimi ustanovami in raziskovalnimi laboratoriji.

V IPO-ju 27. junija 2019 so načrtovali, da bodo zbrali 1 milijardo dolarjev, pri čemur je bil tečaj delnice ocenjen na 16-19 dolarjev, skupno 936,4 milijonov. V nasprotju s pričakovanji je potem IPO tečaj znašal 13 dolarjev, delnica pa je dobila oznako CHNG. IPO tečaj je bil torej pod pričakovanji, tako da je celotna tržna kapitalizacija družbe znašala 557 milijonov dolarjev.

SmileDirectClub

SmileDirectClub je bil eden največjih IPO-jev v septembru, ko je bilo 58,5 milijona delnic prodanih po tečaju 23 dolarjev, kar je bilo nad pričakovanim območje med 19 in 22 dolarji. Vrednost podjetja je bila tako določena na 9 milijard dolarjev, kar je skoraj 3x več kot pred letom dni (3,2 milijarde), ko so nazadnje zbirali svež kapital.

S čim se ukvarjajo v družbi SmileDirectClub? Verjamejo, da si vsak zasluži nasmeh, ki jim bo všeč. In kako to dosežejo? Neposredno z izdelki za ravnanje z zobmi. Medtem ko tradicionalni ortodonti za celoten postopek obravnave zaračunajo med 5.000 in 8.000 dolarji, znaša ta strošek pri družbi SmileDirectClub manj kot 2.000 dolarjev. Stranka dobi pri njih nov nasmešek v 6 do 10 mesecih. Po ustanovitvi družbe v letu 2014, znašajo danes prihodki iz prodaje te družbe 622 milijona dolarjev.

Nove IPO delnice: investirati v njih ali ne?

Pogledali smo si nekaj uspešnih IPO zgodb in nekaj takšnih, ki so tik pred nami. Podobno kot pri izboru delnic za investiranje vaših sredstev, morate tudi pri IPO-jih sprejeti pametno odločitev. Seznaniti se morate s tem, kdo vodi določeno podjetje, oceniti morate dolgoročne izglede družbe ter njihovega poslovnega modela. Le na takšen način se boste lahko optimalno odločili.

Investiranje v IPO-je z Admirals

Če ste po branju o IPO delnicah navdihnjeni za vlaganje, ima Admirals popoln račun za naložbe! Invest.MT5 je najelitnejša naložbena možnost za profesionalne trgovce. Na 15 največjih svetovnih borzah brezplačno trgujte na tisoče delnic in ETF-jev ter investirajte z najsodobnejšo trgovinsko platformo - MetaTrader 5. Kaj torej še čakate? Odprite svoj naložbeni račun že danes, tako da kliknete spodnji pas!

Frakcijsko investiranje v delnice

Kupite deleže delnic v več kot 700 vodilnih svetovnih delnicah

Če pa bi radi izvedeli še več o trgovanju na splošno, potem si preberite sorodne članke navedene spodaj:

O Admiralsu

Admirals vam kot regulirani posrednik omogoča dostop do nekaterih najbolj uporabljenih trgovalnih platform na svetu. Z nami lahko trgujete s CFD-ji, delnicami in ETF-ji.

Admirals

To besedilo vsebuje dodatne informacije o vseh analizah, ocenah, napovedih, napovedih in drugih informacijah (v nadaljevanju "Analize"), objavljenih na spletni strani Admirals.

1. Analiza je bila objavljena za informativne namene in se ne sme šteti za investicijsko svetovanje ali priporočilo.

2. Vsaka stranka neodvisno sprejema investicijske odločitve in Admirals ne odgovarja za kakršno koli izgubo, ki izhaja iz take odločitve, ne glede na to, ali odločitev temelji na analizi.

3. Vsako analizo opravi neodvisni analitik (v nadaljnjem besedilu: avtor) na podlagi svojega osebnega mnenja.

4. Za zagotovitev zaščite interesov strank in objektivnosti analize je Admirals vzpostavil notranje postopke za preprečevanje navzkrižja interesov.

5. Čeprav si prizadevamo zagotoviti zanesljivost in popolnost informacij, ki so na voljo v analizah, Admirals ne more zagotoviti točnosti in popolnosti kakršnih koli informacij v analizah. Predstavljene številke, ki se nanašajo na prejšnja gibanja cen, ne zagotavljajo prihodnjih rezultatov.

6. Prednost Analiza se ne sme obravnavati kot posredna obljuba ali jamstvo za Admirals, da bo stranka z uporabo navedenih strategij ali omejitvijo izgub dobiček.

7. Predhodna nihanja cen v ceni finančnega instrumenta ali pričakovanja, navedena v analizah, se ne smejo šteti za obljubo ali jamstvo za Admirals za prihodnja gibanja cen. Vrednost finančnega instrumenta se lahko poveča in zmanjša, ohranitev vrednosti instrumenta pa ni zagotovljena.

8. Projekcije, vključene v analizo, ne smejo upoštevati nobenih provizij, davkov in drugih stroškov, ki nastanejo pri vlaganju v take instrumente. Cenik Admiralsa je naveden na spletni strani Admiralsa.

9. Proizvodi, s katerimi se trguje na finančnem vzvodu (vključno s CFD-ji), so po svoji naravi špekulativni, trgovanje pa lahko povzroči izgubo in dobiček. Preden začnete trgovati, morate poskrbeti, da boste razumeli vsatveganja

NAJBOLJ BRANI ČLANKI
AMD delnice - zakaj jih kupiti?
AMD je eden najboljših načinov za vlaganje v polprevodnike, ki že nekaj let cvetijo na borzi. Z gonilnimi silami, kot so 5G, umetna inteligenca, elektrifikacija v avtomobilu, robotizacija vse to so področja, ki prinašajo pozitivne novice za polprevodnike.To je tudi industrija tehnološkega sektorja,...
Netflix delnice: Investiranje v Netflix delnice v letu 2023!
Obstajata dva načina za investiranja v Netflix delnice: nakup delnic Netlix ali špekuliranje o gibanju cene delnic prek CFD-jev. Trenutno je cena Netfix delnic zaradi izgube naročnikov močno padla... je to morda dobra priložnost za naložbe v Netflix po boljši ceni? Netflix (NASDAQ: NF...
Investirajte v Amazon ➡️ Vodnik za nakup Amazon delnic [2023]
Delnice Amazon so se v zadnjih letih podražile za več kot 1500 %. Analizirajmo razvoj delnic na borzi in spoznajmo, kako kupiti delnice Amazon v letu 2023 korak za korakom. ✺ V drugem četrtletju 2023 je Amazon dosegel višji prihodek od pričakovanega✺ Da bi spodbudil nakup svojih delni...
Poglej vse