Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator fca

Investiranje v IPO delnice: največji vseh časov in kaj prinaša prihodnosti

Čas branja: 8 minut

V tem članku si bomo pogledali družbe, ki so se nedavno odločile za kotacijo na javni borzi, ali pa se bo to zgodilo v bližnji prihodnosti. Tovrstne družbe so lahko potencialno zelo zanimive za visoke donose in ogledali si bomo nekaj primerov, ki bodo to jasno ponazorili – seveda pa velja poudariti, da kot velja za vse delnice, so nekatere novo nastale zgodbe lahko uspešne, spet druge pač ne.

delnice ipo

Trenutno je zelo zanimivo obdobje za vstop novih družb na kapitalske trge, saj smo že nekaj let v bikovskem trendu. Izgledi za vlagatelje na Wall Streetu so bili na splošno odlični do konca septembra 2018, saj so se ameriški delniški indeksi gibali na zgodovinsko najvišjih nivojih, potem ko so v poletnih mesecih pred tem izgubili nekaj svoje vrednosti.

V jesenskih mesecih se je volatilnost vrnila na trg, ampak to se je sprva zgodilo ob močnih prodajnih pritiskih na delnice. Z vstopom v praznično obdobje okoli zahvalnega dne so bili vsi ključni indeksi na letnem nivoju praktično pod gladino; npr. indeks S&P 500 je padel za 0,89%, medtem ko je Dow Jones padel za 1,0%.

Kljub splošnemu prodajnemu pritisku na trgu boste morda presenečeni, da so bile nekatere nove delnice na trgu kljub temu v zelenih številkah. Peščici teh IPO delnic so dejansko uspeli zelo zavidljivi donosi. Se sliši privlačno? Potem berite dalje, saj bomo v nadaljevanju predstavili priložnosti in nevarnosti takšnih naložb, še prej pa bomo podrobno predstavili, kaj je IPO in kaj sploh so IPO delnice.

Definicija IPO delnic

IPO je kratica za angleški izraz - Initial Public Offering. Gre za situacijo, ko se neka družba odloči za javno kotacijo na borzi, torej za javno zbiranje kapitala preko izdaje novih delnic. Pred tem je družba veljala za zasebno družbo, ki se je odločila prodati svoj delež javnosti.

Družbe, ki se na takšen način odločijo ponuditi svoj delež, so običajno mlajše in manjše družbe, ki potrebujejo svež kapital za financiranje svoje rasti in tega iščejo na kapitalskih trgih. Seveda so lahko družbe, ki se odločijo za IPO, tudi drugačne; včasih gre za večje in že dobro uveljavljene družbe, kot je bil npr. primer kitajskega spletnega giganta Alibaba.

Če ste tudi sami zainteresirani za trgovanje z delnicami, zakaj si ne odprete trgovalnega računa pri Admiral Markets? Na ta način boste pridobili dostop do 15 največjih borz na svetu in to brezplačno. Tako boste lahko investirali v tisoče delnic in ob tem učinkovito upravljali svoj portfelj preko MetaTrader 5 trgovalne platforme. Kliknite na oglas spodaj in si odprite trgovalni račun pri Admiral Markets še danes!

delnice ipo

Alibaba: največji IPO v zgodovini

Eden največjih IPO-jev v novejši zgodovini je bila kotacija Alibabinih delnic na borzi v New Yorku, kar se je zgodilo septembra 2014. Delnice so dobile oznako BABA. Pravzaprav je bil to največji IPO, ki se je kadarkoli zgodil. Otvoritvena cena delnice prvega trgovalnega dne na NYSE je bila 92,70 USD. Približno štiri leta kasneje in sicer 27. novembra 2018, je znašal zaključni tečaj delnice 156,46 USD.

Rast tečaja je bila torej 69% glede na prvi otvoritveni tečaj. Kitajski spletni gigant je največja maloprodajna trgovina na svetu, ki ima tržno kapitalizacijo preko 404 mrd. dolarjev. Ali povedano drugače, gre za družbo, ki je večja od Facebooka.

Nedavno nazaj so iz družbe sporočili, da so dosegli nov najvišji dnevni promet, ko so prodali za več kot 30 mrd. dolarjev blaga v razmaku komaj 24 ur. Za lažjo primerjavo naj povemo, da so bile ocene analitikov za prodajo na Cyber Monday za vse online prodajalne skupaj postavljene na 7,9 mrd. dolarjev.

Največji IPO-ji v zgodovini

V zadnjih letih smo videli številne družbe, ki so začele kotirati na borzi in katerih delnice so močno poskočile. V spodnji tabeli prikazujemo nekaj takšnih družb, ki so dosegle vsaj dvoštevilčno rast.

Družba

Oznaka

Panoga

Prvi trgovalni dan

IPO znesek

Alibaba

BABA

Tehnologija

18-Sep-14

$25 mrd.

General Motors Company

GM

Avtomobilska industrija

16-Nov-10

$20.1 mrd.

Agricultural Bank of China

ABC

Finance

7-Jul-10

$19.2 mrd.

Industrial and Commercial Bank of China

ICBC

Finance

19-Jan-07

$19.1 mrd.

NTT DOCOMO, Inc.

TYO

Telekomunikacije

22-Oct-98

$18.4 mrd.

Visa Inc.

V

Finance

18-Mar-08

$17.9 mrd.

AIA Group Limited

AAIGF

Finance

21-Oct-10

$17.8 mrd.

Enel

ENLAY

Javne družbe

1-Jan-99

$17.4 mrd.

Facebook

FB

Tehnologija

1-May-12

$16 mrd.

Deutsche Telekom AG

DTE

Telekomunikacije

17-Nov-96

$13 mrd.

Seveda moramo poudariti, da takšna rast nikakor ni zagotovilo za bodoče donose. Je pa vsekakor zanimivo, da so te delnice dosegle takšno rast kljub kontra splošnemu trendu na trgu. Katere nove javne ponudbe delnic lahko pričakujem v bližnji prihodnosti? Oglejmo si nekaj izmed njih v nadaljevanju. Ob tem ne pozabite, da tudi ob investiranju v delnice pazite na pravilno upravljanje s tveganjem.

Zadnji delniški IPO-ji

Številne družbe so oddale vlogo pri SEC-u za IPO. Gre za nekatere zelo zanimive družbe z dobrimi projekti, kot so Moderna in Virgin Trains USA.

Moderna

Moderna je biotehnološko podjetje, ki je na trgu prisotno manj kot deset let. Družba je bila ustanovljena leta 2011, svojo registracijo pri SEC-u pa so oddali novembra 2018 in z javno ponudbo delnic želijo pridobiti 500 milijonov dolarjev svežega kapitala, kar bi bil zgodovinsko največji IPO v biotehnološki panogi.

Zanimivo pri tem IPO-ju je, da družba na trgu sploh še nima nobenega končnega izdelka. Razvita imajo nekatera zdravila, vključno s cepivom proti raku, katerega so razvili v sodelovanju z Merckom. Družba Moderna je pred tem že zbrala na milijarde dolarjev zasebnega kapitala.

Družba deluje na področju MRNA terapije, ki svetuje uporabo RNA sporočilnega sistema za celice, ki proizvajajo proteine v boju proti bolezni. Družba se želi uvrstiti na borzo z oznako MRNA.

Virgin Trains USA

Družba Virgin Trains USA upravlja železnice na Floridi in so podali zahtevek za javno ponudbo delnic novembra 2018. Na borzi NASDAQ želijo kotirati z oznako VTUS, radi pa bi zbrali 100 milijonov dolarjev kapitala.

Javne ponudbe delnicali IPO v bližnji prihodnosti

Pred nami so številni IPO-ji, ki jih mnogi težko pričakujejo, saj gre za dobro poznane tehnološke družbe z visokim potencialom. Poglejmo si tri izmed najbolj vročih, ki bi lahko začele kotirati že v letu 2019. Zelo pomembno je spremljanje objav novic o prihodkih in dobičkih podjetih.

Uber

Izvršni direktor Dara Khosrowshahi, ki je bil pred tem direktor družbe Expedia, je prevzel vodenje družbe poleti 2017 in je za IPO določil drugo polovico leta 2019. Wall Street Journal je oktobra 2018 zapisal, da bi lahko z javno ponudbo delnic družba zbrala tudi do 120 mrd. dolarjev, glede na predlog družb Goldman Sachs in Morgan Stanely v prospektu. Po raziskavah sodeč obvladuje Uber več kot 60% ameriškega trga v tej branži.

Lyft

Ko je govora o Uberju je popolnoma normalno, omeniti tudi njihovega največjega tekmeca Lyft. Ti dve družbi sta največji tekmeci za tržni delež v zadnjih nekaj letih. Medtem ko Uber posluje v številnih državah po vsem svetu, Lyft zaenkrat posluje zgolj v ZDA in Kanadi. Po nekaterih ocenah je tržni delež Lyfta v ZDA približno 32%.

Ko govorimo o potencialu za rast, potem trenutno manjše družbe niti niso v slabšem položaju, saj imajo več prostora za rast. Glede na poročilo družbe oktobra 2018 je partner Lyfta pri javni ponudbi delnic JP Morgan.

Airbnb

Družba, ki se ukvarja z online oddajo stanovanj v najem, je konec novembra 2018 uspela v svoje kroge zvabiti Dava Stephensona, dolgoročnega izvršnega direktorja Amazona, ki naj bi pri Aribnb opravljal naloge finančnega direktorja družbe. To naj bi pomenilo tudi eno prepreko manj na poti do IPO. Izvršni direktor družbe Brian Chesky je takrat v obvestilu za javnost zapisal, da se vse skupaj šele začenja.

V letih pred nami bo Dave glavna gonilna sila dolgoročnega razvoja družbe. Chesky je pred tem izjavil, da bo Airbnb nared za IPO v letu 2019. Družba je novembra 2018 razkrila, da je ustvarila več kot milijardo dolarjev prihodkov v tretjem četrtletju 2018.

Nove IPO delnice: investirati ali ne?

Ogledali smo si nekaj zanimivih zgodb o uspehu in nekaj potencialno zanimivih družb, ki bi lahko kmalu začele kotirati na borzi. Kot velja na splošno za naložbe v delnice, morate tudi pri IPO-jih pametno izbirati. Preberite si, kdo vodi družbo, kakšne je njihov poslovni model in ocenite kakšni so dolgoročni izgledi za uspešno poslovanje družbe. Vse to vam bo olajšalo vaš odločitveni proces.

Investiraje preko Admiral Marketsa

Če ste po branju članka o IPO delnicah navdihnili za investiranje, ima Admiral Markets popoln račun za naložbe! Admiral.Invest je najelitnejša naložbena možnost za profesionalne trgovce. Na 15 največjih svetovnih borzah lahko brezplačno trgujte z tisočimi delnicami in ETF-i ter investirajte z najsodobnejšo trgovalno platformo - MetaTrader 5. Kaj torej še čakate? Odprite svoj naložbeni račun že danes, tako da kliknete spodnjo sliko!

delniški ipo

Če pa bi radi izvedeli še več o trgovanju na splošno, potem si preberite sorodne članke navedene spodaj:

O Admiral Marketsu

Admiral Markets je regulirani posrednik, ki vam omogoča dostop do največjih svetvnih borz preko najnaprednejših trgovalnih platform. Z nami lahko trgujete s CFD-ji, delnicami, kritpovalutamu, surovina in ETF-ji.

Uspešno trgovanje!

Admiral Markets

To gradivo ne vsebuje in se ne sme razlagati tako, da vsebuje investicijsko svetovanje, naložbena priporočila, ponudbo ali zahtevo za kakršno koli transakcijo s finančnimi instrumenti. Ne pozabite, da takšna analiza poslovanja ni zanesljiv kazalec za trenutno ali prihodnjo uspešnost, saj se bodo okoliščine sčasoma spremenile. Pred odločitvijo o naložbi se morate posvetovati z neodvisnimi finančnimi svetovalci, da boste razumeli tveganja.

Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 77% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.