Investirajte v Amazon ➡️ Vodnik za nakup Amazon delnic [2023]

Eva Blanco Garzón
14 Min branje
Delnice Amazon so se v zadnjih letih podražile za več kot 1500 %. Analizirajmo razvoj delnic na borzi in spoznajmo, kako kupiti delnice Amazon v letu 2023 korak za korakom.

✺ V drugem četrtletju 2023 je Amazon dosegel višji prihodek od pričakovanega

✺ Da bi spodbudil nakup svojih delnic, je Amazon naredil razdelitev 20x1

✺ Amazon je bilo drugo podjetje v zgodovini, ki je preseglo 1 bilijon dolarjev tržne kapitalizacije

Amazon (AMZN) že dolgo ni več samo podjetje za spletno knjigarno ali e-trgovino. Zato pri nakupu delnic Amazona vlagamo v svetovno uveljavljeno podjetje z zelo razpršenim poslovanjem. In to je šele začetek. Vlagatelji podpirajo strategijo njegovega ustanovitelja Jeffa Bezosa in Amazon praktino leti na borzi. 

Investirajte v Amazon – Kontekst

Amazon je stopil na trg NASDAQ leta 1997 pod oznako NASDAQ: AMZN po 18 USD na delnico in 4. septembra 2018 postal drugo podjetje v zgodovini, ki je preseglo 1 bilijon dolarjev glede na tržno kapitalizacijo. Koliko je zdaj vredna delnica Amazona? 

 

? Ali ste vedeli, da je Jeff Bezos svoje podjetje prvotno imenoval Cadabra glede na slavni stavek, ki se nanaša na magijo »abrakadabra? Takrat je bila to le digitalna knjigarna, ki se je pravkar rodila. Kmalu zatem bi se to ime spremenilo, ker je povzročilo nesporazume z drugimi podobnimi besedami, kot je npr. poimenovanje trupla. Končno se je odločil za Amazon, saj so bili takrat internetni portali organizirani po abecednem redu. Tako bi se pojavilo med prvimi podjetji!

Podjetje je zdaj vodilno v svetu v e-trgovini do te mere, da se zdi, da ima nadzor nad sektorjem. Njeni konkurenti nimajo prave meje varnosti in zmožnosti, da bi povečali svoj tržni delež in ji poskušali konkurirati. 

Preden pa odgovorimo na vprašanje, kako kupiti delnice Amazon in s tem postati investitor, si poglejmo dve črni točki, ki bi jih podjetje lahko izboljšalo: 

1️⃣ Amazonovo finančno stanje: njegov poslovni model še ni stabilen, kar ogroža njegovo raven donosnosti poslovanja. Delničarji se začenjajo spraševati o razvoju finančnih številk. 

2️⃣ Amazonov tržni delež v spletni trgovini. Njen virtualni monopol je bil večkrat obsojen. Zato obstaja politično tveganje v primeru novih protimonopolnih zakonov. 

Ko se odločite za nakup delnice Amazon ali nakup katerega koli drugega sredstva, je zelo pomembno, da imate račun, ki vam ponuja dobre pogoje poslovanja. Preverite jih s klikom spodaj: 

Investirajte v svetovne top instrumente

Na tisoče delnic in ETF-jev na dosegu roke

Prednost Amazona pred tradicionalnimi konkurenti

Prednost Amazona pred konkurenti, kot so Sears, Macy's, Wal-Mart, Target ali Nordstrom, je v tem, da ne vlaga v fizične trgovine.

✅ Zahvaljujoč tej ekonomiji obsega, ki prihrani čas in denar, je Amazonova strategija 100 % osredotočena na potrebe strank, vključno s čisto prodajo.

✅ Upravljanje skladišč omogoča Amazonu, da ponuja konkurenčne cene za vse vrste izdelkov. Njeni tradicionalni konkurenti, ki delujejo vzdolž celotne trgovske verige, imajo pomembnejše večje stroške.

✅ Amazon je uspešno preoblikoval navade potrošnikov: številna gospodinjstva po vsem svetu so se navadila nakupovati prek spleta in ne v fizičnih trgovinah. Čeprav je Amazon razumel izzive trgovine, je tradicionalnim igralcem omogočil tudi čas, da se nanje odzovejo.

Sears, Macy's, Wal-Mart, Target, Nordstrom in drugi so podcenili pojav spletne trgovine. Delno so zanemarili prednosti in ugodnosti interneta, povezave med konkurenčnimi trgi in kupno močjo gospodinjstev.

Brez tveganja Demo račun

Registrirajte si brezplačen demo račun in obvladajte svojo trgovalno strategijo

Rezultati Amazon delnic 

Se še vedno sprašujete, ali je Amazon na borzi dovolj stabilen, da lahko vlaga v njegovedelnice? Razčlenimo rezultate zaslužka za drugo četrtletje leta 2023.

Amazonovi rezultati 2. četrtletja 2023
  • Prihodki: 134,4 milijarde dolarjev, kar je več od napovedi 131.450 dolarjev.
  • Dobiček na delnico (EPS): 0,65 USD na delnico, kar je več od pričakovanih 0,35 USD

Ti rezultati so bili višji od pričakovanj, kar je dober znak, ki se je odrazil v rasti tečaja delnice.

Od leta 2021 so delnice Amazona v medvedjem kanalu. Vendar, kot vidimo na grafu, od začetka leta 2023 cena okreva:

Vir Admirals MT5 Supreme Edition – tedenski grafikon. Obseg podatkov: od 15. julija 2018 do 11. avgusta 2023. Izvedeno 11. avgusta 2023. Upoštevajte, da pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Ta gibanja cene delnic Amazona so lahko izkoristili tisti, ki trgujejo na Amazonu, namesto da bi delnice kupovali v gotovini. To je zato, ker lahko s trgovanjem prodate na kratko ali prodate na kratko ali short pozicijo . Lahko je tudi priložnost za tiste, ki želijo investirati v Amazon po boljši ceni.

Na grafikonu smo dodali ravni podpore in odpornosti (rdeča in zelena), kamor lahko gre cena. Te ravni je treba upoštevati pred nakupom delnic Amazona.

Amazon delitev delnic (Stock Split 20x1) - Ali je dobra ideja nakup Amazon na borzi?

Zaradi spektakularne dolgoročne uspešnosti Amazonovih delnic na borzi so se z njimi trgovale pri približno 3000 $, kar je zelo visoka cena za tiste, ki so želeli vlagati v Amazon. Zato je bila sprejeta odločitev, da se leta 2022 izvede delitev ali split delnic, 20x1 . Posledice so naslednje:

  • Amazonova cena delnice se zniža 20-krat, zaradi česar postane bolj dostopna in naložbam prijaznejša.
  • Število delnic na trgu se pomnoži z 20, kar pomeni, da za vsako delnico, ki jo ima vlagatelj, prejme dodatnih 19 delnic.

Zaradi omenjene delitve se je tečaj delnice zvišal.

Z Admials lahko sicer kupujete tudi frakcije ali delne delnice.

Frakcijsko investiranje v delnice

Kupite deleže delnic v več kot 700 vodilnih svetovnih delnicah

Kako kupiti delnice Amazon: 2 načina

V delnice Amazon lahko investriate na dva načina:

  • Račun Invest.MT5 za dolgoročno investiranje v delnice
  • Račun Trade.MT5 za trgovanje z delnico Admirals navzgor in navzdol

V obeh primerih morate upoštevati naslednje korake:

1️⃣ Odprite svoj Trgovalni račun 

2️⃣ Prijavite se v platformo MetaTrader 5

3️⃣ V zavihku Nadzor trga z desno tipko miške kliknite. Pojdite na Symbols in v iskalno vrstico vnesite Amazon 

4️⃣ Izberite delnice Amazon in kliknite Prikaži simbol 

5️⃣ Z desno tipko miške kliknite zalogo Amazon in kliknite Novo naročilo in nato Kupi . 

Samo slediti morate teh 5 preprostih in hitrih korakov, da se pozicionirate pri nakupu Amazona! 

Short trgovanje ali kratke pozicije z delnicami Amazon 

Ste pesimistični in ne mislite, da bo vrednost delnic Amazona še rasla? S CFD-ji lahko trgujete na kratko z delnicami Amazon z računi Trade.MT5 in Trade.MT4.

1️⃣ Prijavite se v svoj račun MetaTrader 5 

2️⃣ V zavihku Nadzor trga z desno tipko miške kliknite. 

3️⃣ Pojdite na Symbols in v iskalno vrstico vnesite Amazon 

4️⃣ Izberite zalogo Amazon in kliknite Pokaži simbol 

5️⃣ Z desno tipko miške kliknite zalogo Amazon in kliknite Novo naročilo in nato Prodaja .

Kolikšno je minimalno vlaganje v Amazon z Admirals? Investicija že od 1 evra, trgovanje od 100 evrov. Prav tako Admirals omogoča nakup samo delčka delnice Amazon, več o frakcijskem nakupu delnice Amazon in tudi ostalih si preberite tukaj.

Ali je dobra ideja vlagati v Amazon delnice v letu 2023?

Rast tečaja Amazonove delnice na borzi je bila meteorska. To je za mnoge pomenilo dobiček, za druge pa tudi nezmožnost nakupa delnic Amazona zaradi njihove visoke cene.

Od konca leta 2021 pa je cena v medvedjem kanalu, zaradi splošnih padcev tehnoloških delnic in slabih rezultatov Amazona. Zaradi tega, skupaj z delitvijo njegovih delnic (z njimi se zdaj trguje po nižji ceni in so zato bolj dostopne), mnogi vlagatelji menijo, da je pravi čas za vlaganje v Amazon in služenje denarja. Čeprav se je vedno treba zavedati tveganja, ki ga prinašajo trgi.

Poleg vlaganja v delnice Amazona lahko analizirate tudi druga sredstva ali sektorje. Če želite to narediti, lahko dostopate do kanala Admirals YouTube, kjer boste našli analize evropskih in ameriških delnic, spremljanje gospodarskih dogodkov in publikacij podjetij ter priložnosti za naložbe na borzah. Lahko pa si preberete članke o investiranju v Netflix ali Microsoft!

 Pogosta vprašanja o delnicah Amazon

Kako kupiti delnice Amazon?

Delnice amazon lahko kupite preko trgovalnega računa, ki ga lahko odprete z Admirals. Delnice lahko kupite neposredno proeko spleta preko WebTraderja ali pa si prenesete platformo MetaTrader 5. Simbol, ki označuje delnice Amazon je : AMZN

Koliko je minimalna naložba v delnice Amazon?

V Amazon lahko vlagate že od 1 evra z neposrednim nakupom delnic ali trgujete s CFD-ji Amazon od 100 evrov. 

Kdaj Amazon izplačuje dividende?

Amazon ne izplačuje dividend. Vlagatelji zaslužijo z vlaganjem in gibanjem cene v pravo smer.

Kako varno je vlagati v Amazon?

Vlaganje v Amazon je varno, dokler izberete reguliranega posrednika. To lahko preverite s številko licence. Če poslujete v Španiji, preverite tudi, ali je omenjeni posrednik pooblaščen s strani CNMV.

Koliko zaslužite z vlaganjem v Amazon?

Odvisno bo od števila delnic ali pogodb, ki jih kupite, in če se cena giblje v smeri, ki ste jo ocenili.

Koliko stane nakup delnic Amazona?

Če želite kupiti delnice Amazona, morate upoštevati vrednost delnice v tistem trenutku, število delnic, ki jih boste kupili, in provizijo, ki jo posrednik obračuna.

Brezplačni trgovalni webinarji

Udeležite se webinarjev v živo, ki jih gostijo naši strokovnjaki za trgovanje

Drugi članki, ki bi vas morda zanimali:

O Admirals

Smo posrednik z globalno prisotnostjo, pooblaščeni in urejeni s strani finančnih regulatorjev, kot so Finančni nadzorni organ (FCA), Estonski organ za finančni nadzor (EFSA), Ciprska komisija za vrednostne papirje in borzo (CySEC) in Avstralska komisija. Naložbe (ASIC). Ponujamo priložnost trgovanja s CFD-ji (pogodbe za razliko), delnicami ali ETF-ji (skladi, s katerimi se trguje na borzi).

Uspešno trgovanje vam želi!

Admirals

To gradivo ne vsebuje in se ga ne sme razlagati tako, da vsebuje naložbene nasvete, naložbena priporočila, ponudbo ali nagovarjanje k kakršni koli transakciji s finančnimi instrumenti. Upoštevajte, da takšna analiza trgovanja ni zanesljiv kazalnik trenutne ali prihodnje uspešnosti, saj se lahko okoliščine sčasoma spremenijo. Preden sprejmete kakršne koli naložbene odločitve, se posvetujte z neodvisnimi finančnimi svetovalci, da zagotovite, da razumete tveganja.

NAJBOLJ BRANI ČLANKI
Coca cola delnice - kako investirati v delnice Coca Cole in njihove dividende v letu 2023
Kupite delnice Coca Cole leta 2023? Vodilno podjetje brezalkoholnih pijač poleg izjemnih donosov že več desetletij deli dividende in to celo vsakič višje. To je lahko zelo privlačna naložba za marsikoga. Coca Cola je ena najbolj znanih blagovnih znamk na svetu prav pri vseh generacij...
Kako kupiti Facebook (FB) delnice (Meta)?
Nakup delnic Facebooka (Meta) je zelo preprost, le odpreti morate račun pri borznemu posredniku in začeti vlagati. Preden naredite ta korak, pa je priporočljivo narediti poglobljeno analizo podjetja. ✺ Facebook je član skupine FAANG ( Facebook, Apple , Amazon , Netflix in Google )✺ C...
5 razlogov za nakup Disneyjevih delnic v letu 2024
Ali kupiti delnice Disneyja leta 2024? Disneyjeve delnice so se v drugi polovici leta pocenile, potem ko so razočarale novice v zadnjem poročilu o dobičku. Če želite vlagati v Disney, imate dve možnosti: kupite njihove delnice nepsredno na borzi ali špekulirajte o gibanju cene s trgo...
Poglej vse