76% maloprodajnih računov izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. CFDji so kompleksni instrumenti in prinašajo visoko tveganje izgube denarja zaradi vzvodov. 76% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Dobro razmislite ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje izgube svojega denarja.

Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator CySEC fca

Fibonacci trading strategija

Čas branja: 14 minut

Ta nekoliko daljši vodnik po Fibonacci trading strategiji bo v podrobnosti razkril, zakaj so Fibonaccijevi nivoji tako pomembni pri trgovanju, kakšna je njihova vloga v sami Fibonacci trading strategiji, kako uporabljamo Fibonacci retracement in Fibonacci extensions nivoje ter še veliko več. Prav tako si lahko spoznate tudi druge trgovalne strategije na tej strani.

fibonacci trading

Kaj je Fibonacci? – Fibonaccijevo zaporedje števil

Pri Fibonaccijevim zaporedju števil je za 0 in 1 potem vsaka naslednja številka seštevek prejšnjih dveh številk in izgleda takole: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610. Kot lahko vidite, se to zaporedje lahko nadaljuje v neskončnost. Vsaka številka je približno 1,618-krat večja od prejšnje številke.

Zlato število

Številka 1,618 se imenuje 'Phi' in jo poznamo tudi kot zlato število. Inverzna številka od 1,618 pa je število 0,618.

Kaj so Fibonacci retracement nivoji?

Fibonacci retracement nivoji so osnova Fibonacci trading strategije. Gre za termin, ki je povezan z nivoji podpore in odpore (ko se konča rast tečaja ali ko se konča padanje tečaja). Fibonacci retracement nivoji torej predstavljajo potencialne nivoje na grafikonu, kjer bi lahko prišlo do spremembe v smeri gibanja tečaja.

Gre za vodoravne črte v grafikonu, ki določajo nivoje podpore in odpore, do kamor običajno seže popravek tečaja, preden nadaljuje gibanje v svoji prvotni smeri. Te nivoje preprosto dobimo tako, da narišemo trendno črto med dvema ekstremnima točkama v grafikonu, ki navpično razdaljo med njima razdeli na Fibonaccijeve nivoje: 23,6%, 38,2%, 50%, 61,8% in 100%.

Fibonacci retracement nivoji so uporabni pri valutnem trgovanju, lahko predstavljajo ključni element Fibonacci trading strategije, lahko pa se uporabljajo zgolj kot dopolnilo trgovanju. Cilje tega članka je razložiti prednosti strategije in predstaviti nekaj primerov njihove uporabnosti.

Fibonacci trading strategija in nivoji na finančnih trgih

Fibonacci retracement nivoji pri trgovanju v bistvu ne temeljijo na Fibonaccijevem zaporedju števil, temveč na matematičnih relacijah med števili. Osnova Fibonaccija je zlato število (to je 61,8%), katero dobimo, če določeno številko iz Fibonaccijevega zaporedja delimo s številko, ki jih sledi. Na primer 89 / 144 = 0,6180.

Na podoben način dobimo število 38,2 tako, da delimo določeno številko iz Fibonaccijevega zaporedja s številko, ki je dve mesti za to številko (npr. 89 / 233 = 0,3819). Številko 23,6 dobimo tako, da delimo določeno številko iz Fibonaccijevega zaporedja s številko, ki je tri mesta za to številko (npr. 89 / 377 = 0,2360). Fibonaccijevi nivoji so grafično prikazani tako, da vzamemo najvišjo in najnižjo točko določenega dela grafikona in potem se prikaže neke vrste mreža z vodoravnimi črtami na Fibonaccijevih nivojih, to je pri 23,6%, 38,2% in 61,8%. Te vodoravne črte nakazujejo nivoje, kjer bi lahko prišlo do spremembe v smeri gibanja tečaja.

50% retracement nivo in fibonacci trading strategija

Fibonaccijev 50% retracement nivo je običajno vključen v mrežo Fibonaccijevih nivojev, ko dodamo indikator na grafikon. Kljub temu, da 50% retracement nivo ne temelji na kakšni konkretni Fibonaccijevi številki, se vseeno smatra kot pomemben nivo z vidika možnosti obrata. Posebno mesto ima ta nivo v Dow teoriji, kot tudi pri delu W.D. Ganna.

Predstavitev glavne strategije trgovanja na podlagi Fibonacci retracement nivojev

Fibonaccijeve ratracement nivoje je mogoče uporabiti pri številnih trgovalnih strategijah, so pa nekatere med njimi bolj primerne za to kot druge. To so:

  • Fibonaccijevo zaporedje števil
  • Zlato število
  • Fibonaccijevi nivoji
  • 50% retracement nivo
  • Fibonaccijevi retracement nivoji kot jedro trgovalne strategije
  • Uporaba Fibonaccijevih extensions nivojev

fibonacci trading

Vloga Fibonacci retracement nivojev pri fibonacci trading strategiji

Valutni trgovalci uporabljajo Fibonacci retracement nivoje z namenom, da lažje določijo nivo vstopa, izstopa ali stop loss naročila. Retracement nivoji namreč določajo ključne nivoje podpore in odpora. Sam indikator apliciramo na grafikon, ko pride do pomembnejše spremembe v tečaju valute, navzgor ali navzdol, in ko pride do umiritve tečaja na določenem nivoju.

Trgovalci si nastavijo ključne Fibonaccijeve nivoje na 38,2%, 50% in 61,8% in sicer tako, da izrišejo vodoravne črte na grafikonu na teh nivojih in tako izpostavijo območja, kjer bi lahko prišlo do popravka tečaja, preden se gibanje nadaljuje v prvotni smeri. Fibonaccijevi retracement nivoji se smatrajo kot še trdnejši, ko se tečaj približa ali je prebil močne podporne ali odporne nivoje.

50% nivo, ki tehnično gledano ni del Fibonaccijevega zaporedja števil, se vseeno množično uporablja pri trgovanju in je posledica dolgoročnih izkušenj trgovalcev. Zgodovina namreč kaže, da se zelo pogosto ob večji spremembi tečaja zgodi popravek ravno za polovico, preden se trend nadaljuje. V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj primerov, kako trgovalci uporabljajo Fibonaccijeve nivoje v svojih trgovalnih strategijah:

  • Nakup v bližini 38,2% retracement nivoja, stop loss pa nekoliko pod 50% nivojem
  • Nakup okoli 50% nivoja, stop loss pa nekoliko pod 61,8% nivojem

Trgovalci pogosto uporabijo zgornji nivo velike spremembe tečaja kot vstop v prodajno pozicijo, Fibonaccijevi nivoji pa se uporabljajo tudi kot ciljni nivoji izstopa iz pozicije. To so nivoji, ko pride do popravka tečaja v bližini Fibonaccijevih nivojev, preden se nadaljuje gibanje v prvotni smeri. To je mogoče z uporabo višjih Fibonaccijevih nivojev in sicer pri 161,8% in 261,8%. Gre za verjeten bodoče odporne nivoje, kot seveda tudi za podporne nivoje. Ampak vse to pride v poštev samo v primeru, ko se je tečaj premaknil nad vrh ali pod dno nivoja, ki je bilo doseženo pred popravkom tečaja.

Zakaj je smiselno uporabiti Fibonacci retracement nivoje v vaši fibonacci trading strategiji?

Nekateri valutni trgovalci verjamejo, da so retracement nivoji primeren način določitve manjših tečajnih sprememb ter določitve podpornih in odpornih nivojev. Tehnično gledano so retracement nivoji zgolj števila, ki so matematično izračunana na podlagi zaporedja Fibonaccijevih števil. To zaporedje se uporablja za napovedovanje korelacij pri običajnem gibanju tečaja. Obstajajo številni drugi tehnični indikatorji, ki se uporabljajo vzporedno s Fibonaccijevimi nivoji, kot npr. vzorci svečnikov, promet, trendne črte, drseče sredine in momentum oscilatorji.

Valutni trgovalci točno vedo, da so najbolj trdni nivoji popravka tečaja pri 38,2% in 61,8%. Fibonaccijev trgovalni sistem lahko uporabimo po vsaki večji bikovski ali medvedji spremembi tečaja na trgu ter z njim napovemo verjetne popravke ali vzorce nadaljevanja gibanja tečaja. Če so se Fibonacci retracement nivoji izkazali kot verodostojni nivoji podpore in odpore pri določenem vrednostnem papirju (to ugotovimo z analizo zgodovinskih podatkov), potem lahko trgovalci to vedenje uporabijo tudi pri strategiji trgovanja na osnovi prebojev teh nivojev ter tako določijo nivoje vstopa in izstopa iz pozicije.

Če na primer tečaj zrase iz 60 na 85 dolarjev in potem pred nadaljevanjem rasti tečaja pride do popravka na 72,5 dolarja, je prišlo do popravka do Fibonaccijevega nivoja na 50%. Ta nivo sedaj postane nova podpora in 50% Fibonaccijev nivo je pogosto pomemben indikator bodočega gibanja tečaja kateregakoli vrednostnega papirja. Osnovni principi trgovanja na podlagi Fibonaccijevih nivojev pa ne temeljijo vedno in nujno na zgodovinskih podatkih, temveč se lahko med seboj tudi razlikujejo glede na trgovalni instrument.

Vedno imejte v mislih, da ne odprete novega naročila samo zato, ker je tečaj dosegel določen nivo popravka. Najprej je potrebna potrditev, da ne bo prišlo do nadaljevanja padanja tečaja in da se bo prvotni trend sploh nadaljeval. Sicer se vam lahko zgodi, da se boste znašli na napačni strani, ko bo prišlo do obrata trenda. Ob tem, pa je še kako spremljanje najpomembnejših novic.

Brezplačni trgovalni webinarji z Admiral Markets

Ali ste vedeli, da se lahko brezplačno registrirate za redni trgovalni webinar pri Admiral Markets? Preko trgovanja v živo se boste lahko učili neposredno od izkušenih poklicnih trgovalcev kako postati uspešni. Spoznali boste najboljše indikatorje za trgovanje, najbolj priljubljene strategije, zadnje novice, trende in razvoj dogodkov na trgih ter še veliko več. Kliknite na oglas spodaj in se registrirajte BREZPLAČNO!

fibonacci trading

Kako vam lahko Fibonacci trading strategija pomaga pri trgovanju z valutami?

Kot smo že omenili zgoraj, uporabljajo valutni trgovalci Fibonacci retracement nivoje za določitev območja vstopa v pozicijo. Dodatno uporabljajo to orodje tudi za določitev izstopa v primeru dobička in stop loss izstopa v primeru izgube. Za Fibonaccijeve nivoje se smatra in se tudi uporabljajo kot nivoji podpore in odpore. Fibonaccijev indikator najpogosteje vključimo v trgovalno strategijo takrat, ko pride do večje spremembe tečaja navzgor ali navzdol, ter se potem ustali na določeni ravni.

Kot že veste, so najbolj pogosto uporabljeni Fibonacci retracement nivoji na grafikonu pri 38,2%, 50% in 61,8%. Izrišemo jih kot vodoravne črte na grafikonu in tako določimo območja, do katerih bi lahko segel tečaj ob popravku in preden bo nadaljeval svojo pot v smeri splošnega trenda, ki ga je določila prvotna večja sprememba v tečaju. Se pa Fibonaccijevi nivoji smatrajo kot še bistveno bolj pomembni, ko tečaj doseže ali se približuje glavnim podpornim in odpornim nivojem.

Tehnično gledano 50% nivo ni del Fibonaccijevega zaporedja številk, so pa praksa in izkušnje pokazali, da so polovični popravki tečaja pred nadaljevanjem trenda zelo pogosti. Obstajajo številni načini, kako trgovalci implementirajo Fibonaccijeve nivoje v svojo trgovalno strategijo. Nekateri vstopijo v pozicijo na 38,2% nivoju in postavijo stop loss malo pod 50% nivojem. Spet drugi se odločijo za vstop na 50% nivoju in za postavitev stop lossa nekoliko pod 61,8% nivojem.

Fibonaccijevi nivoji se lahko uporabijo tudi za vstop v kratko pozicijo blizu vrha večje spremembe tečaja, potem pa Fibonaccijeve retracement nivoje uporabimo kot ciljne nivoje za realizacijo dobička. Možna pa je tudi naslednja uporaba: če pride do popravka tečaja do enega izmed Fibonaccijevih nivojev in se potem nadaljuje gibanje tečaja v smeri prvotnega trenda ter pride do preboja vrha, potem lahko uporabimo višja Fibonaccijeva števila 161,8% in 261,8% za določitev naslednjega nivoja odpora in podpore.

Uporaba Fibonacci extensions nivojev v fibonacci trading strategiji

Ko je govora o Fibonaccijevih nivojih, lahko z uporabo Fibonaccijevih retracement nivojev predvidimo dogajanja na valutnem trgu. Predvidimo lahko potencialne podporne in odporne nivoje in tako dobimo poseben pogled na gibanje tečaja od začetka trenda. S pomočjo Fibonacci extensions nivojev pa bodo lahko valutni trgovalci lažje določili tudi nivoje izstopa iz pozicije.

Fibonacci extensions nivoji so tisti, ki se izrišejo izza originalne 100% črte. Valutni trgovalci ocenjujejo te nivoje kot dobre potencialne točke za izstop iz svojih pozicij v primeru trgovanja s trendom. Kot že omenjeno, so glavni Fibonacci extensions nivoji sledeči: 161,8%, 261,8% in 423,6%.

Katera je najbolj pogosto uporabljena Fibonacci trading strategija?

Če je prišlo do velike spremembe tečaja na trgu, še posebej če se je tečaj približal vrhu ali dnu, torej glavni podpori ali odpori, potem grafikonu dodamo Fibonaccijeve retracement nivoje, ki nam pokažejo, do kje lahko pričakujemo popravek tečaja.

Če je na trgu prišlo do rasti tečaja, potem vodoravne črte na grafikonu določajo potencialne podporne nivoje, ki označujejo, kje bi se popravek tečaja lahko končal in se bo nadaljevalo gibanje tečaja navzgor. V obratni situaciji, ko je prvotno prišlo do padca tečaja, potem Fibonaccijevi retracement nivoji označujejo odporne nivoje.

Ključni Fibonaccijevi retracement nivoji so pri 38,2%, 50% in 61,8%. Čeprav 50% nivo ni pravo Fibonaccijevo število, se kljub temu vključuje v Fibonaccijeve nivoje, saj zgodovina kaže, da na trgih zelo pogosto pride do polovičnega popravka tečaja pred nadaljevanjem v prvotni smeri. V nadaljevanju bi vam radi predstavili nekaj dodatnih strategij, kako vam lahko Fibonaccijevi retracement nivoji pomagajo pri trgovanju:

Prva Fibonacci trgovalna strategija predvideva vstop valutnega trgovalca v pozicijo v primeru, ko smo zabeležili visoko rast tečaja na trgu. Svojo nakupno limit naročilo lahko postavijo v bližino 38,2% ali 50% popravka tečaja, medtem ko stop loss nivo postavijo tik pod en Fibonaccijev nivo nižje. Npr. ob nakupu na 50% nivoju, bi stop postavili tik pod 61,8% nivo.

Druga možna trgovalna strategija valutnega trgovalca bi lahko bila, da bi po visoki rasti tečaja vstopil blizu v vrha v kratko pozicijo in bi Fibonacci retracement nivoje potem uporabil kot ciljne nivoje za izstop iz pozicije z dobičkom. Zadnja trgovalna strategija pa bi lahko bila pri 61,8% nivoju popravka – preboj te meje se pogosto smatra kot znak popolnega obrata. V tem primeru bi valutni trgovalcev lahko vstopil v kratko pozicijo v pričakovanju, da bo tečaj še bistveno bolj padel.

Ključni elementi Fibonacci trading strategije

Fibonaccijevi retracement nivoji se po večini uporabljajo kot del strategije trgovanja v smeri trenda. V skladu s tem lahko valutni trgovalci določijo nivoje popravka znotraj trenda, da bi posledično v pozicijo vstopili ob čim ugodnejšem tečaju. In prav pri tem so jim v pomoč Fibonaccijevi retracement nivoji. Povedano z drugimi besedami, tisti trgovalci, ki uporabljajo to strategijo na navedeni način, pričakujejo, da se bo tečaj odbil od Fibonaccijevih nivojev nazaj v smer prvotnega trenda. Verjetnost obrata je še toliko večja, če tudi drugi tehnični indikatorji nakazujejo podobno, ko se tečaj približuje Fibonaccijevemu nivoju.

Kot smo že predhodno navedli, so med drugimi tehničnimi kazalnika lahko promet, trendne črte, momentum oscilatorji, drseče sredine ali vzorci svečnikov. Večje število indikatorjev zgolj še bolj potrjuje verjetnost obrata. Fibonaccijeve retracement nivoje lahko uporabimo na najrazličnejših finančnih instrumentih, kot so valutni pari, surovine ali delnice in v različnih časovnih okvirjih.

Podobno kot pri drugih indikatorjih pa tudi za Fibonaccijeve nivoje velja, da je njihova zmožnost predvidevanja proporcionalna z uporabljenim časovnim okvirjem; daljše ko je časovno obdobje, bolj verodostojen je kazalnik. To nas pripelje do ugotovitve, da je 38% nivo popravka na tedenskem grafikonu bistveno bolj pomemben tehnični nivo kot 38% popravek na 5-minutnem grafikonu.

Fibonacci trading strategija - zaključek

Uporaba Fibonaccija pri valutnem trgovanje je dober način za povečanje vaših dobičkov. Fibonaccijevi nivoji z visoko stopnjo zanesljivosti označujejo nivoje obrata. So pa ti nivoji sami po sebi kljub temu dokaj težavni za trgovati in je zato Fibonacci trading strategija pogosto le del širše strategije trgovanja z valutami, ki je osredotočena na posle z nizkim tveganjem in visokim potencialnim dobičkom. Strategije trgovanja popravkov tečajev so zelo priljubljene in nedvomno boste našli pravo glede na vaše potrebe. Posledično je poznavanje Fibonacci trading strategije tako rekoč nujno.

Nobena skrivnost ni, da je lahko Fibonacci trading strategija velika dodana vrednost pri valutnem trgovanju. Zato je zelo pomembno, da poznate način, kako dodati Fibonaccijeve nivoje v grafikon in da razumete tudi njihov pomen. Najmanj kar je, bo poznavanje Fibonacci retracement nivojev pripomoglo k vašemu splošnemu znanju na področju tehnične analize, bolj verjetno pa je, da bo Fibonacci trading strategija postala del vaše širše strategije trgovanja z valutami.

Fibonaccijeve retracement nivoje je nekoliko težje trgovati, kot najprej izgleda. Zato je najbolj priporočljivo, da se ti nivoji analizirajo znotraj nekatere širše trgovalne strategije, ki teži k potrditvi s strani tudi ostalih indikatorjev, tako da dobi potencialni obrat gibanja tečaja še večjo težo ter da bodo naši posli imeli čim boljše razmerje potencialnega dobička glede na vloženo tveganje. Nikoli pa v vaše trgovanje ne pozabiti vključiti ustrezne strategije upravljanja tveganja, saj boste le tako tveganje zmanjšali na najnižji možen nivo.

Trgovanje na demo računu

Trgovalci imate možnost trgovanja na demo trgovalnem računu, kjer nimate popolnoma nobenega tveganja. To pomeni, da ne tvegate lastnega kapitala in sami se lahko odločite, kdaj boste pripravljeni za trgovanje na pravem računu. Demo račun pri Admiral Markets vam ponuja dostop do brezplačnih tečajev v živo, možnost trgovanja z virtualnim denarjem, poleg tega pa boste imeli dostop do zadnjih pogledov o dogajanje na trgov s strani poklicnih trgovalcev.

Za odprtje BREZPLAČNEGA demo trgovalnega računa kliknite na oglas spodaj!

fibonacci trading

Več znanja = boljše trgovanje:

O Admiral Marketsu

Admiral Markets je regulirani posrednik, ki vam omogoča dostop do navečjih svtvnih borz preko najnaprednejših trgovalnih platform. Z nami lahko trgujete s CFD-ji, delnicami, kritpovalutamu, surovina in ETF-ji.

Uspešno trgovanje!

Admiral Markets

To gradivo ne vsebuje in se ne sme razlagati tako, da vsebuje investicijsko svetovanje, naložbena priporočila, ponudbo ali zahtevo za kakršno koli transakcijo s finančnimi instrumenti. Ne pozabite, da takšna analiza poslovanja ni zanesljiv kazalec za trenutno ali prihodnjo uspešnost, saj se bodo okoliščine sčasoma spremenile. Pred odločitvijo o naložbi se morate posvetovati z neodvisnimi finančnimi svetovalci, da boste razumeli tveganja.