Kaj je Elliott wave analiza in kako se jo uporablja v praksi

Eva Blanco Garzón
10 Min branje
Elliottova valovna teorija, ki jo je razvil Ralph Nelson Elliot, je metoda tržne analize, ki temelji na študiji vzorcev, ki jih oblikuje cena na grafikonu kot posledica psihologije množice.

Skozi članek se boste naučili prepoznati Elliottove valove na trgovalnih grafikonih in to analizo uporabiti v svojih trgovalnih strategijah. 

 

Kaj je Elliottova valovna teorija (Elliot wave theory)

Bistvo Elliotove valovne teorije je presenetljivo preprosto. V zgodnjih dvajsetih letih 20. stoletja je moški po imenu Ralph Nelson Elliott odkril, da se na delniških trgih dejansko trguje v ponavljajočih se ciklih in ne nepredvidljivo.

Zakaj se torej zgodijo ti ponavljajoči se cikli trgovanja? To je zaradi množične psihologije finančnih trgov. Vlagatelji, ki trgujejo na teh trgih, si na splošno delijo enake upe in skrbi, kar pomeni, da se na dogodke iz gospodarskih novic pogosto odzivajo kot »čreda« oz. po t.i. #črednem nagonu"

Elliottova teorija pravi, da ima vzpon in padec psihologije množic vedno enake ponavljajoče se vzorce. Nihanje cene navzgor in navzdol se imenuje "valovi". 

Iz tega dela so strokovnjaki na trgu izumili ime Elliott Waves. Pri tej metodologiji ne gre za izračune, ampak za analizo zgodovinskih trendov finančnih trgov, pri čemer deluje pod predpostavko, da se zgodovina ponavlja.

 Elliottova valovna teorija kaže, da je psihologija vlagateljev pravi motor gibanj na finančnih trgih.

Želite izvedeti več ključnih konceptov trgovanja? Nadaljujte z usposabljanjem z našimi brezplačnimi webinarji! 

Brezplačni trgovalni webinarji

Udeležite se webinarjev v živo, ki jih gostijo naši strokovnjaki za trgovanje

Kaj so Elliottovi wave?

Elliottova teorija vključuje to, kar je sam imenoval "valovi" in vsak val je del fraktala. Po njegovem mnenju trgi sledijo naslednjemu vzorcu:

  • Bikovski cikel: sestavljen iz petih valov (1, 2, 3, 4 in 5)
  • Medvedji cikel: tvorijo ga trije valovi (a, b in c)

Po drugi strani pa obstajajo različne vrste Elliotovih valov:

  • Impulzni valovi: v prid trendu
  • Korektivni valovi: proti trendu 

Vsak val v tem vzorcu prikazuje še pet valov v njem. Ta vzorec se ponavlja v nedogled.

Analiza Elliottovih valov identificira vsakega od teh manjših vzorcev valov do različne stopnje.

Elliottovega wave načela

Obstajajo določena načela, ki se pojavijo pod vplivom analize Elliottovih vwave.

Vsaka stopnja je sestavljena iz impulznih valov in korektivnih valov. Kot smo videli, so impulzni valovi tisti, ki gredo v smeri trenda, korektivni valovi pa tisti, ki so v nasprotju s trendom. 

V bikovski fazi so trije impulzivni valovi (1, 3 in 5) in trije korektivni valovi (2 in 4).

  • Val 2 se nikoli ne vrne dlje od začetka prvega
  • Val 3 nikoli ne more biti najkrajši.
  • Val 4 se ne more prekrivati ​​s prvim

Po zaključku petega vala sledi medvedja faza s še tremi valovi (a, b, c)

  • a in c sta medvedja impulzna valova
  • b je bikovski korekcijski val 

Če želite sami preveriti teorijo Elliottovih wave stategijo in vaditi, da se naučite identificirati vse valove, lahko brezplačno prenesete trgovalno platformo MetaTrader 5. Kliknite in v nekaj sekundah jo boste imeli!

Vodilna multifunkcijska platforma za trgovanje na svetu


 

Kako prepoznati Elliottove valove (Elliot wave)

Ko smo videli načela, si poglejmo, kako prepoznati vsak Elliottov val na trgovalnem grafikonu. Prav tako je zelo pomembno razumeti, kaj je v ozadju vsakega gibanja cene, zakaj do njega pride. 

Val 1

Ko se začne prvi val novega bikovskega trga, so temeljne novice izjemno negativne. Prejšnji trend velja za zelo močnega in temeljni analitiki še naprej popravljajo svoje ocene navzdol.

Obseg se lahko z naraščajočimi cenami nekoliko poveča, vendar ne dovolj, da bi opozoril tehnične analitike. Zelo težko ga je prepoznati.

Val 2

Tukaj lahko vzpostavimo razmerje med Elliottovimi in Fibonaccijevimi valovi.

Val 2 popravlja val 1, vendar ne bo nikoli presegel začetne točke vala 1.

Običajno so novice še vedno slabe. Ko se cene spet približajo prejšnji najnižji vrednosti, se vrne tudi negativno razpoloženje. Kljub temu obstaja nekaj pozitivnih znakov: obseg bi moral biti manjši od tistega, ki je bil zabeležen v razvoju 1. vala, in povratni korak ne bi smel biti večji od 61,8 % Fibonaccijeve vrednosti .

Cene se med to fazo vrnejo in opisujejo vzorec treh valov.

Val 3

Elliottov val 3 je običajno najdaljši in najmočnejši trend. Novice začenjajo postajati pozitivne in osnove začenjajo dajati ocene zaslužka. Cene hitro rastejo in popravki so zelo šibki.

Na splošno se na sredini vala 3 (Prechterjeva točka) vlagatelj pridruži novemu naraščajočemu trendu, tako da pridobi več moči.

Val 4

Val 4 je tudi očitno korektiven. Cene se običajno gibljejo dolgo časa, dokler ne dosežejo 38,2-odstotnega Fibonaccijevega vala 3 (običajno manj).

Glasnost je približno enaka kot val 3.

Val 5

Val 5 je zadnja etapa v smeri prevladujočega trenda (nasurovinskih trgih je to običajno največji val). Novice so zdaj izjemno pozitivne in vsi so optimistični. Zaradi tega navdušenja bodo številni vlagatelji začetniki kupovati, tik preden bodo dosegli vrh.

Obseg v valu 5 je manjši od vala 3 in številni kazalniki se začnejo razhajati. Na koncu bikovskega trga so medvedi pogosto deležni posmeha.

Val a

Popravke je običajno težje prepoznati kot impulzivne poteze.

V valu A medvedjega trga so temeljne novice na splošno še vedno pozitivne. Večina analitikov vidi padec kot popravek na še vedno aktivnem bikovskem trgu. Tehnični indikatorji spremljajo val v njegovem gibanju.

Obseg in volatilnost se povečata.

Val b

Po teoriji Elliottovega valovanja se cene ponovno obrnejo navzgor, zato mnogi vidijo oživitev bikovskega trga, za katerega še vedno ne verjamejo, da je konec.

Tisti, ki poznajo tehnično analizo, lahko vidijo ta vrh kot desno ramo vzorca Rama-Glava-Rama (HSH) .

Obseg bi moral biti manjši od vala A. Temeljna novica verjetno še ni negativna.

Val c

Cena pade v obliki petih valov. Obseg se poveča in s podvalom 3. vala vsi razumejo, da smo na medvedjem trgu.

Val C je vsaj tako velik kot val A ali večji.

Elliottovi wave z drugimi indikatorji

Ni treba posebej poudarjati, da je indikator Elliott Wave lahko koristen mnogim trgovcem. Vendar je pomembno razumeti, da gre le za teorijo, ki ni dokazana. Zato je veliko trgovcev, ki v svoji trgovalni strategiji ignorirajo Elliottove valove.

Analiza valov Elliot je pomemben kazalnik ne le pri analizi Forex, ampak tudi pri trgovanju z delnicami. Vendar pa ne zagotavlja natančnih vstopnih in izstopnih signalov. Zaradi tega je priporočljivo uporabljati valove v povezavi z drugimi indikatorji, ki jih je mogoče uporabiti za prepoznavanje vstopnih in izstopnih točk trgovanja. Zato je treba Elliottove valove uporabiti za potrditev in ne za identifikacijo .

Indikatorji za kombinacijo z Elliotovimi valovi:

  • MACD (Moving Average Convergence Divergence) je eden najbolj priljubljenih kazalnikov za trgovce začetnike. Dobra novica je, da se zelo dobro ujema z Elliott Waves.
  • Še en odličen in enostaven indikator, ki dobro deluje z Elliotovimi valovi, je indeks relativne moči (RSI) . S kombinacijo teh indikatorjev lahko napoveste, kako močni bi lahko bili prihodnji premiki.

Odkrijte vse o Elliottovih valovih z naslednjim videoposnetkom: 

Elliotov valovi - Zaključek

Analiza Elliott Wave se uporablja za ugotavljanje smeri tržnega trenda, dviga in padca cen valut na podlagi psiholoških dejavnikov udeležencev na trgu. Da bi to naredili, se impulzivni in korektivni valovi na grafikonu analizirajo in identificirajo.

Pomembno je omeniti, da je treba tehnično analizo Elliot Wave izvajati kot podporni ukrep, saj težko zagotovi dragocene informacije o vstopnih in izstopnih točkah. Kljub temu je odlično orodje za izboljšanje in obogatitev vaše strategije trgovanja.

Teorija Elliotovih valov je v trgovski skupnosti sprejeta in kritizirana. Medtem ko mnogi trgovci svojo analizo temeljijo na tem oscilatorju, obstajajo nekateri, ki nasprotujejo njegovi uporabi. Pomembno je omeniti, da je to le teorija in ni dokazano, da deluje.

Najboljši način, da preverite, ali lahko Elliot Wave Theory izboljša vašo strategijo trgovanja, je vadba z demo računom. Ta račun vam omogoča trgovanje v okolju brez tveganja in je brezplačen! 

Trgujte brez tveganja z demo računom

Trgovanje v praksi z virtualnimi sredstvi

Drugi sorodni članki

O Admirals

Smo posrednik z globalno prisotnostjo in reguliran s strani najvišjih finančnih organov. Ponujamo dostop do najbolj inovativnih trgovalnih platform. Trgujemo s CFD-ji, delnicami in ETF-ji.

Želimo vam uspešno trgovanje!

Admirals

To gradivo ne vsebuje in se ga ne sme razlagati tako, da vsebuje naložbene nasvete, naložbena priporočila, ponudbo ali nagovarjanje k kakršni koli transakciji s finančnimi instrumenti. Upoštevajte, da takšna poslovna analiza ni zanesljiv pokazatelj trenutne ali prihodnje uspešnosti, saj se lahko okoliščine sčasoma spremenijo. Preden sprejmete kakršno koli naložbeno odločitev, se morate posvetovati z neodvisnimi finančnimi svetovalci, da zagotovite, da razumete tveganja.

NAJBOLJ BRANI ČLANKI
Strategija trgovanja s stochastic oscilatorjem
Stochastic oscillator je vsestransko uporaben indikator pri trgovanju. Razvil ga je George C. Lane leta 1950 in danes velja za enega najbolj priljubljenih indikatorjev pri trgovanju z valutami, indeksi in delnicami. V tem članku bomo predstavili stochastic indikator in kako se uporablja. Spoznali bo...
Kaj je eksponentno drseče povprečje? Naučite se uporabljati EMA indikator pri trgovanju
Eksponentno ali tehtano drseče povprečje je indikator, ki izračuna tehtano povprečje cene v danem obdobju, pri čemer daje večjo težo najnovejšim podatkom. Pomaga prepoznati trende . Drseča povprečja pri trgovanju se uporabljajo za izravnavo variacij v podatkih in boljšo analizo osnovn...
ATR indicator | Kako uporabljati indikator ATR
Eden najbolj znanih tehničnih analitikov, ki je prvi obširno pisal o uporabi volatilnosti kot indikatorja trgovanja, je bil J. Welles Wilder. V svoji knjigi iz leta 1978 'Novi koncepti v tehničnem trgovanju' je predstavil številne temelje sodobne tehnične analize, vključno z indeksom relativne moči ...
Poglej vse