Uporaba indikatorja: Renko indicator za prepoznavo pomembnejših premikov cene

Admirals
10 Min branje

Iz Japonske je prišlo kar nekaj inovacij povezanih z grafikoni in v tem članku bomo natančneje obdelali t.i. indikator »Renko indicator«. Prav tako bomo predstavili »Renko indicator« grafikone, ki se dokaj pogosto uporabljajo in prikazujejo izključno tečajne spremembe. Pogledali pa bomo tudi, kako se »Renko indicator« indikator uporablja s pomočjo MetaTrader 4 trgovalne platforme.

Renko indicator

Običajni grafikoni prikažejo tečaj po vsakem pretečenem časovnem intervalu. Za razliko od njih »Renko indicator« grafikoni prikazujejo zgolj spremembe tečaja in to brez časovne osi. V grafikonu pride do prikaza zgolj v primeru, ko pride do zadostne spremembe tečaja, medtem ko se manjše spremembe preprosto ignorirajo. Renko indicator je tako osredotočen zgolj na velike premike na trgih. Takšno filtriranje manjših tečajnih nihanj in poudarjanje zgolj večjih premikov na trgu nam pomaga ločiti zrno od plevela.

Pri Renko indicator grafikonih, gre torej za pomembno razliko v primerjavi z običajnimi grafikoni, na katerih se nov bar oz. svečnik pojavi po poteku vsakega časovnega intervala in ne glede na to, do kakšne spremembe tečaja je prišlo. Pri »Renko indicator« indikatorju pa lahko npr. pri valutnem paru GBP/USD nastavite, da je 20 pipov minimalna sprememba tečaja, ob kateri bo prišlo do novega prikaza v grafikonu. Renko indicaor bo to nastavitev upošteval brez časovnih omejitev. Vse manjše spremembe tečaja pa bodo tretirane kot šum in posledično ne bodo vidne.

»Renko indicator« grafikoni torej prikazujejo neke vrste cenovne bloke, ki nakazujejo, do kako velike spremembe tečaja je prišlo. Bloki velikosti 20 pipov tako na hitro prikažejo zgolj tiste spremembe, ki vas zanimajo. Na takšen način nam Reinko indicator omogoča, da precej lažje ugotovite kakšen trend je prisoten na trgu ter celo določite podporne in odporne nivoje.

Renko indicato + MetaTrader Supreme Edition = Admirals

Ali ste vedeli, da Admirals ponuja izboljšano verzijo programa MetaTrader Suprem Edition ki še nadgrajuje možnosti trgovanja? Sedaj lahko trgujete z MetaTrader 4 in MetaTrader 5 z napredno verzijo, ki ponuja Renko indicato in še dodatne možnost, kot so korelacijska matrika, ki ponuja pregled tečajev različnih valutnih parov v živo, ali pa mini trgovalni gradnik, ki vam omogoča nakupe in prodaje v manjšem oknu, medtem ko lahko nemoteno nadaljujete z vašimi ostalimi opravili.

Naložite se ga BREZPLAČNO še danes s klikom na oglas spodaj!

Ekskluziven dodatek MetaTrader Supreme Edition

Prenesite najmočnejši paket dodatkov za vašo najljubšo trgovalno platformo!

Uporaba Renko bar indicator MT4 v praksi

MetaTrader 4 vključuje številne indikatorje, ki so vam lahko v pomoč pri trgovanju. Na žalost pa »Renko indicator« indikator ni na voljo v standardni različici programa. Če ga boste želeli uporabljati v MT4, ga boste morali poiskati med indikatorji po meri, katere so sprogramirali različni uporabniki s pomočjo MQL4 programskega jezika.

Možnost programiranja lastnih indikatorjev je zagotovo ena največjih kvalitet programa MetaTrader 4. Verjetno pa ni potrebno posebej poudarjati, da je uspešnost teh indikatorjev lahko zelo različna, odvisno pač od vira in načina trgovanja. Inidkatorji so iz različnih obdobij, zato je pomembno da uporabljajte najnovejše. V letu 2019 posodobljen in kakovosten »Renko indicator« grafikone za MT4 lahko najdete pri Admiralsu v posebnem dodatu Suprem Edition, kjer lahko izbirate med različnimi indikatorji. Pri izbiri vira je ključno, da mu lahko popolnoma zaupate.

Prav zato razmislite o prenosu dodatka MetaTrader Supreme Editioin za MT4 in MT5. Gre za poseben dodatek, ki je bil razvit s strani poklicnih trgovalcev in v sodelovanju z Admirals. Ta dodatek ne vključuje zgolj širšega nabora indikatorjev, temveč ponuja tudi dodatne možnosti, kot so simulator trgovanja, trgovalni terminal ali novice v živo. Več o dodatku in indikatorjih, med katerimi je tudi Renko indicator za trgovanje najdete tukaj.

Navsezadnje, paket indikatorjev vključuje tudi t.i. Admiralov »Renko indicator« indikator. Slika spodaj prikazuje, kako se ta indikator pokaže v MT4, potem ko ste uspešno namestite MetaTrader Supreme Edition:

Renko indicator - namestitev

Vir: MetaTrader 4 Supreme Edition - namestitev Admiral »Renko indicator« indikatorja

Dvoklik na Admiral Renko »Renko indicator« in odpre okno z nastavitvami indikatorja po meri, glede na vaše potrebe in želje. Zgoraj vidite nastavljene določene privzete vrednosti, ki jih lahko seveda spremenite. Verjetno najpomembnejša nastavitev tega indikatorja je določitev velikosti bloka ter v kakšni barvi naj se pojavijo bloki naraščajočega in padajočega tečaja. Renko indicator vam omogoča prosto izbiro nastavitev. Renko indicator je mogoče uporabljati na vseh finančnih trgih in vseh trgovalnih instrumentih.

Privzeta vrednost cenovnega bloka za »Renko indicator« valutne ali Forex grafikone je 10 pipov, privzeta barva za bloke naraščajočega tečaja je zelena, za bloke padajočega tečaja pa rdeča. Slika spodaj prikazuje »Renko« bloke v MT4, ki so prikazani nad minutnim grafikonom valutnega para EUR/USD:

Vir: MetaTrader 4 Supreme Edition - EUR/USD 1 minutni grafikon z Admiral »Renko Indicator« indikatorjem. Analiza pripravljen avgust 2019.

V zgornjem primeru smo uporabili zeleno barvo za bloke, ki jih sestavljajo Renko indicator-ji in sicer za naraščajoč tečaj, da je zadeva čim bolj podobna običajnim svečnikom in s tem preprosto berljiva. Velikost blokov v tem konkretnem primeru smo spremenili na 5 pipov. Vse to smo storili pri nastavitvah REnko indicatorja na začetku, spremembe pa je mogoče narediti tudi kasneje. Zeleni bloki so se pojavili, ko je prišlo do povečanja tečaja za nastavljeno vrednost, torej 5 pipov. Na enak način so se rdeči bloki pojavili, ko je prišlo do zmanjšanja tečaja za 5 pipov.

Črtkani črtici na desni strani grafikona kažeta, do kakšne spremembe tečaja bi moralo priti v nadaljevanju, da bi se v grafikonu prikazal nov blok. Bodite pozorni na to, kako »Renko indicator« bloki prikazujejo precej bolj preprosto zgodbo, kot to velja za klasične svečnike. Večina Renko indicator indikatorjev ne omogoča prikaza blokov neposredno v običajnem grafikonu. Admirals »Renko indicator« indikatorja, namreč ni mogoče neposredno primerjati. Možno pa je, da »Renko indicator« grafikon prikažete tudi v popolnoma ločenem grafikonu.

Prikaz »Renko indicator« blokov v samostojnem grafikonu

Alternativni način prikaza informacij je, da prikažemo »Renko indicator« bloke v ločenem grafikonu. Zahteva pa takšen način nekaj korakov in kako to storiti, si bomo pogledali v programu MT4. Za potrebe tega primera bomo ponovno vzeli valutni par EUR/USD.

Časovno obdobje grafikona v resnici ni pomembno, ker bomo »Renko« bloke tako ali tako prikazali v ločenem grafikonu. Vse ostale nastavitve v novem grafikonu bodo odvisne od vrednosti, ki jih boste določili za »Renko indicator« indikator. V seznamu indikatorjev, ki so vam na voljo v oknu grafikona, boste morali izbrati Admiral »Renko indicator« indikator, nato pa se pomakniti do nastavitve »OFFLINE CHART«, kot je prikazano v sliki spodaj:

Vir: MetaTrader 4 Supreme Edition – prilagajanje nastavitev za Admiral »Renko Indicator« indikator

Nato morate vnesti vrednost za »Offline chart period«, ki se razlikuje od običajnih časovnih period klasičnih grafikonov v MT4. Mi smo v našem primeru uporabili vrednost 6 in pri tem nastavili še »Build Renko charts data« na M1. To pomeni, da bo naš »offline« grafikon tipa M6. Nato kliknete na »File« in izberete »Open Offline«. Iz razpoložljivega seznama izberite iskani grafikon, kot je razvidno iz slike spodaj:

Vir: MetaTrader 4 Supreme Edition – kako odpreti »offline chart« v MT4

Kliknite »Open« in prikazal se vam bo nov grafikon kot na sliki spodaj:

Vir: MetaTrader 4 Supreme Edition - offline EUR/USD mesečni grafikon. Analiza pripravljen avgust 2019.

Trgujte brez tveganja z demo računom

Trgovanje v praksi z virtualnimi sredstvi

Morda boste morali klikniti na ikono s svečniki (bližnjica ALT+2) da boste dobili prikaz kot na grafikonu zgoraj. V »Renko indicator« grafikonu prikazujejo polni beli bloki padanje tečaja, prazni zeleni bloki pa rast tečaja. Gre za standarden »Renko indicator« prikaz, pri čemur so bloki enake velikost.

Uporaba »Renko indicator« in trgovalna strategija

Najbolj osnovna uporaba »Renko indicator« grafikona je za določitev trenutnega trenda na trgu. Nekaj zaporednih padajočih blokov npr. nakazuje na to, da je trg v padajočem trendu. Če bi naša trgovalna strategija temeljila na principu sledenja trendu, potem bi vsak naraščajoči »Renko« blok predstavljal nakupni signal, vsak padajoči »Renko indicator« blok pa prodajni signal.

Seveda je mogoče tako preprosto trgovalno strategijo nadgraditi. Na primer na 19 minutnem »Renko Indicator« grafikonu valutnega para EUR/USD, ki je prikazan na sliki spodaj, smo dodali še 10 dnevno drsečo sredino, ki jo sestavlja deset preteklih »Renko Indicator« blokov in ne deset preteklih 19 minutnih intervalov.

Vir: MetaTrader 4 Supreme Edition - EUR/USD 19 minutni »Renko« grafikon. Analiza pripravljen avgust 2019.

Trgovalne signale lahko potem iščemo v kombinaciji »Renko indicator« blokov glede na drsečo sredino. Ko »Renko indicator« blok prebije drsečo sredino navzdol, dobimo prodajni signal. Ko »Renko indicator« blok prebije drsečo sredino navzgor, dobimo nakupni signal. Ta strategija je izjemno enostavna, vsekakor pa je potrebno, da jo najprej preizkusite na DEMO računu in šele kasneje na pravem trgvalnem računu.

Ob trgovalni strategiji pa je pomembno spremljanje najnovejšh novic in primerno obvladovanej tveganja.

Povzetek »Renko indicator« indikatorja

»Renko indicator« indikator v MT4 predstavlja napredno orodje in njegova uporaba je odvisna zgolj od vaše lastne inovativnosti. V najbolj preprostem pomenu vam bo »Renko indicator« grafikon prikazoval pomembnejše primike na določenem trgu. Kaj je pomembnejši premik pa je odvisno zgolj od vas in nastavitev, ki jih boste določili. Renko indicator vam je tako v pomoč, za določitev vaše lastne strategije.

Trgujte Forex & CFDje

Pridobite dostop do 40 CFDje na kripto pare, 24/5

Kako še do dodatnega znanja o trgovanju:

O Admirals

Admirals je regulirani posrednik, ki vam omogoča dostop do navečjih svtvnih borz preko najnaprednejših trgovalnih platform. Z nami lahko trgujete s CFD-ji, delnicami, kritpovalutamu, surovina in ETF-ji.

Uspešno trgovanje!

Admirals

To gradivo ne vsebuje in se ne sme razlagati tako, da vsebuje investicijsko svetovanje, naložbena priporočila, ponudbo ali zahtevo za kakršno koli transakcijo s finančnimi instrumenti. Ne pozabite, da takšna analiza poslovanja ni zanesljiv kazalec za trenutno ali prihodnjo uspešnost, saj se bodo okoliščine sčasoma spremenile. Pred odločitvijo o naložbi se morate posvetovati z neodvisnimi finančnimi svetovalci, da boste razumeli tveganja.

NAJBOLJ BRANI ČLANKI
Strategija trgovanja s stochastic oscilatorjem
Stochastic oscillator je vsestransko uporaben indikator pri trgovanju. Razvil ga je George C. Lane leta 1950 in danes velja za enega najbolj priljubljenih indikatorjev pri trgovanju z valutami, indeksi in delnicami. V tem članku bomo predstavili stochastic indikator in kako se uporablja. Spoznali bo...
Kaj je eksponentno drseče povprečje? Naučite se uporabljati EMA indikator pri trgovanju
Eksponentno ali tehtano drseče povprečje je indikator, ki izračuna tehtano povprečje cene v danem obdobju, pri čemer daje večjo težo najnovejšim podatkom. Pomaga prepoznati trende . Drseča povprečja pri trgovanju se uporabljajo za izravnavo variacij v podatkih in boljšo analizo osnovn...
ATR indicator | Kako uporabljati indikator ATR
Eden najbolj znanih tehničnih analitikov, ki je prvi obširno pisal o uporabi volatilnosti kot indikatorja trgovanja, je bil J. Welles Wilder. V svoji knjigi iz leta 1978 'Novi koncepti v tehničnem trgovanju' je predstavil številne temelje sodobne tehnične analize, vključno z indeksom relativne moči ...
Poglej vse