Prodaja na kratko - kako služiti ob padcih cen

Admirals
19 Min branje

"Kupujte nizko in prodajajte visoko." To lahko deluje, ko trgi naraščajo. Če kupite podjetje "ABC" za 100 evrov in ga nato prodajate za 150 evrov, je to dobiček v višini 50 evrov, minus provizije ali obresti.

Toda kaj se zgodi, ko trg ne gre gor? Kaj pa, če trg pada? Če bi kupili delnice družbe ABC Company in so padle, bi lahko izgubili denar. Vendar bodo vedno obstajali tudi pametni trgovci. Vaše kratke pozicije vam namreč lahko prinesejo dobiček, dokler se trg giblje v vaši smeri.

Spoznajte vse, kar morate vedeti o kratki prodaji:

  • Kaj je prodaja na kratko
  • Kako trgovati s kratkimi pozicijami
  • Prednosti prodaje na kratko s CFD-ji
  • Kakšen trg je padajo trg
  • Najboljše delnice za kratkoročne naložbe in trgi, na katerih lahko delujete na kratkih pozicijah

Kaj je prodaja na kratko

Morda ste si zastavili vprašanje „kaj je prodaja na kratko?". Kratka prodaja se lahko opredeli kot medvedja ali negativno trgovanje s sredstvom.

Namesto, da kupujete nizko in prodajate visoko, boste prodali visoko in kupili nizko, kar bo prineslo dobiček od spremembe cene sredstva. Trgovec v tem primeru verjame, da se bo trg zmanjšal (padla bo cena) in bo želel izkoristiti gibanje z začetkom kratkih poslov ali "prodati" pozicijo, ne pa "kupiti".

Preden si ogledamo nekaj razlogov, s katerimi bi trgovec pomislil na zmanjšanje zalog ali katerega koli drugega razreda premoženja, najprej razmislimo, kako deluje kratka prodaja, kaj pomeni, da primanjkujete na borzi in kako lahko prvo trgujete kratek.

Kako deluje prodaja na kratko?

Eno najpomembnejših vprašanj začetnikov trgovcev, ko razmišljajo o prodaji na kratko, je, kako lahko prodajo nekaj, kar vam ne pripada?

Kratek trgovec si je delnice (ki jih ni imel v lasti) izposodil z računa svojega posrednika. Nato je te delnice prodal na odprtem trgu po trenutni tržni ceni. Cilj kratkega vlagatelja je bil v prihodnosti odkupiti te delnice po nižji ceni in nato vrniti posojene delnice. Nato bi izplačali razliko med začetno prodajno ceno delnic in stroški odkupa.

Matematična formula prodaje na kratko

Matematična formula za kratko prodajo je razmeroma preprosta. Spletni posredniki privzeto na platformah za trgovanje vedno prikazujejo čiste dobičke ali izgube.

Nižja cena odkupa delnice glede na njeno prodajno ceno, več zaslužite. Z drugimi besedami, čim nižja je cena kratko prodanih delnic, večja je verjetnost, da boste ustvarili pomemben dobiček.

Formula za kratko prodajo je:

Dobiček = (Prodajna cena - Nakupna cena) * Število sredstev - Transakcijski stroški

Tu je razčlenitev vsakega dela formule.

  • Prodajna cena = cena, po kateri trgovec proda finančno sredstvo
  • Nakupna cena = cena, po kateri trgovec izmenja prodane vrednosti
  • Število sredstev = Število sredstev, ki jih je trgovec prodal
  • Transakcijski stroški = provizija posrednika

Če je rezultat te formule:

  1. Pozitiven: trgovec je ustvaril čisti dobiček
  2. Negativen: trgovec je utrpel čiste izgube.

Prodaja na kratko na borzi

Recimo, da je trgovec zavzel kratek položaj na 100 delnicah družbe ABC, po ceni 20 evrov na delnico. Po preteku obdobja se delnice zmanjšajo na 10 evrov, trgovec pa se odloči, da bo delnice ponovno kupil. Dobiček iz transakcije bi bil (20 - 10) * 100 delnic = 1.000 evrov, zmanjšane za provizije in obresti.

Toda kaj se zgodi, če se cena delnic povečajo, ko trgovec zasede svoj kratek položaj?

Recimo, da se je družba ABC povečala na 50 evrov na delnico. V tem primeru bi vaša izguba znašala 3000 evrov [(40 - 10 evrov) * 100], poleg provizije in obresti, ki so jih morali plačati za položaj.

Kot lahko vidite tukaj, so izgube večje od 100% vloženega kapitala. To je največje tveganje za kratko prodajo na borzi: neskončna izguba. Ker zgornja meja cene delnice ni, je največja kratka izguba prodajalca teoretično neskončna.

Vendar pa so na voljo izdelki, ki kratkim prodajalcem lahko pomagajo zmanjšati tveganje.

Zakaj bi morali razmišljati o prodaji na kratko s CFD-ji

CFD (ali pogodba za razliko) omogoča trgovcem, da špekulirajo o porastu in padcu trga, ne da bi imeli v lasti osnovno sredstvo. CFD je pogodba med dvema strankama: trgovcem in posrednikom. Na koncu pogodbe si obe stranki izmenjata razliko med ceno delnice ob podpisu pogodbe in ceno delnice na koncu.

Trgovec v bistvu plačuje razliko med začetno in končno ceno delnic ali družbo, s katero trguje. Enostavnost vstopa in izstopa iz pozicij v primerjavi z drugimi trgovskimi vozili je le eden od razlogov, zakaj je prodaja kratkih zalog prek CFD-jev zelo priljubljena.

To seveda ne pomeni, da je enostavno, vendar obstajajo nekatere prednosti, kot so:

  • Finančni vzvod: Trgovec na drobno lahko trguje s pozicijami petkrat več kot svoj kapital. Poklicni trgovec lahko trguje s pozicijami dvajsetkratnik njihovega stanja. (Ne da bi pozabili, da se isto dogaja z izgubami)
  • Trgovanje v kateri koli smeri: pojdite dolgo ali kratko na katero koli delnici: za krajše prodaje ni dodatnih stroškov.
  • Napredna orodja za obvladovanje tveganj: uporabljam stop izgubo in sprejemamo ukrepe za dobiček, da tveganje čim bolj zmanjšam.
  • Dostop do svetovnih delniških trgov: trgovanje s CFD-ji na ameriških delnicah. ZDA, EU, Velika Britanija.

Pravi izdelki na dosegu roke so zelo pomembni za trgovce, ki sodelujejo na svetovnih trgih. Pri Admirals je na voljo več različnih možnosti, ko gre za naložbe in trgovanje z delnicami, ETF-ji, lastniškimi CFD-ji itd.

Na primer, Invest.MT5 trgovcem omogoča nakup in lastništvo delnic v gotovini. Trade.MT4, Zero.MT4 in Trade.MT5 omogočajo trgovanje z valutami, CFD-ji s kripto valutami, lastniškimi CFD-ji, CFD-ji obveznic in še veliko več.

Če želite podrobno raziskati vsako možnost, ne pozabite prebrati vrste računov Admirals, kjer lahko vidite podrobno razčlenitev vseh razpoložljivih trgovinskih instrumentov za vsak račun, razpoložljive finančne vzvode in še veliko več.

Na kratko, s trgovinskim računom CFD-jev Admirals lahko špekulirate o porastu in padcu cen, torej o kratkoročnem trgovanju. To trgovcem ponuja edinstveno prilagodljivost pri poslovanju na finančnih trgih.

Pripravljeni na prve kratke operacije? Trgovanje lahko začnete že danes, vendar morate za to najprej imeti primerno in brezplačno trgovsko platformo.

Vodilna multifunkcijska platforma za trgovanje na svetu


Prodaja na kratko s CFDji na delnice!

Zahvaljujoč novi tehnologiji zmanjšanje zalog ni bilo nikoli enostavnejše. Ključno je, da deluje s pravilno platformo. Na primer, vtičnik MetaTrader Supreme Edition za MetaTrader 5 je platforma, ki omogoča trgovanje s CFD-ji delnic EE. ZDA, EU in Velika Britanija z naprednimi funkcijami platforme.

Vir: Admirals Supreme Edition MT5 - #AAPL, Tedenski grafikon - Razpon podatkov: od 2. oktobra 2018 do 24. januarja 2020 - Sprejeto 24. januarja 2020. Upoštevajte, da pretekle uspešnosti niso zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Zgornji grafikon prikazuje Applove delnice. Platforma MT5 Supreme Edition trgovcem omogoča ogled preteklih podatkov o cenah delnic, kot tudi možnost uporabe celotne palete kazalcev prostega trgovanja za pomoč pri sprejemanju trgovalnih odločitev. Vendar ima ta različica tudi funkcijo "Mini Terminal", ki omogoča izbiro parametrov vašega trgovanja.

Če želite na primer odpreti prodajo na kratko, morate samo klikniti gumb »Prodaja«. Dodate lahko tudi stop izgubo in izkoristite dobiček. Ta naročila pomagajo trgovcem, da zapustijo svoje pozicije po vnaprej določenih cenah, bodisi z izgubami bodisi z dobički.

Preden lahko opravite transakcijo, bi bilo morda koristno ugotoviti, katere zaloge so primerne za kratko vlaganje, zato si oglejmo:

Najboljši čas za prodajo na kratko

Žal nihče ne more napovedati prihodnosti. Vendar obstajajo določeni scenariji, pri katerih je lahko kratek odprodaja koristen. Tu so trije scenariji, pri katerih je trgovanje s kratkimi cenami lahko dobra možnost:

# 1. Ko nastopi finančna kriza

Se spomnite finančne krize iz leta 2008? Kaj pa tehnološki mehurček 2000? Krize se sicer dogajajo, čeprav ne tako pogosto. Vendar je vse pripravljeno, tako da, če se zgodi, veste, kaj storiti.

# 2. Škandal s podjetjem

Ta scenarij se pojavlja pogosteje kot finančna kriza. Se še spomnite škandala Volkswagen z emisijami dizelskih goriv leta 2015?

Vir: Admirals MT5 Supreme Edition - #VOW, Mesečni grafikon - Razpon podatkov: od 1. maja 2012 do 24. januarja 2020 - Sprejeto 24. januarja 2020. Upoštevajte, da pretekle uspešnosti niso pokazatelj zanesljiv za prihodnje rezultate.

Pravokotnik, označen z rdečo barvo, prikazuje mesečne sveče upada Volkswagnove delniške cene v času škandala z dizelskimi emisijami.

Gibanje cen navzdol je končalo rast cen v preteklih treh letih.

Prav posebna platforma in izdelek, s katerim lahko trgujete na trgu na kratko, bi lahko bilo v tem primeru koristno, odvisno od vaše strategije trgovanja .

# 3. Izguba dobička

Vsako četrtletje javna podjetja objavijo svoje poročilo o zaslužku. Analitiki objavljajo ocene, za katere verjamejo, da bodo med drugim šteli tudi dobiček na delnico in prihodek.

Če podjetje teh ocen ne izpolnjuje, nekateri trgovci razveljavijo svoje pozicije, drugi pa na novo začnejo nove pozicije. Po nizu poročil o slabih zaslužkih lahko podjetje začne kazati značilnosti padajočega trenda.

Vir: Admirals MT5 Supreme Edition - #AA, tedenski grafikon - razpon podatkov: od 1. januarja 2017 do 24. januarja 2020 - izvedeno 24. januarja 2020. Upoštevajte, da pretekle uspešnosti niso pokazatelj zanesljiv za prihodnje rezultate.

Zgornji posnetek zaslona je graf Alcoa, šestega največjega proizvajalca aluminija na svetu. Potem ko smo večji del leta 2017 uživali v bikovitem gibanju cen, je sredina leta 2018 zaznamovala točko, ko so zaloge začele padati.

S prilagodljivostjo za sodelovanje v pozitivnih in negativnih razlogih trgovce postavljajo v edinstvene položaje tržne dejavnosti. Včasih želi trgovec sodelovati v skupini trgov, ne pa v posamezni delnici. To je še ena prednost prodaje na kratko s CFD-ji.

Kako prodati na kratko prkeo MT5

  1. Ustvarite demo račun ali pravi trgovalni račun z Admirals.
  2. Prenesite in namestite MetaTrader 5 brezplačno.
  3. Odprite MetaTrader 5 in se prijavite s podrobnostmi o demo ali računu v živo.
  4. V oknu 'Market Watch' dvokliknite sredstvo, ki ga želite prodati.
  5. Dodajte količino in neobvezno ustavitev izgube ali izkoristite dobiček in kliknite »Prodaja na trg«,

Ali bi želeli kar tako preizkusiti trgvanje s CFD ji na izjemno platformi MetaTrader 5? Kliknite na spodnjo sliko.

Trgujte Forex & CFDje

Pridobite dostop do 40 CFDje na kripto pare, 24/5

Prodaja na kratko: Kaj trgovati

Z Admirals lahko sodelujete v kratkih prodajah ali imate medvedji pogled na več sredstev. Katera druga sredstva torej lahko trgujete na kratko? Tu je nekaj primerov:

  • CFD-ji Forex
  • CFD blaga
  • Indeksni CFD-ji
  • CFD-ji obveznic
  • CFD-ji na delnice

Prodaja na kratko: Najbolj priljubljene ameriške delnice

Spodaj je seznam najbolje prodajanih ameriških zalog, ki so kotirali na Admirals v mesecu septembru 2019:

  • Disney: 47,44%
  • Apple: 14,37%
  • Netflix: 10,49%
  • Facebook: 10,29%
  • Tesla: 5,27%
  • Alibaba: 4,06%
  • Twitter: 2,81%
  • Microsoft: 1,85%
  • Amazon: 1,51%
  • Deutsche Bank: 1,46%

Stisk cene: še ena metoda prodaje na kratko

Kratek stisk se zgodi na borzi, ko cene delnic po negativni napovedi močno in hitro padejo. Grafično se pogosto pojavi po prekinitvi podporne ali naložbene številke kot prodajnega signala.

Potem pametni vlagatelji izkoristijo to znižanje cen z nakupom delnic po večini po nižji ceni.

Cene se nato hitro okrevajo in ujamejo izgubljene trgovce. Ta učinek še poslabšata likvidnost in priliv naročil brez trgovcev s kratkimi posli, saj vsi iščejo nakup.

Volkswagen: največji stisk cene za prodajo na kratko

Leta 2008 je avtomobilski sektor doživel močan udarec zaradi posrednih učinkov krize z visokim tveganjem. Hedge skladi in špekulanti so ciljali na zmanjševanje zalog v tem sektorju, Volkswagen pa je bila idealna blagovna znamka za ta trend.

Vir: Admirals MT5 Supreme Edition - #VOW, dnevni lestvica. Razpon podatkov: od 8. julija 2008 do 21. aprila 2009 - izvedeno 24. januarja 2020. Upoštevajte, da pretekle uspešnosti niso zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Od 17. do 24. oktobra 2008 so se Volkswagnove delnice znižale za več kot 50%. V naslednjih dveh dneh trgovanja (27. in 28. oktobra 2008) so se nenadoma zvišali z 200 na 1000 evrov, eksponentno povečanje za dobrih 400%!

To spektakularno oživitev je razloženo s krepitvijo Porscheja v Volkswagnu s 35 na 42,6% in z nakupom možnosti do 31,5%. Tako je udeležba Porscheja znašala 74,1%.

Nemška regionalna država Spodnja Saška, ki je raje obdržala svoje vrednostne papirje, je imela na trgu le 6% flota.

Ko so špekulanti slišali to novico in videli, da se medvedji scenarij postavlja v slabši položaj, so pohiteli z nakupom, da bi omejili svoje izgube. A ker je bilo na trgu tako malo zalog, je to povzročilo največji upad v zgodovini.

Brez zanemarjanja čustvenega vpliva na kratke prodajalce je bil to začasen pojav, ki je trajal le nekaj dni. Zelo pogosto ne povzroča pomembnih posledic na osnovnem tržnem trendu.

Strategija prodaje na kratko s tehnično analizo

Ena najpogostejših strategij kratke prodaje, ki se uporablja pri tehnični analizi, je odpiranje trgovine po potrditvi medvedjega preloma v višini trenda.

Druga kratka prodajna strategija je določiti preobrat trend, na primer ramo - glavo - ramo ali dvojni vrh. Če želite povečati svoje možnosti za dobiček, lahko medvedji preboj kombinirate na medvedji liniji in s trendom preobrata trenda.

Tretja strategija prodaje na kratko je uporaba cenovnih in drsnih povprečij. Na primer uporabite drsna povprečja za 50 in 200 dni (EMA 50 v rdeči barvi in EMA 200 v zeleni barvi).

  • Če je EMA 200> EMA 50, je pristranskost medvedja. EMA 200 igra vlogo upora. Če bi se skrajšali na podlagi EMA 200, bi bila priložnost staviti na velik padec finančnih sredstev.
  • Če je EMA 50> EMA 200, je pristranskost bikovska. EMA 200 ima podporno vlogo. Kratek položaj ob preboju EMA 50 bi bil priložnost za ciljno tarčo na EMA 200, ne da bi dvomili v bikovsko pristranskost.

Vir: Admirals MT5 Supreme Edition - #USDJPY, urna karta. Razpon podatkov: 17. december 2019 do 24. januar 2020 - izvedeno 24. januarja 2020. Upoštevajte, da pretekle uspešnosti niso zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov.

Kako se zaščititi pred nevarnostmi prodaje na kratko

Kratka prodaja je lahko tvegana, vendar obstajajo trije načini, kako se zaščititi pred morebitnimi neuspehi:

  1. Ustavite izgubo prodajnih naročil
  2. Uporabite orodja za zaščito pred nestanovitnostjo.
  3. Izbira posrednika z zaščito pred negativnim ravnotežjem

Uporaba stop izgube je najlažji način za zaščito. Omogoča vam, da vnaprej določite največje tveganje izgube, ki ga lahko prenašate v svojih kratkih operacijah. To je koristno orodje, ki se običajno uporabljajo, tudi zaščito pred nevarnostjo zdrsa in vrzeli v na borzi .

Druga metoda za zmanjšanje zdrsa in prevelikih tveganj za nestanovitnost je izkoriščanje orodij za zaščito pred nestanovitnostjo, ki jih ponuja Admirals. Najpomembnejše od njih je izvajanje ustavljenih in tržnih naročil kot omejena naročila z vnaprej določenim največjim zdrsom. To trgovcem omogoča vstop na trg z omejenim tveganjem in potencialno neomejenim dodatnim dobičkom.

V uradu za trgovce Admirals vnaprej določite največje dovoljeno zdrs od 1 do 1000 točk na račun. Ko se sproži stop-nalog ali se zahteva tržno naročilo, se da limitni nalog po ceni, ki je najmanj ugodna za vnaprej določeno število točk.

Omejitev takšnega naročila se lahko izvrši samo s pozitivnim ali ničelnim zdrsom ali pa preprosto prekličete.

Za dodatno zaščito svojih strank Admirals ponuja tudi politiko negativne bilance zaščite . Če vaš račun nekako pade v negativni znesek, se bo ponastavil na 0 evrov. Ne boste tvegali izgube več kot svoj začetni kapital.

Prodaja na kratko in dividende

Prodajalci ne morejo dobiti dividend iz delnic, v katerih imajo pozicije.

Ni ravno tveganje, temveč logična posledica. Prodajalec med kratko prodajo delnic nima koristi od delitve dividend zgolj zato, ker nima v lasti delnic, temveč jih posoja svojemu posredniku.

Zakaj je mogoče omejiti prodajo na kratko?

Lahko se zgodi, da lahko določen tržni ali regulativnih organ ovira zmožnost kratke prodaje določenega deleža ali delnic.

Na splošno veljajo omejitve za prodajo na kratko za zaščito podjetij in preprečevanje zlorab z brezobzirnimi špekulanti.

Veliko razlogov je, zakaj je mogoče prodajo na kratko omejiti, vendar je glavni razlog za to posledica ekonomskih razlogov in dejavnikov.

Omejitev prodaje na kratko iz ekonomskih razlogov

Kadar preveč špekulantov odpre istočasno, lahko delniške cene podjetja propadejo. Vlagatelji, ki iščejo dolgoročne naložbe, so lahko sumljivi do zalog in se lahko tudi odločijo za prodajo svojih delnic, s čimer podkrepijo spiralo navzdol v zadevnih delnicah.

Ta učinek snežne kepe lahko zruši oceno vrednosti zalog podjetja.

Za zadevno podjetje so ogroženi resnični interesi: posojila se lahko zavrnejo za financiranje njegovega denarnega toka, njenim dobaviteljem pa se lahko odpovejo plačilna sredstva zaradi strahu, da ne bodo izplačana.

Tveganje je, da bodo podjetja, ki so ekonomsko sposobna preživeti in ponujajo delovna mesta, bankrotirala ali imela velike težave brez kakršne koli utemeljitve. Samo zato, ker je njihova zaloga pritegnila pozornost preveč kratkih prodajalcev hkrati.

Pravila o zaščiti pri prodaji na kratko pri finančnih organih

Organi finančnega trga so za ublažitev tveganj prodaje podjetij na kratko sprejeli stroga pravila.

Glavna zaščita pred špekulanti, ki prodajajo na kratko, so posredniki in finančni posredniki, ki sklepajo transakcije med trgovcem, ki si je izposodil vrednostne papirje, in posojilodajalcem, ki posoji svoje vrednostne papirje trgovcu. Regulatorji bodo od posrednikov zahtevali, da imajo v lasti odstotek izposojenih vrednostnih papirjev.

Če želi trgovec na primer prodati 100 delnic Total SA, lahko SEC od posrednika, ki deluje kot posrednik, zahteva, da ima v lasti vsaj 70% delnic (tj. 70 delnic Total SA).

Drugo pravilo zaščite, ki ga uporabljajo regulatorji, je obveznost objave kratkih prodajnih pozicij v portfelju. Ko prodate več kot določen odstotek delnic podjetja, morate o tem obvestiti regulatorja in javno objaviti svoje stališče.

Prodaja na kratko pomaga uravnotežiti trg

Kar zadeva zdravje trgov, obstaja veliko argumentov v prid prodaje na kratko. To so:

  • Kratka prodaja seveda ureja delniške trge
  • Prodaja kratkih prinaša likvidnost na finančne trge
  • Opozorila o goljufijah

Zagovorniki kratkega trgovanja na borzi poudarjajo njegovo vlogo naravnega regulatorja trga. Ko trgi doživljajo dolga obdobja neprekinjenega naraščanja, to vodi v neravnovesja, sredstva pa so umetno precenjena.

Prodaja na kratko je naraven način za zmanjšanje sredstev na njihovo resnično vrednost.

Popolna ponazoritev tega samoregulacijskega mehanizma je pripravljenost kitajske vlade, da razširi prodajo na kratko na svojem trgu, kjer je veliko zalog precenjeno zaradi pomanjkanja preglednosti in komunikacije.

Precenjevanje podjetij je prav tako škodljivo kot podcenjevanje, tako za družbo kot za njene dolgoročne delničarje.

Kratka prodaja zagotavlja likvidnost tudi na nelikvidnih trgih. Likvidnost je bistvena za privabljanje vlagateljev, saj jim jamči, da bodo svoj naslov prodali ob želenem času. Zgodovinsko gledano je krajšanje bolj učinkovito kot vsako orodje, ki je danes na voljo regulatorjem, da bi pritegnili likvidnost na trg.

Ker kratka prodaja predstavlja velika tveganja, jo trgovci uporabljajo šele po temeljiti analizi podjetja. Ne analizirajo samo finančnih številk.

Po odkritju nepravilnosti pri vodenju poslovnih ali finančnih podatkov se trgovci množično postavljajo v prodajo. Ti finančni položaji spodbujajo regulatorje in javne organe, da se zanimajo za prodajalce, pa tudi za napadeno podjetje. Zato lahko obstoj goljufije s katastrofalnimi dolgoročnimi posledicami ugotovimo in zaustavimo po zaslugi kratke prodaje.

Primer tega je Herbalife, farmacevtska družba, katere izdelki so vsebovali do 10-krat večjo dovoljeno vsebnost svinca, kar ima resne posledice za zdravje potrošnikov.

Oblasti po pritožbah potrošnikov niso zanimale, da bi podjetje v celoti preiskale, vendar so potem, ko so različni hedge skladi ugotovili in množično potisnili delnico na trg, oblasti poglobile svojo preiskavo in odkrile goljufije. masivna notranja.

Zaključek - Kaj je prodaja na kratko

Kratka prodaja sredstva pomeni imeti medvedji pogled na njegovo ceno. Trgovec v tem primeru verjame, da bodo cene padle. Morda razmišljajo o krajšanju na trgu zaradi potencialne finančne krize. Mogoče pa želijo zaradi izgube zaslužka zmanjkovati zalog ali pa je to le scenarij padanja.

Tradicionalna metoda prodaj na kratko je, da si delnice izposodimo in nato prodamo na odprtem trgu, pri čemer jih odkupimo, ko cene padejo. Vendar pa zdaj obstajajo enostavnejši izdelki, kot so CFD-ji na delnica, ki trgovcem omogočajo, da brez kakršnega koli lastništva špekulirajo o cenah, ki naraščajo ali padajo.

Platforme, kot je MetaTrader 5 in dodatki, kot je vtičnik MetaTrader 5 Supreme Edition, lahko trgovcem pomagajo pri njihovem postopku odločanja z zagotavljanjem naprednih funkcij trgovanja. Z demo računom za trgovanje lahko prakticirate kratke trgovanje z več vrstami sredstev, kot so CFD-ji na zalogah, Forex, indeksi, blago in obveznice.

Če razmišljate, da bi se naučili umetnost prodaje na kratko, vam lahko poslovanje v okolju, ki ni tvegano, olajša vaše trgovinske veščine in prepreči, da bi svoj kapital ogrožali, dokler tega niste pripravljeni.

Brez tveganja Demo račun

Registrirajte si brezplačen demo račun in obvladajte svojo trgovalno strategijo

 

Več znanja = boljše trgovanje:

O Admiralsu

Admirals je regulirani posrednik, ki vam omogoča dostop do navečjih svtvnih borz preko najnaprednejših trgovalnih platform. Z nami lahko trgujete s CFD-ji, delnicami, kritpovalutamu, surovina in ETF-ji.

Uspešno trgovanje!

Admirals

To besedilo vsebuje dodatne informacije o vseh analizah, ocenah, napovedih, napovedih in drugih informacijah (v nadaljevanju "Analize"), objavljenih na spletni strani Admirals.

1. Analiza je bila objavljena za informativne namene in se ne sme šteti za investicijsko svetovanje ali priporočilo.

2. Vsaka stranka neodvisno sprejema investicijske odločitve in Admirals ne odgovarja za kakršno koli izgubo, ki izhaja iz take odločitve, ne glede na to, ali odločitev temelji na analizi.

3. Vsako analizo opravi neodvisni analitik (v nadaljnjem besedilu: avtor) na podlagi svojega osebnega mnenja.

4. Za zagotovitev zaščite interesov strank in objektivnosti analize je Admirals vzpostavil notranje postopke za preprečevanje navzkrižja interesov.

5. Čeprav si prizadevamo zagotoviti zanesljivost in popolnost informacij, ki so na voljo v analizah, Admirals ne more zagotoviti točnosti in popolnosti kakršnih koli informacij v analizah. Predstavljene številke, ki se nanašajo na prejšnja gibanja cen, ne zagotavljajo prihodnjih rezultatov.

6. Prednost Analiza se ne sme obravnavati kot posredna obljuba ali jamstvo za Admirals, da bo stranka z uporabo navedenih strategij ali omejitvijo izgub dobiček.

7. Predhodna nihanja cen v ceni finančnega instrumenta ali pričakovanja, navedena v analizah, se ne smejo šteti za obljubo ali jamstvo za Admirals za prihodnja gibanja cen. Vrednost finančnega instrumenta se lahko poveča in zmanjša, ohranitev vrednosti instrumenta pa ni zagotovljena.

8. Projekcije, vključene v analizo, ne smejo upoštevati nobenih provizij, davkov in drugih stroškov, ki nastanejo pri vlaganju v take instrumente. Cenik Admiralsa je naveden na spletni strani Admiralsa.

9. Proizvodi, s katerimi se trguje na finančnem vzvodu (vključno s CFD-ji), so po svoji naravi špekulativni, trgovanje pa lahko povzroči izgubo in dobiček. Preden začnete trgovati, morate poskrbeti, da boste razumeli vsatveganja

 

NAJBOLJ BRANI ČLANKI
Poklic Forex trader: Kako postati trgovec in poskusiti spletno trgovanje?
Kakšen je poklic forex trgovca ali trgovca na borzi? Pogosto uporabljen izraz profesionalni trgovec ali forex trader je v literaturi in kinematografiji tradicionalno povezan z lahkotnim denarjem in neprimernim življenjskim slogom. Kako pa to izgleda v resnici? V tem članku si oglejmo, iz česa je v r...
Kako izbrati najboljši trgovalni račun za Forex?
Preden odprete pravi trgovalni račun za trgovanje na Forexu in se prepričate, da ste izbrali pravega posrednika , je zelo pomembno tudi, da izberete pravo vrsto računa, saj lahko to neposredno vpliva na vaš dobiček in izgubo. Ker so finančni trgi polni najrazličnejših ljudi, je na voljo veliko r...
Forex ali delnice: Trgovati z valutami ali trgovati z delnicami?
Danes smo se znašli v okolju z nizkimi obrestnimi merami. Centralne banke po vsem svetu se večinoma še vedno borijo z nizko rastjo. Ohlapna denarna politika je bila njihov glavni odgovor v preteklih letih. Kaj je torej najboljši rezultat za vas?V bistvu vam puščanje denarja v banki malo koristi. V m...
Poglej vse