Kako trgovati GBPUSD valutni par?

Admirals
27 Min branje

Ali ste vedeli, da je angleško gospodarstvo peto največje na svetu? To je zgolj en razlog za to, da je angleški funt ena najpomembnejših in najbolj trgovanih globalnih valut. Ob vse večjih globalnih napetostih, ki jih povzročajo ZDA, spremembah, ki se dogajajo v EU in aktivnostih angleške centralne banke je sedaj pravi čas, da se naučite trgovanja z valutnim parom GBP/USD.

V tem članku boste spoznali valutni par GBP/USD, kateri dejavniki vplivajo nanj, kateri trgovalni račun je najbolj primeren za trgovanje tega valutnega para, katera orodja tehnične analize zagotavljajo najboljše rezultate pri nakupu ali prodaji, predstavili pa bomo tudi GBPUSD trgovalno strategijo, s katero boste lahko nemudoma začeli s trgovanjem!

Kaj je GBPUSD?

GBPUSD je simbol za menjalni tečaj med angleškim funtom in ameriškem dolarjem. Angleški funt je v tem razmerju primarna, ameriški dolar pa sekundarna valuta. Tečaj tega valutnega para pove, koliko ameriških dolarjev je potrebnih za nakup enega angleškega funta.

Vzemimo za primer, da znaša valutni tečaj GBP/USD 1,2500.

V primeru nakupa vam valutni tečaj pove, koliko enot sekundarne valute potrebujete za nakup ene enote primarne valute. V našem primeru potrebujete 1,25 USD za nakup 1 GBP.

V primeru prodaje vam valutni tečaj pove, koliko enot sekundarne valute boste prejeli ob prodaji ene enote primarne valute. V našem primeru boste prejeli 1,25 USD, če boste prodali 1 GBP. Kako pa vse skupaj deluje za valutne trgovalce?

Kako deluje valutni par GBPUSD?

Ko imamo opravka za valutnim trgovanjem vam bo broker v primeru angleškega funta napram ameriškemu dolarju ponudil dva tečaja za GBPUSD in sicer:

Kot lahko vidite iz slike zgoraj sta za GBPUSD na voljo dva tečaja in sicer cena povpraševanja (bid) in cena ponudbe (ask). Oba tečaja se nenehno spreminjata. Enota mere za spremembo se imenuje pip in znaša 0,0001. Če se cena povpraševanja poveča iz 1,27366 na 1,27376, potem tudi rečemo, da se je tečaj dvignil za 1 pip.

Razlika med ceno povpraševanja in ceno ponudbe se imenuje spread. V našem primeru zgoraj znaša spread manj kot en pip (1,27366 – 1,27373 = 0,00007, upoštevaje 0,0001 za en pip pomeni, da znaša spread 0,7 pipa). Zadnja števka v tečaju se uporablja s strani avtomatskih robotov pri trgovanju za potrebe natančnejšega vrednotenja.

Velikost spreada predstavlja enega izmed stroškov trgovanja. Če opravite nakup po ceni ponudbe 1,27373 in nemudoma zatem prodate po tečaju povpraševanja in v času med nakupom in prodajo ne pride do spremembe tečaja, potem bi izgubili 0,7 pipa na tem poslu, saj bi prodajo opravili po tečaju 1,27366. Povedano z drugimi besedami, tečaj bi se moral povišati vsaj za 0,7 pipa med nakupom in prodajo, da bi pri poslu ustvarili dobiček.

Najnižji spreadi na valutnem paru GBPUSD so običajno na voljo v urah največjega trgovanja GBPUSD in na nekaterih naprednih trgovalnih računih, kot je Zero.MT4 – o vsem tem bo še govora v nadaljevanju tega članka.

Sedaj pa si najprej poglejmo dva možna trgovalna scenarija, ob tem pa si zapomnite, da je ponudbena cena tista, po kateri opravimo nakup in cena povpraševanja tista, po kateri opravimo prodajo, povprečen spread med njima pa znaša 1 pip:

Ali bo vrednost GBPUSD rastla?

Če trgovalec opravi nakup pri tečaju ponudbe 1,2737 in se potem tečaj GBPUSD dvigne na 1,2757 / 1,2758, potem lahko trgovalec zapre pozicijo s prodajo pri tečaju 1,2757. To pomeni, da bi trgovalec na tem poslu ustvaril 20 pipov dobička (1,2737 – 1,2757).

Če pa bi se tečaj GBPUSD po nakupu pri 1,2737 znižal na nivo 1,2717 / 1,2718, potem bi trgovalec utrpel izgubo v višini 20 pipov (1,2737 – 1,2717).

Ali bo vrednost GBPUSD padala?

Valutni trgovalci lahko profitirajo tudi v primeru padajočega trga in sicer s prodajo na kratko (shortanje). Recimo da trgovalec proda pri tečaju 1,2736 in potem angleški funt res pade napram dolarju na nivo GBPUSD 1,2715 / 1,2716.

Trgovalec lahko izstopi iz pozicije tako, da opravi nakup po tečaju 1,2716. V tem primeru bi realiziral 20 pipov dobička (1,2736 – 1,2706), saj je najprej opravil prodajo po višji ceni in potem nakup po nižji ceni.

Če pa bi se tečaj po opravljenem nakupu pri tečaju 1,2736 dvignil na 1,2755 / 1,2756, potem bi trgovalec izgubil 20 pipov (1,2736 – 1,2756), saj je opravil nakup po višjem tečaju kot prodajo.

Naslednje vprašanje, ki si ga zastavlja večina trgovalcev je, kaj vpliva na spremembo tečaja GBD/USD? Veliko trgovalcev je namreč mnenja, da če bodo spremljali dejavnike, ki vplivajo na sam tečaj, da bodo lahko na ta način lažje predvideli smer gibanja valutnega para (navzgor ali navzdol).

Če verjamete, da bo GBP zrasel ali padel napram USD, potem lahko preizkusite vašo trgovalno idejo s pomočjo brezplačnega demo trgovalnega računa! Kliknite na oglas spodaj in si še danes odprite BREZPLAČNI demo trgovalni račun:

Trgujte brez tveganja z demo računom

Trgovanje v praksi z virtualnimi sredstvi

Kaj vpliva na tečaj GBP/USD?

Ker gre v primeru Velike Britanije za tako veliko nacijo, si lahko mislite, da na tečaj GBP/USD vplivajo številni dejavniki. Mednarodno povpraševanje po angleškem funtu, politika centralne banke ter globalne politične napetosti so med pomembnejšimi dejavniki. V nadaljevanju predstavljamo nekaj ključnih temeljnih in ekonomskih dejavnikov, ki jih je potrebno upoštevati:

  • Gospodarstvo Velike Britanije in ZDA – mednarodno povpraševanje po valuti se nagiba napram tistim gospodarstvom, ki so močna in rastoča. Če bo angleško gospodarstvo močno in ameriško šibko, potem bo to vplivalo na dvig tečaja GBPUSD.
  • Politika angleške centralne banke (BOD) – zasedanja centralne banke potekajo enkrat mesečno in takrat izdajo poročilo, v katerem je podrobno predstavljeno, zakaj so se člani banke odločili za znižanje ključne obrestne mere, dvig ključne obrestne mere ali pa, da ključno obrestno mero pustijo nespremenjeno. Običajno znižanje obrestne mere pomeni padec tečaja in dvig obrestne mere rast tečaja valute.
  • Politika in vlada – politično dogajanje ima lahko velik vpliv na valuto, kar smo lahko videli v primeru kolapsa angleškega funta napram ameriškemu dolarju potem, ko so se angleški volivci odločili za izstop iz EU (t.i. Brexit). Državnozborske volitve in spremembe vladajočih političnih strank imajo prav tako izjemno velik vpliv na valuto.
  • Gospodarski podatki – zgoraj navedeni dogodki imajo običajno bolj dolgoročen vpliv na trg, medtem ko imajo raznorazni gospodarski podatki in njihove objave kratkoročnejši vpliv na samo valuto. Gre za gospodarske podatke kot npr. prodaja na drobno, inflacija, brezposelnost, ipd.

Pri trgovanju GBP/USD morate biti seznanjeni s koledarjem

Veliko kratkoročnih trgovalcev obožuje trgovanje GBPUSD v času objave velikih novic in takrat poizkušajo izkoristiti visoko volatilnost sebi v prid. Dolgoročni trgovalci prav tako spremljajo objave novic z namenom, da bi lažje identificirali morebitne dolgoročne trende na podlagi dobrih ali slabih podatkov. Več o raznih trgovalnih strategijah GBP/USD si lahko preberete v nadaljevanju tega članka.

Kako dostopati do koledarja dogodkov, da boste seznanjeni s prihajajočimi objavami, ki bi lahko močneje vplivale na spremembo tečaja? Najlažji način je uporaba modula Premium Analytics, ki je na voljo ekskluzivno strankam Admirals.

Najprej si boste morali odpreti pravi ali demo trgovalni račun.

Po odprtju Admirals računa obiščite domačo stran in kliknite Premium Analytics, ki se nahaja pod Analytics v menijski vrstici, kot je razvidno iz slike spodaj:

Ko boste prijavljeni, razširite koledar gospodarskih dogodkov (Economic Calendar), ki ga boste našli spodaj levo. Uporabite lahko napredno filtriranje in prikažete zgolj tiste gospodarske dogodke, ki so vezani na Veliko Britanijo ali ZDA, saj imajo ti največji vpliv na GBPUSD.

Tu lahko potem pregledujete vse prihajajoče objave, ki bodo verjetno vplivale na tečaj GBPUSD. S klikom na posamezni dogodek se vam bo v spodnjem levem delu ekrana prikazal opis same novice in kakšna so pričakovanja analitikov glede objave. V spodnjem desnem delu ekrana pa lahko spremljate zadnje novice vezane na GBPUSD, za katere je vir Dow Jones.

Še več koristnih podatkov in informacij, ki vam bodo v pomoč pri sprejemanju trgovalnih odločitev, boste našli na domači strani Premium Analytics in Admirals, kot npr. v rubriki temeljne ali tehnične analize ter v trgovalnem blogu. Sedaj ste opremljeni z enimi najmočnejših orodij v tem poslu, naslednji korak pa je, da si odprete pravo vrsto trgovalnega računa.

Po odprtju trgovalnega računa boste lahko sledili nadaljevanju tega članka, vključno s predstavitvijo GBPUSD trgovalne strategije, uporabo tehnične analize na valutnem paru GBPUSD in navodila, kako kupiti ali prodati GBP/USD.

Katera vrsta trgovalnega računa je najprimernejša za trgovanje GBP USD?

Izbor prave vrste trgovalnega računa za trgovanje GBPUSD je zelo pomembna odločitev. Pri Admirals so na voljo tri zelo priljubljene vrste računov za trgovanje tega valutnega para: angleški funt napram ameriškemu dolarju. To so:

Trade.MT4 MT4 trgovalni račun

Trade.MT4 MT4 trgovalni račun je zelo priljubljen za trgovanje GBPUSD, saj je MetaTrader 4 najbolj priljubljena trgovalna platforma na svetu. Nekaj podatkov o računu:

  • Minimalni polog: 100 EUR / USD / GBP / CHF
  • Valuta osnovnega računa je lahko v: EUR, GBP, USD, idr.
  • Razpoložljivi trgi: različni valutni pari, vključno z GBPUSD, indeksi in surovine
  • Spread: GBP/USD minimalni spread 0,1 pipa, običajen spread 1 pip
  • Provizija: brez provizije
  • Platforme: MetaTrader 4, MetaTrader Web Trader, MetaTrader mobilno trgovanje

Zero.MT4 trgovalni račun

Zero.MT4 trgovalni račun je unikatna ponudba za tiste, ki želijo dvigniti trgovanje z GBPUSD še nivo višje. Račun temelji na STP tehnologiji, kar pomeni, da lahko trgovalci trgujejo neposredno s tistimi, ki zagotavljajo likvidnost na trgu. Ta račun prinaša še nekatere druge prednosti:

  • Minimalni polog: 200 EUR / USD / GBP / CHF
  • Valuta osnovnega računa je lahko v: EUR, GBP, USD, idr.
  • Razpoložljivi trgi: različni valutni pari, vključno z GBPUSD-ECN
  • Spreadi: GBP/USD minimalni spread 0,1 pipa, običajen spread 0.6 pipa
  • Provizija: GBP/USD 3 USD na 1 lot (100.000 enot sekundarne valute) v eno smer
  • Platforme: MetaTrader 4, MetaTrader Web Trader, MetaTrader mobilno trgovanje

Trade.MT5 trgovalni račun

Trade.MT5 trgovalni račun je naslednja priljubljena vrsta računa namenjena tistim, ki trgujejo z različnimi naložbenimi razredi. Na MetaTrader 5 je za trgovanje na voljo bistveno več trgov kot na MT4. Nekatere druge ugodnosti pa so navedene spodaj:

  • Minimalni polog: 100 EUR / USD / GBP / CHF
  • Valuta osnovnega računa je lahko v: EUR, GBP, USD, idr.
  • Razpoložljivi trgi: valute, CFD-ji na delnice, CFD-ji na indekse, CFD-ji na ETF-e, CFD-ji na obveznice, CFD-ji na kriptovalute, CFD-ji na surovine
  • Spreadi: GBP/USD minimalni spread 0.1, običajen spread 1 pip
  • Provizija: brez provizije, razen za CFD-je na delnice in ETF-e, kjer provizija znaša 0,01 USD na delnico ob minimalni proviziji 1 USD na posel
  • Platforme: MetaTrader 4, MetaTrader Web Trader, MetaTrader mobilno trgovanje
  • Globina trga: ekskluzivno na MetaTrader 5 imate vpogled v knjigo naročil ter s tem informacijo o likvidnosti izbranega instrumenta

Ena glavnih razlik v primerjavi z Zero.MT4 računom je, da se tam spreadi začnejo že pri 0 pipih in se plačuje provizija na lot oz. na 100.000 enot trgovane valute. Na tem računu pa lahko trgujete brez obveze po minimalni velikosti naročila (naročilo je možno že v višini 0,01 lota).

Nižji stroški spreada ter izvrševanje naročil s svetlobno hitrostjo na medbančnem trgu so razlogi, zakaj je to prava platforma za resne valutne trgovalce.

Stranke Admirals imajo tudi dostop do posebnega vtičnika MetaTrader Supreme Edition, ki vsebuje številna napredna in zelo uporabna orodja, ki vam bodo v pomoč pri trgovanju GBPUSD. Prav o tem bo govora v nadaljevanju.

Tehnična analiza GBPUSD: kdaj kupiti in kdaj prodati GBP/USD

Spoznali ste že, kako se tečaj GBPUSD spreminja v pipih in kateri dejavniki vplivajo na to. Sedaj, ko imate tudi dostop do enega izmed treh razpoložljivih vrst trgovalnega računa za trgovanje z valutami, kot smo jih predstavili v prejšnjem poglavju, pa se lahko osredotočimo na to, kdaj je najbolj primerno trgovati z GBP/USD. Kasneje si bomo potem še pogledali, kako kupiti ali prodati ta valutni par v vaši trgovalni platformi.

Poglejmo si nedavno zajet štiriurni grafikon GBPUSD:

Omejitev odgovornosti: grafikoni finančnih instrumentov v tem članku so uporabljeni zgolj v informativne namene in ne predstavljajo nasveta za trgovanje in ne nagovarjajo k nakupu ali prodaji kateregakoli finančnega instrumenta preko Admirals (CFDji, ETFi, delnice). Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov.

Trgovalci se pogosto poslužujejo tehnične analize pri analiziranju informacij v grafikonu. Tehnična analiza valutnega para GBPUSD vključuje analizo preteklega gibanja tečaja, iskanje posebnih cenovnih vzorcev in ciklov, ki bi lahko pomagali določiti, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Pogosto se trgovalci poslužujejo tudi tehničnih indikatorjev, ki jim pomagajo v odločitvenem procesu ter sporočajo, kaj se z valutnim parom dogaja sedaj in kaj bi se lahko zgodilo v prihodnje.

Trgovalci, ki so si namestili brezplačni dodatek Admirals MetaTrader Supreme Edition imajo dostop do naprednih orodij za tehnično analizo GBPUSD. V nadaljevanju navajamo samo nekaj izmed teh orodij, ki so dokazano učinkovita:

GBPUSD MetaTrader Supreme Edition – indikator informacije o simbolu

Vir: Admirals MetaTrader 4 Supreme Edition, GBPUSD, H4 - obdobje: od 6.6.2019 do 24.6.2019, zajeto dne 24.6.2019 ob 10:15 pm BST. - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Admirals Symbol Info indikator je močan GBPUSD indikator in je sestavni del vtičnika Admirals MetaTrader Supreme Edition znotraj MetaTrader trgovalne platforme. Kako prikazati ta indikator na grafikonu, si oglejte v video posnetku spodaj:

Ko si boste namestili vtičnik, odprite trgovalno platformo in sledite naslednjim korakom za vključitev Admiral Symbol Info indikatorja:

  • 1.Izberite Trade Navigator okno (Ctrl+N), kar vam bo odprlo drseče okno na levi strani grafikona.
  • 2.Poiščite 'Admiral Symbol Info' v oknu pod Indicators -> Examples.
  • 3.Izberite indikator tako, da ga povlečete in spustite v grafikonu.
  • 4.Izberite Chart -> Indicators List -> Admiral Symbol Info v kolikor bi radi spremenili katerokoli izmed nastavitev.

V nastavitvah zgoraj smo prilagodili prikaz, ki nazorno prikaže trgovalcu, na katerih časovnih okvirjih (tedenski, dnevni, 4-urni, urni, 30 minutni, 5 minutni in 1 minutni) se trenutno nahaja tečaj glede na izbrani indikator. V našem primeru je zaporedje indikatorjev sledeče:

  • Eksponencialne drseče sredine (EMA)
  • MACD (indikator konvergence/ divergence drsečih sredin)
  • CCI (Commodity Channel Index)

Kako lahko trgovalci GBPUSD to uporabijo v svojo korist? Prvi indikator v oknu Admiral Symbol Info je EMA20. Ker ima moder krogec pod vsakim izmed prikazanih časovnih okvirjev (razen pri zadnjem), to pomeni, da se trenutno tečaj nahaja nad 20 dnevno eksponencialno drsečo sredino. Rdeči krogec je zgolj pod tedenskim časovnim okvirjem, kar pomeni, da se tečaj trenutno nahaja pod tedensko eksponencialno drsečo sredino.

Če se tečaj giblje nad EMA20, potem to običajno lahko razumemo kot bikovski signal. V našem primeru to pomeni, da je angleški funt napram ameriškemu dolarju v bikovskem trendu na sedmih različnih časovnih okvirjih, kar sugerira trenutno premoč funta nad dolarjem.

Admiral Symbol Info indikator je zelo uporabe predvsem zaradi svoje preprostosti in ker zelo hitro da informacijo o bikovskem ali medvedjem razpoloženju GBPUSD na različnih časovnih okvirjih in preko različnih tehničnih indikatorjev.

GBPUSD MetaTrader Supreme Edition – indikator razpoloženja (angl. Sentiment Indicator)

Vir: Admirals MetaTrader 4 Supreme Edition, GBPUSD, H4 - obdobje: od 6.6.2019 do 24.6.2019, zajeto dne 24.6.2019 ob 10:15 pm BST. - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Še en zelo pomemben indikator, ki pove kakšno je trenutno razpoloženje trgovalcev glede GBPUSD. Da bi prikazali ta indikator v grafikonu potem, ko ste si namestili vtičnik Admirals MetaTrader Supreme Edition, sledite naslednjim korakom:

  • 1.Izberite Trade Navigator okno (Ctrl+N), kar vam bo odprlo drseče okno na levi strani grafikona.
  • 2.Poiščite 'Sentiment Trader' v oknu pod Indicators -> Expert Advisors.
  • 3.Izberite indikator tako, da ga povlečete in spustite v grafikonu.

V našem primeru kaže indikator razpoloženja vrednost 50% za GBPUSD, kar je nekako po pričakovanju glede na čas prikaza, ko so ameriške borze zaprte in trgovalci čakajo na odprtje azijskih borz. Vrednost tega indikatorja se neprestano spreminja in v času večjega prometa pri trgovanju. Ko so odprte evropske in ameriške borze, so lahko spremembe vrednosti tega indikatorja tudi zelo velike. Ta informacija daje trgovalcu dodatno prednost na trgu.

Admirals ponuja profesionalnim trgovalcem možnost napredne trgovalne izkušnje preko vtičnika MetaTrader Supreme Edition, ki je del trgovalne platforme MetaTrader. Dodatna orodja, kot je korelacijska matrika, tečaji v živo in vpogled v delo profesionalnih trgovalcev so zgolj nekatera izmed teh fantastičnih orodij. Kliknite na oglas spodaj za BREZPLAČNO namestitev in tako boste lahko tudi vi dostopali do vsega navedenega.

Ekskluziven dodatek MetaTrader Supreme Edition

Prenesite najmočnejši paket dodatkov za vašo najljubšo trgovalno platformo!

Kako opraviti nakup ali prodajo GBPUSD?

Obstaja več načinov nakupa ali prodaje GBDUSD preko Admirals Meta Trader trgovalne platforme. Napredni trgovalci lahko uporabijo funkcijo trgovanja preko enojnega klika, kjer se posel z GBPUSD izvrši s samo enim klikom. Da pa se naučite trgovanja z GBPUSD, je morda bolje začeti s klasično oddajo naročila.

GBP/USD oddaja naročila

Vir: Admirals MetaTrader 4 Supreme Edition, GBPUSD, H4 - obdobje: od 3.6.2019 do 24.6.2019, zajeto dne 24.6.2019 ob 10:15 pm BST. - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Za oddajo naročila za GBPUSD sledite naslednjim korakom:

  • 1.Analizirajte trg s pomočjo tehnične analize ali drugih parametrov vaše trgovalne strategije in tako ocenite, ali je bolj verjetno da bo trg rasel (nakup) ali padal (prodaja).
  • 2.Z desnim klikom izberite Trading in potem New Order. Druga možnost je, da pritisnete F9 na tipkovnici in odprlo se bo okno za oddajo naročila za GBPUSD.
  • 3.Vpišite velikost naročila (Volume), torej koliko enot sekundarne valute želite trgovati. 1 lot = 100.000 enot. Najmanjša možna količina je 0,01 lota.
  • 4.Vpišite 'Stop Loss' nivo. Stop loss se uporablja za primer, ko se bo trg gibal v drugo stran, kot ste pričakovali in bo prišlo do izstopa iz pozicije na nastavljenem nivoju, preden pride do previsoke izgube.
  • 5.Vpišite 'Take Profit' nivo. Gre za vnaprej nastavljen nivo, pri katerem bo prišlo do izstopa iz pozicije in realizacije dobička.
  • 6.Kliknite gumb 'Buy at Market' ali 'Sell at Market' odvisno pač od tega, v katero smer verjamete, da se bo trg gibal v prihodnje.
  • 7.Vaša naročila lahko spremljate preko Terminal okna (Ctrl+T), kjer boste našli vsa vaša naročila, čakajoča naročila in zgodovino že izvršenih naročil.

GBP/USD volatilnost in dnevna območja trgovanja

Ker obstajajo različni dejavniki, ki vplivajo na tečaj angleškega funta napram ameriškemu dolarju, je lahko volatilnost tečaja zelo visoka. Dober kazalnik volatilnosti GBPUSD je indikator Average True Range (ATR).

Vir: Admirals MetaTrader 4 Supreme Edition, GBPUSD, H4 - obdobje: od 10.6.2019 do 24.6.2019, zajeto dne 24.6.2019 ob 11:36 pm BST. - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Indikator ATR, ki je prikazan z modro črto na grafikonu spodaj, prikazuje povprečno območje trgovanja za zadnjih 14 svečnikov glede na izbrani časovni okvir. Lepo se vidi, da se trgovalno območje povečuje na začetku in potem doseže vrh na sredini. To sovpada z novico o Brexitu, ki je masovno vplivala na povečanje volatilnosti tega valutnega para. Vpliv Brexita na GBPUSD je bil izjemno velik.

Ko je ATR dosegel višek, je povprečno trgovalno območje za GBPUSD znašalo 470 pipov. Najvišji ATR za leto 2019 je znašal 276 pipov. Vpliv Brexita na volatilnost GBPUSD se je po začetni objavi novice torej potem precej zmanjšala.

ATR indikator lahko pripomore tudi k določitvi najprimernejših ur za trgovanje GBP USD.

Kdaj je najbolj primerno trgovati GBP/USD?

Vir: Admirals MetaTrader 4, GBPUSD, H1 - obdobje: od 3.6.2019 do 24.6.2019, zajeto dne 24.6.2019 ob 9:57 pm BST. - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

V urnem grafikonu GBPUSD zgoraj se ATR indikator neprestano giblje med vrhom in dnom. To je zato, ker se volatilnost funta/ dolarja neprestano odziva na objave svežih novic. Največja volatilnost pa je prisotna v času odprtja največjih borz ter obratno, najnižja volatilnost je prisotna, ko so največje borze zaprte.

Zato večina trgovalcev najraje trguje GBP/USD v času odprtja glavnih borz, čeprav je teoretično možno trgovati GBPUSD 24 ur na dan, pet dni v tednu.

In kdaj so odprte največje borze?

  • Evropska seja – 7 AM do 5 PM BST
  • Ameriška seja – 1 PM do 9 PM BST
  • Azijska seja – 12 PM do 5 AM BST

Primer trgovalne strategije za GBPUSD

Obstaja več vrst priljubljenih trgovalnih strategij za GBPUSD. Pomembno je, da je strategija preprosta in da se striktno držite procesa, ne pa da se zgolj ženete za željenim rezultatom, saj vas to lahko pripelje do oblikovanja slabih navad za trgovanje.

Da bi bila strategija preprosta, bomo uporabili nekaj dobro poznanih, priljubljenih orodij za oblikovanje osnovne GBPUSD trgovalne strategije:

Vir: Admirals MetaTrader 4, GBPUSD, H4 - obdobje: od 13.5.2019 do 24.6.2019, zajeto dne 24.6.2019 ob 10:10 pm BST. - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Zgornji 4-urni grafikon (H4) GBP/USD prikazuje gibanje tečaja, na katero je dodana 34-periodna eksponencialna drseča sredina (34 EMA). Da smo prikazali 34 EMA na grafikonu smo izbrali Insert na vrhu grafikona ter potem med indikatorji (Indicators) izbrali Trend Moving Average.

V oknu, ki se odpre se potem vpiše 34 v polje za periodo (Period), pod MA method se izbere možnost Exponential ter v polju Style se izbere modra barva.

Drseče sredine so najpogosteje uporabljen indikator za hitro določitev, kdo ima nadzor na trgu: kupci ali prodajalci. Nekaj pravil, s katerimi lahko začnete:

  • Pravilo 1: odprite dolgo pozicijo, če je tečaj nad 34 EMA
  • Pravilo 2: odprite kratko pozicijo, če je tečaj pod 34 EMA

Sedaj razpolagamo s splošno umeritvijo glede nakupa ali prodaja, toda kdaj je pravi čas za vstop v pozicijo? Odgovor na to dobimo preko cenovnih vzorcev. Obstajajo številni vzorci svečnikov, ki nam pomagajo pri trgovanju, dva izmed najpogosteje uporabljenih pa sta kladivo (hammer) in utrinek (shooting star).

Pri cenovnem vzorcu kladiva, kot je prikazano na sliki zgoraj, gre za bikovski signal in nam sporoča, da prodajalci niso uspeli zaključiti periode še nižje in da se je moč kupcev proti koncu periode močno povečala, zaradi česar se je perioda zaključila blizu vrha.

Pri cenovnem vzorcu utrinka, kot je prikazano na sliki zgoraj, gre za obratno zgodbo kot pri kladivu. Opravka imamo z medvedjim signalom ki sporoča, da kupci niso uspeli zaključiti periode še višje in da se je moč prodajalcev proti koncu periode močno povečala, zaradi česar se je perioda zaključila blizu dna.

Sedaj lahko naša obstoječa pravila dodatno razširimo:

  • Pravilo 1: odprite dolgo pozicijo, če je tečaj nad 34 EMA in pride do cenovnega vzorca v obliki kladiva
  • Pravilo 2: odprite kratko pozicijo, če je tečaj pod 34 EMA in pride do cenovnega vzorca v obliki utrinka

Vir: Admirals MetaTrader 4, GBPUSD, H4 - obdobje: od 13.5.2019 do 24.6.2019, zajeto dne 24.6.2019 ob 10:15 pm BST. - Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

V grafikonu zgoraj so z rumeno označena področja, kjer je prišlo do uresničitve pravila 1 ali 2. V večini primerov se je gibanje trga potem nadaljevalo v smeri drseče sredine in kot je to sugeriral cenovni vzorec. Slej ko prej pa se tudi zgodi, da trgovalna pravila niso tako učinkovita in to pripelje do poslov z izgubo, kot se je zgodilo tudi v nekaj naših rumeno označenih primerih. Prav zato je na dolgi rok še kako pomembno in koristno, da ustrezno upravljamo s tveganji in postavljamo stop loss naročila.

Prikazana strategija ni bila temeljito testirana na zgodovinskih podatkih, da bi lahko sodili o njeni učinkovitosti. Gre bolj za neko osnovo, na kateri lahko začnete graditi. Trgovalci lahko potem eksperimentirajo z različnimi vrednostmi eksponencialnih drsečih sredin, preučijo druge cenovne vzorce v Admirals izobraževalni knjižnici, prilagodijo časovni okvir in uporabijo druga napredna orodja, ki jih ponuja vtičnik MetaTrader Supreme Edition.

Četudi je trgovanje z GBPUSD na podlagi takšne trgovalne strategije lahko učinkovito, pa je pomembno razumeti tudi širšo sliko dogajanja in s tem povezanimi priložnostmi.

Zakaj trgovati GBP/USD preko Admiralsa?

Če boste trgovali z valutnim parom dolar-funt preko Admirals, boste lahko:

  • Trgovali 24 ur na dan, pet dni v tednu.
  • Izkoriščali finančni vzvod vse do 1:500 za profesionalne stranke in 1:30 za običajne stranke.
  • Trgovali preko dobro stoječe in strogo regulirane borzno posredniške družbe, ki jo med drugim nadzira tudi UK Financial Conduct Authority.
  • Dostopali do najhitrejše in najbolj varne trgovalne platforme MetaTrader in to preko namizne različice, spletne različice ali pametnega mobilnika.
  • Trgovali po spreadih, ki so običajno na voljo samo institucionalnim vlagateljem in znašajo celo 0 pipov na Zero.MT4 računu, na katerem boste imeli tudi neposredno povezavo s tistimi, ki zagotavljajo likvidnost na trgu.
  • Popolnoma brezplačno dostopali do Admirals MetaTrader Supreme Edition vtičnika, ki vključuje napredna trgovalna orodja, kot sta npr. kazalnik razpoloženja vlagateljev in možnost naprednih naročil.
  • Uživali ugodnost zaščite pred negativnim stanjem na računu, da boste bolj mirni pri trgovanju.

Če ste se navdušili in bi radi začeli s trgovanjem, ali pa vam je ta članek zgolj poglobil vaše znanje na področju trgovanja, potem boste z veseljem sprejeli novico, da Admirals ponuja možnost trgovanja z valutami in CFD-ji na več kot 80 valutnih parov, sveže novice iz valutnih trgov in brezplačne tehnične analize. Kliknite na oglas spodaj in si odprite trgovalni račun še danes!

Brez tveganja Demo račun

Registrirajte si brezplačen demo račun in obvladajte svojo trgovalno strategijo

Upamo, da ste uživali pri branju tega članka, če pa bi radi izvedeli še več o trgovanju na splošno, potem si preberite sorodne članke navedene spodaj:

Uspešno trgovanje!

Admirals

To besedilo vsebuje dodatne informacije o vseh analizah, ocenah, napovedih, napovedih in drugih informacijah (v nadaljevanju "Analize"), objavljenih na spletni strani Admirals.

1. Analiza je bila objavljena za informativne namene in se ne sme šteti za investicijsko svetovanje ali priporočilo.

2. Vsaka stranka neodvisno sprejema investicijske odločitve in Admirals ne odgovarja za kakršno koli izgubo, ki izhaja iz take odločitve, ne glede na to, ali odločitev temelji na analizi.

3. Vsako analizo opravi neodvisni analitik (v nadaljnjem besedilu: avtor) na podlagi svojega osebnega mnenja.

4. Za zagotovitev zaščite interesov strank in objektivnosti analize je Admirals vzpostavil notranje postopke za preprečevanje navzkrižja interesov.

5. Čeprav si prizadevamo zagotoviti zanesljivost in popolnost informacij, ki so na voljo v analizah, Admirals ne more zagotoviti točnosti in popolnosti kakršnih koli informacij v analizah. Predstavljene številke, ki se nanašajo na prejšnja gibanja cen, ne zagotavljajo prihodnjih rezultatov.

6. Prednost Analiza se ne sme obravnavati kot posredna obljuba ali jamstvo za Admirals, da bo stranka z uporabo navedenih strategij ali omejitvijo izgub dobiček.

7. Predhodna nihanja cen v ceni finančnega instrumenta ali pričakovanja, navedena v analizah, se ne smejo šteti za obljubo ali jamstvo za Admirals za prihodnja gibanja cen. Vrednost finančnega instrumenta se lahko poveča in zmanjša, ohranitev vrednosti instrumenta pa ni zagotovljena.

8. Projekcije, vključene v analizo, ne smejo upoštevati nobenih provizij, davkov in drugih stroškov, ki nastanejo pri vlaganju v take instrumente. Cenik Admiralsa je naveden na spletni strani Admiralsa.

9. Proizvodi, s katerimi se trguje na finančnem vzvodu (vključno s CFD-ji), so po svoji naravi špekulativni, trgovanje pa lahko povzroči izgubo in dobiček. Preden začnete trgovati, morate poskrbeti, da boste razumeli vsatveganja

NAJBOLJ BRANI ČLANKI
Poklic Forex trader: Kako postati trgovec in poskusiti spletno trgovanje?
Kakšen je poklic forex trgovca ali trgovca na borzi? Pogosto uporabljen izraz profesionalni trgovec ali forex trader je v literaturi in kinematografiji tradicionalno povezan z lahkotnim denarjem in neprimernim življenjskim slogom. Kako pa to izgleda v resnici? V tem članku si oglejmo, iz česa je v r...
Kako izbrati najboljši trgovalni račun za Forex?
Preden odprete pravi trgovalni račun za trgovanje na Forexu in se prepričate, da ste izbrali pravega posrednika , je zelo pomembno tudi, da izberete pravo vrsto računa, saj lahko to neposredno vpliva na vaš dobiček in izgubo. Ker so finančni trgi polni najrazličnejših ljudi, je na voljo veliko r...
Forex ali delnice: Trgovati z valutami ali trgovati z delnicami?
Danes smo se znašli v okolju z nizkimi obrestnimi merami. Centralne banke po vsem svetu se večinoma še vedno borijo z nizko rastjo. Ohlapna denarna politika je bila njihov glavni odgovor v preteklih letih. Kaj je torej najboljši rezultat za vas?V bistvu vam puščanje denarja v banki malo koristi. V m...
Poglej vse