Najboljši ETF skladi za investiranje - SPDR ETF skladi

Admirals
18 Min branje

Ali ste vedeli, da imajo ETF-i (Exchange Traded Funds) po svetu skupaj v upravljanju več kot 6 bilijonov dolarjev? Še leta 2005 je ta številka znašala zgolj 417 milijard in to lepo nakazuje, kako priljubljeni so tovrstni skladi za vlagatelje. Med bolj poznanimi upravljalci ETF skladov so Blackrock, Vanguard in State Street, pri čemur slednji upravlja z največjim ETF skladom v ZDA, imenovanim SPDR S&P 500 ETF.

Najboljši ETF skladi: Kaj pomeni kratica SPDR?

SPDR je kratica za Standard & Poor's Depositary Receipt in gre za družino ETF-ov (Exchange Traded Funds), katerih upravljalec je družba State Street Global Advisors (SSGA). S temi skladi se trguje v ZDA, Evropi in azijsko-pacifiških regijah, poznani pa so pod neformalnim imenom 'Spyders' ali 'Spiders'.

Najboljši ETF skladi: Kaj so SPDR ETF-i?

S Standard & Poor's Depositary Receipt ETF-i se je začelo trgovani na ameriških borzah leta 1993. Prvotno je bil cilj ETF-ov omogočiti vlagateljem naložbo v delniške indekse, kot je S&P 500, ki zasleduje 500 največjih družb, ki kotirajo na borzi New York Stock Exchange.

Leta 2016 je bil State Street Global Advisors SPDR S&P 500 ETF največji v ZDA s skoraj 225 milijardami dolarjev sredstev v upravljanju. Prav zaradi priljubljenosti ETF-ov, pa so družbe kot je State Street Global Advisors, razširile svojo ponudbo in dandanes ne ponujajo zgolj vlaganje v delniške indekse.

Sklad SPDR Gold Shares ETF je bil ustanovljen leta 2007 in je bil v določenem trenutku glede na velikost sredstev v upravljanju drugi največji ETF na svetu. V letu 2014 je potem ta isti sklad izpadel iz seznama desetih največjih skladov, ko so cene zlata padle in so vlagatelji selili svoje naložbe v hitro rastoča tehnološka podjetja.

Zakaj investirati v SPDR ETF sklade?

Z rastjo industrije ETF-ov je tudi družba za upravljanje State Street Global Advisors razširila svojo ponudbo SPDR-jev na različne panoge in tako danes ponuja možnost investiranja v več kot 700 SPDR ETF-ov v ZDA, Evropi in Aziji-Pacifiku.

Najprej so ponudili trgu možnost investiranja v panoge znotraj S&P 500 delniškega indeksa. Primer takšnega ETF-a sta za energetsko panogo Energy Select Sector SPDR Fund ETF (XLE) in za finančno panogo Financial Select Sector SPDR Fund Fund ETF. Na ta način je bilo omogočeno investitorjem vložiti svoja sredstva v točno določeno panogo, kot so energetika, finance in številne druge in ne zgolj v celoten delniški indeks.

To je zgolj en razlog za tako veliko priljubljenost SPDR ETF-ov. Omogočajo namreč usmeritev naložbe v točno določeno panogo, pa naj gre za energetiko, finance, zdravstvo, trgovino, rudarstvo, splošne službe, nepremičnine in druge. Ali ste vedeli, da lahko preko Admirals UK Ltd pridobite dostop do širokega nabora SPDR ETF-ov za investiranje in trgovanje? Na Admirals spletni strani s specifikacijami pogodb vpišite iskalni niz SPDR in prikazal se bo celoten seznam instrumentov, ki so vam na voljo.

Vir: Admirals stran s specifikacijami pogodb

Če razmišljate o naložbi v SPDR ETF-e ali bi radi investirali v kakšne druge delnice in ETF sklade, potem razmislite o odprtju Invest.MT5 trgovalnega računa, ki vam prinaša številne prednosti:

  • Možnost investiranja v tisoče delnic in ETF-ov na 15 največjih borzah po vsem svetu.
  • Trgovalni račun lahko odprete že z vsega enim evrom minimalnega depozita, medtem ko stroški posredovanja z ameriškimi delnicami znašajo 0,01 dolarja na delnico in minimalno 1 dolar na posel.
  • Dostop do brezplačni podatkov in tečajev v živo, brez zakasnitev in brez dodatnih stroškov.
  • Možnost, da si ustvarite tok pasivnega prihodka preko izplačila dividend.
  • Dostop do najbolj priljubljene trgovalne platforme na svetu MetaTrader 5, ki vam omogoča trgovanje z različnimi naložbenimi razredi.

Za odprtje računa kliknite na oglas spodaj in nemudoma boste deležni vseh navedenih funkcionalnosti in še številnih drugih!

Ekskluziven dodatek MetaTrader Supreme Edition

Prenesite najmočnejši paket dodatkov za vašo najljubšo trgovalno platformo!

Najboljši ETF skladi: Kateri so najprimernejši SPDR ETF-i za investiranje?

Kateri SPDR ETF-i so najprimernejši za naložbo je odvisno od številnih dejavnikov. Nekatere naložbe so bolj tvegane od drugih in osebni profil tveganja vlagatelja je tu izredno pomemben. Najprej pa si poglejmo, kateri SPDR ETF-i so vam sploh na voljo za naložbo glede na različne panoge. Tako si boste ustvarili širšo sliko razpoložljivih možnosti.

Večina vlagateljev se osredotoči na izbor ene izmed enajstih glavnih panog, ki sestavljajo S&P 500 delniški indeks:

  • Pogrešljive potrošne dobrine
  • Nepogrešljive potrošne dobrine
  • Energetika
  • Finance
  • Zdravstvo
  • Industrija
  • Surovine
  • Nepremičnine
  • Tehnologija
  • Komunikacijske storitve
  • Splošne službe

Seveda utež posamezne od navedenih panog v indeksu S&P 500 ni enak. Dne 28.2.2020 je imela največjo utež v indeksu informacijska tehnologija, sledilo je zdravstvo in nato finance, kot nazorno prikazuje tudi slika spodaj:

Vir: S&P Global

Sedaj pa si poglejmo nekaj izmed navedenih panog in kako lahko v njih investirate preko SPDR ETF-ov. Ker si bomo v nadaljevanju navedene panoge in ETF-e ogledali nekoliko podrobneje, vam priporočamo, da si namestite Admirals MetaTrader 5 trgovalno platformo, saj boste tako lažje sledili primerom.

Ali ste vedeli, da vam je Admirals MetaTrader 5 trgovalna platforma na voljo popolnoma brezplačno? Po namestitvi si boste v grafikonih lahko ogledali zgodovino gibanja tečajev različnih instrumentov iz različnih naložbenih razredov. Brezplačno namestitev programa zaženete s klikom na oglas spodaj:

Vodilna multifunkcijska platforma za trgovanje na svetu


Technology Select Sector SPDR Fund ETF (XLK) - najboljši ETF skladi

Veliko vlagateljev išče izpostavljenost do tehnoloških družb zaradi njihove pomembne vloge v današnjem svetu. Prav izjemen pomen družb iz te panoge v današnjem življenju je povod za ustvarjanje visokih dobičkov teh družb, to pa konec koncev vodi k višjim cenam teh delnic.

Upravljalec State Street Global Advisors kot ključne značilnosti sklada Technology Select Sector SPDR Fund ETF izpostavlja sledeče:

  • Technology Select Sector SPDR Fund zasleduje rezultat, ki pred obračunom stroškov, kar se da natančno zasleduje tečaj in donos indeksa Technology Select Sector Index. Ta indeks zagotavlja učinkovito zastopanje tehnološke in telekomunikacijske panoge v indeksu S&P 500.
  • Omogoča izpostavljenost družbam iz področij strojne opreme, shranjevanja in zunanjih naprav, programske opreme, komunikacijske opreme, polprevodnikov in polprevodniške opreme, IT storitev, elektronske opreme, instrumentov in sestavnih delov.
  • Omogoča vlagateljem bolj strateško ali taktično oblikovanje portfeljev, kot je značilno za tradicionalen način oblikovanja portfelja.

Preko tega ETF-a imajo posamezniki možnost, da se z eno samo naložbo izpostavijo različnim tehnološkim družbam, kar je za mnoge bistveno bolj primerno kot iskanje posamične naložbe, ki bo prekašala ostale v času načrtovane naložbe. Največje posamične naložbe sklada na dan 13.3.2020 so prikazane spodaj:

Vir: SSGA

Kot lahko vidite iz zgornjega seznama ima sklad naložbe v nekaterih zelo poznanih in uveljavljenih tehnoloških družbah, kot so Microsoft, Apple, Visa in druge. Utež posamezne družbe v indeksu je podobna utežem teh istih družb v indeksu S&P 500. Na ta način dobijo vlagatelje v sklad Technology Select Sector SPDR Fund ETF izpostavljenost do celotne panoge.

Spodaj je prikazan dolgoročen, mesečni grafikon sklada, kot vam je popolnoma brezplačno na voljo v Admirals MetaTrader 5 trgovalni platformi:

Vir: Admirals MetaTrader 5, XLK, mesečno - obdobje: 1.12.1998 do 16.3.2020, zajeto dne 16.3.2020 ob 3:17 pm GMT. Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Iz zgornjega grafikona se lepo vidi borzni zlom tehnološkega sektorja v letu 2000 in potem visoko rast, ki je sledila po finančni krizi leta 2008.

Obstajajo še številni drugi SPDR ETF-i, v katere lahko naložite svoja sredstva. Med drugim lahko investirate v tistih 11 panog, ki smo jih navedli malo prej, kot tudi v druge industrije in produkte. Celoten seznam možnih naložb najdete v Admirals MetaTrader 5 trgovalni platformi, tako da sledite naslednjim korakom:

  • 1.Odprite MetaTrader 5 trgovalno platformo.
  • 2.Odprite okno Market Watch (Ctrl+M).
  • 3.Z desno tipko na miški kliknite Symbols.
  • 4.V iskalno polje vpišite 'SPDR' in prikazala se vam no naslednja slika:

Primer Admirals MetaTrader 5 trgovalne platforme, ki prikazuje okno Symbols in iskalni niz 'SPDR.

Omejitev odgovornosti: grafikoni finančnih instrumentov v tem članku so uporabljeni zgolj v informativne namene in ne predstavljajo nasveta za trgovanje in ne nagovarjajo k nakupu ali prodaji kateregakoli finančnega instrumenta preko Admirals (CFDji, ETFi, delnice). Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov.

Nekateri izmed najdenih instrumentov so:

  • SPDR S&P Emerging Asia Pacific ETF za tiste, ki si želijo geografske izpostavljenosti.
  • SPDR S&P Global Natural Resources ETF za tiste, ki si želijo izpostavljenosti do največjih družb v panogi kmetijstva, energetike, kovin in rudarski panogi.
  • SPDR MSCI Europe Financials UCITS ETF za tiste, ki si želijo izpostavljenosti do evropskih družb v finančnem sektorju.

Ker je na voljo veliko različnih instrumentov za investiranje, je nujno potrebno tudi ustrezno upravljanje tveganja.

Upravljanje tveganja pri naložbah v SPDR ETF-e - najboljši ETF skladi

Za začetnike je zelo običajno, da vsa svoja sredstva investirajo v eno samo naložbo v upanju, da je njihova odločitev prava. Vlagatelj ima npr. na voljo za investiranje 10.000 funtov in vse vloži v eno samo delnico ali en sam ETF sklad. To pomeni, da nima več prostega kapitala, če se na trgu pojavi nova naložbena priložnost. Večja sprememba tečaja na obstoječi poziciji, četudi je začasna, lahko sproži kakšno neželeno in preveč čustveno reakcijo trgovalca, zaradi česar prezgodaj izstopi iz pozicije – odločitev je sprejeta na podlagi kratkoročnih čustev namesto na osnovi dolgoročnih temeljnih kazalnikov.

Zelo priljubljen način razpršitve tveganj med mnogimi vlagatelji je, da razpršijo naložbe v svojem portfelju v različne instrumente, različne panoge, različne regije in različne naložbene razrede. Ko ena naložba ni tako uspešna, je morda istočasno druga uspešna. Na tak način je mogoče oblikovati bolj uravnotežen portfelj, ki pripomore k zmanjšanju, ne pa popolni izključitvi tveganja v spreminjajočih se tržnih razmerah.

Določitev vašega trgovalnega in naložbenega stila je naslednja pomembna zadeva.

Tehnična napram fundamentalni analizi

Najpogostejši vrsti analiz, ki se jih poslužujejo vlagatelji pri investiranju v SPDR ETF-e, sta:

  • Temeljna ali fundamentalna analiza: vključuje analizo podjetja, panoge in regije na nivoju finančnih kazalnikov, ki vključujejo podatke o prodaji, dobičku, zadolženosti, razvoj novih izdelkov, itd..
  • Tehnična analiza: je pogosteje uporabljena in vključuje analizo družbe, sektorja in regije z vidika preteklega gibanja tečaja s pomočjo grafikona. Cenovni vzorci in tehnični indikatorji nam lahko dajo dober namig glede trenda in nas opozorijo na morebitne spremembe.

Ali ste vedeli, da lahko preko Trading Spotlight webinarjev spremljate strokovnjake Admirals, ki v živo izvajajo tako temeljno kot tehnično analizo? Tovrstni webinarji potekajo trikrat tedensko in pokrivajo različne teme, kot npr. kako opraviti tehnično analizo ali kako najti priložnosti v različnih naložbenih razredih. Za rezervacijo vašega mesta na enem izmed prihajajočih se webinarjev, kliknite na oglas spodaj:

Brezplačni trgovalni webinarji

Udeležite se webinarjev v živo, ki jih gostijo naši strokovnjaki za trgovanje

Najboljši ETF skladi: Kako kupiti ETF - SPDR?

Investiranje v delnice in ETF-e poteka v treh preprostih korakih:

  • 1.Odprite si trgovalni račun za trgovanje z delnicami in ETF-i.
  • 2.Namestite si trgovalno platformo.
  • 3.Odprite okno z naročilom in opravite svojo prvo transakcijo.

1.Kako odpreti Invest.MT5 trgovalni račun za trgovanje z delnicami in najboljšimi ETF skladi?

Za odprtje računa pojdite na domačo stran Admirals in kliknite na zeleni gumb z napisom 'Create Account - Ustvarite račun':

Nato izpolnite vse zahtevane podatke, kot so vaše ime, priimek, email naslov in si nastavite svoje geslo:

Ko boste to opravili, boste že lahko vstopili v vaše Namizje, od koder imate potem možnost odprtja različnih trgovalnih in investicijskih računov:

Po kliku na zelen gumb 'Open Live Account' boste lahko izbrali, kakšno vrsto računa želite odpreti. Za investiranje v delnice in ETF-e, izberite Invest.MT5:

Od tu dalje sledite postopku za odprtje vašega Invest.MT5 računa tako da najprej izpolnite podatke, nato posredujete zahtevane dokumente in opravite s postopkom identifikacije. Ko bo vaša vloga za odprtje računa odobrena, si boste lahko namestili MetaTrader 5 trgovalno platformo.

2.Kako si namestiti MetaTrader 5 trgovalno platformo za trgovanje z najboljšimi ETF skladi?

V Namizju se pomaknite nekoliko navzdol in izberite eno izmed naslednjih dveh povezav, ki sta na voljo: MetaTrader 5 za PC ali MetaTrader 5 za Mac. Za trgovanje lahko uporabljate tudi MT5 Web Trader platformo, ki omogoča trgovanje neposredno iz vašega brskalnika in ne zahteva namestitve dodatne programske opreme.

Če ste se odločili za namestitev namizne verzije trgovalne platforme, potem sledite postopku na računalniku za namestitev MetaTrader programa.

3.Opravite svoj prvi posel v MetaTrader 5 platformi in kupite najboljše ETF sklade

Za izvršitev svojega prvega posla preko MetaTrader 5 platforme, sledite naslednjim korakom:

  • 1.Odprite Market Watch okno (Ctrl+M) in sicer tako, da izberete možnost View v zgornji navigacijski vrstici.
  • 2.Kliknite z desno tipko na miški v okno Market Watch in nato izberite možnost Symbols ali pritisnite kombinacijo tipk Ctrl+U na tipkovnici.
  • 3.To vam bo odprlo novo okno kot je prikazano na sliki spodaj z vsemi instrumenti, ki so vam na voljo za trgovanje. Poiščite instrument, ki bi ga radi trgovali in potem ga dodajte na seznam s klikom na gumb 'Show Symbol'.

Admirals MetaTrader trgovalna platforma, ki prikazuje okno Symbols.

Omejitev odgovornosti: grafikoni finančnih instrumentov v tem članku so uporabljeni zgolj v informativne namene in ne predstavljajo nasveta za trgovanje in ne nagovarjajo k nakupu ali prodaji kateregakoli finančnega instrumenta preko Admirals (CFDji, ETFi, delnice). Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov.

Po kliku na gumb OK v oknu Symbols se bo izbrani instrument prikazal v Market Watch oknu. Da bi prikazali gibanje tečaja tega instrumenta v grafikonu, ga kliknite z levo tipko na miški in ga potegnite iz Market Watch okna na področje grafikona. Od tu pa lahko potem odprete okno za oddajo naročila.

  • 1.Z desno tipko na miški kliknite v grafikon.
  • 2.Izberite Trading in potem New Order ali pa pritisnite tipko F9 na tipkovnici.
  • 3.Odprlo se bo okno za oddajo naročila. Vpišite tečaj vstopa, stop loss in take profit nivoja ter seveda velikost pozicije (volume).

Primer Admirals MetaTrader 5 trgovalne platforme, ki prikazuje okno za oddajo naročila.

Omejitev odgovornosti: grafikoni finančnih instrumentov v tem članku so uporabljeni zgolj v informativne namene in ne predstavljajo nasveta za trgovanje in ne nagovarjajo k nakupu ali prodaji kateregakoli finančnega instrumenta preko Admirals (CFDji, ETFi, delnice). Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov.

Za več informacij o MetaTrader 5 trgovalni platformi vam priporočamo ogled spodnjega video posnetka:

Zakaj investirati v najboljše ETF sklade (SPDR) preko Admirals?

Če razmišljate o naložbi v SPDR ETF-e ali bi želeli investirate v kakšne druge delnice ali ETF-e po svetu, potem razmislite o odprtju Invest.MT5 računa, ki vam prinaša številne ugodnosti, kot so:

  • Možnost naložbe v tisoče delnic in ETF-ov na 15-ih največjih borzah po vsem svetu.
  • Možnost odprtja trgovalnega računa že za 1 evro. Posredniška provizija za trgovanje z delnicami na ameriških borzah znaša 0,01 dolarja na delnico in ne manj kot 1 dolar na posel.
  • Dostop do tečajev in drugih podatkov v živo, brez zamika in brez dodatnih stroškov.
  • Možnost, da si ustvarite tok pasivnih prihodkov preko izplačil dividend.
  • Uporaba najbolj priljubljene trgovalne platforme na svetu za trgovanje z različnimi naložbenimi razredi – MetaTrader 5.

Lahko si odprete tudi Trade.MT5 demo trgovalni račun, ki vam bo omogočal špekuliranje na tečaj SPDR ETF-ov preko CFD-jev (Contracts for Difference). Preko CFD-jev se vam odpre možnost potencialnih zaslužkov tako na rastočih, kot tudi padajočih trgih, saj lahko odpirate dolge in kratke pozicije. Odprtje demo trgovalnega računa pri Admirals je brezplačno in vam omogoča trgovanje v virtualnem okolju brez kakršnegakoli tveganje, vse dokler ne boste pripravljeni za trgovanje na pravem trgu. Kliknite na oglas spodaj in si odprite trgovalni račun še danes:

ETF CFDji

Trgujte CFDje na najbolj priljubljene ETFJE (exchange-traded funds)

Iščete še druge priložnosti za investiranje:Pridobite še dodatna znanja s področja investiranja:

O Admirals

Admirals je reguliran s strani najstrožjih svetovnih regulatorjev in vam omogoča trgovnaje s CFD ji na delnice, indekse, valute, surovine in kriptovalute.

Admirals

To besedilo vsebuje dodatne informacije o vseh analizah, ocenah, napovedih, napovedih in drugih informacijah (v nadaljevanju "Analize"), objavljenih na spletni strani Admirals.

1. Analiza je bila objavljena za informativne namene in se ne sme šteti za investicijsko svetovanje ali priporočilo.

2. Vsaka stranka neodvisno sprejema investicijske odločitve in Admirals ne odgovarja za kakršno koli izgubo, ki izhaja iz take odločitve, ne glede na to, ali odločitev temelji na analizi.

3. Vsako analizo opravi neodvisni analitik (v nadaljnjem besedilu: avtor) na podlagi svojega osebnega mnenja.

4. Za zagotovitev zaščite interesov strank in objektivnosti analize je Admirals vzpostavil notranje postopke za preprečevanje navzkrižja interesov.

5. Čeprav si prizadevamo zagotoviti zanesljivost in popolnost informacij, ki so na voljo v analizah, Admirals ne more zagotoviti točnosti in popolnosti kakršnih koli informacij v analizah. Predstavljene številke, ki se nanašajo na prejšnja gibanja cen, ne zagotavljajo prihodnjih rezultatov.

6. Prednost Analiza se ne sme obravnavati kot posredna obljuba ali jamstvo za Admirals, da bo stranka z uporabo navedenih strategij ali omejitvijo izgub dobiček.

7. Predhodna nihanja cen v ceni finančnega instrumenta ali pričakovanja, navedena v analizah, se ne smejo šteti za obljubo ali jamstvo za Admirals za prihodnja gibanja cen. Vrednost finančnega instrumenta se lahko poveča in zmanjša, ohranitev vrednosti instrumenta pa ni zagotovljena.

8. Projekcije, vključene v analizo, ne smejo upoštevati nobenih provizij, davkov in drugih stroškov, ki nastanejo pri vlaganju v take instrumente. Cenik Admiralsa je naveden na spletni strani Admiralsa.

9. Proizvodi, s katerimi se trguje na finančnem vzvodu (vključno s CFD-ji), so po svoji naravi špekulativni, trgovanje pa lahko povzroči izgubo in dobiček. Preden začnete trgovati, morate poskrbeti, da boste razumeli vsatveganja

NAJBOLJ BRANI ČLANKI
6 najboljših indeksnih skladov
Indeksni sklad je naložbeni produkt, ki zasleduje košarico delnic ali obveznic. Na nek način so indeksni skladi podobni vzajemnim skladom, ki zagotavljajo vlagateljem razpršitev naložbe z nizkimi stroški.Če vas zanima več o indeksnih skladih, kako investirati v njih, kdaj je pravi čas za investiranj...
Najboljši BlackRock ETF za leto 2024
Vlagatelj, ki delajo raziskave o skladih, s katerimi se trguje na borzi (ETF skladi), bo hitro naletel na imeni "iShares" in "BlackRock". Kaj točno iShares ali BlackRock ETF-ji so ter prednosti in slabosti vlaganja v njih, je podrobno opisano v tem članku. Pripravili smo tudi seznam zanimivih ETF-je...
Kako kupiti ETF? Najboljši ETF skladi za nakup v letu 2023?
Skladi, s katerimi se trguje na borzi (ETF) naredijo vlaganje v sklade veliko bolj dostopno malim vlagateljem in so posledično postali v zadnjem desetletju izjemno priljubljeni. To povečanje priljubljenosti je povzročilo, da se je v zadnjih letih pojavilo na tisoče novih ETF-jev – kar pomeni, da je...
Poglej vse