Blockchain - vse kar morate vedeti o blockchain tehnologiji

Admirals
18 Min branje

V zadnjih nekaj letih ste skoraj zagotovo in verjetno zelo pogosto naleteli na izraz 'blokchain'. To je povsem razumljivo ob upoštevanju dejstva, da mnogi posamezniki primerjajo razvoj blokchain tehnologije za razvojem interneta tam okoli leta 1990. Kaj sploh je blokchain? Kako deluje? In še najpomembneje, na kakšen način vnovčiti to novo tehnologijo? Sicer bo čas pokazal svoje, toda lahko bi šlo za izjemno rast in zgodovinsko priložnost. Odgovore na zastavljena vprašanja boste našli v nadaljevanju!

Kaj je Blockchain - definicija

Preprosto povedano je blockchain skupna elektronska knjiga ali baza podatkov finančnih transakcij, ki se hranijo na več računalnikih na različnih lokacijah. Baza podatkov nenehno raste, ko se ji dodajo nove transakcije ali bloki. To tvori trajno verigo podatkov, kjer so zapisi javni in preverljivi. Ker sistem ni centraliziran je bolj odporen na vdore hekerjev, saj so informacije shranjene na milijone različnih lokacijah.

Kaj je blokchain tehnologija in zakaj govorimo, da gre za neke vrste revolucijo?

Blockchain tehnologijo v osnovi sestavljajo tri elementarne tehnologije in sicer kriptografija zasebnih ključev, distribucijsko omrežje s skupno elektronsko knjigo in vzpodbuda za vzdrževanje transakcij, vodenja evidenc in varnosti omrežja. Kombinirajo se tako, da blockchain tehnologija postane decentraliziran, pregleden in nespremenljiv sistem.

Decentralizacija - blockchain

Večina tradicionalnih oblik plačil je centralizirana. V primeru banke se vaš denar hrani pri njih in če želite plačati nekomu drugemu, morate plačilo sprovesti preko banke. Takšen sistem je ranljiv v več pogledih:

  • 1.Vsi podatki so shranjeni na enem mestu, zaradi česar so lahka tarča hekerjev.
  • 2.Če pride do ustavitve poslovanja ali okvare centralnega sistema, nima nihče drug dostopa do informacij iz tega sistema.

V primeru decentraliziranega sistema, kot je tudi takšen, ki temelji na blockchain tehnologiji, pa informacije niso shranjene zgolj pri enem samem subjektu. Vsi v omrežju imajo v lasti in dostop do informacij, do celotne zgodovine transakcij, ki pa jih za nazaj ni mogoče spreminjati. Ta nespremenljivost transakcij je še en ključen element blockchain tehnologije.

Nespremenljivost - blockchain

Ko je enkrat določena informacija zapisana v blockchain, je ni več mogoče spremeniti. Enostavno ni načina, da bi prevarali veriženje blokov, to pa zato, ker tehnologija uporablja kriptografijo. V kontekstu plačil to pomeni, da se vsaka transakcija s pomočjo algoritma kriptiranja pretvori v podatek točno določene dolžine in velikosti. Algoritmi kriptiranja so sposobni obdelati izredno velike količine podatkov.

Transparentnost - blockchain tehnologija

Eden najbolj zanimivih vidikov blockchain tehnologije je v dejstvu, da zagotavlja visoko stopnjo transparentnosti na eni strani, ter zasebnost informacij na drugi strani. Identifikacija posameznikov, ki stojijo za posamezno transakcijo, praktično ni mogoča zaradi kompleksne kriptografije, tako da se lahko posameznika identificira zgolj z njihovim javnim ključem.

Ob tem, ko je identiteta posameznika dobro varovan podatek, pa še vseeno lahko vidimo vse transakcije, ki so bile opravljene pod določenim javnim ključem. Takšna raven transparentnosti danes v klasičnih finančnih sistemih ne obstaja in prav zato pravimo, da blockchain tehnologija temeljito spreminja področje delovanja financ. Tudi o tem bo govora v nadaljevanju tega članka.

Kako deluje blockchain tehnologija?

Recimo, da želi David poslati nekaj denarja Janezu. S pomočjo blockchain tehnologije bi se takšna transakcija zapisala na spletu v določenem bloku. Ta blok bi se potem distribuiral in shranil po blockchain omrežju, ki je posebno omrežje računalnikov povezanih med seboj, za razliko od centralnega strežnika.

Ko bi omrežje potrdilo, da je transakcija veljavna, bi se blok dodal verigi in o tem obvestil celotno omrežje, s čimer bi transakcija postala trajen zapis. Lastniške pravice nad poslanim denarjem s tem preidejo od Davida na Janeza. V bistvu blockchain tehnologija omogoča, da se iz procesa izloči vmesen subjekt, hkrati pa se zagotovi popolna transparentnost in zasebnost.

Blockchain tehnologija v realnem svetu

Eden prvi primerov uporabe blockchain tehnologije v realnem svetu so bile kriptovalute, kot sta Bitcoin in Ethereum. To pa zato, ker tehnologija omogoča, da se digitalne informacije distribuirajo, ne pa kopirajo. Posledično ima lahko vsak delček informacije zgolj enega samega lastnika, kar je ključno, ko imamo opravka s plačili in elektronsko knjigo.

Ali ste vedeli, da lahko trgujete s kriptovalutnimi CFD-ji (Contracts for Difference) na Bitcoin, Ethereum in druge kriptovalute preko Admirals? Trgovanje s CFD-ji na kriptovalute vam omogoča špekuliranje na smer gibanja tečajev kriptovalut, brez da bi jih dejansko imeli v lasti. Več o trgovanju s kriptovalutnimi CFD-ji in kako jih trgovati 24 ur na dan, 7 dni v tednu, boste izvedeli s klikom na oglas spodaj:

Trgujte s CFD-ji na digitalne valute

Trgujte z 30+ najboljšimi digitalnimi pari z Admirals

Bitcoin in blockchain tehnologija

Leta 2008 je nekdo pod psevdonimom Satoshi Nakamoto ustvaril Bitcoin. Ker je Bitcoin blockchain decentralizirana veriga blokov, ni pod nadzorom kakšnega osrednjega organa, kot to velja v primeru tradicionalnih valut, ki so pod nadzorom bank. Bitcoin blockchain vzdržuje mreža rudarjev, ki jih pogosto imenujemo tudi vozlišča. Gre za mrežo računalnikov, katerih namen je reševanje kompleksnih matematičnih enačb, s čimer omogočajo izvrševanje transakcij.

Zamislite si, da želi David opraviti transakcijo z Bitcoinom. Transakcija bi izvirala iz Davidove elektronske denarnice, ki ima določen zasebni ključ. Ta ključ je neke vrste Davidov podpis, ki potrjuje, da transakcija izvira iz njegove denarnice.

Če več ljudi opravi več transakcij, se vse te združijo v blok na podlagi strogih pravil kriptiranja. Ta blok bo potem poslan v Bitcoin omrežje in ko bo potrjen, se bo dodal prejšnjemu bloku in na ta način se tvori veriga blokov (blockchain).

Morda se sliši, kot da gre za zelo dolg in zmeden način izvrševanja transakcij, toda ne pozabite, da so vse transakcije transparentne in zabeležene v Bitcoin elektronski knjigi, po kateri je možno tudi iskanje s pomočjo Bitcoin raziskovalca. Celoten sistem zahteva tudi potrditev avtentičnosti transakcije od več subjektov; tudi če prid do okvare na enem delu omrežja, ne bi prišlo do kolapsa celotnega sistema.

Ethereum in blockchain tehnologija

Po uspehu Bitcoina so številna podjetja začela z ustvarjanjem blockchain platform, ki bi bile bolj prijazne za uporabo v realnem svetu in s strani poslovnih subjektov. Tako je nastala tudi druga največja kriptovaluta na svetu – Ethereum. Gre v bistvu za blockchain platformo, ki se je specializirala za pametne pogodbe, na katere je vezana tudi kriptovaluta imenovana 'Ether'.

Ethereum blockchain veriga blokov je javna, tako kot to velja za Bitcoin, ter omogoča ustvarjanje decentraliziranih aplikacij na tej platformi, predvsem takšnih, ki zahtevajo pametne pogodbe. Gre za vrste pogodb, pri katerih pride do avtomatične izvršitve, ko so izpolnjeni pogoji vseh vključenih strank. Takšna stopnja avtomatizacije omogoča pospeševanje postopkov.

Blockchain denarnica

Blockchain denarnica je program, ki omogoča uporabnikom nakup, prodajo in spremljanje stanja svojih kriptovalut, kot sta Bitcoin in Ethereum. Pomembno je poudariti, da kriptovalute niso shranjene v blockchain denarnici, temveč na podlagi vseh vaših transakcij s posamezno kriptovalute (na podlagi vašega javnega in zasebnega ključa), zgolj povzame zadnje stanje.

Obstajajo različne vrste blockchain denarnic, tako hardwarske kot softwarske. Hardwarske denarnice so v obliki USB ključkov in hranijo zasebne ključe uporabnika. Softwarske denarnice pa so lahko v obliki namiznih, online ali mobilnih aplikacij, ki prav tako hranijo zasebne ključe uporabnika za potrebe transakcij.

Vse kar se dogaja okoli blockchain tehnologije je danes velik biznis. Zato številna podjetja vlagajo milijone dolarjev v njihov razvoj. Na trgu je kar nekaj delnic takšnih podjetij, ki izstopajo.

Blockchain tehnologija in delnice

Da bi dobili predstavo o tem, kako zanimive so delnice blockchain podjetij za vlagatelje, si samo poglejte delnico Riot Blockchain. V letu 2007 je bila ta delnica smatrana kot 'penny stock' in je tako rekoč čez noč zrasla iz 8 na 40 dolarjev, potem ko je družba spremenila ime iz Bioptix Inc v Riot Blockchain.

Družba je proizvajala diagnostično opremo za panogo biotehnologije. Potem, ko so spremenili uradni naziv družbe in se na novo pozicionirali na trgu kot družba, ki se ukvarja z nakupi kriptovalut in blockchain poslov, je cena delnica zaradi visokih pričakovanj vlagateljev začela strmo rasti. Posledično so družbo pod drobnogled vzeli tudi pri agenciji za nadzor trga vrednostnih papirjev SEC (Securities and Exchange Commission).

Gre zgolj za primer, ki lepo nakazuje, zakaj morajo vlagatelji opraviti potrebno raziskovalno delo, preden se odločijo investirati v blockchain tehnologijo. Seveda obstajajo številne velike korporacije, ki investirajo milijarde v blockchain tehnologijo in dobro je, da jih vlagatelji poznajo.

Top 3 blockchain delnice za leto 2020

Glede na poročilo World Economic Foruma bo do leta 2027 približno 10% globalnega GDP-ja shranjenega na blockchain tehnologiji. Podjetja, ki se ukvarjajo s blockchain storitvami, se bodo v prihodnje zato zagotovo znašle na seznamu potencialno zanimivih delnic za vlagatelje. V nadaljevanj predstavljamo delnice treh podjetij, ki bi lahko bile po našem mnenju zanimive za nakup v letu 2020. V kolikor še ne veste, kako začeti vlagati v delnice si preberite v članku tukaj.

#1 IBM blockchain

Podjetje IBM je eno izmed vodilnih na področju razvoj blockchain tehnologije. V družbi sodeluje več kot 1500 strokovnjakov iz tega področja, ki sodelujejo na več kot 500 blockchain projektih. Eden izmed teh projektov je 'IBM Food Trust' platforma, ki je bila lansirana leta 2018 skupaj z Wallmartom. Cilj je bil izboljšati kakovost in varnost hrane preko sledljivosti verige dobaviteljev v blockchain sistemu.

Po podatkih Forbsa bi lahko bil IBM največja in najuspešnejša blockchain družba od vseh. Eden izmed razlogov je v tem, da so z donacijo 44.000 vrstic kode za projekt prenove ene izmed tehnologij blockchaina, imenovane 'Hyperledger Fabric', omogočili še večje hitrosti in še višjo stopnjo zasebnosti. 'Hyperledger Fabric' predstavlja zlati standard za korporativne blockchain projekte.

V zadnjih sedmih letih je delnica IBM trpela zaradi pomanjkanja inovacij v primerjavi s konkurentoma Microsoft in Apple. Ker pa je družba v središču blockchain razvoja, bodo vlagatelji iskali kakršnekoli namige, ki bi lahko vplivali na obrat gibanja tečaja delnice.

Vir: Admirals MetaTrader 4, IBM, mesečno - obdobje: 1.6.2008 do 4.12.2019, zajeto dne 4.12.2019 ob 3:31 pm GMT. Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

V dolgoročnem mesečnem grafikonu delnice IBM zgoraj je jasno viden padajoči trend gibanja tečaja vse od leta 2013 do konca 2018. Vlagatelje bo sedaj zanimalo, če bo delnici IBM uspelo ustvariti pozitivni momentum, ki bo zdržal preko celega leta 2019 in se nadaljeval v leto 2020. Glede na to, da je blockchain tehnologija relativno nova zadeva, je dobro biti med vodilnimi v razvoju.

Ali ste vedeli, da lahko investirate v tisoče različnih delnic in ETF-ov na petnajstih največjih svetovnih delniških borzah preko enega samega Invest.MT5 računa? Takšen račun je mogoče odpreti z vsega 1 euro depozita, stroški trgovanja pa znašajo samo 0,01 dolarja na delnico oz. minimalno 1 dolar na celoten posel za ameriške delnice. Popolnoma brezplačno boste lahko tudi dostopali do Admirals MetaTrader 5 trgovalne platforme. Kliknite na oglas spodaj in začnite s trgovanjem še danes:

Trgujte Surovinske CFDje

Trgujte s CFD-ji za surovo nafto, kavo, zlato, srebro in druge!

#2 Alibaba blockchain

Alibaba je največji kitajski spletni trgovec in tehnološko podjetje, ki ima prijavljenih že 90 patentov na področju blockchain tehnologije. Novembra je Alibabina finančno-tehnološko hčerinska družba Ant Financial, lansirala fazo testiranja blockchain omrežja namenjenega podpori manjšim in srednje velikim gospodarskim subjektom.

Skupina sodeluje tudi s kitajsko vlado na področju uporabe blockchain tehnologije v zdravstvu in ti so jasno naznanili, da želijo biti vodilni pri postavljanju svetovnih standardov na tem področju. Kot trenutno kaže bi bilo lahko vse skupaj za Alibabo zelo dobičkonosno, ne zgolj zaradi velikega števila patentov na blockchain področju, temveč tudi zato, ker to tehnologijo že uporabljajo v hčerinskih družbah povezanih z e-trgovino Lynx in T-Mall, tako da so si ustvarili prednost v realnem svetu in na praktičnih področjih.

Vir: Admirals MetaTrader 4, BABA, tedensko - obdobje: 28.2.2016 do 4.12.2019, zajeto dne 4.12.2019 ob 4:07 pm GMT. Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

V dolgoročnem tedenskem grafikonu delnice Alibaba zgoraj je jasno vidno, da gre družbi dobro, tudi preden so začeli z razvojem blockchain tehnologije. Uspešnost njihove platforme za e-trgovino je v veliko podporo tistim vlagateljem, ki imajo morda še vedno kakšne pomisleke glede potenciala blockchain tehnologije. Kombinacija uspešnosti obeh področji bi lahko bila gonilo rasti delnice Alibaba v letu 2020 in dalje.

#3 Mastercard blockchain

Družba Mastercard je tretja največja na svetu po številu prijavljenih patentov na področju blockchain tehnologije, saj jih imajo preko 100. Njihova vodilna vloga na področju razvoja blockchain tehnologije je zanimiva, saj sama tehnologija strmi k temu, da se posredniki iz finančnih transakcij izločijo.

Kakorkoli že, družba uporablja to tehnologijo za znižanje stroškov in povečanje varnosti pred zlorabami. Z več kot 21 milijardami dolarjev izgube zaradi goljufij, ki so jih leta 2015 povzročile banke, obstaja velika prednost pri uporabi tehnologije, ki hkrati s svojo nespremenljivostjo omogoča transparentnost in zasebnost.

Lastniki in vlagatelji v delnice Mastercard so način uporabe blockchain tehnologije pozdravili in so z njo očitno več kot zadovoljni, to pa se odraža tudi na tečaju gibanja delnice.

Vir: Admirals MetaTrader 5, MA, mesečno - obdobje: 1.5.2006 do 4.12.2019, zajeto dne 4.12.2019 ob 5:07 pm GMT. Opozorilo: Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov in tudi niso zanesljiv indikator bodoče uspešnosti.

Dolgoročni mesečni grafikon delnice Mastercard zgoraj prikazuje zavidljiv naraščajoči trend. Tečaj delnice se trenutno nahaja na zgodovinskem vrhu in tako je že vse od leta 2006. Glede na to, kako so pri Mastercardu implementirali blockchain tehnologijo v svoje poslovanje, bi se takšen trend lahko nadaljeval tudi v bodoče.

Kako investirati v blockchain delnice?

Nakup in prodajo blockchain delnic, kot so IBM, Alibaba in Mastercard, lahko opravite v samo treh preprostih korakih:

  • 1.Odprite trgovalni račun za trgovanje z delnicami- Admiral Invest
  • 2.Namestite si trgovalno platformo
  • 3.Izvršite vaše prvo naročilo

Kako si odprete Invest.MT5 trgovalni račun za trgovanje z delnicami?

Za odprtje trgovalnega računa preprosto obiščite domačo strani Admirals in kliknite na zeleni gumb z napisom »Ustvarite račun«:

Da bi si ustvarili pravi ali demo trgovalni račun, morate vpisati vaše podatke, kot so ime, email in geslo:

Ko boste to storili boste pridobili dostop do Namizja. Tukaj lahko potem izberete, kakšen račun želite odpreti - demo ali pravi trgovalni račun:

Po kliku na zeleni gumb z napisom »Odprite račun« boste lahko izbrali vrsto računa. Za trgovanje z delnicami morate izbrati Invest.MT5:

Vaš Invest.MT5 račun bo odprt, potem ko boste izpolnili predpisane podatke, poslali zahtevane dokumente in opravili s procesom identifikacije. Po odobritvi vašega zahtevka za odprtje računa si boste lahko namestili trgovalno platformo MetaTrader 5.

Kako si namestiti MetaTrader 5 trgovalno platformo?

Iz domače strani vašega "Namizja", se pomaknite na dno in izberite povezavo do MetaTrader 5 za PC ali MetaTrader 5 za Mac:

Nato sledite navodilom na računalniku in dokončajte postopke namestitve trgovalne platforme za trgovanje z delnicami MetaTrader 5.

Primer Admirals MetaTrader 5 trgovalne platforme, ki prikazuje tečaj delnice Appla, MACD in Stohastic tehnična indikatorja, seznam simbolov, ki prikazuje različne možnosti investiranja po regijah in okno za oddajo naročila.

Omejitev odgovornosti: grafikoni finančnih instrumentov v tem članku so uporabljeni zgolj v informativne namene in ne predstavljajo nasveta za trgovanje in ne nagovarjajo k nakupu ali prodaji kateregakoli finančnega instrumenta preko Admirals (CFDji, ETFi, delnice). Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov.

Kako oddati naročilo preko MetaTrader 5 trgovalne platforme za blockchain delnice?

Odprite vašo trgovalno platformo za trgovanje z delnicami in sledite naslednjim korakom za oddajo naročila:

  1. Odprite okno 'Market Watch' tako da kliknete 'View' v zgornji menijski vrstici ali tako, da pritisnete Ctrl+M na tipkovnici. Na ta način boste na levi strani od grafikona odprli seznam simbolov.
  2. Z desnim klikom na miški v oknu 'Market Watch' izberite možnost 'Symbols' ali pritisnite Ctrl+U na tipkovnici.
  3. To vam bo odprlo okno z vsemi simboli, s katerimi je mogoče trgovati, kot je prikazano spodaj na sliki. Od tu si lahko v 'Market Watch' okno dodate poljubno število simbolov po vaši izbiri, enostavno tako, da simbol poiščete in potem kliknete 'Show Symbol'.

Primer Admirals MetaTrader 5 trgovalne platforme, ki prikazuje okno s simboli (Symbols).

Omejitev odgovornosti: grafikoni finančnih instrumentov v tem članku so uporabljeni zgolj v informativne namene in ne predstavljajo nasveta za trgovanje in ne nagovarjajo k nakupu ali prodaji kateregakoli finančnega instrumenta preko Admirals (CFDji, ETFi, delnice). Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov.

Ko končate s postopkom dodajanja simbolov kliknite gumb OK in sedaj so vam novo dodani simboli na voljo v oknu 'Market Watch'. Da bi prikazali grafikon delnice posameznega podjetja, enostavno kliknite na levi miškin gumb v oknu s simboli 'Market Watch' ter simbol povlecite na področje grafikona. Tu pa lahko sedaj odprete novo naročilo in sicer po sledečem postopku:

  1. Desni miškin klik v grafikon.
  2. Izberite 'Trading'.
  3. Izberite 'New Order' ali pritisnite tipko F9 na tipkovnici.
  4. Odprlo se bo okno za vnos podatkov naročila, kot so cena vstopa v pozicijo (entry price), nivo zaščite (stop loss), nivo realizacije dobička (take profit) in seveda količina (volume).

Primer Admirals MetaTrader 5 trgovalne platforme, ki prikazuje okno za oddajo naročila.

Omejitev odgovornosti: grafikoni finančnih instrumentov v tem članku so uporabljeni zgolj v informativne namene in ne predstavljajo nasveta za trgovanje in ne nagovarjajo k nakupu ali prodaji kateregakoli finančnega instrumenta preko Admirals (CFDji, ETFi, delnice). Pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih donosov.

Želite investirati v delnice, ki prinašajo dividende, preberite si članek o tem.

Zakaj investirati preko Admirals?

Tu je le nekaj razlogov, zakaj bi morali razmisliti o nakupu in prodaji delnic z Admirals:

  • Trgovati z dobro uveljavljenim, zelo reguliranim podjetjem, ki vključuje regulacijo britanskega organa za finančno poslovanje.
  • Dostopite do najhitrejše in najbolj priljubljene programske opreme za internetno trgovanje z delnicami, imenovane MetaTrader, ki jo lahko uporabljate v operacijskih sistemih PC, Mac, Web, Android in iOS.
  • Odprite račun Invest.MT5 s samo 1 EUR minimalnega pologa in vložite od 0,01 USD na delnico z minimalnimi transakcijskimi provizijami v višini samo 1 USD na ameriških zalogah.
  • Ste vedeli, da lahko do brezplačnih tržnih podatkov v realnem času dostopate tudi brez dodatnih stroškov? Prav tako lahko sestavite portfelj zalog za izplačilo dividend, da ustvarite tok pasivnega dohodka. Za začetek preprosto kliknite spodnjo sliko!

Trgujte Forex & CFDje

Pridobite dostop do 40 CFDje na kripto pare, 24/5

O Admirals

Admirals je večkrat nagrajeni globalno regulirani posrednik Forex in CFD, ki ponuja trgovanje z več kot 8000 finančnimi instrumenti prek najbolj priljubljenih svetovnih trgovskih platform: MetaTrader 4 in MetaTrader 5.

Začnite trgovati že danes ali pa si preberite še druge članke o investiranju:

To gradivo ne vsebuje in ga ne bi smeli razlagati tako, da vsebuje naložbene nasvete, naložbena priporočila, ponudbo ali zbiranje kakršnih koli transakcij s finančnimi instrumenti. Upoštevajte, da takšna analiza trgovanja ni zanesljiv pokazatelj za nobeno sedanjo ali prihodnjo uspešnost, saj se okoliščine lahko sčasoma spremenijo. Preden sprejmete kakršne koli naložbene odločitve, poiščite nasvet neodvisnih finančnih svetovalcev, da zagotovite razumevanje tveganj.

NAJBOLJ BRANI ČLANKI
Kaj je Litecoin? Kje kupiti Litecoin in kako trgovati z njim?
Ali je Litecoin "manjša" oblika Bitcoina? Bitcoin je nedvomno bolj znana kriptovaluta, vendar boste morda presenečeni, ko boste izvedeli, da je bil Litecoin predstavljen že pred več kot petimi leti. Ta članek obljublja razlago ključnih vprašanj, kot so: Kako deluje Litecoin? Kako deluje ustvarjanje...
Top 10 kriptovalut za investiranje v letu 2024
Kriptovalute doživljajo zelo pozitivna leta in pridobivajo na vedno večjo pozornosti kljub temu, da je to še vedno sektor, ki je šele v razvoju. Kje bo sledila največjaa sprememba cen in največja volativnost v leta 2024? Bo to spet kriptosvet?V tem članku bomo pregledali 10 najboljših kriptovalut za...
Vrednost Bitcoina - Kako trgovati Bitcoin CFD v letu 2023?
Ste že vključili Bitcoin CFD v vaš trgovalni načrt? Kako trgovati z Bitcoin CFD-ji je zagotovo tema, o kateri razmišljajo številni trgovalci v letu 2021. Glede na izjemno visoko volatilnost tečaja Bitcoina, ta omogoča številne priložnosti za trgovanje (kot seveda na drugi strani tudi visoko tveganje...
Poglej vse