Kaj je Zcash?

Admirals
5 Min branje

Z razvojem novih tehnologij se je povečalo povpraševanje po kriptovalutah. Vendar pa obstaja nekaj zanimivih razlik, v katerih se Zcash razlikuje od drugih podobnih kriptovalut, tj. na primer partnerstvo z JPMorgan 1 prek odprtokodnega projekta Quorum. Zcashovo tehnologijo zasebnosti bi lahko kmalu uporabljale različne druge kriptovalute in verige blokov, vključno z žetoni Ethereum. Spletna stran CoinMarketCap ocenjuje, da je Zcashova svetovna vrednost višja od 960 milijonov dolarjev. 2

Kaj je Zcash?

Zcash (ZEC) je kriptovalutni projekt, ki izvira iz ideje Zerocoin/Zerocash, ki je bila predlagana leta 2013. Zcash je doživel razcep Bitcoinove verige blokov (angl. fork) in krenil na svojo pot leta 2016 – prej smo ga poznali pod imenom Zerocoin.

Uporablja kriptografijo, ki naj bi v teoriji zagotavljala zasebnost svojih uporabnikov. Kriptografija oz. kriptologija analizira različne protokole, ki preprečuje tretjim osebam (ali javnosti) branje zasebnih sporočil. 3

Kako se Zcash razlikuje od Bitcoina?

Zcash je Bitcoin-ova veja. Zaradi tega imata ti dve kriptovaluti veliko skupnega. Obstajata dva načina Zcashovih transakcij: zasebna in javna (podobno kot pri BTC). Ko si boste prenesli uradno denarnico Zcash, boste opazili, da vam ta ponuja dva različna naslova: t-addr (javni naslov) in z-addr (zasebni naslov).

Med njuno uporabo lahko prosto izbirate. Bitcoinove transakcije so popolnoma transparentne. Vsakdo lahko s pomočjo raziskovalca BTC (angl. BTC block explorer) preveri, ali je bila opravljena transakcija z enega BTC naslova na drugega. Zcash z uporabo z-addressa te podrobnosti skrije. Obstaja poseben ključni pogled, ki lahko zagotovi izbirno transparentnost.

Po navedbah vira: „Zcash ponuja popolno zaupnost plačila, medtem ko obdrži svoje decentralizirano omrežje z uporabo verige blokov.Za razliko od Bitcoina Zcashove transakcije samodejno skrijejo pošiljatelja, prejemnika in vrednost vseh transakcij v verigi blokov."

Trgujte Surovinske CFDje

Trgujte s CFD-ji za surovo nafto, kavo, zlato, srebro in druge!

Kako Zcash skrbi za svojo zasebnost?

Zcash je decentralizirana in odprtokodna kriptovaluta, ki ponuja zasebnost in izbirno transparentnost transakcij. Zcashova plačila so javno objavljena v verigi blokov, vendar pa ostajajo pošiljatelj, prejemnik in vrednost transakcij skriti.

Zaradi šifriranja vsebine v zaščitenih transakcijah uporablja protokol za dokazovanje veljavnosti transakcije kriptografsko metodo.

Ta metoda se imenuje zk-SNARK. Takšne konstrukcije zagotovijo omrežju, da ta ohrani varno glavno knjigo stanja, ne da bi razkril vpletene stranke ali zneske. Namesto javnega prikazovanja vrednosti porabe in transakcij so metapodatki transakcij šifrirani in zk-SNARKi se uporabljajo za dokazovanje transparentnosti vpletenih.

Kakšne so prednosti in slabosti zasebnosti?

Kot smo že pojasnili, ZEC uporablja tehnologijo za zaščito zasebnosti zk-SNARK.

Prednosti zasebnosti

●Skrit naslov pošiljatelja.

●Skrit naslov prejemnika.

●Skrit poslan znesek.

Naše mnenje je, da je striktna zasebnost koristna za podjetja, ki želijo zaščititi pretok informacij o dobavni verigi pred svojo konkurenco, za vse posameznike, ki svojih plačilnih podatkov ne želijo javno objaviti, pa tudi za premožnejše ljudi, ki ne želijo razkriti svoje spletne aktivnosti.

Slabosti zasebnosti

Zcash uporablja novo vrsto kriptografije. Nihče ne more jamčiti, da v sistemu ni hroščev/napak, ki bi jih lahko izkoristili na način razkrivanja zasebnosti ali pa po želji ustvarjali nove kovance, preden je sistem dodobra testiran. V primeru nekontroliranega ustvarjanja novih kovancev, tega ni mogoče preveriti tako kot pri Moneru, saj Zcashova veriga blokov tega ne dopušča.

Veriga blokov in omrežje sledita številu zaščitenih kovancev, ki ju ne skrbi, kdo del teh kovancev kasneje izpostavi. Kovanci se stekajo v velik bazen, in ko potegnete nekaj teh ven, jih ni mogoče povezati s tistim, kar je šlo v bazen. 5

Kako so kreirani novi kovanci Zcash?

Nove kovance je mogoče pridobiti z rudarjenjem. Vseh 21 milijonov kovancev bo izkopanih do leta 2032. Začelo se je z enim milijonom kovancev v ameriških dolarjih, ki so jih kupili vlagatelji. Zcash ni bil predhodno rudarjenj ali financiran s strani ICO, kot mnogi drugi kripto-projekti. Namesto tega sledi edinstvenemu načinu financiranja in distribucije. 6

Kakšno je gibanje cene ZEC?

Vir: ZEC/USD dnevni grafikon, Admirals MT5, od junija 2017 do marca 2018

Po močnem naraščajočem trendu na začetku septembra 2017 je cena dosega 800 ameriških dolarjev za kovanec ZEC. Nato se je trend obrnil navzdol in dosegel dno 200 $ za en kovanec ZEC, zdaj se giblje okoli točke podpore: 250 $. Trenutno kaže, da bi se lahko naraščajoči trend nadaljeval in bi bil nakup zaradi predhodnega padca cene lahko dobra izbira.

Ali lahko pri Admirals trgujete z Zcashovimi pogodbami na razliko (CFDje)? Seveda!

Z Zcashom in vsemi drugimi kriptovalutami s pogodbami na razliko lahko trgujete na enem mestu – pri Admirals. Raziščite našo ponudbo izdelkov in si oglejte, kaj ponujamo!

Brez tveganja Demo račun

Registrirajte si brezplačen demo račun in obvladajte svojo trgovalno strategijo

Ali želite najprej preveriti svoje znanje o trgovanju? Vzemite si, kolikor je mogoče časa in odprite svoj demo račun, kjer lahko izpilite svoje strategije in načrtujete v popolnoma varnem okolju in brez morebitnih izgub.

Še dodatni članki, ki bi vas lahko zanimali in pokrivajo svet trgovanja s kriptovalutami

To besedilo vsebuje dodatne informacije o vseh analizah, ocenah, napovedih, napovedih in drugih informacijah (v nadaljevanju "Analize"), objavljenih na spletni strani Admiral Market.

  • Analiza je bila objavljena za informativne namene in se ne sme šteti za investicijsko svetovanje ali priporočilo.
  • Vsaka stranka neodvisno sprejema investicijske odločitve in Admirals ne odgovarja za kakršno koli izgubo, ki izhaja iz take odločitve, ne glede na to, ali odločitev temelji na analizi.
  • Vsako analizo opravi neodvisni analitik (v nadaljnjem besedilu: avtor) na podlagi svojega osebnega mnenja.
  • Za zagotovitev zaščite interesov strank in objektivnosti analize je Admirals vzpostavil notranje postopke za preprečevanje navzkrižja interesov.
  • Čeprav si prizadevamo zagotoviti zanesljivost in popolnost informacij, ki so na voljo v analizah, Admirals ne more zagotoviti točnosti in popolnosti kakršnih koli informacij v analizah. Predstavljene številke, ki se nanašajo na prejšnja gibanja cen, ne zagotavljajo prihodnjih rezultatov.
  • Prednost Analiza se ne sme obravnavati kot posredna obljuba ali jamstvo za Admirals, da bo stranka z uporabo navedenih strategij ali omejitvijo izgub dobiček.
  • Predhodna nihanja cen v ceni finančnega instrumenta ali pričakovanja, navedena v analizah, se ne smejo šteti za obljubo ali jamstvo za Admirals za prihodnja gibanja cen. Vrednost finančnega instrumenta se lahko poveča in zmanjša, ohranitev vrednosti instrumenta pa ni zagotovljena.
  • Projekcije, vključene v analizo, ne smejo upoštevati nobenih provizij, davkov in drugih stroškov, ki nastanejo pri vlaganju v take instrumente. Cenik Admirals je naveden na spletni strani Admirals.
  • Proizvodi, s katerimi se trguje na finančnem vzvodu (vključno s CFD-ji), so po svoji naravi špekulativni, trgovanje pa lahko povzroči izgubo in dobiček. Preden začnete trgovati, morate poskrbeti, da boste razumeli vsa tveganja.
NAJBOLJ BRANI ČLANKI
Kaj je Litecoin? Kje kupiti Litecoin in kako trgovati z njim?
Ali je Litecoin "manjša" oblika Bitcoina? Bitcoin je nedvomno bolj znana kriptovaluta, vendar boste morda presenečeni, ko boste izvedeli, da je bil Litecoin predstavljen že pred več kot petimi leti. Ta članek obljublja razlago ključnih vprašanj, kot so: Kako deluje Litecoin? Kako deluje ustvarjanje...
Top 10 kriptovalut za investiranje v letu 2024
Kriptovalute doživljajo zelo pozitivna leta in pridobivajo na vedno večjo pozornosti kljub temu, da je to še vedno sektor, ki je šele v razvoju. Kje bo sledila največjaa sprememba cen in največja volativnost v leta 2024? Bo to spet kriptosvet?V tem članku bomo pregledali 10 najboljših kriptovalut za...
Vrednost Bitcoina - Kako trgovati Bitcoin CFD v letu 2023?
Ste že vključili Bitcoin CFD v vaš trgovalni načrt? Kako trgovati z Bitcoin CFD-ji je zagotovo tema, o kateri razmišljajo številni trgovalci v letu 2021. Glede na izjemno visoko volatilnost tečaja Bitcoina, ta omogoča številne priložnosti za trgovanje (kot seveda na drugi strani tudi visoko tveganje...
Poglej vse