76% maloprodajnih računov izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. CFDji so kompleksni instrumenti in prinašajo visoko tveganje izgube denarja zaradi vzvodov. 76% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Dobro razmislite ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje izgube svojega denarja.

Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator CySEC fca

Kaj je Ripple?

Čas branja: 8 minut

ripple

Večina vas je seznanjena z Bitcoinom, ampak družina kriptovalut veliko večja. Verjetno ste že slišali tudi za kriptovaluti Litecoin in Ether.

Še ena kriptovaluta, ki povzroča multiplikacijski učinek (množitelj) na trgu digitalnih valut je ... Ripple. Čeprav ima lastno valuto, je njegova vrednost verjetno najbolj opazna zaradi zelo hitrega izplačilnega sistema.

V tem članku lahko preberete nekaj ključnih in pa tudi bolj podrobneje spoznate vidik Rippla. Izvedeli boste, kako deluje Ripple in kakšne so najpomembnejše razlike med njim in Bitcoinom.

Preden se potopimo v svet Rippla, se vprašajmo najbolj osnovno vprašanje: Kaj je Ripple?

Ripple izvira iz start-up podjetja iz San Francisca. Podjetje je razvilo plačilni sistem, ki je podoben tehnologiji blockchain. To je protokol plačila, ki deluje podobno kot plačilni sistem, nakazilo in menjalnica. Deluje s kriptovalutami, blagovnimi in knjižnimi valutami.

Ripple omogoča strankam, da integrirajo protokol v svoje sisteme. Narodna banka Abu Dhabija je nedavno začela uporabljati tehnologijo za nekatere svoje transakcije, posebej pri čezmejnih transakcijah. Svojim strankam omogoča prenos sredstev v realnem času.

Ripple uporablja podobno tehnologijo blockchain kot Bitcoin, z razliko, da Ripplovo kriptovaluto imenujemo »Ripples«.

Pri pomenu tržne kapitalizacije je Ripple tretja največja kriptovaluta – takoj za Bitcoinom in Etherjem.

Kakšna je okrajšava za Ripple?

Okrajšava za kriptovaluto Ripple je XRP. Ripple lahko združujemo z drugimi denarnimi enotami, kot sta ameriški dolar (USD) in evro (EUR).

Ripple proti ameriškemu dolarju prikazujemo valutni par XRP/USD.

Če še niste vedeli, lahko zdaj brez tveganja trgujete z Ripplom (XRP/USD) s poskusnim (demo) računom Admiral Markets! Poskusite že danes ...

Kakšna je razlika med Ripplom in Bitcoinom?

Ripple velja za velikega tekmeca Bitcoina in ima določene prednosti. Ripple ni odvisen od ene same družbe pri varovanju in upravljanju svojih transakcijskih podatkovnih baz. Zato ni potrebno čakati na potrditev blokov (angl. »blocks«). Glede na Market Mogul1, obstaja razlika med časoma udejanjanja Bitcoina in Rippla. Čas za udejanjanje Bitcoina se je povečal na 168 minut (27. marec 2017), medtem ko je Ripplu povprečno vzelo zgolj 3,7 sekunde. Denarne transferje med Španijo in Mehiko so testirali pri BBVA in ugotovili, da je Ripple potreboval zgolj nekaj sekund časa za udejanjanje transakcije, za razliko od običajnega transferja, ki potrebuje štiri dni.

Obe kriptovaluti sta si podobni, ampak se tudi razlikujejo v določenih karakteristikah:

 1. Ripple ponuja hitrejše udejanjanje transakcij: Kot je razloženo zgoraj.
 2. Ripple uporablja iteracijski postopek soglasja: Bitcoin uporablja t. i. »mining« (rudarjenje).
 3. Valuta proti Transakcijski mreži: Bitcoin je decentralizirana digitalna valuta, medtem ko je Ripple v osnovi transakcijska mreža, ki prav tako vsebuje digitalno valuto – Ripple.

Ali lahko Ripple rudarimo?

Ne. Ripple ni mogoče rudariti. Obstaja fiksno število Ripplov, ki glede na pravila njegovega protokola nima vgrajene možnosti višanja njihovega števila, zato rudarjenje ni potrebno/mogoče.

Skupno število Ripplov (XRP) je 100 milijard in njihov pretok nadzoruje Ripple. Ta je prejel številne kritike s strani simpatizerjev Bitcoina, ki hvalijo slednjega zaradi svoje decentralizacije in neomejene stvaritve in distribucije.

Ripple se je odzval z objavo namena, da zamrzne 88 % svojega premoženja, vendar vsak mesec proda milijardo Ripplov (XRP). Tako bosta zamrznitev in enakomerni pretok Ripplov trgovcem in vlagateljem omogočala določeno stopnjo predvidevanja v zvezi z njihovo ponudbo.

Kako Ripple deluje?

Ripple poudarja svojo vlogo v »globalnem omrežju poravnavanja«, ki preprosto omogoča finančnim strankam, kot so banke, da znižujejo svoje transakcijske stroške. Hkrati Ripple ponuja tudi izboljšane storitve neposrednih in takojšnjih transakcij. Spodnja slika prikazuje, kako Ripple omogoča globalno plačevanje.

kaj je ripple

Vir: Cryptowiki2

Plačila so kriptografsko zavarovana in bila ustvarjena, da ustrezajo obstoječi bančni infrastrukturi. Ripple poudarja štiri glavne prednosti:

 1. Distribucija: Banke lahko poslujejo medsebojno brez posrednikov;
 2. Varnost: Zasebnost transakcije;
 3. Razširljivost: Visoke stopnje obdelave;
 4. Interoperabilnost: Zmožnost povezovanja več omrežij med seboj.

Ripplova mreža omogoča hitrejše (skoraj instantno), cenejše, varnejše in neposredno poslovanje. Zato ni presenetljivo, da bančni sektor, ki ni nikoli vlagal v nove tehnologije kot drugi sektorji v industriji, uporablja Ripple.

kaj je ripple

Ali Ripple uporablja tehnologijo blockchain?

Da, Ripple uporablja strukturo, ki obdeluje plačila podobno kot tehnologija blockchain. Ripple uporablja »skupno poslovno knjigo transakcij, ki omogoča čezmejno poslovanje v katerikoli plačilni vsoti«.4

Valuta XRP olajša transakcije med dvema strankama, če ni možna neposredna transakcija. XRP nima tveganja nasprotne stranke, saj se ne zanaša na tretjo osebo.

kaj je ripple

Logotip Rippla

Vir: Ripple5

Kdo je izumil Ripple?

Ustanovitelj Rippla je Ryan Fugger, čeprav je v svoji zgodovini razvijanja doživel mnogo sprememb.

Začetek Rippla sega v 2004, ko je Ryan Fugger ustanovil RipplePay. Leta 2011 je bil sistem preoblikovan, ki ga je pospešilo in naredilo veliko bolj energetsko učinkovitejšega od Bitcoina. Leta 2012 je bil ustanovljen OpenCoin Inc.

Kmalu zatem je bil na podlagi Fuggerjevih zasnov razvit Transakcijski protokol Ripple (RTXP). Protokol lahko obpluje stroške in čakalne dobe tradicionalnega bančnega sistema poslovanja.6

Od leta 2012 ima Ripple cilj, da se razširi na bančni trg.

Kako je videti prihodnost Rippla?

Preprosto povedano – svetlo. Ripplova mreža je veliko hitrejša pri obdelovanju plačil in sklepa čedalje več partnerstev z globalnimi podjetji:

 1. 60 institucij po svetu, vključno z znanimi podjetji, kot so UBS, RBC, UniCredit in Santander.
 2. 40 % japonskih bank bo povezanih z Ripplom.
 3. RBS in BAML bosta leta 2018 uporabljala Ripple pri maloprodajnih in komercialnih plačilih.
 4. Narodna banka Abu Dhabija uporablja Ripple pri mednarodnih transakcijah (kot je bilo že omenjeno prej).

Vir: Market Mogul7

Seveda Ripple ni tako priljubljen, kot je njegov nasprotnik Bitcoin, vendar pa zaradi naraščajočega zanimanja v kriptovalute na splošno in Ripplovega zelo hitrega omrežja in plačilnih sposobnosti, kaže, da bo Ripple v naslednjih letih resen kandidat za prevzem vodstva na trgu kriptovalut. Spodaj lahko vidite graf Rippla v razmerju z drugimi valutami (XRP).

kaj je ripple

Vir: Crypto compare.com8

Kakšno je ozadje Rippla?

Ripple deluje neodvisno od centralnih bank, podobno kot druge kriptovalute, kot so Bitcoin, Ether in Litecoin. To je glavna razlika v primerjavi z vsakodnevno dobro znanimi valutami, kot sta ameriški dolar (USD) in evro (EUR). Omenjeni valuti sta tiskani in v obtoku v Združenih državah in Evropi s strani centralnih bank.

Ripple določa pretok XRP, ki je določen na eno milijardo na mesec. Za razliko od knjižnih valut, kot sta evro (EUR) in ameriški dolar (USD), ima Ripple omejeno količino 100 milijard XRP, ki so na voljo glede na njegov protokol.

kaj je ripple

Kakšna so tveganja pri trgovanju z Ripplom?

Kot pri vseh trgovanjih vedno obstaja možnost, da bo cena padala in/ali naraščala. Ripple je predmet tržnih nihanj glede na povpraševanje in dobavo. Vendar je nihanje tisto, kar trgovcem omogoča trgovanje.

Glede na Ripplov sprejem glavnih finančnih mrež bank in podjetij se zdi malo verjetno, da bi v bližnji prihodnosti prišlo do večjih motenj.

Nenazadnje, vsak račun Ripple ima zahtevo za rezervo 20 XRP s provizijo transakcije 0,00001 XRP za vsak prenos. Ti ukrepi se izvajajo za boj proti hekerjem, ki bi želeli preobremeniti omrežje. Kakorkoli, ti stroški so zanemarljivi.

Ali je Ripple zakonit?

Da. Predpisi bodo v posameznih državah zagotovo različni, ampak lahko pričakujete, da se bodo nacionalni regulativni organi zanimali za Ripple in druge kriptovalute, po vsej verjetnosti skupaj z regionalnimi regulatorji.

Poleg tega se je Ripple ponovno osredotočil na trge XRP in Japonska je že izglasovala zakonodajo, ki normalizira in ureja takšne digitalne valute, kot sta BTC in XRP10.

Ali je Ripple varen za trgovanje?

Da. Z Ripplom lahko varno trgujete, tako kot z Bitcoinom, Ethrom, Litecoinom in drugimi valutami. Priporočamo trgovanje Ripple proti ameriškemu dolarju (XRP/USD). Tukaj je grafikon, ki prikazuje pretok denarja v Ripple, izmenjavo in skupno količino.

kaj je ripple

Vir: Cryptocompare.com, Avgust 2019

Trgujte s CFD-je na Ripple z Admiral Markets

Spremljajte bolj zanimive informacije in analize o Rippleu ... toda zakaj čakati? Veste, da je zdaj možno trgovati s CFD-ji na Rippleju z demo trgovskim računom Admiral Markets, pa tudi s trgovinskima platformama MetaTrader 4 in MetaTrader 5, torej zakaj ga danes ne bi dali? Vaja dela mojstra!

Reference:

 1. The Market Mogul
 2. Cryptowiki
 3. Ibid.
 4. Ripple
 5. CryptoCompare
 6. Coindesk

kaj je ripple

Znanja ni nikoli dovolj.

Dogovorite se za srečanje z nami v živo ali nadaljujte z branjem številnih tem, povezanih s trgovanjem in vlaganjem v izobraževalni del naše spletne strani:

Kaj je CFD trgovanje in kako deluje?

Kaj je Bitcoin in trgovanje s CFD-ji na Bitcoin?

Short selling - prodaja na kratko

Kompletan vodič za uporabo platforme MetaTrader 4

Ta člen ne vsebuje in se ne sme razumeti kot investicijski nasvet, investicijsko priporočilo, ponudba ali povabilo k vrsti transakcij s katerim koli finančnim instrumentom. Ne pozabite, da ta vrsta analize ni zanesljiv kazalnik trenutne ali prihodnje uspešnosti instrumenta, saj se lahko okoliščine sčasoma spremenijo. Preden sprejmete odločitev o naložbi, vam priporočamo, da se posvetujete s finančnim svetovalcem in se prepričate, da se zavedajo vseh tveganj.