76% maloprodajnih računov izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. CFDji so kompleksni instrumenti in prinašajo visoko tveganje izgube denarja zaradi vzvodov. 76% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Dobro razmislite ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje izgube svojega denarja.

Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator CySEC fca

Kaj je Monero?


Vir: Shutterstock

Vsak dan se rodi vsaj ena nova kriptovaluta – vsaj takšen je danes občutek. Vendar pa vse kriptovalute ne izvirajo iz leta 2017 in kasneje ...

Za primer predpostavimo Monero (XMR), kriptovaluto, ki je v bistvu uvidela luč leta 2014 in je na področju zasebnosti ponudila ključne prednosti.

V tem članku se bomo razpisali o ključnih idejah, značilnostih, prednostih in izzivih, s katerimi se spoprijema Monero v zelo kompetitivnem svetu kriptovalut.

Kaj je Monero?

Monero je kriptovaluta z zgodovino, ki sega nazaj v leto 2014. Poudarek daje na zasebnosti uporabnika in deluje odprtokodno na zasnovi verige blokov (angl. blockchain).

Odprtokodno (angl. open-source) pomeni, da je tehnologija in programska oprema zgrajena, preizkušena in izboljšana na podlagi sodelovanja uporabnikov. Monero pravi, da pri projektu sodeluje več kot 240 posameznikov, vključno s 30 uporabniki, ki so prepoznani kot »core group« oz. jedro ekipe. 1

Veriga blokov uporablja enako logiko tehnologije, ki se uporablja pri večini digitalnih valut: To je osnovna logika za kriptovalutami in zagotavlja javno glavno knjigo vseh transakcij v omrežju.

Nenazadnje je Monero znan po svoji zasebnosti, saj je bil namensko kreiran manj transparentno. Programiran je bil z namenom skrivanja identitete pošiljatelja, prejemnika in vsote zneska transakcije.

Veliko ljudi bi se zdaj vprašalo: »Ali ni bil namen Bitcoina anonimnost?« Seveda, ampak resničnost je nekoliko drugačna ...

Kako se Monero razlikuje od Bitcoina?

Bitcoin je znan po svoji anonimnosti, vendar pa v smislu zasebnosti zanj obstajajo omejitve. Bitcoin zabeleži oboje, Bitcoinov naslov in transakcije v verigi blokov, kar naredi podatke javno dostopne.

Ključno dejstvo je, da naslovi niso popolnoma zasebni, čeprav Bitcoin uporablja lažna imena in naslove. Zakaj?

To je zato, ker so Bitcoinovi naslovi in transakcije zabeleženi v verigi blokov, kar jih naredi javno dostopne in sledljive. V bistvu to pomeni obstanek za možnost, da so transakcije povezane z identiteto resničnih posameznikov.

Monero ponuja več zasebnosti kot Bitcoin, saj so njegove transakcije skrite s pomočjo kriptografije, ki varuje naslove in prenesene vrednosti. Vse transakcije Monera so prikrite, kar krepi zasebnost vseh svojih uporabnikov.

Kako Monero skrbi za svojo zasebnost?

Monero temelji na t. i. obročnih podpisih in prikritih naslovih, kar pomaga pri prikrivanju identitete pošiljatelja in prejemnika. Obročni podpisi so zmes uporabnikovega ključa računa z javnimi ključi verige blokov Monero. Tretje osebe ne morejo prepoznati, kateri ključ je javen in kateri je od uporabnika, kar onemogoča možnost povezave do uporabnika in podpisa.

Monero z vsako transakcijo premeša vse svoje kovance, po čemer se razlikuje od drugih kriptovalut, ki dajejo poudarek na zasebnosti – Dash (DSH) in Zcash (ZEC) ne delujeta tako. Dash združuje transakcije za zmanjšanje možnosti pri prepoznavanju identitete uporabnika. Zcash svojim uporabnikom prav tako ponuja možnost prikrivanja identitete in vrednosti transakcije.

Glavna razlika je, da je zasebnost Zcasha opcijska, medtem ko je pri Moneru privzeta. Druge kriptovalute svojih kovancev ne mešajo privzeto, kar povzroča sum o prekrivanju stvari takrat, ko pride do mešanja kovancev.

Monero ta sum odpravlja, saj so vsi kovanci pomešani in podatki skriti samodejno. Za uporabnike, ki želijo ostati anonimni, je Monero zagotovo najboljša izbira.

Kakšne so prednosti in slabosti zasebnosti?

Visoka stopnja zasebnosti ponuja mnoge prednosti.

Vsak kovanec ali enota Monero sta izmenljiva, tako kot denarna enota v lokalni trgovini. Ne zanima vas, ali prejmete kovanec X ali kovanec Y, saj sta popolnoma identična.

Verjetno se sprašujete, ali ni tako pri VSEH kriptovalutah? Nad odgovorom boste morda presenečeni, saj ni tako.

Bitcoini so zabeleženi v verigi blokov, ki prikazuje zgodovino transakcije. To v praksi pomeni, da so lahko kovanci v povezavi z različnimi (neprijetnimi) dogodki, npr. s krajo. Ti kovanci so zato manj zaželeni.2

To je ključna razlika Monera – poudarek na svoji zasebnosti. Dva kovanca XMR se ne moreta razlikovati glede na svojo zgodovino transakcije.

Vendar pa to prav tako predstavlja izziv za Monero, saj ga je njegova moč na področju zasebnosti naredila zelo priljubljenega za uporabo na sumljivih trgih – potencialno v povezavi z drogami in kockanjem.

Kako so ustvarjeni novi kovanci Monero?

Stvaritev novih kovancev Monero poteka prek procesa rudarjenja, kar je pri kriptovalutah običajen način nagrajevanja svojih uporabnikov pri transakcijah v verigi blokov. Čas, ki ga Monero potrebuje za (popolni) izkop enega bloka, sta dve minuti.

Monero ponuja možnost rudarjenja svojih kovancev, vendar z nekaj ključnimi razlikami. Rudarjenje Monera ne zahteva posebne strojne opreme in je združljivo z vsemi glavnimi platformami – Windows, Android, Linux in macOS.3

Uporablja algoritem dokazila o delu (angl. proof-of-work), ki je bil zasnovan na način, da je dostopen širšemu krogu procesorjev. To pomeni, da je rudarjenje namenjeno različnim uporabnikom in ne zgolj »bazenom« rudarjev, ki se osredotočajo zgolj in izključno na izkopavanje kovancev.

To je glavna prednost rudarjenja Monera v primerjavi z drugimi kriptovalutam: Postopek rudarjenja lahko poteka na standardnem računalniku, ki od njega ne zahteva svetlobne hitrosti.

Verjetno vas zanima, kakšna je za to nagrada. Rudarjem se ponuja nagrada »obstoječega bloka«, kar pomeni, da bo vedno na voljo minimalna nagrada 0,3 XMRja.

Glavna prednost rudarjenja novih kovancev je preprosta: Svojim rudarjem ponuja motivacijo, ki zagotavlja, da je v verigi blokov vedno dovolj udeležencev.

Relativno gledano, 0,3 XMR predstavlja manjši del celotnega XMRja v obtoku, kar pomeni, da je dezinflacijska kriptovaluta. Do leta 2022 bo inflacija približno 1 %, ki bo ta nato samo še padala.4

Kakšno je gibanje cene XMR?

Monero (XMR) je uvidel svoj pošten delež nestanovitnosti, tako kot druge kriptovalute. Seveda je bila njegova cena na začetku poti nizka – približno četrtino dolarja (0,25 $) januarja 2015.

Velik skok se je, tako kot pri Bitcoinu in drugih kriptovalutah, zgodil leta 2017. Maja 2017 je njegova cena zrasla na 65 $, to je bilo pred avgustom, ko je dosegel ceno 150 $.

Nekaj mesecev kasneje je močan naraščajoči trend pognal ceno v višave, saj je decembra dosegel neverjetno ceno 475 $. To je trenutno najvišja cena, ki jo je Monero dosegel v svoji življenjski dobi, saj se je zgodil popravek in se zdaj cena giblje okoli 200 $.

Ali je mogoče trgovati Monero?

Seveda! Pri kriptovalutah ne gre samo za dolgotrajne naložbe. Prav tako lahko trgujete pogodbe na razliko kriptovalut – na kratki rok. Admiral Markets ponuja pogodbe na razliko Monero! Trgujte izvedeni finančni instrument te zelo priljubljene kriptovalute na vodilni svetovni platformi – MetaTrader 4 ali MetaTrader 5. Prav tako lahko trgujete neposredno prek spletnega brskalnika – brez prenosa – MetaTrader WebTrader!

Torej, kaj nas čaka v prihodnosti?

Zaradi poudarka na zasebnosti se zdi, da je Monero v svetu kriptovalut našel svojo močno tržno nišo. Kako in kdaj bo to vplivalo na ceno, ostaja za zdaj skrivnost. Analiza grafikonov je samo eden izmed načinov, kako lahko trgovci predvidevajo morebitno gibanje cene.

Prepričajte se, da si preberete naše prodorne izobraževalne članke glede analize grafov, tehnične in temeljne analize ter obvladovanja tveganj, da boste kar se da dobro pripravljeni pred (prvim) vstopom na trg.

Zagotovo pa vam priporočamo, da najprej odprete svoj demo račun, da dodobra izpilite svoje strategije in znanje.

Reference

  1. Get Monero
  2. Coindesk
  3. Investopedia
  4. Coindesk