76% maloprodajnih računov izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. CFDji so kompleksni instrumenti in prinašajo visoko tveganje izgube denarja zaradi vzvodov. 76% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Dobro razmislite ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje izgube svojega denarja.

Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator CySEC fca

Kaj je Litecoin?

Ali je Litecoin »lažja« oblika Bitcoina? Slednji je nedvomno bolj poznana kriptovaluta, ampak morda boste presenečeni, da je Litecoin priplaval na površje že pred več kot petimi leti.

Čas je, da si podrobneje ogledamo, za čimer stoji Litecoin in ga primerjamo s starejšim bratom, Bitcoinom.

Ta članek vam bo pojasnil ključna vprašanja, kot so: Kako deluje Litecoin? Kako deluje stvaritev Litecoina? Ali je Litecoin varen za uporabo?

Začeli bomo z najbolj preprostim vprašanjem: Kaj je Litecoin?

Litecoin je P2P (peer-to-peer) kriptovaluta. To je odprtokodni programski projekt, ki je izdan v skladu z licenco MIT/X11, ki pomeni, da je za njegovo ponovno uporabo zelo malo omejitev.

Litecoin je zelo podoben Bitcoinu, saj je prav tako smatran kot digitalna kriptovaluta in digitalni sistem plačevanja. Tehnike šifriranja Litcoina se uporabljajo za dve glavni funkciji:

 1. Regulacijo generiranja Litecoin enot;
 2. Za preverjanje prenosa sredstev in varnih transakcij.

Čeprav sta si Litecoin in Bitcoin zelo podobna, obstajajo med njima tudi bistvene razlike.

Kakšna je razlika med Litecoinom in Bitcoinom?

Nekateri trgovci enačijo Bitcoin z zlatom, Litecoin pa primerjajo s srebrom. Točno to je tisto, kar so imeli v mislih stvaritelji Litecoina.

Obe kriptovaluti sta si zelo podobni, ampak se hkrati tudi razlikujejo v določenih karakteristikah:

 1. Litecoin ponuja hitrejše udejanjanje: Litecoin mreža cilja, da ustvari blok (angl. block) vsake 2,5 minute, za razliko od Bitcoinovih 10 minut, kar Litecoinovi razvijalci zagovarjajo kot hitrejšo potrditev transakcije. Posebna pomanjkljivost je večja verjetnost osirotelih blokov (angl. orphaned blocks).
 2. Litecoin ponuja drugačen, hashtag algoritem: Litecoin uporablja skripte v svojem algoritmu za dokazovanje dela (angl. proof-of-work) zaporedno pomnilniško-obremenjeno funkcijo, ki asimptotično zahteva več pomnilnika kot algoritem, ki ni pomnilniško-obremenjen.
 3. Litecoin mreža bo ustvarila več kovancev: Litecoin bo ustvaril 84 milijonov enot/kovancev ali štirikrat več enot, kot bo ustvarila mreža Bitcoin.

V celoti lahko Litecoin obdeluje večje količine transakcij, kar zmanjšuje možnost ozkega grla, ki se včasih pripeti pri Bitcoinu. Prosimo, da si spodaj ogledate sliko, na kateri so razvidne primerjave obeh kriptovalut.

Prednosti lahko vključuje tudi večjo odpornost proti dvojnimi napadi v istem obdobju kot pri Bitcoinu.

Vir: Coin Desk 2

Kakšna je okrajšava za Litecoin?

Okrajšava za kriptovaluto Litecoin je LTC. Veljajo enaka načela kot pri ameriškem dolarju (USD) in evru (EUR).

Litecoin lahko prav tako združujemo z drugimi valutami. V tem primeru, je lahko ime valutnega para Litecoin proti ameriškem dolarju (LTC/USD).

Če še niste vedeli, lahko zdaj brez tveganja trgujete z Litecoinom (LTC/USD) s poskusnim (demo) računom Admiral Markets! Poskusite že danes


Kako deluje Litecoin?

Litecoin je spletna mreža, ki jo lahko uporabniki uporabljajo za pošiljanje medsebojnih plačil. Litecoin deluje na principu P2P (angl. peer-to-peer) in je decentraliziran – ni pod nadzorom vlade ali bank.

Plačilni sistem ne posluje s fizičnim denarjem, kot sta ameriški dolar in evro. Namesto tega uporablja svoj račun za enote imenovan Litecoin (simbol: Ł, kratica: LTC). Zato boste pogosto videli Litecoin v kategoriji virtualnih ali digitalnih valut. Litecoin lahko kupujete in prodajate za tradicionalen denar v razmerju izmenjav, ki jih lahko najdete na spletu.

Kaj je tehnologija Blockchain?

Litecoin je zasnovan na tehnologiji blockchain, enako kot Bitcoin. Glede na sam Litecoin, je njegova tehnologija blockchain sposobna »večjih količin prenosov podatkov kot Bitcoinova«.4

Litecoin ima večjo frekvenco generiranja blokov, kar pomeni, da mreža podpira več transakcij in s tem zagotavlja hitrejši čas udejanjanja.

Kaj je rudarjenje?

Novi Litecoini se redno ustvarjajo. Kreacija novih enot se udejanji s posebnim postopkom, ki mu pravimo rudarjenje (angl. mining), kar je preprosto vodena evidenca.

Način, da Litecoin poskrbi, da je samo en blockchain, je ta, da je stvaritev novih blokov zelo težka. Namesto da bi po želji ustvarjali nove bloke, morajo rudarji narediti kriptografsko mrežo blokov, ki izpolnjuje določene kriterije. Edini način, da bi našli en blok, je, da moramo preračunati veliko število le-teh in po srečnem naključju najti tistega, ki deluje.

Temu procesu se reče zgoščevanje (angl. hashing). Rudar, ki je uspešno ustvaril blok, je nagrajen s 25 Litecoini.

Vsakih nekaj dni se merila težavnosti za kriterije mreže zgoščevanja prilagodijo glede na to, kako pogosto se pojavi nov blok. Večja konkurenca pomeni več vloženega truda, da najdemo nov blok.

Iz kod izhaja Litecoin?

Rast ponudbe Litecoina je decentralizirana in vodena z Litecoin protokolom, ki dodeljuje stvaritev novih Litecoinov svojim udeležencem.

Največje število Litecoinov je omejeno na 84 milijonov, ampak za zdaj še niso bili ustvarjeni vsi Litecoini. Trenutno jih je v obtoku približno 51,7 milijonov, kar je približno 61,6 od celote.

Ko bo ustvarjenih še 11,3 milijonov novih enot/kovancev, se bo nagrada za nove kovance znižala iz 25 na 12,5 Litecoinovih kovancev, kar se bo predvideno zgodilo avgusta 2019.

Kdo je izumil Litecoin?

Mišljeno je, da se je Litecoin v javnosti pojavil kot odprtokodni program GitHub, 7. oktobra, 2011. Njegov oče je Charlie Lee, nekdanji uslužbenec Googla. Litecoin je bil skoraj kopija programa Bitcoin Core, z največjo razliko v skrajšani hitrosti generiranja novih blokov (2,5 minute), povišanim številom skupnih kovancev, drugačnim algoritmom zgoščevanja (angl. hashing) in rahlo spremenjenim grafičnim uporabniškim vmesnikom (GUI).

Kdaj je bil Litecoin ustvarjen?

Čeprav je bil Litecoin ustvarjen oktobra 2011, njegova finančna zgodovina izvira iz novembra 2013. Ekipa razvijalcev je najprej objavila prvotno verzijo 0.8.5.1, nato je agregatna vrednost povpraševanja Litecoina doživela veliko rast, 100-odstotni premik v 24 urah. V začetku decembra 2013 je Litecoin stopil v novo verzijo. Ta je bila izpopolnjena verzija stare, ki je nudila 20-krat nižjo provizijo pri transakcijah, varnostne izboljšave in učinkovitejše delovanje.

Ali se mi izplača rudarjenje Litecoinov?

Naše mnenje je, da je bolj kot rudarjenje Litecoinov donosno trgovanje z njimi. Z uporabo naše napredne MetaTrader 4 platforme in MetaTrader Supreme Edition platforme so vaši stroški precej nižji od postavitve t. i. strojne opreme ASIC, ki je zelo draga in daleč od tega, da vam zagotovi dobiček. Pri rudarjenju obstaja veliko tveganj, vključno, ampak ne omejeno na:

 1. Eksponentna težava z omrežjem: Rudarjenje bo oteženo, ko se bo vse več (in hitrejših) rudarjev pridružilo omrežju, kar bo zmanjšalo dobičkonosnost. Zaradi tega razloga je pomembno realno napovedati, da se bo v prihodnosti razvilo oteženo rudarjenje Litecoinov.
 2. Potencialno nizka preprodaja: Strojna oprema ASIC lahko zelo dobro koplje Litecoine, ampak to je vse, kar lahko počne. Ni je mogoče preoblikovati za druge namene, zato bodo pri preprodaji opreme zagotovo izgube.
 3. Zamudna dostava: Ne želite si, da bo vaša strojna oprema prišla do vas mesece po njenem nakupu. Na splošno je na spletu mogoče prebrati mnoge slabe ocene o spletnem prednaročilu strojne opreme za rudarjenje.
 4. Energijska (ne) učinkovitost: Ne želite si plačevati višje vsote položnic za elektriko, kot zaslužite z rudarjenjem Litecoinov.

Preprosto rečeno: Trgovanje z valutnim parom Litecoin/ameriški dolar (LTC/USD) je bolj zanimivo, dobičkonosno in ceneje.

Kje lahko Litecoin unovčite?

Litecoin lahko uporabite pri nakupovanju različnih dobrin pri različnih trgovcih. Prvi korak je, da si prenesete denarnico Litecoin, da boste lahko enote kupili pri katerikoli menjalnici, ki jih lahko nato unovčite pri nakupovanju dobrin in storitev, ki nudijo plačevanje z Litecoini.

Kdo stoji za Litecoinom?

Litecoin deluje neodvisno od centralnih bank, v nasprotju z znanimi valutami, kot sta ameriški dolar (USD) in evro (EUR).

Omrežje Litecoin prav tako nima nobene druge osrednje točke ali administratorja, kar pomeni, da je decentralizirana digitalna valuta.

Kakšna so tveganja pri trgovanju z Litecoinom?

Tu je nekaj točk, ki povzamejo nekatera tveganja trgovanja:

 1. Kot pri Bitcoinu, tudi pri Litecoinu ne obstaja veliko statistik vrednotenja in primerjalnih kriptovalut. Težko je odgovoriti na vprašanje, kako ocenimo dejansko (pošteno) vrednost Litecoina.
 2. Spremembe v mednarodnem nadzoru valut (angl. International Capital Controls) lahko zmanjša povpraševanje po kriptovalutah. Države, kot je Kitajska, imajo zakone, ki regulirajo odtok kapitala, zato se denar pretvori v neregulirane kriptovalute, da se zaobide regulacija. Spremembe zakonov glede odlivov kapitala bi lahko zmanjšale povpraševanje.
 3. Ker ni reguliran, nekateri menijo, da predstavlja visoko tveganje. Ampak to je subjektivno – na koncu dneva je to zgolj denarna valuta.
 4. Ker je valuta podobna pravemu blagu, je predmet tržnih nihanj – povpraševanje in dobava. Toda to bi moralo predstavljati pozitivno tveganje za trgovce, ki se ukvarjajo s prodajo blaga.

Ali je Litecoin zakonit?

Da. Predpisi bodo v posameznih državah zagotovo različni, ampak lahko pričakujete, da se bodo nacionalni regulativni organi zanimali za Litecoin in druge kriptovalute, po vsej verjetnosti skupaj z regionalnimi regulatorji.

Ali je Litecoin varen za trgovanje?

Da. Z Litecoinom lahko varno trgujete, tako kot z Bitcoinom, Ethrom, in drugimi valutami/blagom. Dejstvo je, da je priljubljenost Litecoina na samem višku.

Vir: Coin Market Cap 3

Količina transakcij se je v zadnjih mesecih občutno povečala. Pred aprilom 2017 je bilo povprečno število transakcij med 1 in 10 milijoni ameriških dolarjev (USD) v primerjavi z 200 USD v maju in nad 400 USD v juniju 2017.

Ne zamudite še več zanimivih informacij in analiz Litecoina ... Zdaj je mogoče trgovati z Litecoinom s poskusnim (demo) računom Admiral Markets. Poskusite že danes ... Vaja dela mojstra!