76% maloprodajnih računov izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. CFDji so kompleksni instrumenti in prinašajo visoko tveganje izgube denarja zaradi vzvodov. 76% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Dobro razmislite ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje izgube svojega denarja.

Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator CySEC fca

​Kaj je Bitcoin Cash?

Kriptovalute hitro pridobivajo pozornost javnosti in verjetno je, da morebitno postanejo najpomembnejši tehnološki napredek vse od odkritja interneta. Še pred dvema ali tremi leti je Bitcoin (ter druge kriptovalute, ki so se pojavile v javnosti) veljal zgolj kot trenutna modna muha – vsaj z gospodarskega in ekonomičnega vidika.

V letu 2017 so skoraj vsi (razen redkih skeptikov) sprejeli, da bodo kriptovalute in njihova tehnologija veriga blokov (angl. blockchain) skoraj zagotovo »zmotili« finančne in politične ustanove na način, ki sodobni zgodovini ni enakega. Kopičijo se dokazi, da bodo kriptovalute močno vplivale na naše vsakodnevno življenje in na način delovanja trenutnega sistema.

Bitcoin proti Bitcoin Cashu

Če želimo najbolje opisati, kaj točno je Bitcoin Cash, se moramo najprej (logično) vrniti v zgodovino in pojasniti izvor kriptovalut, vključno z originalnim Bitcoinom.

Kaj je veriga blokov (blockchain)?


Ne bomo se preveč spuščali v tehnične podrobnosti tehnologije verige blokov, ker jo resnično razumejo zgolj tisti, ki imajo določeno tehnično ozadje, in ker je zelo kompleksna. Prav tako nam je ni treba podrobno razumeti, saj ni v neposredni povezavi z razumevanjem Bitcoin Casha kot instrumenta za trgovanje. Vendar pa je splošen pregled pomemben pri razumevanju, zakaj kriptovalute, ki uporabljajo tehnologijo verige blokov, hitro pridobivajo priljubljenost in zakaj bodo morda nadomestile/postale tekmec uveljavljenemu (listinskemu) denarju.

Kot je že bilo omenjeno, tehnologija verige blokov uporablja sistem uporabnik do uporabnika (angl. peer-to-peer ali P2P) pri shranjevanju in transakcijah svojih podatkov. Vendar je veliko bolj podrobno opisano na način, da so »podatki« shranjeni v digitalni poslovni knjigi, ki je shranjena in vedno posodobljena na več računalnikih hkrati. Tradicionalna poslovna knjiga je v fizični ali elektronski obliki, ki vsebuje celotno zgodovino finančnih transakcij podjetja, čeprav lahko v praksi služi kot zgodovina kakršnihkoli transakcij. Dobro definicijo tehnologije verige blokov ima Christian Catalini (MIT), ki pravi, da lahko veriga blokov pri visoki ravni »omogoča omrežju računalnikov poročanje o stanju poslovne knjige preko rednih intervalov.« Vsaki lokaciji shranjevanja pravimo »vozlišče« (angl. node). Vsako vozlišče lahko hrani zgolj delček celotne poslovne knjige, ampak ključna vozlišča hranijo tudi celotno knjigo.

Dodatna in ključna značilnost verige blokov je, da so poslovne knjige zavarovane z uporabo šifriranja. Delovanje je zapleteno, a je ključnega pomena to, da so transakcije hitro potrjene in preverjene v vozliščih z uporabo kriptologije – matematične kode. Ko je to storjeno, je transakcija zaklenjena v poslovno knjigo in njena posodobitev poslana vsem vozlišči, ki vsebujejo enako količino poslovne knjige.

To poenostavljeno pomeni, da – v primerjavi s tradicionalno poslovno knjigo, kjer imata do nje dostop en ali dva posameznika, ki opravita ali zabeležita transakcijo – lahko v poslovni knjigi, ki uporablja tehnologijo verige blokov, opravi transakcijo vsakdo in sistem to potrdi. To pomeni decentralizacijo knjigovodstva, kjer ni vmesnega (tretjega) posrednika, kot je banka.

Kriptovalute proti fiat denarju


Fiat monetarni sistem je trenutno globalni monetarni sistem z začetkom leta 1931, ko je Združeno kraljestvo ukinilo standard zlata. Sledili so jim ZDA leta 1933 –predsednik Nixon je kasneje leta 1971 popolnoma ukinil standard zlata. V času stvarnega denarja (angl. commodity money) je bil denar (kovanci, bankovci) vezan na dejansko količino zlata/srebra, ki je bilo varno hranjeno v centralnih bankah. Nov listinski monetarni sistem je centralnim bankam omogočil, da stiskajo, kolikor denarja želijo.

Številni trdijo, da to omogoča vladam (predvsem globalno prevladujočim) nevarno manipuliranje s svetovno ekonomijo na način, da po svoji želji nadzorujejo odtok/pritok denarja.

Kriptovalute imajo določeno (omejeno) število enot, ki je določeno ob začetku njihovega rojstva ter je nadzorovano s sproščanjem v sistem, ki mu pravimo rudarjenje (angl. mining). Hitrost rudarjenja je nadzorovana s procesom računalnikov, ki morajo reševati zapletene matematične formule, ki se jim povečuje težavnost reševanja, ko je v omrežje povezano več računalnikov. Reševanje teh formul v verigo sprošča nove »bloke«, zato tehnologiji pravimo veriga blokov (angl. blockchain). Teoretično lahko kriptovalute rudari vsak uporabnik, ki pozna rudarjenje in ima na voljo primerno strojno opremo. Celotno število enot valute, ki je na voljo, preprečuje njeno razvrednotenje, kar povzročajo banke listinskim valutam. Ko se povpraševanje končnega števila valute povečuje, se s tem povečuje tudi vrednost valute, zato se le-ta razčleni v manjše enote (v tem primeru »bloke«).

Zagovorniki kriptovalut prav tako pravijo, da imajo v trenutnem listinskem monetarnem sistemu banke preveliko moč, ki je lahko za ekonomijo grozeča. V trenutnem listinskem sistemu imajo finančne institucije ozek krog ljudi, ki imajo vpogled in dovoljenje za potrjevanje transakcij v tradicionalni poslovni knjigi. Ko se listinski denar elektronsko prenese med dvema subjektoma, ga mora najprej potrditi tretja oseba (npr. banka), ki odšteje določeno vrednost stanja računa prvega subjekta in ga prišteje k vrednosti stanja računa drugega. Brez tretjih oseb (posrednikov, kot je banka) se lahko digitalne kopije valut potencialno neskončno ustvarjajo. Sistem, ki temelji na potrjevanju omejenega števila tretjih oseb, ki imajo vpogled/dostop, je, kot pravijo podporniki kriptovalut, neučinkovit in izpostavljen potencialni korupciji.

Tehnologija verige blokov odstranjuje potrebo po potrjevanju tretje osebe (posrednika) in ustvarja domnevno nekorupcijski ali spremenljiv zapis transakcije.

Kaj je Bitcoin?

Bitcoin je kriptovaluta, ki jo je leta 2009 izdal 'Satoshi Nakamoto', psevdonim ene osebe ali skupine posameznikov. Njihova/njegova motivacija je bila nezadovoljstvo s sedanjim listinskim monetarnim sistemom in njegovi vlogi v globalni ekonomiji ter nekako preurediti geopolitično moč.

Čeprav med kriptovalutami obstaja veliko razlik, ki jim trenutno ne moremo nameniti svoje pozornosti, je glavna razlika med Bitcoinom in drugimi kriptovalutami, kot sta LiteCoin in Ether, da je le-ta požel največjo pozornost. Bitcoin je bila prva kriptovaluta, ki je doživela širok sprejem in postala še bolj privlačna, ko so jo mnoga podjetja sprejela kot veljavno plačilno sredstvo.

Kaj je Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash je ta trenutek zelo zanimiva kriptovaluta. Svoje rojstvo je doživela nedavno – 1. avgusta 2017 – in od takrat pridobiva svojo priljubljenost. Medtem ko se na trgu vedno znova pojavljajo nove kriptovalute, nekatere zgolj nekoliko podobne Bitcoinu, druge njegove kopije, je glavna razlika v Bitcoin Cashu ta, da izvira iz originalnega Bitcoina.

1. avgusta 2017 je Bitcoinova veriga blokov doživela popolno delitev (angl. hard fork) – Bitcoin in Bitcoin Cash. To, da je veriga blokov doživela delitev, pomeni, da sta do tega trenutka Bitcoin in Bitcoin Cash imela popolnoma enak zapis zgodovine transakcij poslovne knjige. Od delitve naprej obstajata dve različni poslovni knjigi, kar pomeni dve različni kriptovaluti.

S pogodbami na razliko Bitcoin Cash (CFDji) lahko trgujete na najbolj priljubljeni platformi za trgovanje – MetaTrader 4. Odklenite resnično moč te platforme z našim vrhunskim vtičnikom MetaTrader 4 Supreme Edition, ki vsebuje več kot 60 ekskluzivnih pripomočkov za trgovanje. Prenesite ga še danes!


Zakaj je prišlo do Bitcoinove delitve verige blokov?


Bitcoinova tehnologija veriga blokov temelji na podatkovnih 'blokih'. Ko se povpraševanje po kriptovaluti povečuje in uporabniki opravijo večjo količino transakcij, se Bitcoinovi bloki hitreje zapolnijo. Zaradi tega se je upočasnila hitrost transakcij, saj je za potrjevanje in udejanjenje potrebnih več blokov, ki jih rudarji niso mogli ustvariti/rudariti dovolj hitro. Še enkrat je pomembno omeniti, brez da bi šli v tehnične podrobnosti, da to predstavlja težavo razširljivosti (angl. scaling). Zaradi tega je bilo treba povečati velikost blokov Bitcoina, kar je zahtevalo programsko posodobitev in delitev verige (angl. fork).

Obstaja nekaj tehničnih razlik med Bitcoinom in Bitcoin Cashu, kot je manjšo velikost blokov slednjega. Z vidika trgovca je razlika ta, da sta Bitcoin in Bitcoin Cash zdaj dve različni kriptovaluti in dva ločena finančna instrumenta – BTC (Bitcoin) in BCH (Bitcoin Cash).

Zakaj trgovati Bitcoin Cash?


Glavna privlačnost kriptovalut kot trgovalnih instrumentov je njihova relativna nestanovitnost v primerjavi z bolj »zrelimi« listinskimi valutami. Na trgu te kriptovalute zaradi njihovega povpraševanja delujejo kot valute na steroidih, ki velikokrat doživlja vzpone in padce, glede na razpoloženje trga in glede na kazalnike njihove prihodnosti. Kot čisto nova kriptovaluta bi bilo pričakovati, da bo nestanovitnost Bitcoin Casha v prihodnjih tednih/mesecih še bolj izrazita, kot pri Bitcoinu in drugih priljubljenih kriptovalutah, kot so Ether, LiteCoin in Ripple.

Ta potencialna nestanovitnost je privlačna za trgovce z višjim apetitom po tveganju. Bitcoin Cash trgovanje in trgovanje z drugimi alternativnimi kriptovalutami ponuja priložnost za donosnost vaše naložbe, ampak je pomembno poudariti, da visoka nestanovitnost valute predstavlja tudi precejšnje tveganje. Izkoristite naše nastavitve za zaščito pred nestanovitnostjo in preizkusite trgovanje z Demo računom (navidezna sredstva), preden začnete trgovati Bitcoin Cash s pravim denarjem.


Druga značilnost kriptovalut, ki privlači trgovce, je njihova nizka korelacija s tradicionalnimi finančnimi trgi in drugimi finančnimi imetj (ne samo listinskimi valutami). Ker kriptovalute niso del monetarnega listinskega sistema, na njeno vrednost ne vplivajo trendi/dejavniki listinskih valut. In ker kriptovalute niso vezane z nobeno vlado ali centralno banko, nanje ne vplivajo geopolitični dejavniki na enak način, kot na druga imetja in finančne instrumente, ki temeljijo na njih.

Kaj vpliva na ceno Bitcoin Casha?


BCH - USD, Julij–September 2017

Vir: CryptoCompare

Če na vrednost Bitcoin Casha – kot tudi na vrednost drugih kriptovalut – ne vpliva monetarna politika centralnih bank in geopolitično dogajanje, kot na druga imetja, kakšni so potem glavni dejavniki vrednosti valute? Trgovanje z Bitcoin Cashom pomeni, da razumemo, kaj vpliva na njegovo ceno. Trenutno je BCH, čeprav je to nova kriptovaluta, druga najvrednejša valuta v svetu kriptovalut – zaostaja zgolj za Bitcoinom. Kaj torej vpliva na njeno ceno?

Posredniki (angl. brokers) sprejemajo BHC – ob rojstvu Bitcoin Casha so posredniki in ponudniki spletnih denarnic z odporom sprejemali nove kriptovalute. Vse več jih BHC zdaj sprejema in to je ena izmed gonilnih sil njegove vrednosti, saj je kriptovaluto lažje hraniti in prenašati. To je najpomembnejši dejavnik, ki bo precej vplival na pozornost Bitcoin Casha. Trgovci bi morali pozorno spremljati nove posrednike in ponudnike spletnih denarnic (posebej velike ponudnike), ki bi morebitno začeli sprejemati Bitcoin Cash.

Hitrost rudarjenja – Bitcoin Cash je zelo privlačen za rudarje, saj ima manjše bloke kot starejši brat Bitcoin, kar trenutno pomeni preprostejše rudarjenje in večji donos. Manjša velikost bloka pomeni več transakcij. Rudarji zaslužijo na prenosih, ki so vključeni v rudarjenje novih blokov, kar povečuje njegovo priljubljenost.

Kakšna je videti prihodnost Bitcoin Casha?

Odgovor na to vprašanje je, da tega zagotovo nihče ne ve. Kako uspešen bo postal Bitcoin Cash v smislu sprejema s strani uporabnikov in kakšen vpliv bo imel na izvirni Bitcoin, je pri tej stopnji težko napovedati. Edina stvar, ki je resnična, je, da je popolna delitev blokov od izvirnega Bitcoina ohranila nedotaknjene zapise o obstoječih transakcijah in da je to, kar se dogaja, zelo zanimiv poskus, ki nam bo veliko povedal o prihodnosti drugih kriptovalut, ne samo o Bitcoinu in Bitcoin Cashu.

Manjša velikost bloka Bitcoin Casha je zelo vabljiva za rudarje, ki bodo zagotovo imeli vpliv na njegovo vrednost v prihodnosti, kot potencialno tudi na druge kriptovalute. Če je popolna delitev verige Bitcoin/Bitcoin Casha resnično rešila vprašanje razširljivosti tehnologije verige blokov, se bo pokazalo v bodočnosti. Ni nemogoče, da bi BCH s časom prehitel BTC in postal primarna veriga blokov. Vse to je seveda zgolj špekulacija. V prihodnjih tednih/mesecih/letih bo trg tistim, ki so željni trgovanja s kriptovalutami, nudil potencialno zanimive možnosti za trgovanje z njimi.

Na kratko povedano – ostanite z nami!

In ne pozabite, da je Admiral Markets vaš pravi partner pri trgovanju Forex in trgovanju s pogodbami na razliko delnic, stvarnega denarja, obveznic in pa seveda tudi kriptovalut!