76% maloprodajnih računov izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. CFDji so kompleksni instrumenti in prinašajo visoko tveganje izgube denarja zaradi vzvodov. 76% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Dobro razmislite ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje izgube svojega denarja.

Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator CySEC fca

Trgovanje CFD-ja na DAX30 – uporabne informacije za začetnike

DAX30 je delniški indeks ki zasleduje gibanje cen 30 največjih nemških podjetij tako po številu transakcij kot po tržni kapitalizaciji znotraj Xetra trgovalnega segmenta frankfurtske borze vrednostnih papirjev. Gre za podoben delniški indeks, kot je npr. Dow Jones Industrial Average v ZDA na borzi v New Yorku. Oba indeksa predstavljata manjši delež celotnega nacionalnega gospodarstva, s katerim se trguje na borzi.

V DAX30 so vključena podjetja iz različnih sektorjev, od proizvodnje do bančništva, zavarovanja, tekstilne industrije, medicine, farmacije, transporta in logistike, kemije in trgovine.

Izhodiščna vrednost indeksa DAX30 sega nazaj do 30. decembra 1987, ko se je vse skupaj začelo pri 1.000 točkah. Vrednost indeksa se je od takrat povečala za več kot 13-krat in prav pred kratkim je indeks dosegel najvišjo vrednost pri 13.525 točkah (7. november 2017).

Kako slediti dobičkom DAX indeksa?

Sledenje dobičkom DAX indeksa in za globlji vpogled v tržno kapitalizacijo družb vključenih v indeks, sta vam lahko v pomoč dve spletni strani. Tržna kapitalizacija vsake DAX družbe je na voljo tukaj, medtem ko lahko trenutni kazalnik tečaja delnice glede na dobiček družbe po delnici P/E (angl. Price/Earnings, nem. KGV) najdete tukaj. Kazalnik P/E v bistvu pove, koliko letnih dobičkov družbe bi bilo potrebnih, da bi pokrili ceno delnice. Vrednost kazalnika 14 npr. pove, da bi bilo potrebnih 14 let, da bi nakupno ceno pokrili z dobičkom. Pri tem pod dobičkom razumemo dobiček, ki ga družba ustvari v enem letu. Višji kazalnik P/E pomeni, da je cena delnice dražja in v času recesije se pogosto zgodi, da kazalnik P/E pade pod vrednost 10.

Po podatkih CNN Money, znaša povprečna vrednost P/E kazalnika za DAX30 22,9. To pomeni, da bi trajalo 22,9 let, ob predpostavki, da bi trenutni dobički družb ostali v prihodnjih letih nespremenjeni, da bi pokrili prvotno naložbo v delnice. Zgodovinsko gledano je vrednost kazalnika visoka, saj se na večini razvitih trgov običajno v povprečju trguje pri vrednosti kazalnika med 14 in 16. Poceni krediti in programi kvantitativnega sproščanja (QE) sta gonilna dejavnika rasti cen delnic na kapitalskih trgih po vsem svetu. Vprašanje pa je, ali trenutne cene delnic upravičujejo tako visoke vrednosti kazalnika P/E v času, ko se centralne banke trudijo normalizirate monetarno politiko in skrčiti programe kvantitativnega sproščanja.

Trgovanje z indeksnimi CFD-ji na DAX30

Ste se kdaj spraševali, zakaj se med trgovalci pogosto uporablja termin delnice namesto indeksa? Gre preprosto za to, da ni indeks nič drugega kot košarica delnic družb v javnem trgovanju.

Na kratko, delnica predstavlja samo delež ali kateri drug vrednostni papir, ki potrjuje lastništvo v določenem podjetju (ne glede na to, ali gre za javno ali zasebno družbo).

Kar si morate zapomniti je sledeče:

  • 1.Trg valut je zelo močno povezan z delnicami,
  • 2.Delnice in valute so v korelaciji v različnih pogledih.

Gospodarstva z močnim proizvodnim sektorjem in izvozom, kot sta npr. Japonska in Nemčija, se lahko znajdeta pod vplivom močne ali šibke valute.

Pri investiranju v vrednostne papirje gre običajno za dolgoročnejše naložbe, običajno dlje od enega leta, kar v večini držav predstavlja tudi nižjo stopnjo obdavčitve ustvarjenih kapitalskih dobičkov. Pri kratkoročnem trgovanju, znotraj dneva ali tedna, pa so najbolj trgovani indeksi Hang Seng, Nikkei, FTSE, Dax, Dow Jones, Nasdaq in SP500. Razlog je v višji volatilnosti, obsežnem trgovanju, nizkih spreadih in dobri pokritosti teh trgov s strani medijev, ki so osnova za sprejemanje tehtnih trgovalnih odločitev. DAX30 je zagotovo eden najpopularnejših indeksov za trgovanje, pri čemur se trgovalci pogosto poslužujejo tehnike skalpiranja. Zavedati se morate, da vsi brokerji ne ponujajo enakih pogojev za trgovanje DAX indeksa, zato vam svetujemo, da jih najprej preverite.

Zakaj trgovati indeksne CFD-je na DAX30

Ko govorimo o trgovanju in investiranju je ena primernejših naložb za dolgoročno uspešnost zagotovo nakup indeksnega sklada ali kot ga trgovalci pogosto imenujemo, kar delnic, saj indeks sestavljajo nič drugega kot delnice družb.

Indeksni sklad je delniški sklad, v katerem so zbrane vse delnice določenega indeksa, kot je npr. S&P500 v ZDA, Nikkei 225 na Japonskem, ali DAX30 v Nemčiji. Trgovanje z indeksi je smiselno iz dveh razlogov. Prvič, ni se vam potrebno ukvarjati s tem, katere delnice konkretno bi radi kupili. V primeru DAXa se vam tako npr. ni potrebno odločati o tem, ali kupiti delnice Deutsche Bank ali K+S AG, saj z nakupom indeksa dobite oboje, vključno s še preostalimi 28 družbami, ki sestavljajo indeks DAX30.

Druga velika prednost trgovanja indeksnih skladov pa so zelo nizki stroški. Vsakokrat ko se odločite za nakup točk vzajemnega sklada, ste obsojeni na plačilo provizije. Sredstva v aktivno upravljanih skladih zahtevajo upravljalca in imajo zato pogosto zelo visoke stroške. Na drugi strani imajo tako imenovani pasivni skladi, med katere sodijo tudi indeksni skladi, bistveno nižje stroške, saj ne potrebujejo dragih analitikov in upravljalcev, ki bi upravljali premoženje.

Skalpiranje DAX-a je mogoče na različne načine. Obstaja namreč veliko strategij in tehnik skalpiranja tega indeksa. Mi bomo tukaj omenili učinkovito strategijo, ki jo lahko preizkusite na demo računu, preden začnete trgovati s pravim denarjem na vašem trgovalnem računu.

Strategija, ki jo bomo predstavili, uporablja MetaTrader 4 ali MetaTrader 5 Supreme Edition vtičnik, zato poskrbite, da si ga predhodno namestite.

Izkoristite prednosti trgovanja indeksnih CFD-jev na DAX30 – nizki spreadi v Admiral Markets platformi

Trgovalni računi morajo biti v zdravem stanju za primer večjih padcev tečajev, preden pride do morebitnih težav zaradi izkoriščanja financiranja. Le tako so trgovalci lahko manj omejeni s številom poslov. To je še posebej pomembno ko trg raste in se ponujajo številne priložnosti za trgovanje.

Velikost spreada je močno odvisna od tržne značilnosti, ki jo imenujemo likvidnost. Likviden trg pomeni, da se opravi veliko poslov vsak dan in takšen trg je sestavljen iz veliko aktivnih trgovalcev. Trg valut je izjemno likviden, saj na njem trguje z valutami na stotine bank in milijoni posameznikov po vsem svetu.

Spread je potem določen kot povprečje na osnovi vsakega posameznega valutnega para. Izražen je v odstotkih, ki vam točno povedo, koliko vas spread v resnici stane. Nižja kot je številka, bolje za vas.

Vir: Admiral Markets

Na srečo ima DAX30 zelo nizke in konkurenčne spreade v Admiral Markets trgovalni platformi – to je lahko vaša izjemna prednost, ki jo morate izkoristiti. Prav tako Admiral Markets na DAX30 ponuja zelo nizek vzvod v primerjavi z nekaterimi drugimi brokerji, ki imajo tudi zelo stroge zahteve na margin računih.

Kako trgovati s CFD-ji na DAX30?

Običajno se s CFD-ji na DAX trguje s pomočjo strategije skalpiranja. Skalipiranje DAX30 je odvisno od tržnih razmer. Včasih se trgovalci poslužujejo dnevnega trgovanja z DAX30, zaradi svoje volatilnosti pa je zelo primeren tudi za skalpiranje in kratkoročne trgovalce, ki iščejo aktivnost na trgu.

V tem članku boste spoznali trgovalno strategijo na DAX30, ki je odličen kompromis med skalpiranjem in dnevnim trgovanjem, katera poteka na 30-minutnem časovnem okviru in je zelo primerna tudi za začetnike.

Trgovalni interval: 30 min

Indikatorji:

●10-periodna eksponencialna drseča sredina (EMA) na zaključni tečaj (modra črta), 25-periodna eksponencialna drseča sredina (EMA) na zaključni tečaj (rdeča črta)

Admiral Pivot (del MT4/MT5 Supreme Edition)

Primeren čas za trgovanje: prve tri ure po odprtju borze v Londonu ali New Yorku (za lažjo določitev, v katerem času trgujete, lahko uporabite lahko tudi Admiralovo orodje za pomoč Admiral Day Session).

Dolga pozicija: Modra EMA (10) mora prečkati rdečo EMA (25) navzgor blizu Admiralove pivot točke, ki označuje podporo.

Kratka pozicija: Modra EMA (10) mora prečkati rdečo EMA (25) navzdol in blizu Admiralove pivot točke, ki označuje odporo.

Torej, če 10 EMA prečka 25 EMA navzgor, potem iščete dolgo pozicijo, v obratnem primer razmišljate o kratki poziciji.

V nadaljevanju je prikazan primer vstopa v kratko pozicijo. Modra EMA je prečkala rdečo ob zaključnem tečaju blizu R1 (odporni nivo). Cilj je PP (pivot točka obrata) in S1 (podpora).

Vir: DAX30, M30, Admiral Markets, november 2017, MT4

Spodaj pa je še primer vstopa v dolgo pozicijo. Modra EMA je prečkala rdečo od spodaj navzgor, blizu podpore S1. Cena se je potem gibala proti pivot točki (PP) in naslednjim odpornim nivojem. Včasih, kot je tudi v tem primeru, je lahko moment tako močan, da je možen celo preboj do odpornega nivoja R2 ali R3.

Vir: DAX30, M30, Admiral Markets, oktober- november 2017, MT4

Zaključek

DAX30 je volatilen indeks, trgovanje z njim pa lahko prinese lepo nagrado. Zaradi svoje narave in povezanosti z drugimi trgi, se glavni primiki indeksa zgodijo v času odprtja borze v New Yorku. Gre za efekt sledenja vodilnemu, pri čemur DOW sledi DAX-u, ki nadalje sledi FTSE dokler se ne odprejo ameriški trgi tam nekje v času kosila.

Zelo dobrodošlo je, da lahko vadite trgovanje z DAX-om na demo računu, preden začnete trgovati s pravim denarjem.

Veselo trgovanje!