Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

​Zlato - najboljša naložba v letu 2018?

Januar 08, 2018 14:45

Ko gre za vlaganje v finančne trge, je leta 2017 na večini trgov prinesel nadpovprečne visoke donose. Cene večine delnic so se znatno povečale, kar lahko vidimo s premikanjem vrednosti najpomembnejših svetovnih borznih indeksov. Indeks SP500 se je povečal za 19,7%, nemški DAX pa se je povečal za 12,7%. Večina drugih indeksov se je leto končala v plusu, veliko jih je na rekordnih višinah. Investicijski skladi, ki vlagajo v delnice na razvitih trgih, so imeli tudi pozitiven donos, vendar so na splošno nekoliko nižji od povečanja vrednosti referenčnih trgov, na katere vlagajo.

Tisti, ki so vlagali v nafto preko terminskih pogodb, CFD in drugih finančnih izvedenih finančnih instrumentov, so prav tako šli odlično. Cene nafte BRENT so med letom narasle s 56,00 na 67,00 USD na sodček na platformah Admiral Markets, kar je skoraj 20-odstotno povečanje.

Toda od vseh naložbenih razredov so bili najvišji donosi pri kriptih. Cena Bitcoin, prve in najbolj znane kriptovalute se je v letu 2017 povečala na neverjetnih 1500%. Vlaganje v altcoins - alternativne kriptove je bilo tudi izredno donosno.

Na deviznem trgu, tj. na valutnem trgu, je prišlo do oslabljenega ameriškega dolarja, kar je bilo pričakovati glede na precenitev ameriške valute. Dolar proti evru, torej hrvaška kuna, je oslabil 14% in bi lahko oslabil v teku leta 2018. Kuna je namreč vezana na evro, evro pa bi lahko še naprej krepila, saj je verjetno, da bo Evropska centralna banka da napoveduje konec programa finančne olajšave med letom, kar bo vplivalo na pričakovanja o ravni obrestnih mer. Vlagatelji na trg Forex lahko sklepajo, da se bo cikel dviga obrestnih mer v Evropi kmalu začel in še naprej premikati kapital v evro, kar skoraj vedno vodi k krepitvi valute.

Toda leta 2017 se je na trgih zgodilo nekaj nenavadnega. V razmerah, kjer je borzni trg doživel visoko rast cen, se je zvišala tudi cena zlata in drugih plemenitih kovin. Zlato je bilo med letom vrednoteno za 14,5% več. To je čudno, ker zlato sicer služi kot zaščita v negotovih časih, kot so gospodarske recesije in politične krize ter zaščita pred inflacijo. Inflacija je v večini razvitih gospodarstev pod nadzorom, rast cen pa kaže, da so gospodarske razmere na svetovni ravni odlične.

Analitiki Admiral Markets verjamejo, da zvišanje cen zlata ni naključje. Na splošno so zlati vlagatelji na splošno previdni za ljudi, ki imajo raje varnost, in se želijo pravočasno pripraviti na slabe čase. Povečanje zanimanja za nakup zlata lahko kaže na dva scenarija. Prvi je možen padec cen delnic. Od leta 2009 do danes se je delež razvitih trgov povečal za skoraj 300%, kar je eden največjih trendov rasti v zgodovini. Po mnenju mnogih so zaloge zdaj previsoke. Če se bodo zaloge začele zniževati, je pričakovati, da se bo cena zlata začela povečevati, zato je mogoče, da so se skrbni investitorji že začeli pripravljati na ta scenarij. Drug možen razlog za nakup zlata je pričakovanje visoke inflacije. V zadnjih desetih letih je verjetno najnižja stopnja inflacije v zadnjih sto letih, nizki inflaciji pa ponavadi sledi obdobje visoke inflacije. Inflacija je dejansko izguba kupne moči valute in zlato skozi zgodovino je dober način ohranjanja vrednosti.

Če bi se cene svetovnih delnic povečale, bi lahko prispevale k pospeševanju stopnje inflacije, kar bi povzročilo zvišanje cen zlata, in če bi se cene delnic znižale, bi lahko zlato dobilo tudi vrednost. Torej, kar se dogaja s svetovnim borznim trgom, bi moral biti rezultat dvig cen zlata leta 2018.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opomba: Navedene napovedi so izključno avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti izključno vaša, zato uporabitie analizo Admiral Markets samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.