Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Zlato ali srebro – kaj je boljša investicija?

Februar 27, 2017 14:59


Začetek leta 2017. je investitorjem, ki vlagajo v plemenite kovine doprinesel nadpovprečne donose. Cena zlata je v zadnjih dveh mesecih zrasla za 8,9%, ostale popularne plemenite kovine pa so prinesle še večje donose. Srebro je trenutno za 15,3% dražje, kot je bil zadnji dan v prejšnjem letu, medtem ko je cene platine in paladija v istem obdobju zrasla za 13,8%.

Obstajata dva mogoča razloga za rast cene plemenitih kovin. Prvi je politična nestabilnost v ZDA in zahodni Evropi, ki lahko doprinese znižanje rasti gospodarske rasti v naslednjem letu. Izvor nestabilnosti v ZDA je predsednik Trump, ki še naprej vztraja na politiki, ki ni najbolj priljubljena pri ameriški javnosti, niti trgovinskimi partnericami in tudi ne pri strateških vojaških partnerjih. V istem obdobju pa obstaja strah v Evropi, kaj se bo zgodili v Franciji in nekaterih drugih državah, ki se približujejo volitvam. Nekatere stranke nameč ob zmagi napovedujejo referendum za izhod iz EU.

Drugi možen vzrok rasti cene plemenitih kovin je rast stopnje inflacije v razvitih gospodarstviih. Po skoraj desetletju neobičajno nizkih stopnjah inflacije, je le ta v zadnjih mesecih pričela rasti in se nahaja na nivojih do 2%, kar je po mnenju večine bank optimalna raven. Ob dejstvu, da pri visokih inflacijah denar pravzaprav izgublja vrednost, del investitorjev v takšnih situacijah denar vlaga v plemenite kovine.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da trenutan rast cene plemenitih kovin ne bo trajala. Obstaja veliak verjetnost, da v franciji Le Pen-ova ne bo postala predsednica pa se zato lahko pričakuje olajšanje, ki pripelje do vala prodaje zlata in ostalih kovin, ki služijo za zaščito pred negotovimi časi. Stopnjo inflacije pa centralne banke zagotovo ne bodo pustile rasti, zato lahko predvidevamo da jo bodo centralne banke na vsak način poskušale ustaviti z dvigom obrestnih mer. Ob rasti obrestnih mer, pa bo lastništvo nad zlatom, ki ne prinaša obresti, hitro postalo nezanimivo. Z vsakim dvigom obrestnih mer v ZDA, eurozoni, Jposnkem ali Angliji bo vse več investitorjev prodajalo naložbe v plemenite kovine in povečali svoj delež v obveznicah.

Večjo rast cen srebra, platine in paladija od rasti cene zlata je pričakovano, saj se zlata dejansko samo 10% porablja v industrijah. Več kot, polovico povprečne proizvodnje srebra, platina in paladija pa se porablja v proizvodnji katalizatorjev, v medicine in elektroniki. To pomeni, da večina iskopanega zlata ostane v obliki nakita in različnih naložbenih palicah.

Ob takšnih scenarijih analitiki Admiral Marketsa menijo, da bi dolgoročno morali investitorji v srebro, platino in paladij imeti večje koristi, kot investitorji v zlato.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.