Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Zakaj se finančna tržišča ne obnašajo normalno?

Februar 15, 2016 14:17


Gibanja cen na finančnih tržiščih s svojimi nakupi in prodajami povzročajo ljudje, ki so po naravi čustveni in pogosto iracionalni, vrednosti vseh finančnih instrumentov vedno preveč narašča ali pada.


S prihodom finančne krize in veliko večjo vključenostjo držav in centralnih bank so gibanja na delniških trgih prišla do nove faze neracionalnosti na finančnih trgov in na videz paradoksalnih situacij. Nenadoma se dobre novice razlagajo, kot slab in slaba novice, kot dobre. Tako so vse novice o popravljanju gospodarskih razmer v ZDA, prinesle hiter padec vrednosti delnicam po svetu, saj so vlagatelji menili, da je vse večja verjetnost prenehanja masovnega vbrizgavanja denarja v finančni sistem, ki ga v ZDA izvaja centralna banka. Če so prišle novice o poslabšanju gospodarskih razmer so vse delnice začele strmo naraščati, saj so vlagatelji verjeli, da bo centralna banka še naprej dovajal svež denar v finančni sistem, kar bi moralo prej ali slej pripeljati do višjih prihodkov podjetij in s tem se bo upravičila rast delniških tečajev.

Zadnjih nekaj tednov se ponovno pojavljajo paradoksalna gibanja na številnih trgih.

Na valutnem trgih ameriški dolar slabi, čeprav je ameriško gospodarstvo v precej boljši formi glede na ostala razvita gospodarstva. Po drugi strani pa se krepi tudi evro, čeprav evrsko območje ostaja v resnih težavah, poleg tega pa tudi Evropska centralna banka napoveduje da obstaja realna možnost, da bo na naslednjem srečanju guvernerjev prinesla odločitev o nadaljevanju vbrizgavanja denarja v obtok, kar tradicionalno vedno slabo vpliva na valuto.

Japonska centralna banka je pred kratkim, prvič v zgodovini, in povsem nepričakovano, obrestno mero spustila pod ničlo, kar pomeni, da je zdaj donos pri jena še nižji. Toda tudi ta odločitev ni preprečila znatne krepitve jena v zadnjih dveh tednih.

Tudi na trgu zlata, se dogajajo na videz neobičajni premiki. Eden od glavnih razlogov za rast cene zlata je rast stopnje inflacije v večjih gospodarstvih po svetu. V zadnjih mesecih so sprejeli odločitve in napovedi v treh največjih in najpomembnejših centralnih bankah na svetu (ZDA, evropski in japonski), podatki kažejo da je stopnja inflacije precej nižja kot smo pričakovali. Cena zlata se je samo v enem mesecu povečala za 12%.

Tudi investitorji na naftnem trgu so se spremenili način razmišljanja. V preteklem letu so začeli v celoti ignorirati vojne in politične napetosti na Bližnjem vzhodu, napetosti med Zahodom in Rusijo, pa tudi množične odpovedi velikih energetskih projektov, kar bi lahko povzročilo pomanjkanje nafte v bližnji prihodnosti in kljub vsem navedenem še naprej prodajali nafto izključno na podlagi trenutnega stanja zalog, ki pa se lahko bistveno spremeni že čez noč.

Analitiki Admiral Marketsa, menijo da so sedanje tržne razmere, začasne anomalije, ki so posledica pretirane količine denarja investirane na osnovi neizpolnjenih pričakovanj o nadaljevanju gibanja cen finančnih instrumentov v določeno smer. Takoj, ko je prišlo do majhnega gibanja v nepričakovano smer je nastala panika in prišlo je do masovnega zapiranja po ceni, ki je bila slabša od načrtovane s strani vlagateljev, vseeno pa so bili prisiljeni v to, da so si zmanjšajo tveganje.

Trgi se bodo verjetno, kot običajno, zelo hitro vrnili v normalno stanje. Vlagatelji se bodo prej ali slej osredotočili na dejansko stanje v gospodarstvu, in verjetno spet začeli s nakupi ameriškega dolarja in prodajanjem evra ter japonskega jena, kar bo vodilo do krepitve dolarja in slabitve evra in jena. Cena zlata bi se morala še dodatno zniža, če bo prišlo do nadaljevanja dviga obrestnih mer v ZDA, medtem ko bi se morala cena nafte bistveno izboljšati, glede na sedanje ravni.


Obstaja cela naložbene strategije, ki so primerne prav za vlaganje v situacijah ko so trgi neracionalni in ustvarjajo dobiček pri vrnitvi v normalno delovanje trga, kateri na dolgi rok vedno pride.

Brezplačno online predavanje

Vsi tisti, ki si želite izvedeti več o dogajanju na tržiščih in bodočih pričakovanjih na najlikvidnejših finančnih trgih, vas Admiral Markets vabi na brezplačno online predavenje, ki se odvija vsak ponedeljek ob 17:00 uri. Webinar vodi G.Jure Maučec. Prijavite se lahko TUKAJ.

Admiral Markets

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.