Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Zakaj ne smemo preveč pričakovati od Trumpa.

Januar 23, 2017 15:34


Ameriški dolar se glede na večino ostalih valut krepi že dober mesec dni. Mnogi menijo, da je vurok temu nepričakovana zmaga Donalda Trumpa na ameriških volitvah, kot vemo je bila prva reakcija nakupovanje ameriške valute. Logično bi bilo, da se išče prave razloge nekje drugje.

Ob dejstvu, da je v preteklem letu dolar že bil na najvišjih nivojih v zadnjih letih, gre verjetno za običajne korekcije, ki jih povzročijo zapiranja nakupnih pozicij. Kot vemo se s krepitvijo valute zmanjšuje število tistih, ki pričakujejo nadaljno krepitev valute in ki bi lahko povzročili nadaljno rast, povečuje pa se število tistih, ki menijo da je sedaj čas precenjene valute in jo prodajajo in prenašajo sredstva v druge valute.

Če podrobno pogledamo Trumpov vpliv na tečaj dolarja, do sedaj ni bila sprejete še nobene konkretne odločitve, ki bi lahko neposredno vpivala na finančna tržišča, ampak je trnutno še vse ostalo na obljubah, kar je kar pogost pojav pri politikih, zato tudi lahko predvidevamo, da bo večji del obljub ostal neizponjen. Vsekakor pa bodo investitorji in špekulantje burno reagirali, ko bo prišlo do razgovorov o posameznih temah, kot je npr. vračanje kapitala ameriških podjetij v ZDA in morebitne spremembe trgovskih sporazumov s posameznimi državami.

V kolikor Trumpova administracija resnično začne sprejemati zakone o uvajanju carin na uvoz iz ostalih gospodarstev, bi prišlo do zmanjševanja ameriškega trgovskega deficit, kar bi pretreslo krepitev dolarja. Dodaten učinek na takšno odločitev bi bilo povečanje stopnje inflacije v ZDA, na kar bi ameriška centralna banka morala reagirati s še hitrejšim dvigovanjem obrestnih mer, kar pa je tudi pozitivna

Bistvena sprememba trgovinskih sporazumov, bi verjetno prinesle domino efekt na globalni ravni, zato bi se lahko v naslednjih letih mnoge države odločile na protekcionizem, kar bi pripeljalo do zmanjševanja skupne svetovne gospodarske menjave, mogoče celo do recesije v določenih delih sveta. Kot pri vseh krizah, bi ponovno prišlo do prenašanja denarja v t.i. varna zatočišča in eno od njih je ameriški dolar. Z krepitvijo ameriškega dolarja pa še dodatno raste uvoz in upada izvoz, Trump pa si prav to želi preprečiti.

Vprašanje o politični angažiranosti ZDA na globalni sceni in njen bistveni obrat bi lahko prinesel gospodarske težave. V kolikor bi npr. V Evropi prišlo do dodatne političen nestabilnosti, bi se pojavil strah pred razpadom EU ali pred propadom valute euro. V takšni situaciji bi prišlo do bistvenega upočasnjevanja gospodarske rasti v EU in velikega prenašanja kapitala v ZDA. Dolar bi se tako še okrepil, kar bi prineslo še večje težave ameriškim izvoznikom.

Ob dejstvu, da bi imele Trumpove obljube v kampaniji zagotovo negativne posledice, ni realno pričakovati, da bo Trumpova administracija brezglavo šla v obljubljene spremembe. Analitiki Admiral Marketsa menijo, da bo velika večina velikih premikov posledica izjav ameriških politikov v naslednjih mesecih, ki pa bodo kratkotrajna. Cene posameznih valut in finančnih instrumentov bodo zato imele tendenco vračanja v povprečne vrednosti zadnjih mesecev.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.