Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Zakaj je dolar od začetka leta izgubil že 8%?

Oktober 19, 2017 11:10

V razmerju na EURO, ameriški dolar vse od začetka leta ne preneha izgubljati vrednost. V zadnjih šestih mesecih je izgubil približno 8% vrednosti. Trenutni tečaj EUR/USD je na trgovalni platformi Admiral Markets približno 1,13782, kar je 1,4% več, kot pred mesecem dni.

Kje so razlogi za izgubo vrednosti?

Največji razlog za slabitev ameriškega dolarja je dejstvo, da je bil v zadnjih letih bistveno precenjen glede na ostale valute. Ameriško gospodarstvo je prvo izšlo iz krize in sicer že leta 2008, že takrat je ameriška centralna banka začela objavljati skorajšnje dvigovanje obrestnih mer. Investitorji s celega sveta so se na to odzvali in masovno pričeli prenašati kapital v ameriško valuto, zaradi omenjenega razloga je vse od leta 2014 do 2015 dolar, glede na ostale najlikvidnejše valute pridobil več kot 20%. Zadnjič, da je bil dolar tako visoko smo videli, davnega leta 2003. S krepitvijo dolarja, so ameriški prozvodi postajali vedno dražji za izvoz in je zato izvoz v ZDA počasi stagniral, medtem ko je uvoz rastel. Eno od glavnih predvolitvenih obljub Trumpa, pa se je nanašala prav na zmanjšanje uvoza in to je najenostavneje doseči s slabitvijo lastne valute.

Med tem časom, pa so se gospodarske situacije pričele popravljati tudi v ostalh razvitih državah. Iz komentarjev vodilnih ljudi evropske, britanske in tudi nekaterih drugih centralnih bank, se že lahko zaključi da se približuje trenutek, ko se bo pričelo zopet dvigovati obrestne mere. Zaradi omenjenga razloga se bo ponovno pričela selitev kapitala iz dolarja nazaj v nacionalne valute, rezultat tega bo krepitev najlikvidnejših valut glede na dolar.

Bo dolar nadaljeval slabitev?

Ob dejstvu, da cikli dvigovanja in spuščanja obrestnih mer trajajo veče let, tudi cikli prenašanja denarja iz ene v drugo valuto trajajo več let, zato je pričakovati, da bo sedanji cikel slabitve dolarja prav tako trajal več let, ne smemo pa pozabiti, da je dolar po večih parametrih precenjen, saj je npr. samo glede na euro kar približno 15% močnejši kot pred tremi leti.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je po valu krepitve za 8%, mogoče pričakovati začasno korekcijo za nekaj odstotnih točk, po tem pa bi se lahko nadaljevala slabitev ameriškega dolarja.

Prva novice, ki bi lahko povzročila kratkotrajno krepitev dolarja bo objavljena že ta paetek. Dobili bomo namreč uradne podatke o nezaposlenosti in številu delovnih mest v ZDA. Pričakovati je, da bo stopnja nezaposlenosti 4,3%, in da se je v zadnjem mesecu odprlo 175 tisoč novih delovnih mest. V kolikor se izpostavi, da je bilo odprtih vel delovnih mest od pričakovanih, lahko vidimo krepitev dolarja celo do 1%.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.