Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Britanski funt na najnižji ravni, vse od leta 2009

Avgust 28, 2017 13:48

Britanski funt že nekaj mesecev vztrajno izgublja vrednost. V trenutku pisanja anlize je tečaj EUR/GBP na platfromi AdmiralMarkets 0.9250, kar je najnižja raven v zadnjih osmih letih.

Kje so razlogi za slabitev?

Glavni razlog slabitve britanskega funta je strah investitorjev na finančnih trgih pred negativnimi posledicami Brexita. Dogovori oz. pregovoro Anglije in EU namreč ne potekajo ravno po načrtih, saj dosegajo zelo majhne napredke, kar pa povečuje zmanjševanje rasti v britanskem gospodarstvu.

Niso pa samo slabe novice iz Britanje vzrok padnja funta glede na EUR. V istem trenutku prihajajo namreč dobre novice za euro. Pred nekaj dnevi je viceguverne Evropske centralne banke, Mario Draghi, ob svojem govoru namreč, v ameriškem mestu Jackson Holu, ni izrazil niti minimalne zaskrbljenosti nad krepitvijo eura. Del investitorjev na Forex tržišču, je prav na temelju tega govora zaključilo, da ECB ne vidi problemov zaradi hitre krepitve evropske valute, kar lahko doprinese nadaljno krepitev.

Se bo slabitev funta nadaljevala?

Funt je glede na EUR trenutno na nezasluženo nizkih nivojih. Stopnja nezaposlenosti v Angliji je na najnižji ravni v zadnjih 40 letih, stopnja inflacije je med najvišjimi med razvitimi državami. Poleg tega pa bo nov val padca funta prinesel dodatno rast izvoza in doprinesel dodatno rast stopnje inflacije, saj so se vsi proizvodi, ter storitve iz Evrope za Britance podražili za 10% v zadnjih petih mesecih.

V takšni situaciji je samo vprašanje časa, kdaj bo britanska centralna banka začela z dvigom obrestnih mer, da bi stabilizirala inflacijo. Guverner Britanske centralne banke je v zadnjih nastopih že opozarjal , da se približuje verjetna rast obrestne stopnje, celo hitreje kot si to mislijo nekateri investitorji.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je trenutno gibanje tečaja britanskega funta anomalija, ki ne bo dolgo trajala. Špekulantje, ki so v zadnji mesecih masovno prodajali funt so trenutno v dobičkih in samo vprašanje časa je, kdaj bodo pričeli pobirati dobiček in tako zaključevati svoje pozicije. Z zapiranejm pozicij se bodo odpirale nove nakupne poziije in tako prinesle krepitev valute.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.