Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Začetek trgovanja futures na Bitcoin. Kaj to pomeni za ceno najbolj znane kriptovalute?

December 11, 2017 15:25

Nocoj je družba Cboe Global Markets, ameriška borza izvedenih finančnih instrumentov, izdala prvo prihodnost (terminska pogodba) podjetju Bitcoin. Naslednji ponedeljek bo druga skupina CME storila enako, kar pomeni, da lahko od zdaj naprej Wall Street varno vlaga v najbolj znani kripti sveta.

Kako dosežete večjo varnost?

Eden od največjih težav pri vlaganju v grobnice je možnost izgube ali kraje. Namreč, ker gre za digitalne valute, se lahko podatki o dostopu izgubijo v primeru okvare strojne opreme naprave, na kateri je kriptografski zapis, in če je kriptopat shranjen v spletno denarnico, se lahko pojavi hekerjev napad. Pred nekaj dnevi je slovensko podjetje poročalo o kraji Bitcoin v vrednosti okoli 60 milijonov evrov. Vprašanje je, ali bodo še enkrat prišli v svoj Bitcoin, ker je ena od glavnih značilnosti kriptografije, da je težko slediti. Prav zaradi tega tveganja poklicni vlagatelji do sedaj niso želeli vlagati velikih količin v kripti. Ko gre za izvedene finančne instrumente kriptih, kot so CFD ali Futures, ni neposrednega nakupa kriptojev, temveč sklenitev finančne pogodbe, ki zagotavlja, da bo dobiček ali izguba pri nakupu pogodbe povezana z gibanjem cene instrumenta, na katerem temelji pogodba - v tem primeru gre za Bitcoin. Ker se takšne pogodbe trguje na reguliranih borzah, je tveganje kapitalske izgube zaradi kraje skoraj zanemarljivo.

Kaj to pomeni za ceno Bitcoina?

Na prvi pogled bi morala druga možnost varnejših naložb takoj pripeljati do večjega zanimanja velikih vlagateljev, kar bi moralo voditi k zvišanju cene prvega kripta sveta. Toda položaj ni tako preprost. Del analitikov meni, da je bila uvedba novih izvedenih finančnih instrumentov že vključena v sedanjo ceno in da so špekulanti v zadnjih mesecih vlagali v Bitcoin samo zato, ker lahko zdaj prodajajo velikim vlagateljem. V takšnem scenariju lahko znatno povečanje rasti cen vodi izključno na nepričakovano velik interes institucionalnih vlagateljev.

V drugem scenariju velik interes velikih igralcev Wall Streeta ne bo prišel takoj, ampak šele čez mesec ali dva. Namreč, to je nov instrument, zato je vprašanje, kakšna bo likvidnost na trgu. Poleg tega je pogodba predvidena natančno en mesec, verjetno pa mnogi vlagatelji želijo videti, kako bo cena potekala pred iztekom veljavne pogodbe in naslednjim. Če vse dobro deluje, je možno, da se bodo obresti hitro začeli hitro razvijati.

V tretjem scenariju sploh ne bi prišlo do zvišanja cen, vendar se je zaradi uvedbe terminskih pogodb znižala cena bitkoina. Mogoče je, da so veliki udeleženci namerno črpali ceno v zadnjih mesecih, da bi precenili v trenutku, ko je ta izveden finančni instrument naveden na tržni ceni Bitcoina. Po navedbi novega izvedenega finančnega instrumenta je mogoče odpreti prodajne naloge (kratko prodajo), pri čemer se zasluži, ko se cena instrumenta zniža. Ker lahko padec cen povzroči namerno postavitev slabih novic, ki se začnejo širiti na medije, bi bilo razmeroma enostavno sklepati, da gre za scenarij. Če se novice o težavah z Bitcoinom ali morebitno prepovedjo tega kriptoelekta v velikih državah, kot so ZDA ali Kitajska, pričnejo širiti v prihodnjih dneh ali tednih, lahko sklepamo, da so veliki igralci odprli prodajna mesta in aktivno sodelujejo pri prekinite ceno.

Za admiralske trge:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opomba: Navedene napovedi so izključno avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti izključna za vas in uporabiti analizo Admiral Markets samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.