Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Vsi vlagajo v zlato, kaj pa je z platino in paladijem?

April 04, 2016 16:19

Ko govorimo o vlaganju v plemenite kovine, najpogosteje govorimo izključno o zlatu. Zlato se je uporabljalo kot denar že tisoč let in je še vedno v mnogih delih sveta, znano kot dobra dolgoročna naložba. V zadnji finančni krizi so se mnogi investitorji, zaradi nezaupanja v sposobnost centralnih bank in držav za stabilizacijo volativnih trgov ter tveganja stečajev bank, prvič odločili za nakup zlata. Močno povpraševanje je privedlo do nenadnega dviga cen zlata in s tem pritegnilo še več vlagateljev, ki so še dodatno višali ceno.

Poleg zlata pa obstajajo tudi druge plemenite kovine, kot so srebro, paladij in platina, v katere lahko vlagamo in ki imajo celo večji potencial za stopnje rastii kot zlato.

V resnici se 90% pridobljenega zlata uporabi za nakit in zlate palice, medtem ko se ga le 10% uporabi v industriji. Medtem pa se pri srebru in platini več kot polovica celotne letne proizvodnje izkoristi za industrijo, približno ena tretjina se uporablja za izdelavo nakita, le 10% proizvodnje se uporabi za investicijske namene. Paladij se uporablja izključno v industriji in splošno znano je da ni priznan kot dobra naložba oz. kot investicija. 75% celotne letne proizvodnjepaladija se uporablja za izdelavo katalizatorjev, ki so nameščeni v izpušnih sistemih motornih vozil. Tudi platinum se uporablja kot katalizatorjih in tudi v drugih industrijah, kot so zdravstvo, kemična industrija in elektronika (npr trdi diski in LCD zasloni).

Velika industrijska poraba srebra, platine in paladija je privedlo do stanja, da je skupna zaloga kovin precej manjša od zalog zlata, ki obstaja na celem svetu. Dejstvo pa je,da je cena nižja od cene zlata, kar preseneča mnoge vlagatelje. V času pisanja analizo je na platformah Admiral Markets cena unče srebra 15,05 $, 559,53 $ za paladija, platine pa je 952,96 $ in 1,222.12 $ za zlato.

Poleg dejanskega velikega povpraševanja, ki je veliko stabilnejše kot špekulativno povpraševanje po zlato, imata platina in paladij še dodatno prednost glede na zlato. Od celotne svetovne proizvodnje platine jo kar 80% prihaja iz Južne Afrike, kjer se rudarji pogosto odločajo za stavke zaradi slabih plač in delovnih pogojev in s tem pogosto ustavijo proizvodnjo in povzročijo povečanje proizvodnih stroškov, kar se bo prej ali slej odražalo na ceni platine na svetovnih trgih. Ko pa gre za paladij je približno 40% proizvodnje iz Južne Afrike in še 40% iz Rusije, ki je zaradi političnih napetosti z zahodom zmanjšala izvoz kovin zaradi sankcije, s tem so se zmanjšale tudi naložbe v nove rudnike.

Analitiki Admiral Markets menijo, da se bodo zaradi zgoraj navedenih razlogov cena srebra in predvsem cene platine in paladija na dolgi rok krepile, saj imajo večji potencial za rast, kot pa cena zlata. Ker je cena zlata odvisna od špekulativnega povpraševanja, ki pa v veliki meri temelji na stopnjah obrestnih mer, ki so trenutno na zgodovinsko nizkih ravneh in gredo lahko samo še nazgor, zato bo zlato v naslednjih nekaj letih postala manj zanimivo, ker daje premajhen oz. nikakšen donos v primerjavi s prihranki, delnicami ali drugimi oblikami naložb. Zato obstaja realna možnost, da bo zaradi špekulativne ponudbe in povpraševanja cena zlata v prihodnjih letih padala, ob tem pa obstaja druga stran realne rasti zaradi povpraševanje v industrijah bi morala rasti cena paladija in platine.

Za Admiral Markets:
Josip Kokanović, mag. oec.


Analitik

Opomba: Navedeni napovedi so zgolj mnenje avtorja in ne investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev za nakup ali prodajo posameznih finančnih instrumentov mora biti izključno vaša, analiza Admiral Marketsa je informativne narave in namenjena izobraževanju na finančnih trgih.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.