Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Valutna vojna se nadaljuje – Japonska uvaja negativno obrestno mero!

Februar 01, 2016 11:23

Valutna vojna se nadaljuje – Japonska uvaja negativno obrestno mero!

Po dveh desetletjih stagnacije in najnovejšem strahom po še dodatnem ohlajevanju kitajskega gospodarstva, kateri je povzročil padec na borzah v začetku leta, se je japonska centralna banka odločila za še eno ekstremno potezo v svoji monetarni politiki – zmanjšanju obrestne mere pod ničlo, natančno na - 0,10%. S to potezo se je japonska centralna banka pridružila švedski, danski, švicarski in evropski centralni banki, katere so prav tako v zadnjih letih spustile obrestno mero v negativno področje.

Eden izmed ciljev takšne poteze je oslabitev lastne valute iz česar posledično pričakuje povečanje izvoza in zmanjšanje uvoza, kar posledično najhitreje pripelje do izboljšanja celotne gospodarske situacije.

Takoj po objavi odločitve je japonski jen glede na skoraj vse ostale valute izgubil na vrednosti nekaj več kot 2%. V trenutku pisanja anlize se tečaj USD/JPY na platformi Admiral Markets nahaja na 121,20 kar je samo 3% pod najslabšo vrednostjo jena v zadnjih 14 letih.

Japonski delniški indeks NIKKEI je v petek zrastel za več kot 4% in tako nadoknadil večino izgubljene vrednosti v začetku leta.

Kakšne vrednosti tečaja jena lahko pričakujemo v prihodnosti?

Glede na to, da je Haruhiko Kuroda, guverner japanske centralne banke, pred mesecom dni javno rekel, da o takšnih potezah ne razmišljajo, se tečaj jena verjetno še vedno ni v celoti prilagodil negativni obrestni meri. Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je v naslednijih mesecih pričakovati nadaljo slabitev za vsaj še nekaj odstotkov.

Slabitev bo prinesla tudi zapiranje nakupnih pozicij na jenu, katere so se masovno odpirale od začetka leta, v času panike na kitajski borzi. Ob dejstvu da je jen eden izmed varnih pristanov v negotovih časih, lahko sedaj, ko se situacija na Kitajskem umirja, pričakujemo razprodajo jena.

Indeks NIKKEI bi moral nadaljevati rast, saj bo nizka obrestna mera omogočila poceni izposojanje denarja za nove investicije, poleg tega pa bo slabitev jena povečala rast izvoza japonskim podjetjem.

Ob pregledu ostalih finančnih instrumentov, bi lahko v tekočem tednu prišlo do močnejših premikov saj je najavljenih kar nekaj pomembih ekonomskih objav. Najpomembnejša med njimi bo odločitev britanske in avstralske centralne banke o višini obrestne mere in podatek o številu novih delovnih mestiih ter stopnja nezaposlenosti za mesec januar v ZDA. Najava skorajšnjega dviga obrestnih mer v Angliji in Avstraliji bi prinesel pozitivne vplive na vrednosti GBP in AUD, medtem ko bi dodatno odlašanje prineslo nadaljno slabitev.

Brezplačno online predavanje

Vsi tisti, ki si želite izvedeti več o dogajanju na tržiščih in bodočih pričakovanjih na najlikvidnejših finančnih trgih, vas Admiral Markets vabi na brezplačno online predavenje, ki se odvija vsak ponedeljek ob 17:00 uri. Webinar vodi G.Jure Maučec. Prijavite se lahko TUKAJ.

Admiral Markets

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.