Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

V pričakovanje srede, ko bo sprejeta odločitev pretresla finančna tržišča!

December 14, 2015 13:07

Vodilni v ameriške centralne banke bodo v sredo sprejeli odločitev o morebitnem dvigu obrestne mere, to bi bil prvi dvig po skoraj desetletju, trenutno pa se obrestna mere nahaja na najnižji točki v svoji zgodovini.

O potreba za dvig obrestne mere in vračanje monetarne politike v normalne okvirje se govori že več let, kljub temu pa je centralna banka do sedaj prestavljala trenutek odločitve z močnimi argumenti, da bi morebiten dvig ponovno vrnil gospodarstvo ZDA v recesijo. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da je zadrževanje obrestne mere praktično na nuli lahko še nevarnejše, saj v primeru da iz katerega koli razloga dejansko pride do recesije, centralna banka potem nima na voljo svojega najmočnejšega orožja – možnost spuščanja obrestne mere.

Večina analitikov in investitorjev na finančnih tržiščih meni, da je verjetnost dviga obrestne mere na sestanku večja od 90%.

Kako bodo reagirala finančna tržišča?

Analitiki Admiral Marketsa se strinjajo, da bi bil, dvig obrestne mere v sredo zelo verjetna in smotrna odločitev, ki bo dolgoročno še dodatno okrepila ameriški dolar, glede na ostale valute, še posebaj pa glede na euro. Glede na podaljšanje roka Evropske centralne banke, do kdaj imajo načrt vbrizgavanja denarja in izrazito medlo monetarno politiko, obstaja celo verjetnost, da bo v leto 2016 dolar vsaj za kratek čas postal močnejši od eura.

Ko se vprašamo o reakcijah, ki bodo sledile v sredo, takoj po omenjenem dogodku, je situacije precej bolj kompleksna. Po eni strani, bi moral biti prvi dvig obrestne mere po skoraj desetletju v običajnih razmerah izjemno pozitivna novica za vrednost valute, na drugi strani pa obstaja možnost, da je ta odločitev že vkalkulirana v trenutno vrednost dolarja. V zadnjem poročilu o pozicijah velikih špekulantov iz ameriškega futures tržišča, lahko razberemo da je velika špekulantov že prodala eure in kupila dolarje in da nedavni skok eura skoraj ni imel vpliva na pozicije.

Zaradi omenjene situacije lahko, ne glede na morebiten dvig obrestne mere pride do zelo zanimive reakcije – začasne slabitve dolarja, saj na tržišču enostavno ni novih kupcev, ki bi lahko s svojimi nakupu takoj dodatno okrepili ameriško valuto. Nekaj podobnega se je zgodilo pred dvemi tedni, ko se je euro krepil, kljub odločitvi o dodatnih ukrepih vbrizgavanja denarja v monetarni sistem.

Brezplačno online predavanje

Vsi tisti, ki si želite izvedeti več o dogajanju na tržiščih in bodočih pričakovanjih na najlikvidnejših finančnih trgih, vas Admiral Markets vabi na brezplačno online predavenje, ki se odvija vsak ponedeljek ob 17:00 uri. Prijavite se lahko TUKAJ.

Za Admiral Markets:

Jure Maučec


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.