V naslednjih treh tednih nas čaka krepitev dolarja

Avgust 29, 2016 11:27

Po pričakovanjih je govor na sestanku vodilnih ameriškega FED-a, ki se je zgodil v petek v sklopu eknomskega simpozija v Jackon Holeu, povzročil velike premike na finančnih tržiščih. Janet Yellene je namreč izjavila, da se je na temelju izboljšanja stanja na ameriškem tržišču v gospodarstvu povečala vejetnost povišanja obrestne mere v naslednjih mesecih. Tako po objavi novice se je na platfromi Admiral Marketsa ameriški dolar glede na euro okrepil ua 1%, glede na japonski jen pa 1,5%.

Njeno izjavo sta podkrepila še dva člana odbora guvernerja centralne banke,ki odloča o monetarni plitiki. Richard W. Fisher je izjavil je da je mogoče da se že v 9. mesecu dvigne obrestna stopnja, Dennis P. Lockhart pa je, da bi bilo po njegovem mnenju bilo primernejše dvakrat dvigniti obrestno stopnjo do konca leta.

V večini ostalih razvitih državah so obrestne mere na najnižjih stopnjah v zgodovini in zato se enostavno ne izplača imeti investiranega denarja v npr. nemških ali japonskih obveznicah. Zaradi tega je objavao o dvigu obrestnih mer v ZDA povzroči krepitev ameriškega dolarja. Velikim investitorjem je namreč zelo pomemben prav vsak odstotek in zato preferirajo imeti sredstva v valuti, ki prinaša najvišje donose. Pri prenašanju kapitala iz drugih valut v dolar, prihaja do velikega povpraševanja po ameriški valuti, ki na tej podlagi raste.

Sastanak, katerega je omenjal Richard W. Fisher se bo zgodil 21.9.2016 in po izjavi v preteklem tednu obstaja velika verjetnost, da se bo do takrat ameriški dolar postopno okrepil. V kolikor takrat resnično pride do povečanja obrestne mere, bo dolar nadaljeval svojo krepitev in bi se lahko do konca leta okrepil do 5% glede na ostale najboljtrgovane valute.

Tudi ostali instrumenti so reagirali na objavo novice v petek. Delnice so nekaj malega izgubile, kar gre verjetno pipisati strahu, da bi dvig obrestne mere povečal stroške zadolževanja in s tem negativno vplival na dobičkonosnost. Ceni zlata je prav tako padla vrednost. Zlato namreč negativno reagira na obrestne mere, saj se z rastjo obrestne mere za varčevanje v obveznicah zmanjša interes po zlatu. Ob dejstvu, da je tržišče zlata mnogo manj likvidno od valutnega tržišča, bi lahko v kolikor pride do dodatne razprodaje zlato cene doživela še dodatne velik padec.

Analitki Admiral Marketsa menijo, da bo padec cene zlata v odstotkih mnogo večji od krepitve dolarja glede na ostale valute. V kolikor pride do enaga ali celo dveh dvigov obrestne mere do konca leta, bi cena zlata s sedanjih 1319 USD za unch lahko padla pod 1200 USD za uncho.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik