Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

V katerih valutah je bilo varčevanje v letu 2015 najbolj donosno? 2015.12.28

December 28, 2015 13:45

Glede na skorajšen konec leta in ob predvidevanju, da verjetno ne bo prišlo do bistvenih premikov pri vrednostih valut, delnic in drugih finančnih instrumentov lahko že sedaj zaključimo katere investicije so bile v 2015 najdosnosnejše.

Ob pregledu najlikvidnejših svetovnih valut je od začetka leta glede na euro največ pridobil švicarski frank (9,6%), v dolečenem trenutku smo lahko dobili za švicarsko valuto kar preko 20% več kot ob začetku leta.Krepitev švicarskega franka je bila nepričakovana in po naglem skoku je bilo za nakupe že prepozno.

Zato pa so se nekatere druge valute krepile postopoma in je bila njihova krepitev pričakovana in napovedana v naprej.

Ameriški dolar je glede na euro v toku leta pridobil dodatnih 9,3% in tako nadaljeval trend krepitve iz leta 2014. ko je pridobil 11%.

Tudi britanski funt in japonski sta se krepila glede na euro v tekeočem letu in sicer 5,8% in 8,4%, medtem ko sta se avstralski in kanadski dolar oslabila za 2% in 7,8%, kar pomeni da se varčevanje v teh valutah ni izplačalo.

Čeprav tako pri nas, kot tudi v tujini ruska valuta ni popularna za varčevanje je vseeno potrebno omeniti, da je zaradi gospodarskih sankcij in bistvenega padca cene nafte rubelj izgubil še dodatnih 10,3%.

Vlaganje v ameriške delnice se letos ni izplačalo, saj je v poprečju (če primerjamo indeks SP500) ostal na enakih nivojih, medtem ko je nemški DAX pridobil približno 10%.

Cena zlata je bila letos neobičajno stabila in je trenutno samo 0,4% nad ceno ob začetku leta, medtem ko je BRENT nafta padla za 27%, tako so na nafti dobiček ustavarili samo tisti, ki so imeli odprte prodajne pozicije(short).

Z upoštevanjem trenutno dostopnih podatkov, analitiki Admiral Marketsa, predvidevajo da se v letu 2016. lahko pričakuje nadaljevanje krepitve ameriškega dolarja in rahlo rast cen delnic. Cena zlata bo verjetno nadaljevala padec, medtem ko bo na energetskem trgu skoraj moralo priti do stabilizacije in končne rast cene nafte.

Brezplačno online predavanje

Vsi tisti, ki si želite izvedeti več o dogajanju na tržiščih in bodočih pričakovanjih na najlikvidnejših finančnih trgih, vas Admiral Markets vabi na brezplačno online predavenje, ki se odvija vsak ponedeljek ob 17:00 uri. Prijavite se lahko TUKAJ.

Admiral Markets

Jure Maučec


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.