Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Svetovni delniški indeksi ponovno rušijo rekorde!

Oktober 09, 2017 15:27

Če sodimo po gibanje cen delnic na razvitih trgih, se svetovne gospodarske razmere izboljšujejo. Nekateri izmed najbolj znanih indeksov delnic na svetu so spet privedli do novih rekordnih vrednosti, medtem ko so mnogi drugi le nekaj odstotkov pod najvišjimi nivoji v zgodovini.

V nadaljevanju si poglejte spremembe referenčnih indeksov v letošnjem letu.

Indeks

Promjena od početka godine

SP500 (SAD)

+ 13,38 %

DAX (Njemačka)

+ 12,05 %

CAC40 (Francuska)

+ 9,40 %

FTSE100 (Ujedinjeno Kraljevstvo)

+ 4,50 %

Nikkei225 (Japan)

+ 10,00 %

Sbitop (Slovenija)

+ 11,45 %

Crobex (Hrvatska)

- 9,00 %

Razlog za padec indeksa Zagrebške borze je samo problem z Agrokorjem, na svetovni ravni pa takih težav ni. Razlogi za rast večine indeksa so izboljašnja stopnje rasti BDP v večini držav in začetek zaostrovanja denarne politike s strani najpomembnejših centralnih bank na svetu. Namreč, najpomembnejša centralna banka na svetu, kot je ameriška, je pred nekaj leti začela zategovati denarno politiko, kar je bil dokončni znak, da je ameriško gospodarstvo izšlo iz krize. Pred nekaj meseci so evropske in britanske centralne banke napovedale iste poteze, kar je zelo zanesljiv znak, da se je finančna kriza končala na stari celini.

Dolgoročno bodo vsi ti indeksi verjetno še naprej rasli, vendar je kratkoročno mogoč začasen popravek. Velika večina vlagateljev, ki so kdaj vlagali v delnice ali investicijske sklade, je trenutno v dobičku. Za nekatere bi bilo sedaj popolnoma normalno se odločiti o prodaji delnic in vlaganju v druge zanimive naložbe. Padec cen posameznih delnic ali celotnega indeksa se lahko koristi s t.i."kratko prodajo", to je s sklenitvijo pogodbe s posrednikom za posojanje delnice ali indeksnih pogodb s prodajo te pogodbe po trenutni ceni in ponovnim odkupom, nakup v nižji ceni v prihodnosti.

Obstaja seveda tudi drug način, kako izkoristiti padajoče cene delnic in ideksov in to je nakup plemenitih kovin, kot sta zlato in srebro. Gibanje indeksa SP500 je negativno povezan z gibanjem cene zlata, kar pomeni, da se po zniżanju cen delnic zvišuje cena zlata.

Analitiki Admiral Markets verjamejo, da je le še vprašanje časa, kdaj bo prišlo do popravka za nekaj odstotkov, kar pomeni tudi, da bi se lahko cene zlata povečajo za nekaj odstotkov od sedanje ravni. V času pisanja analize je cena zlata na peronih Admiral Markets 1,282 USD za unčo, kar je za 4,90% nižja kot pred enim mesecem.


Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.