Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Se začenja nov trend krepitve ameriškega dolarja?

Avgust 22, 2016 14:18

Se začenja nov trend krepitve ameriškega dolarja?

Ameriški dolar je v zadnjih mesecih izgubil na vrednosti glede na vse pomembnejše valute. Razloge zaizgubo vrednosti je iskati v slabših od pričakovanih ekonomskih poročilih, kot je npr. BDP samo 1,2% v drugem kvartalu, kar je še enkrat manjša vrednost od pričakovane. Na podlagi slabih podatkov so analitiki in investitorji na finančnih tržiščih zaključili, da je verjetnost dviga obrestne mere minimalna, zato dolar še nekaj časa ne bo zelo zanimiva valuta za investicija na finančnih tržiščih. Zaradi tega so se raje odločili za prodajo in ustvarjanju dobička na drugih valutah.

Reakcije na slabe ekonomske podatke pa je mogoče celo pretirana. Namreč slaši podatki od pričakovanih so namreč še vedno mnogo boljši od tistih v razvitih gospodarstvih, poleg tega pa ne smemo pozabiti, da je obrestna mera v ZDA že sedaj višja od Evropske in Japonske obrestne mere, zato se že sedaj bolj izplača imeti sredstva ali obveznice v ZDA, kot pa kjerkoli drugje.

Dogodek, ki bi lahko spremenil smer trenda ameriškega dolarja je najavljen za ta četrtek. Gre za letni ekonomski simpozij v ameriškem mestu Jackson Hole, kjer bodo že tradicionalno imeli srečanje centralne banke, finančni ministi in drugi vplivni ljudje s področja finančnega sektorja. Na letošnjem srečanju bo Janet Yellen, predsednica FED, verjetno izrazila optimizime o popravku gospodarskega stanja v bližnji prihodnosti, to pa bi lahko prekinilo pesmizem udeležencev na FOREX tržiščih, ki trenutno masovno prodajajo dolar.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da ne glede na izjavo Janet Yellen, bi vseeno moralo priti do popravka oz. pričakovane krepitve ameriške valute. Ob dejstvu, da ostale centralne banke na razvitih trgih držijo obrestno mero na negativni strani ali pa najavljajo dodatno spuščanje zaradi zelo slabih gospodarskih razmer. Je na drugi strani v ZDA situaciji, tudi če ne odlično, bistveno boljša kot drugje, kar bi moralo prinesti dodatno nadaljevanje rasti obrestne mere, akr pa bi povzročilo masovno premikanje kapitala v ZDA posledica pa bo krepitev dolarja.

Do konca leta mi se ameriška valuta moralo okrepiti še za nekaj odstotkov. Ob dejstvu, da japonska centralna banka že nekja časa agresivno najavlja oslabitev jena, ki vztrajno pridobiva na vrednosti, bi glede na ameriški dolar do konca leta lahko pridobil preko 5%, lahko pa se pričakuje tudi slabitev glede na euro. Britanski funt, ki se trenutno nahaja zelo blizu najnižjih ravni glede na dolar v zadnjih 30 letih, je težko pričakovati nadaljne padce s sedanjih ravni.

Poleg omenjenega simpozija, bodo še druge pomembne novice, ki bi lahko spremenile tok dogajanja na valutnih trgih. Spremljajte vse pomembnejše novice na našem ekonomskem koledarju.

Za Admiral Markets:
Josip Kokanović, mag. oec.
Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.