Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Se po hitrem padcu ponovno splača kupovati funt?

Junij 27, 2016 16:51

Ko je bilo dokočno jasno, da se je večina Britancev odločila za glasovanje za odhod iz EU, je prišlo do hitrih premikov britanskega funta. Fund je do sedaj glede na euro izgubil 9%, glede na ameriški dolar 11%, glede na japonski jen pa kar 16%.

V trenutku pisanja anlize je na platformi Admiral Markets en funt vreden 1,32 ameriškega dolarja, kar je najnižja vrednost v zadnjih 30 letih.

Bo tečaj nadaljeval padanje?

Mnogi analitiki in vlagatelji na finančnih trgih, menijo, da lahko funt v prihodnjih mesecih oslabi še do 10%. To stališče temelji na pričakovanem zastoju investicij kar je verjetna posledica, ki se bo pojavila zaradi negotovosti, ki jo prinaša odhod Združenega Kraljestva iz EU. Možno je, da bo Velika Britanija doživela blago recesijo, zaradi česar bo morala Bank of England dodatno ublažiti monetarno politiko. Če bi vsi ostali pogoji ostali nespremenjeni, bi bil nov vbrizgan denar v finančni system nov vzrok padca vrednosti funta v primerjavi z drugimi valutami.

Problem ki nastaja je, da je izid referenduma vodil k dejanjem tudi drugih večjih finančnih institucij na svetu. Evropska unija je za ZDA največji trg na svetu in vse upočasnitve gospodarske rasti v Evropi, se bodo čutile tudi po vsem ostalem svetu.

Dan po referendum mnogi analitiki pravijo, damoramo sedaj pozabiti na pričakovano povečanje obrestnih mer s strani centralne banke ZDA v septembru, vse do naslednjega leta. Če se ta napoved izkaže za pravilno, bo sledil nov val oslabitve dolarja v primerjavi z drugimi valutami, vključno z britanskega funta.

Japonska vlada in centralna banka sta tudi zaskrbljeni. Jen znova postaja premočan, kar začenja škodovati japonsjem izvozu. Možno je, da bo sledila intervencija centralne banke, ki bo neposredno na trgu začnela množično prodajati jen in kupovati druge valute. V primeru intervencije, bodo mnogi špekulanti prisiljeni zapreti prodajne pozicije, kjer se prodajali funte in ameriški dolar in nakupovali jene. To bi povzročilo množično kupovanje funta, ki bi se krepil.

Tudi brez intervencije centralnih bank, je malo verjetno pričakovati nadaljno slabitev britanske valute za nedoločen čas. Velika večina tistih, ki so želeli prodati funt je namreč to že naredila in sedaj zmanjkuje novih ponudnikov, kar bi lahko dodatno pospešilo menjalni tečaj navzdol.

Opozoriti je treba, da se gospodarsko sodelovanje med Veliko Britanijo in EU ne bo bistveno ali hitro spremenilo. Velika Britanija ostaja v EU še najmanj dve leti, in tudi po odhodi, bo verjetno sklenila sporazume, ki bodo še naprej, da se razvijejo gospodarsko sodelovanje povsem normalno.


Na podlagi vseh zgoraj navedenih dejstev analitiki Admiral Markets menijo, da se ne bi smelo pričakovati znatnega padca tečaja funta s sedanji ravni. Zdi se bolj verjetno, da se bo funt, vsaj začasno krepil od 3-5% na podlagi zapiranja prodajnih pozicij.Po tem bo smer gibanja tečaja odvisna od podatkov o stanju v gospodarstvu in dejavnostih centralnih bank najpomembnejših držav na svetu.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

------------------------

Prijavite se na največji FOREX seminar v Sloveniji. Gostili bomo dva ugledna strokovnjaka, ki aktino sodelujeta na finančnih trgih.


Več o seminarju in prijave TUKAJ!


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.