Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Se obeta nadaljna oslabitev britanskega funta?

Februar 22, 2016 13:33

Se obeta nadaljna oslabitev britanskega funta?

V petek zvečer je bil zaključen EU summit na katerem so tekla pogajanja o izhodu Velike Britanije iz EU. Med ostalim je bil dosežen dogovor, da EU ne bo silila Britanije k uvedbi eura, ter da Britaniji ne bo potrebno finančno pomagati ostalim članicam v eurozoni v kolikor ponovno pride do krize, dosegli so tudi dogovor, da delavci ki bodo prišli v Veliko Britanijo ne bodo smeli zaprositi za socijalno pomoč prvih nekaj let.

Kljub dejstvu, da je premier Cameron zadovoljen z doseženim na pogajanjih, o obstanku Velike Britanije v Evropski uniji in njegovi izjavi, da bo podpiral obstanek v EU na referendumu, ki bo 23. junija, je britanski funt preko vikenda še dodatno oslabil. V trenutku pisanja analize se na platfromi Admiral Markets nahaja tečaj funta glede na euro in dolar prilbližno 1% nižje kot je bil ob zaprtju na finančnih tržiščih v petek. V zadnjih 3 mesecih je funt glede na ameriški dolar izgubil 7%, glede na euro 11%.

Razloge za padec je iskati v jasnem podpiranju odhoda iz EU s strani nekaj pomembnejših britanskih politikov, med katerimi je prav gotovo najpomembnejši Boris Johnson, župan Londona.

Kaj lahko pričakujemo od tečaja funta v naslednjih mesecih?

Bližje, ko bo datum referenduma, več bo novic o posledicah morebitnega odhoda iz EU, stališčih pomembnejših ljudi v Britaniji in javnem mnenju. Zaenkrat ankete kažejo, da si 48% britancev želi ostali v EU, 33% je proti, medtem ko jih je 19% še neodločenih. V kolikor bo podora odhodu iz EU naraščala lahko pričakujemo dodano slabitev funta. V za sedaj malo verjetnem odhodu Britanije iz EU, bi funt oslabil za še dodatnih 10-20%, medem ko bi ob obstanku v EU tečaj lahko pridobil 10% in s tem nadoknadil vsaj del izgubljene vrednosti v zadnjih mesecih.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je obstanek Britanije v EU verjetnejši scenarij in da je tveganje o izhodu že vračunano v trenutni tečaj. V kolikor bo v prihodnjih mesecih prišlo do dodatne slabitve, bo le ta verjetno začasna in se jo lahko izkoristi za nakupe po ugodnejših cenah. V mesecih po referendumu bi funt moral pridobivati na vrednosti. Krepitev bo povzročilo zapiranje vseh prodajnih pozicij, katere so že odprte ali bodo odprte zaradi tveganja ob izhodu iz EU in verjetnega začetka dviga obrestnih mer s strani britanske centralne banke. Referendum ostaja verjetno glavni razlog, da do dviga še ni prišlo.

Glede na dejstvo, da je situacija v ameriškem gospodarstvu boljša kot v eurozoni, bi se moral funt bolj krepiti glede na euro, kot glede na ameriški dolar.

Brezplačno online predavanje

Vsi tisti, ki si želite izvedeti več o dogajanju na tržiščih in bodočih pričakovanjih na najlikvidnejših finančnih trgih, vas Admiral Markets vabi na brezplačno online predavenje, ki se odvija vsak ponedeljek ob 17:00 uri. Webinar vodi G.Jure Maučec. Prijavite se lahko TUKAJ.

Za Admiral Markets:

Jure Maučec in

Josip Kokanović, mag. oec.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.