Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Se nakup avstralskega dolarja v tem trenutki že izplača?

Avgust 01, 2016 15:06

Valuta, ki bo v fokusu investitorjev na finančnih trgih, ki bi lahko po objavi pomembnih novice naredila velike premike je prav gotovo avstralski dolar. Razlog temu je, da bo v noči iz ponedeljka na torek avstralski statistični urad objavil podatke o trgovski bilanci in številu novih gradbenih dovoljenj za mesec julij, kar pravilu vedno prinese večje premike na tržišču.

V torek zgodaj zjutraj tudi lahko pričakujemo večje premike na tržiščih, saj avstralska centralna banka objavlja podatke o višini obrestne mere, prav iz omenjenega razloga lahko pričakujemo veliko oscilacijo na AUD.

V zadnjem letu dni je avstralski dolar krepko padel glede na ostale najboljtrgovane valute na svetu. Trenutno je glede na euro, kar 25% nižje od vrednosti v sredini leta 2012, medtem ko je v istem obdobju glede na dolar izgubil kar 30%, Zaradi velikega padca mnogi investitorji in analitiki pričakujejo, da bo v roku leta ali dveh avstralski dolar bistveno krepkejši, kot je sedaj, zato menijo da je sedaj pravi čas za nakup.

Obstaja vrsto argumentov za takšno stanje. Prvi je kar centralna banka, saj že več let jasno govori, da je AUD precenjen in da lahko pričakujemo njegovo slabitev. Od lanskega leta takšnega mnenja nismo več slišali, kar si lahko prevedemo kot znak,da je centralna banka zadovoljna s trenutno ceno in si nadalje slabitve ne želi. Drugi razlog je, da ima kar 70% velikih špekulantov na ameriški borzi futursov odprte prodajne pozicije na AUD, kar pomeni da praktično ni več tistih, ki bi lahko s svojo prodajo še naprej rušil avstralski dolar. Vsi, ki imajo odprte prodajen pozicije bodo morali slek ko prej te zapirati in tako bo AUD verjetno pridobil na vrednosti.

Mišljenje analitikov

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da obstaja realna možnost, da bodo na napovedanem sestanku še dodatno spustili obrestno mero, kar bi prineslo še dodatno osalbitev AUD, no s sedanjih ravni nebi smelo to pomeniti velikega padca. V kolikor v naslednjem letu ali dveh ne bo večjih ekonomskih problemov na globalni ravni ali na Kitajskem, ki je glavno tržišče za izvos avstralskih surovin, obstaja velika verjetnost, da bo avstralska valuta glede na euro in ameriški dolar pridobila 10-15%

Do krepitve bi moralo priti tudi v razmerju glede na japonski jen, ki ponovno postaja precenjen in v kolikor se ta trend ne bo hitro obrnil, bosta japosnka vlada in centralne banka primorani intervenirati na tržišču in ga z intervencijo oslabiti.

Poleg odločitve o obrestni meri avstralske centralne banke moramo biti pazljivi tudi na odločitve britansek centralne banke o njeni višini obrestne mere, ki pa bo verjetno spuščeno (v četrtek), tern a objavo podatkov o novoodprtih delovnih mestih v ZDA(petek).

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.