Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Savdska Arabija želi uničiti proizvodnjo nafte v ostalih državah!

December 07, 2015 13:33

Na rednem sestanku, predstavnikov držav članic OPEC, so odločili da ne bo prišlo do zmanjšanja proizvodnjih kvot, ki trenutno znašajo 31,5 miljarde sodčkov dnevno. Po objavi omenjene novice je cena nafte hitro padla za še dodatne 4% in se sedaj nahaja v bližini najnižjih ravneh v zadnjih 7 letih. V času pisanja analize znaša cena na trgovalni platformi Admiral Markets za WTI nafto 40,42$ za sodček, cena za BRENT nafto pa znaša 43,04$ za sodček.

Razlog, vztrajanja OPEC-a na tako visokih proizvodnjih kvotah na katerih je trenutno globalna proizvodnja nafte je sila preprost. Savdska Arabija – najvplivnejša članica OPECA-a, država katera ima najnižje stroške proizvodnje nafte, želi z dodatnim rušenjem cene uničiti proizvodnjo v ostalih državah in na ta način obdržati svoj velik delež v svetovni proizvodnji in na ta način obdržati vpliv na odločanje o ceni, ki sovpada z visokim deležem proizvodnje.

Druge arabske države, ki so članice OPEC-a zaenkrat podpirajo politiko Savdske Arabije, ob tem pa npr.: Iran in Venezula nista zadovoljna z odločitvijo, ki bo verjetno prinesla dodaten padec cene nafti. Predstavnik Venezuele, ki je zahteval zmanjšanje proizvodnje za 5%, se je po sestanku zelo jasno izrazil, da je trenutna situacija"katastrofalna".

Savdski načrt pa zaenkrat odlično deluje. Proizvodnja nafte v ZDA že od meseca maja postopoma pada, ob tem pa je število aktivnih vrtin padlo v letu dni iz 1030 na 545.

Na podlagi odločitev, kis o bile sprejete v petek, večina strokovnjakov za naftna tržišča sedaj pričakuje, da bo cena zelo hitro padla pod 40$ za sodček, nekateri pa celo predvidevajo da ni niti izključen padec na 30$.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da obstaje velika verjetnost, da bo cena nafte v zelo hitrem času padla pod nivo 40$ za sodček, predvidevajo pa tudi, da se cena daljše obdobje ne bo obdržala na tako nizkih nivojih. Dodaten padec cen bo povzročil dodatna zapiranja vrtin, saj so proizvodnji stroški enostavno previsoki in posledično bodo tudi odpovedane nove investicije v naftni industriji, kar bi dolgoročno zmanjšalo razliko med ponudbo in povpraševanjem. Vse nižja cena bo povečala povpraševanje s strani končnih malih porabnikov in tudi večjih kupcev. Kitajska je že objavila da bo v letu 2016 kupila dvakrat več nafte kot v letošnjem letu, da izkoristi nizke cene in si napolni strateške rezerve.

Ob upoštevanju nepredvidljivih dogodkov, kis o vse pogostejši, kot so npr. politične krize in potencialni teroristični napadi, obstaja velika verjetnost da bo cena nafte ponovno začela rasti in dosegla 80$ za sodček bistveno hitreje, kot do leta 2020, kar je tudi pričakovanje Mednarodne agencije za energijo (IEA).

Brezplačno online predavanje

Vse tiste, ki želite izvedeti več o dogajanju na tržiščih in bodočih pričakovanjih na najlikvidnejših finančnih trgih, Admiral Markets vabi na brezplačno online predavenje, ki se odvija vsak ponedeljek ob 17:00 uri. Prijavite se lahko TUKAJ.

Za Admiral Markets:

Jure Maučec


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.