Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Padec vrednosti dolarja je verjetno samo začasna anomalija!

Marec 21, 2016 12:53

V zadnjih tednih ameriški dolar kar ne neha izgubljati vrednosti v primerjavi z vsemi najprometnejšimi svetovnimi valutami. V primerjavi z evrom za približno 4%, glede na posamezne valute, kot je npr avstralski dolar pa kar za neverjetnih 6,5%. V času pisanja analize je na platformi Admiral Markets tečaj EUR/USD 1,12675, kar je zelo blizu najvišjih ravni v zadnjih 6 mesecih.

Obstajata dva glavna razloga za oslabitev ameriškega dolarja in oba sta povezana na reakcije vlagateljev na finančnih trgih in sicer na komentarje predstavnikov obeh največjih centralnih bank. Dejstvo je, da je pred dvema tednoma predsednik Evropske centralne banke na javnem nastopu dejal, da obrestne mere ne morejo iti v nedogled v negativno območje in se tako ne pričakuje da bo potrebno še dodatna oslabiti denarno politiko v evrskem območju. Vlagatelji so si te pripombe razlagali, kot napoved konca cikla omilitve denarne politike, ki traja že vse od začetka finančne krize in so tako masovno pričeli kupovati evre in s tem so povzročilu dvig vrednost glede na ameriški dolar.

Nekaj dni kasneje je bilo redno srečanje vodilnih ljudi ameriške centralne banke. Kot je bilo pričakovati, ni prišlo do dviga obrestnih mer kjub temu pa so bile izjave Janet Yellen, predsednice sveta guvernerjev Federal Reserve, nekoliko bolj negativne, kot se je pričakovalo. Dejstvo je, da je Janet Yellen potrdila dobro gospodarsko situacijo v ZDA, kljub temu pa je večkrat omenil, da slab gospodarski položaj v drugih delih sveta predstavlja tveganje katerega ne smemo pozabiti. Poudarila je, da bo zaostrovanje denarne politike postopno, saj stopnja inflacije ostaja še naprej nizka. Vlagatelji so tudi te komentarje pretolmačili kot negativne za dolar in ga začeli prodajati v razmerju na ostale valute.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je sedanji slabitev dolarja začasna anomalija, ki jo je povzročila prevelika količina nakupnih pozicij na ameriškem dolarju. Vlagatelji že več let kupujejo dolarje in občasno pride do situacije, ko enostavno ni novih kupcev, ki bi v kratkem času s svojimi nakupi povzročilu nadaljevanje dviga vrednosti. V takšnih primerih lahko kakršnakoli slaba novica za dolar povzroči masovni zapiranje nakupnih pozicij in s tem slabitev dolarja. V večini primerov so takšne spremembe običajno kratkotrajne. Takoj, ko se bodo stvari umirile, se bodo vlagatelji ponovno osredotočili na dejansko stanje v posameznih gospodarstvih in ugotovili da so razmere v ZDA zdaj veliko boljše. Na osnovi precej boljšega položaja, bo centralna banka ZDA prej ali slej morali nadaljevati dvig obrestnih mer zaradi preprečevanja visoke inflacije. Po drugi strani pa je stanje v Evropi tako slabo, da Evropska centralna banka še več let ne bo mogla bistveno zaostriti monetarne politike. V praksi to pomeni, da se bo razlika med obrestnimi merami v ZDA in Evropi še naprej povečevala, posledica ki bo sledila bo še večje povpraševanje po ameriških dolarjih, ki bo imel vse večji donos in to mu bo še dodatno krepilo vrednost v primerjavi z evrom in seveda tudi drugimi valutami .

Nedavni dogodki so zmanjšali verjetnost, da se bo ameriški dolar po vrednosti izenačil z eurom, kljub temu pa na podlagi sedanjih informacij lahko predvidevamo, da bo dolar do konca leta pridobil še 5-10% glede na sedanje tečaje.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.