Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator fca

​Novi val krepitve dolarja zrušil ceno nafte, zlata in ostalih valut!

November 12, 2018 14:02

Ameriška centralna banke je v četrtek sprejela odločitev o višini referenčnih obrestnih mer in kot je bilo pričakovano, so bile stopnje ohranjene na enaki ravni. Vendar pa je bila reakcija vlagateljev na finančne trge nekoliko nepričakovana. Prišlo je do prodaje obveznic, kar je povzročilo povečanje obrestnih mer za ameriške državne obveznice. V primerjavi z drugimi valutami je prišlo tudi do močnega povečanja vrednosti dolarja. Devizni tečaj EUR / USD se v tem trenutku nahaja na platformah Admiral Marketsa pri 1.1256, kar pomeni, da se je ameriški dolar od četrtka okrepil za 1,5%.

Zakaj se je dolar ponovno okrepil?

Ko obrestne mere na obveznice rastejo v državi se vlagatelji nagibajo k prenosu kapitala iz drugih valut v valuto, v kateri lahko dobijo višji donos. Sedanje obrestne mere za japonske desetletne državne obveznice znašajo 0,12%, nemški 0,39%, UK 1,44% in ZDA 3,19%, zato interes za vlaganje v dolar s strani evropskih in japonskih vlagateljev ni presenetljiv.

Drug razlog za prenos denarja v varno zatočišče so nove težave pri pogajanjih o Brexitu. V nedeljo so se pojavile informacije, da je EU zavrnila britanski predlog za soočanje z mejnimi težavami med Republiko Irsko in Severno Irsko ter da so še štirje ministri v vladi Združenega kraljestva na robu odstopa zaradi nesoglasja s politiko predsednico vlade Mayevo. To lahko povzroči nadaljnjo politično krizo na britanskem političnem prizorišču in vodi do izhoda iz EU brez konkretnega dogovora o sodelovanju po Brexitu. V tem primeru bi verjetno prišlo do upočasnitve gospodarske rasti v Združenem kraljestvu in morda tudi v preostali Evropi, zato vlagatelji ob slabih novicah o Brexitu prodajajo funte in evre ter kupijo dolarje in franke.

Zakaj je tečaj dolarja pomemben za nafto in zlato?

Skoraj vse surovine in plemenite kovine se trguje v dolarjih na svetovni ravni. Torej, če dolar v razmerju do evra krepi 10%, z enako ceno nafte, je ta energija, da bodo Evropejci postali dražji za 10% in manj bodo kupili. Zaradi manjšega zanimanja za nakup, svetovni trg prihaja z padajočimi cenami, da bi bila ponudba in povpraševanje enaka. Ta pojav vodi v negativno korelacijo med dolarji in surovinami - vrednost dolarja je višja, kar pomeni, da je cena surovin nižja in obratno.

Se bo krepitev dolarja nadaljevala?

Dolar je precenjen na sedanjih ravneh. To bo verjetno prispevalo k rasti ameriškega trgovinskega primanjkljaja, kar bi lahko privedlo do nadaljnjih ukrepov v trgovinski vojni ameriškega predsednika s preostalim svetom. Eden od ukrepov, o katerih smo razpravljali pred nekaj meseci, je bil povezan z menjalnim tečajem dolarja. Trump ni omenil, kako oslabiti dolar, a če špekulanti ugotovijo, da se bo to res zgodilo, bi takoj začeli množično prodajati ameriško valuto, na podlagi katere bi ta nenadoma oslabila.

Drug razlog, zakaj ni realno pričakovati znatne krepitve dolarja s sedanje ravni, je vpliv obrestnih mer in menjalnih tečajev na realno gospodarstvo. Obrestne mere v Ameriki rastejo, ker se stopnje inflacije povečujejo, toda pretirani dolar bi lahko privedel do zmanjšanja izvoza v ZDA, proizvodnje in splošne gospodarske dejavnosti. To bi povzročilo upočasnitev stopnje inflacije in potrebo po višjih obrestnih merah. V Evropi in na Japonskem se je spremenilo stanje. Obrestne mere so nizke, ker je stopnja inflacije sorazmerno nizka. Vendar slabitev evra, funtov in jena pozitivno vpliva na izvoz iz teh gospodarstev, kar prispeva k splošni gospodarski aktivnosti in zvišuje inflacijo. Daljši je dolar, medtem ko so druge valute šibke, večja je verjetnost, da bodo centralne banke, ki upravljajo te valute, začele zviševati obrestne mere, kar bo povzročilo val transferja kapitala na evro, funt in jen, pa tudi krepitev teh valut. Pri tem ne smemo pričakovati velikih premikov, temveč zmerno oslabitev dolarja iz nekaj delovnih mest v naslednjih nekaj mesecih.

Za Admiral Markets

Josip Kokanović, mag. Econ.


Analitik
Opomba: Navedene napovedi so edino avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti samo vaša in uporabiti analizo Admiral Market samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 84% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.