Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator fca

Medtem ko se obrestne mere v ZDA povečujejo v Evropi padla že neverjetnih 10 let!

Junij 11, 2018 16:43

V sredo poteka redna seja odbora za odločanje o denarni politiki ameriške centralne banke (FOMC). Večina udeležencev na finančnem trgu pričakuje, da bo na srečanju sprejeta odločitev o ponovnem zvišanju referenčnih obrestnih mer v ZDA, kar bo sedmi dvig cen v zadnjih treh letih. To pomeni, da se v Ameriki zelo hitro povečuje obrestna mere za prihranke in posojila.


Na drugi strani oceana je situacija povsem drugačna. Evropska centralna banka namerno drži obrestne mere na zgodovinsko nizkih ravneh, kar prispeva k izjemno nizkim obrestnim meram. Z rahlo izjemo v letu 2011 se referenčne obrestne mere v euroobmočju zmanjšujejo od leta 2008 in obstaja velika verjetnost, da bo tako ostalo še leta. Na podlagi komentarjev voditeljev Evropske centralne banke namreč, do prvega zvišanja referenčnih obrestnih mer zagotovo ne bo letos, nekateri analitiki pa se bojijo, da ne bodo rastle niti leta 2019.


Kakšen je vzrok takšne situacije?

Najpomembnejši dejavnik pri odločanju o višini obrestnih mer je inflacija. Koliko je višja stopnja inflacije je praviloma višja tudi obrestna mera in ravno nasprotno. Stopnja inflacije pa je povezana z gospodarsko dejavnostjo. Če BDP raste v danem gospodarstvu, se stopnja inflacije praviloma dviguje. Tu smo prišli do posledic krize, ki se je začela pred desetletjem. V Združenih državah je relativno hitro prišlo do dvigovanje obrestnih mer po krizi, na podlagi katere je ameriško gospodarstvo hitro izšlo iz recesije in je zdaj v zelo dobrem stanju. Stopnja brezposelnosti v ZDA je 3,8%, BDP pa 2,2%. Evropa je bila izredno nepripravljena na krizo, že ob pomislekih ali in kako pomagati Grčiji in drugim državam v krizi, kar je povzročilo visoko stopnjo brezposelnosti (8,5%) in nizko gospodarsko rast (le 0,4%). Zato je stopnja inflacije v Evropi nižja, na podlagi katere ECB že leta ne dviguje obrestne mere.


Kaj to pomeni za navadnega malega človeka?


Za navadne državljane v EU to pomeni, da bodo prihranki zelo razvrednoteni v prihodnjih letih. Tako ne bo dobro držati sredstva v banki, saj bodo posledice izgube vrednosti zelo velike. Dobra novica pa je, da bodo letne obrestne mere za posojila še naprej nizke.


Kaj storiti v sedanji situaciji?


Tradicionalno na trgu Forex obstaja krepitve valute države, v kateri se obrestne mere povečujejo, zato se nekateri državljani odločijo za nakup ameriškega dolarja. Vendar pa se je dolar v zadnjih nekaj mesecih močno okrepil, zdaj pa se bo verjetno ponovno postavil na realno raven.


To pomeni, da ni realno pričakovati močnejše krepitve dolarja proti evru in s sedanje ravni. Ob najnovejšem zvišanju obrestnih mer v evroobmočju, Veliki Britaniji, na Japonskem. Verjetno bo prišlo, do velikih špekulativni nakupov evrov, funtov, jenov in drugih valut, kar bo povzročilo slabitev dolarja.


Druga kategorija investitorjev se odloča za investiranje v zlato, kar se je izkazalo za dobro zaščito pred inflacijo v zgodovini. Cena se bo znatno povečala do začetka naslednje svetovne krize in mnogi menijo, da bo v prihodnjih letih bolj donosno kot vlaganje v delnice ali investicijske sklade.


Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opomba: Navedene napovedi so izključno avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti izključno vaša, zato uporabite analizo Admiral Markets samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.

Poglejte vse članke


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 84% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.