76% maloprodajnih računov izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. CFDji so kompleksni instrumenti in prinašajo visoko tveganje izgube denarja zaradi vzvodov. 76% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Dobro razmislite ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje izgube svojega denarja.

Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator CySEC fca

Kriza v Turčiji - šolski primer pretirane reakcije na finančnih trgih?

Avgust 13, 2018 14:53

Turčija je že vrsto let imela visoko gospodarsko rast in je bila gospodarsko čudo, kot gospodarstvo na Daljnem vzhodu, zdaj pa je razvidno, da ta rast ni imela trdnih temeljev. Vlagatelji na finančnih trgih in turško javnost so izgubili zaupanje v nacionalno valuto, ki je od začetka leta oslabila za skoraj 50% svoje vrednosti in prenesla premik kapitala v eure, dolarje in zlato, da bi jo zaščitila.

Kaj je pripeljalo do finančne krize?


Za Turčijo obstaja več razlogov za trenutne težave. Prvi je v zadnjih letih prevelika zadolženost. Visoka gospodarska rast se financira iz velikega zadolževanja državljanov in države, ki je prispevala k potrošnji in rasti gospodarstva. Dolgovi so zdaj začeli obračunavati in po nekaterih virih ima Turčija 181 milijard dolarjev dolga v tuji valuti. Drugi razlog za to težavo je povezan s prvim in gre za dejstvo, da turški predsednik Erdogan vztrajno premika Turčijo od Zahoda. Ameriški in evropski vlagatelji, ki ne marajo politične negotovosti, zato odlagajo naložbe v to državo, kapital, ki pa je že v Turčiji se premakne iz nje na varnejše lokacije. V takem položaju so tudi bankirji polni zaskrbljenosti. Brez pritokov tujega kapitala se bo gospodarska rast zagotovo upočasnila, Turčija pa morda ne bo mogla vrniti neporavnanih dolgov. Na tej podlagi so tisti, ki so še vedno pripravljeni posojati denar Turčiji, zahtevali precej večje obresti, kot so bile pred nekaj leti, kar je še poslabšalo gospodarsko rast.

Kot da vse to ni dovolj velika težava, so udeleženci na Forex trgu prodali evre, funte in valute držav v razvoju, kot je npr. turška lira in z njimi kupujejo ameriške dolarje. Ti dolarji se uporabljajo za naložbe v ameriške delnice, ki so rekordno visoko, prav tako v ameriške državne obveznice, ki trenutno prinašajo znatno višje obrestne mere kot obveznice drugih razvitih držav.

Politiki - Trump in Erdogan - sta zaslužena za zadnji udarec v turški jezik. Namreč, vse zgoraj navedene težave so privedle do nenadne oslabitve turške lire in krepitve ameriškega dolarja, kar bi lahko slabo vplivalo na izvoz ZDA v to državo. Kot del svojih protekcionističnih ukrepov je Trump sklenil podvojiti carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije, kar je povzročilo še večjo paniko na trgih in dodatno prodajo lire. V tej situaciji lahko turška centralna banka poskuša ponovno vzpostaviti zaupanje v valuto in stabilizirati stopnjo, toda Erdogan je tak ukrep prepovedal, verjetno zaradi strahu, da bodo visoke obrestne mere še bolj upočasnile gospodarsko rast.

Kako se odzivajo svetovni finančni trgi?

V strahu pred popolnim propadom turškega gospodarstva so vlagatelji v zadnjih dneh začeli prodajati delnice na razvitih trgih (nemški nemški DAX se je od petka zmanjšal za 2,5%). Najpomembnejši razlog za zaskrbljenost je možna izpostavljenost evropskih banke do Turčije. Če bi Turčija bankrotirala, bi lahko bile evropske banke v težavah, kar nikakor ni zaželen scenarij.

Ali je realno pričakovati, da se bo kriza razširila?

Čeprav so zgoraj omenjeni dogodki izjemno slabi za Turčijo, analitiki Admiral Markets menijo, da ni realno pričakovati, da se bo kriza razširila po Evropi ali celo po svetu. BDP v Turčiji predstavlja le 1% celotnega BDP, zato tudi v tej državi ni bilo opaziti izredno velike recesije. Ko gre za evropski bančni sektor, ponovitev scenarija, ki se je zgodila v Grčiji pred nekaj leti, prav tako ni realna. Turčija namreč ni članica EU in ima neodvisno valuto, katere šibkost lahko znatno ublaži krizo. Evropska centralna banka ima danes bistveno večje pristojnosti in mehanizme za vbrizgavanje kapitala v finančni sektor, kar lahko nevtralizira pomanjkanje denarja zaradi strahu pred zasebnimi vlagatelji.

Spremembe vrednosti delnic, obveznic, valut razvitih držav in plemenitih kovin, ki so se zgodile v zadnjih nekaj dneh in tednih, so verjetno začasne. Vlagatelji bodo realno verjetno videli situacijo v roku enega tedna ali dveh in ugotovili, da je težava v Turčiji le malo povezana s poslovanjem, na primer z Googlom ali Facebookom ter z valuto Japonske in Avstralije. Svetovna recesija bo prišla prej ali slej, toda finančna kriza v Turčiji najverjetneje ne bo bankrotirala, zato je realno pričakovati, da se bo vrednost večine finančnih instrumentov hitro vrnila na ravni, preden se je začelo govoriti o Turčiji.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opomba: Navedene napovedi so izključno avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti izključno vaša, zato uporabite analizo Admiral Markets samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.