Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Konec tedna možni veliki premiki japonskega jena!

Julij 25, 2016 15:46

Vse od začetka leta smo vsaj enkrat mesečni priča dogodku, ki dodobra razburka investitorje na globalnih finančnih trgih. Najpomembnejši dogodek je prav gotovo bilapanika na kitajski borzi v začetku leta. Panika se je kasneje začela širiti tudi na ostala finančna tržišča, prav tako je bilo tudi z rezultatom britanskega referendum o odhodu iz EU.

Rezultat je prenašanje denarja v t.i. varna zatočišča, kot so, obveznice, plemenite kovine in tudi določene valute, kot je npr. Japonski jen. V razmerju na euro in ameriški dolar se je japonski jen od začetka leta okrepil za približno 13%, kar pa počasi začenja škodovati japonskemu gospodarstvu.

Če si posledice pogledamo podrobneje ugotovimo, da premočan jen zmanjšuje japonski izvoz in povečuje uvoz, kar pa negativno vpliva na stopjo inflacije na Japonskem. Japonska vlada in centralna banka si želita za vsako ceno povečati stopnjo inflacije na 2%, trenutno pa ta znaša samo 0,2%, kar jim zagotovo ne odgovarja. Zaradi omenjene želje vodilni možje Japonske odkrito govorijo o intervenciji na Forex tržišču, da bi na ta način oslabili lastno valuto.

Poleg direktne prodaje jena na tržiščih ima japonska centralna banka na razpologa še nekatere druge možnosti, kot je npr. zmanjašnje obrestne mere ali kupovanje obveznic, s čimer bi indirektno zmanjšali donos pri lastništvu japonskih vrednostnih papirjev na temelju česar investitorji izgubijo zanimanje in prenašajo denar ponovno v druge države, na ta način bi prišlo do razprodaje jena in povezano slabšanje razmerja glede na ostale valute.

Naslednji redni sestanek vodilnih mož japonske centralne banke bo v noči iz četrtka na petek po našem času, odločitev pa bo objavljena v petek zjutraj. Mnogi analitiki menijo, da bo japnska centralnabanka še dodatno spustila obrestno mero, kar bi moralo prinesti nagel padec jena glede na ostale valute, zaradi omenjenega so investitorji že več tednov v prodajnih pozicijah na jenu, ki je sedaj približno 5% nižje kot pa pred nekaj tedni.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da verjetnost, da se bo japonska centralna banka odločila za omenjeno potezo ni prav velika, kot to pričakuje večina investitorjev. Jen je namreč v zadnjih mesecih začel izgubljati vrednost, tudi brez intervencije, saj so enostavni vsi ki so želeli kupiti jen to že storili. Tako je zmanjkalo tistih, ki bi s svojimi nakupnimi pozicijami še dodatno dvigovali vrednost japonski valuti. Poleg tega, pa se direkten vpliv centralne banke v valutne trge po pravilih ne konča najbolje, zato mora japonska centralna banka še kako dobro razmisliti preden se odloči za tako potezo. Ob dejstvu, da niti po Brexitu angleška ali evropska centralna banka nista naredili nobenih posebnih poteza, verjetno lahko enako pričakujemo tudi v tem primeru.

Do spuščanja obrestnih mer, bi skoraj zagotovo prišlo, če bi se jen okrepil še za dodatnih 5-10% s sedanjih ravni, ob današnjih vrednsotih pa ni pričakovati intervencije. To bi pomenilo, da bodo mnogi investitorji, ki so prodajali jene v zadnjih tednih ob pričakovanju kratkoročne slabitve, bili razočarani in bodo prisiljeni zapiratu svoje pozicije, s tem bi lahko prinesli novo kratkotrajno krepitev jena. Bistveno slabitev (večjo od 10%) se lahko pričakuje šele ko se bo ameriška centralna banka odločila za dvig obrestne mere.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

AnalitikOpozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.