Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Kam bomo investirali v 2016? 2016.01.04

Januar 04, 2016 14:43


Po burnem leta 2015, letu v katerem se je CHF naglo okrepil in je cena nafte padla za dodatnih 25%, sledi še eno negotovo leto v katerem so možni bistveni premiki vrednosti energentov, valut, delnic in ostalih finančnih instrumentov.

Valute

Gospodarske situacije v največjih gopodarstvih po svetu se verjetno ne bodo bistveno spremenile. Ameriška gosodarska rast bo verjetno nadaljevalo zmirno rast, medtem ko bodo gospodarstva Kitajske, Japonske in v eurozoni rasla počasneje od pričakovanj in želja gospodarstev, ter vlad omenjenih držav. Zaradi tega, se bo za razliko od večine centralnih bank, katere še naprej nadaljujejo zmerno-slabo monetarno politiko, ameriška centralna banka v tekočem letu odločila še parkrat dvigniti obrestno mero. To bo doprineslo do dodatne krepitve ameriškega dolarja glede na ostale valute, še posebaj pa glede na euro, saj se ugiba da bo evropska centralna banka še dodatno spustiti,že tako rekordno nizke obrestne mere. Obstaja velika verjetnost, da bo v toku leta ameriški dolar vsaj za kratko postal močnejši od eura.

Glede na dejstvo, da je inflacija v Švici zelo nizka in da grozi deflacija, je možno da bo švicarska centralna banka prisiljena na agresivno delovanje, da bi oslabila še naprej precenjen CHF. Analitiki Admiral Marketsa memijo, da je najverjetnejši scenarij gibanja tečaja CHF oslabitev za nekaj odstotkov.

Delnice

Po letu 2015, ko je ameriški INDEKS SP500 končal na istih nivojih, kot je pričel, nas verjetno čaka dobro leto.Razlog izostanka rasti je mogoče najti v prilagoditvah na prenehanje vbrizgavanje svežega kapitala v finančne sisteme in strah pred prvim dvigom obrestnih mer po skoraj destletju. Prav dvig obrestnih mer je znak, da je celo pretirano pazljiva centralna banka prepričana, da je ameriško gopodarstvo v dobrem stanju in se bo v tekočem letu še izboljševalo. Na podlagi teh dejstev se pričakuje dvig ameriškega indeksa vsaj za 5-10%. Delnice na razvitih evropskih tržiščih bi lahko zrasle še malo več zaradi šibke monetarne politike v Evropi.

Zlato

Z zviševanjem obrestne mere v ZDA, postaja ohranjanje vrednosti v zlatu, katero ne prinaša nikakšnih donosov, vedno manj privlačno. Mnogi lastniki zlata se odločajo za prodajo in vlaganje kapitala v druge oblike investicij, kar bo doprineslo do dodatngea padca cene zlata iz sedanjih 1074$ na pod 1000$ za unčo.

Nafta

Že nekaj tednov cena BRENT nafte ne uspe pasti pod 35$, kar lahko nakazuje na skorajšen zaključek padajočega trenda. Za sedaj je na tržiščih še vedno preveč nafte in je zato dodaten padec cene za nekaj odstotkov povsem mogoč, investitorji in špekulanti vedno spremljajo dolgoročni trend in bi zato lahko hitro ponovno masovno nakupovali nafto. Na globalnih ravneh so proizvodnje kapacitete samo nekaj odstotkov nad trenutno porabo, ki iz leta v leto stabilno raste. V takšnih situacijah bo padec vlaganja kapitala v naftne vrtine in ostalo infrastrukturo v 2015 za 30% in pričakovanem padcu dodatnih 20-30% v tem letu, bo moral zelo kmalu povzročiti pomankanje nafte in naglo rast cene črnega zlata. Analitiki Admiral Marketsa menijo, da bo na temelju pričakovanega pomankanja nafte cena v prihodnje ob močnih nakupnih pogodbah lahko povzorčilo še dodatno rast cene za nekaj deset odstotkov v teku leta.

Brezplačno online predavanje

Vsi tisti, ki si želite izvedeti več o dogajanju na tržiščih in bodočih pričakovanjih na najlikvidnejših finančnih trgih, vas Admiral Markets vabi na brezplačno online predavenje, ki se odvija vsak ponedeljek ob 17:00 uri.Vebinar vodi G.Jure Maučec. Prijavite se lahko TUKAJ.

Admiral Markets

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.