Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Kakšni premiki nas čakajo v bližnji prihodnosti na CHF?

Maj 22, 2017 16:20

V zadnjem mesecu dni švicarska valuta izgublja vrednost glede na euro in tudi ostale valute vezane na frank. V trenutku pisanja analize je tečaj EUR/CHF na platformi Admiral Markets točno 1.0900, kar je zelo blizu najnižje točke CHF glede na EUR v letošnjem letu. Švicarska valuta pa je kljub temu še naprej precenjena. Pred točno desetimi leti se je tečaj EUR/CHF gibal okoli vrednosti 1.6400, kar je približno 50% nad današnjim tečajem.

Kje so razlogi nad izjemno okrepitvijo?

Enostavno rečeno, je razlog krepitve CHF bila največja gospodarska kriza vse od Velike depresije. V večini razvitih gospodarstev se je bistveno povečalo tveganje za zrušitev finančnega sistema, v določenih so propadale celo največje banke, medtem ko so mnoge banke reševale države same. V Evropi je bila situacije še hujša, saj tudi države same niso bile v moči financiranja lastnih obveznosti (npr. Grčija). V takšnih okoliščinah, so vsi tisti, ki so imeli kapital prenašali svoja sredstva v t.i. varna zatočišča. Primera varnih zatočišč sta obveznice najrazvitejših držav ter plemenite kovine. Če primerjamo to z valutami, lahko hitro ugotovimo , da se v takšnih situacijah vlaga sredstva v tiste valute, ki prinašajo politično in gospodarsko sigurnost, to pa so ameriški dolar, japonski jen ter švicarski frank. Ob dejstvu, da je gospodarstvo majhno in je na voljo relativno majhna količina CHF je vse to doprineslo k bistveni krepitvi švicarskega franka.

Po tem, ko se je zmanjšalo tveganje o zrušitvi globalnega finančnega Sistema, so se pojavili novi problemi, ki še naprej krepijo zanimanje po CHF in obstoj tako visoke cene: večletno odlašanje EU o odpisu dolga Grčiji, namerno rušenje obrestne mere v eurozoni celo v negativno sme, odstop švicarske centralne banke od obrambe željenega tečaja glede na EUR, sankcije proti Rusiji in odhod Anglije iz EU, ter izhod Francije iz EU.

Predvidoma so vsi našteti glasovi sedaj malo popustili in na vidiki praktično ni dogodka, ki bi se lahko prevesil v novo večjo krizo.

Kaj to pomeni za tečaj CHF?

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da se je v zadnjih desetih letih praktično vse, kar je lahko vplivalo na rast cene že upoštevalo v krpeitev švicarskega franka, zato ni realno pričakovati, da se bodo tidu v prihodnje upoštevali vsi dogodki,ki bi imeli pozitiven učinek na nadaljno krepitev CHF. Predvidevamo lahko tudi, da se bo gospodarska situacija v Evropi in tudi širše po svetu izboljšala, to bo pomenilo nova zapuščanja t.i. varnih zavetij za finančna sredstva in vlaganja v inštrumente z višjim donosom.

Osim toga, franak u posljednjih desetak godina postao ekstremno precijenjen, što švicarska centralna banka otvoreno naglašava u svakom obraćanju javnosti. Takvo stajališe podrazumijeva aktivnosti koje će smanjivati insteres za posjedovanjem CHF, kao što su niže kamatne stope nego su u ostalim razvijenim zemljama.

Poleg tega je bil frank v zadnjem obdobju pretirano precenjen, kar švicarska centralna banka objavlja že praktično na vsakem obvestilu za javnost. Takšno govorjenje pa bo zagotovo zmanjšalo interes po CHF, kot tudi nižja obrestna mera, kot v ostalih razvitih državah.

V takšni situaciji se lahko pričakuje nadaljevanje slabljenja švicarske valute, ki se je začelo po objavljenih rezultatih francoskih volitev. S sedanjih ravni bi tako lahko CHF glede na EUR oslabil za dodatnih 3-5%-

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.