Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator fca

​​Kakšne bodo posledice močnega povečanja cene nafte?

Maj 15, 2018 10:24

Cene nafte stalno naraščale že več mesecev in so trenutno na najvišji ravni v treh letih in pol. V času pisanja je sodček nafte na platformah Admiral Markets 77,10 dolarjev, kar je 15% nad začetkom leta in celo 44% nad ravnijo cen lani istega dne.

Zakaj ceno raste?

Obstaja več razlogov za močno rast cen nafte. Verjetno je najpomembnejši razlog za srednjeročni trend rasti odločitev OPECa, da zmanjša proizvodnjo nafte in ustvari umetno pomanjkanje na svetovnem trgu. V takšni situaciji je treba zvišati ceno črnega zlata, ki je v interesu držav, ki izvažajo nafto. Nizke cene nafte so v zadnjih letih povzročile velike finančne težave v državah, katerih državni proračun je odvisen od njene prodaje, zdaj pa si OPEC odkrito prizadeva za rast cen nafte, da bi povečal prihodke držav članic.

Dodatni razlog za naraščanje cen nafte, ki je v zadnjih tednih prispeval k rasti cen, je Trumpova odločitev, da ponovno uvede sankcije za Iran. Čeprav Iran proizvaja le 4% svetovne nafte, se vlagatelji in finančni špekulanti na finančnih trgih bojijo, da bi nastajajoče napetosti lahko ogrozile stabilno oskrbo z nafto zahodnega Srednjega vzhoda, zato so takoj začeli kupovati nafto, medtem ko so lahko še vedno dosegli sprejemljivo visoka cena.

Kakšna bo posledica naraščajočih cen nafte?

Ker je nafta še vedno najpomembnejši energetski vir na svetu, bodo vse gospodarske panoge občutile naraščajoče cene. npr. se bo povečal strošek prevoza blaga, kar bo privedlo do porasta maloprodajnih cen za potrošniške izdelke. To pomeni, da bodo naraščajoče cene nafte vodile do dviga stopnje inflacije.

Glede na to, da je osrednja naloga vsake centralne banke nadzor nad stopnjo inflacije, se bodo mnogi morali boriti proti pretirani inflaciji, kar je predvsem posledica zvišanja obrestnih mer. Vlagatelji na finančnih trgih so že izračunali več obrestnih mer v ZDA po tekočih tečajih, vendar svojih portfeljev še niso prilagodili rasti obrestnih mer v drugih razvitih državah. Ker je stopnja inflacije v Veliki Britaniji že nad idealno 2-odstotno ravnjo, bo britanska centralna banka verjetno prva, ki bo dvignila obrestne mere v Evropi. To je prejšnji teden potrdil Mark Carney, guverner Britanske centralne banke. Dejal je, da če v gospodarstvu ni nepričakovanih šokov, je realno pričakovati, da se bodo v letu 2018 povečale obrestne mere.

Če bodo takšni načrti doseženi, bi se lahko britanski funt do konca leta okrepil tako glede ameriškega dolarja kot evra, saj Evropska centralna banka ne namerava ukrepati na inflaciji.

Druga možna posledica je zvišanje cen zlata. Ponavadi zlato zlasti raste v krizah, ko zaupanje v finančne in državne institucije pade, v visokih inflacijskih obdobjih, ko denar hitro izgublja vrednost. Če kritična masa udeležencev na finančnih trgih ugotovi, da bodo naraščajoče cene nafte vodile do nadpovprečnih stopenj inflacije, ki jih centralne banke ne bodo mogle obvladovati, je možno, da se bo povečalo zanimanje za zlato. Realno je, da v prihodnjih mesecih pričakujemo porast cene rumene plemenite kovine vsaj za nekaj odstotkov.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opomba: Navedene napovedi so izključno avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti izključno vaša, zato uporabite analizo Admiral Markets samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 84% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.