Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Kakšen bo vpliv Trumpovega napada ns Sirijo na finančna tržišča?

April 10, 2017 15:21


Kakšen bo vpliv Trumpovega napada ns Sirijo na finančna tržišča?

Pred nekaj dnevi je prišlo do radikalnega obrata politike ameriškega predsednika Trumpa vezanega na rumpovih situacijo v Siriji. Na podlagi prejšnjih Trumpovih izjav se je dalo zaključiti, da se ZDA ne potrebuje vmešavati, ter da odstop Assada ni več nujen. Raketni napad na vojaško bazo sirijske vojske je znak, da se je ameriška politika spremenila, kar posledično pomeni, da se je vprašanje Sirije ponovno zakompliciralo, saj je mnenje Rusije popolnoma drugačno.

Našad se je zgodil v trenutki obiska kitajskega predsednika Xi Jinpinga-a v ZDA. Po napadu je Trump izdal povelje, da se tudi spremeni trenutne pozicije vojaške flote iz Singapurja proti Severni Koreji, katero ima za največjo grožnjo v regiji. Ne smemo pa pozabiti, da je Severna Koreja pomeben zaveznik Kitajske, kar lahko doprinese do novih napetosti s še eno gospodarsko in vojaško velesilo.

Kako so reagirali finančni trgi?

Takoj po objavi novice o napadu na Sirijo je prišlo do naglega skoka cene zlata, kateremu je vrednost v noči iz četrtka na petek zrasla, 1,4% se je okrepil japonski jen, ki je glede na $ pridobil 1%. Cena nafte je v enakem obdobju poskočila za 2% in je v trenutku pisanja analize za sodček BRENT na platformi Admiral Markets 55.55$, kar je približno 9% nad ravnijo doseženo pred mesecem dni.

Kakšne premike lahko pričakujemo v prihodnje?

V večini primerov so za premike na finančnih trgih "krivi" neplanirane politične odločitve, naravne katastrofe, teroristični napadi. Verjetnost, da se bodo dogodki med velesilami še dodatno stopnjeali in prišli do točke spopadov je izjemno majhna. Investitorji na finančnih tržiščih so se že umirili in vrnili tečaje jena, zlata na predhodne nivoje. Cena nafte pa nadaljuje svojo rast, se je pa že v trenutku napada nahajala v močnem rastočem trendu.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da se bo v roku nekaj dneh popolnoma pozabilo na politične tenzije in se bo ponovno več osredotočalo na gospodarsko rast in na francoske volitve, ki se bodo zgodile konec meseca.

Vprašanje gospodarske situacije se počasi spreminja, saj obstaja verjetnost, da bodo investitori zelo hitro lahko pričeli s prodajami dolarjev in nakupi eurov ter brianskih funtov. Zakaj je tako? Po zadnjih podatkih je bilo v zadnjem mesecu v ZDA odprtih 76 tisoč delovnih mest manj, kot je bilo pričakovano, kar bi lahko doprineslo do umiritve tempa dvigovanja obrestne mere. Na drugi strani pa je v Evropi moč zaznati rast stopnje infalcije, čemur bi lahko sledile reakcije evropske in britnaske centralne banke po dvigu obrestne

Eventualna zmaga Le Pen-ove na francoskih volitvah bi lahko prineslo zaustavitev EUR-u, kar pa je po trenutnih anketah zelo malo verjetno, kar ponovno pomeni, da v kolikor bo rezultat volitev enak anketam, nam to prinaša krepitev EUR.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.