Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Kako zaslužiti ob padcu cen kriptovalut?

Marec 19, 2018 13:02

Situacija na tržiščih kriptovalut v zadnjem časi ni dobra. Cene najlikvidnejših kriptoavalut so do začetka meseca padle za 20%, padcu pa še kar ni videti konca. V spodnji tabeli smo pripravili podroben pregled padcev cene posameznih kriptovalut na platformi Admiral Marketsa.

Cena CFD-ja na kriptovaluto 28.02.2018.

Cena CFD-ja na kriptovalutu 18.03.2018.

Sprememba v odstotkih

Bitcoin

10.510 USD

8.173 USD

-22%

Bitcoin Cash

1.220 USD

920 USD

-25%

Ether

860 USD

524 USD

-39%

Litecoin

206 USD

152 USD

-26%

Ripple

0,89 USD

0,64 USD

-28%

Verjetno je najpomembnejši razlog za sedanji padec prekomerno zvišanje cene kriptovalut ob koncu lanskega leta, ko se je vrednost mnogih kriptovalut povečala za več sto odstotkov. V takih primerih je zelo verjetno, da bodo cene postale precej precenjene. Taka situacija se poklicno imenuje finančni balon.

V preteklosti je bilo veliko finančnih balonov. Eden od najbolj pomembnih primerov je bil znani balon dot.com, med katerim je dvajset let nazaj vrednost ameriških podjetij, ki so delovala na internetu, močno rasla in nazadnje izjemno padla, saj je prišla streznite, da ne bo vsaka spletna stran zaslužila milijarde.

Če primerjamo klasičen model in pok finančnega balona, lahko vidimo podobno sliko tudi na grafu Bitcoina.

Bitcoin, pa tudi ostali kriptovalute, zares kaže vse elemente finančnega balona. Zadnje leto mediji ne prenehajo poročati o tej novi tehnologiji, dogodkih v zvezi s kriptovalutnimi shemami in primeri ogromne rasti, ki jih posamezniki vlagajo v njih. Na podlagi tega so se v trgovanje kriptovalutama vključili desettisoče, morda celo več sto milijonov ljudi, ki sploh ne razumejo, kaj se dogaja, nimajo znanja in izkušenj pri predhodnjem vlaganju, ampak bi radi zgolj hiter zaslužek. Masovno povpraševanje je povišalo ceno Bitcoine na skoraj 20.000 USD v nekem trenutku. Od takrat pa cena pada. Eden od razlogov padca je tudi preusmeritev kapital iz Bitcoina v druge kriptovalute zaradi krivih predpostavke, da se bo vrednost drugih kriptlvutov povečala s nekaj centov na tisoč dolarjev, kot se je to zgodilo z Bitcoinom.

Čeprav je cena vseh najtrgovanijih kriptovalut trenutno občutno pod rekordno visokimi ravnmi, imajo še prostor za padec. Transakcije z Bitcoinom do sedaj niso niti cenejše, niti hitrejše, niti bolj varne, kot klasične finančne transakcije, ki jih izvajajo banke, kartica, PayPala itd. Resen kapital skoraj zagotovo ne bo masovno vstopal na trg kriptovalut, majhni vlagatelji bi lahko zlahka izgubili svoje sredstva zaradi strahu pred izgubo ali zaradi "dobre priložnosti" na drugih trgih. Ne pozabiti niti prepovedati mnogih zaradi velikega števila zlorab, ki se dogajajo na tržiščih.

Seveda, padec cen kriptovalut ni nujno slaba stvar. Finančna tržišča danes omogočajo različne načine trgovanja s finančnimi instrumenti. Ena od možnosti je doseganje dobička pri padcu cen instrumentov, kot so delnice, valute, zlato, nafta, pa tudi kriptovalute. Transakcija, s katero se lahko izognemo padcu cene, imenujemo "Short selling", kar pomeni, da kupec od brokerske hiše, kot je Admiral Markets na trgovalni platformi, z enim klikom miške sklene posojilo, npr. 1 Bitcoin za trenutne 8173,00 USD, če cena te kriptovalute za nekaj dni pade na npr. 7173, USD, stranka zapre svojo transakcijo, pri čemer je dosegla dobiček 1000 USD.

Z možnostjo kratke prodaje, poučenim investitorjem ni bistveno povečevanje ali padec cen na borzah, pomembno je le ugotoviti, ali so cene preveč nizko ali preveč visoko - ker se lahko v obeh scenarijih izplačajo pri vračanju na pošteno vrednost.


Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opomba: Navedene napovedi so izključno avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti izključno vaša, zato uporabitie analizo Admiral Markets samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.