Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Kako zaslužiti na padce cen zlata in delnic?

Marec 20, 2017 15:40

Pred nekaj dnevni se je prvič na borzo uvrstilo delnice podjetja Snap Inc. Podjetja, ki je izdelalo popularno mobilno aplikacijo Snapchat, preko katere je možno pošiljati sporočila ali multimedijsko vsebino. Takoj prvi dan je cena skočila za 44%, v trenutku pisanja analize pa je podjetje na borzi vredno kar 22 miljard ameriških dolarjev.

Na drugi strani pa obstaja velik problem – Snap Inc. namreč že več let deluje z izgubo. Neto izguba v letu 2015 je znašala 373 miljonov dolarjev, v letu 2016 pa 515 miljonov dolarjev. Vsi investitorji, ki so trenutno v nakupnih pozicijah, pričakujejo da bo v naslednjih letih podjetje uspelo s prihodki prehitete visoke stroške in tako opravičiti, trenutno visoko ceno delnice. Ob dejstvu, da se trendi na tržiščih socialnih mrež izjemno hitro menjajo, pa obstaja tudi realna možnost, da pride na trg neka nova aplikacija in da Snap mogoče ne bo nikoli uspel postati profiabilen.

Ob takšnih dogodkih, bi prišlo do velikega padca cene delnice, kar se je že zgodilo npr. z delnicami Twitterja, ki so od leta 2013 padle za 80% (iz 74 na 15 dolarjev). Čeprav se mogoče to sliši nenavadno je mogoče ustvariti dobiček tudi na padcu delnice, kar počnejo profesionalni investitorji na razvitih trgih že več desetletij.

Ustvarjanje profita na padcu cene finančnega instrumenta se imenuje short selling. Ponudbo za izvedbo t.i. short selling ima kar nekaj brokerskih hiš. Broker vam namreč navidezno "posodi" oz. sklenete dogovor, da vam bo prodal delnico oz. pravico po ceni npr. 100 eur in v kolikor dejansko pride do padca cene na 60 eur lahko ponovno kupite delnico in s tem zaprete pozicijo in vrnete delnico oz, pravico brokerski hiši. Ob tem bi ustvarjen dobiček v znesku pripadal stranki.

Ob dejstvu, da so delnice na razvitih trgih pridobivale zadnjih 8 let in s tem zralse med 200-300%, vse več investitorjev mani, da bi moralo priti do konkretnega popravka.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je začasna korekcija mogoča, vseno pa bi morali delniški indeksi, kot sta nemški DAX in ameriški SP500 dolgoročno rasti. Večji padec je lahko pričakovati na delnicah podjetij, ki visoke cene delnic ne morejo upravičiti z visokimi donosi, kot je to npr. Snap Inc.

Short selling je mogoče izvajati tudi na valutah, energentih, plemenitih kovinah in drugih finančnih instrumentih. Prav na trgu plemenitih kovin, natančneje zlatu, bi lahko prišlo do močnega padca v naslednjem letu dni. Ameriška centralna banka je namreč prejšnji teden ponovno dvignila obrestno stopnjo, prav tako je tudi nekaj drugih centralnih bank ( evropska,britanska..) napovedalo da bi se lahko približevali koncu časa poceni kretitov. Že dobro pa poznamo dejstvo, da v kolikor raste cene obrestnih mer, postaja zlato kot investicija zelo nepriljubljeno, ne prinaša namreč nobenih obresti. To bi lahko pripeljalo do masovnega prodajanja pozicij na zlato, kar bi posledično prineslo še večji padec cene. Prav z opisanom načinom trgovanja short selling, pa je mogoče ustvariti dobiček v takšnih pogojih.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.