76% maloprodajnih računov izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. CFDji so kompleksni instrumenti in prinašajo visoko tveganje izgube denarja zaradi vzvodov. 76% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Dobro razmislite ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje izgube svojega denarja.

Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator CySEC fca

​Kako profesionalci služijo s padcem vrednosti surove nafte?

Februar 11, 2019 16:03

Ker se cene surove nafte na svetovnem trgu izjemno volativne, obstajajo različni izvedeni finančni instrumenti, ki lahko proizvajalce nafte in stranke zaščitijo pred neželenimi nihanji cen. Če naftna družba, ki distribuira nafto, meni, da bi se cene surove nafte lahko dvignile z 60 $ na 100 $ v naslednjem letu, lahko kupijo terminske pogodbe za ta energent za eno leto in so tako za več kot 40% cenejši oz optimalnejši, kot bi bili, če bi prihodnje leto kupili enako količino nafte za 100 $. Proizvajalci nafte imajo povsem drugačen problem - skrbi zaradi padca cen nafte. Če pričakujejo, da bo cena padla z 60 $ na 40 $ za sodček na leto, lahko prodajajo terminske pogodbe za 60 $. Kasneje jim ni treba skrbeti zaradi padca cen, ker so načeloma že prodali nafto.

Proizvajalcem in kupcem surove nafte ni treba vzdrževati ažurnih pogodb, temveč jih lahko prodajo drugim udeležencem na trgu nafte oz. vsem, ki so jih pripravljeni kupiti. To pa so ponavadi banke, investitorji in špekulante na finančnih trgih, saj lahko uporaba izvedenih finančnih instrumentov na nafto prinese dobiček ali izgubo ob visokih premikih, nafta pa nikoli ne vidijo, ker bodo pogodbe poravnane pred zapadlostjo. Obstajajo celo CFD-ji na nafto, ki nimajo zapadlosti, zato so lahko neomejeni. Vendar to seveda ni zastonj, saj imajo banke in druge finančne institucije, ki izdajajo takšne pogodbe in dovoljujejo trgovanje z njimi, poslovne stroške. Zato pri CFD-ju posredniške hiše vsak dan dobijo majhne pristojbine, da ohranijo odprte pozicije. Trenutno je za nabavne pozicije BRENT nafte glede na vrednost plačevati 0,022% dnevno. Toda tudi s temi stroški špekulanti in vlagatelji kupujejo nafto množično, ker menijo, da se bo njena cena občutno dvignila (včasih nekaj odstotkov dnevno).

Kupcev nafte na finančnih trgih je zdaj očitno več kot prodajalcev, kar je razvidno iz obrestne mere za prodajne pozicije BRENT Oil. Trenutno je pozitivna in znaša 1,63% letno. Torej, posredniška hiša svojim strankam plačuje za pomanjkanje nafte. To je izjemno smiselno, saj želijo borznoposredniške hiše, banke in celo celotna finančna industrija držati uravnoteženost. Doseči želijo enako število nakupnih in prodajnih pozicij. Na ta način za finančno industrijo ni nobenega tveganja in je prevzela nagrado tako s strani kupcev kot prodajalcev.

Zgoraj omenjeno zanimanje borznoposredniških družb in bank, po zmanjšanju tveganja pa prinaša številne dobre priložnosti za dobiček. Gospodarske razmere v svetu namreč niso dobre. Italija je že vstopila v recesijo, kar bi lahko kmalu veljalo tudi za Nemčijo in Združeno kraljestvo, ki je že imela padec BDP v zadnjem četrtletju. Položaj ni dosti boljši niti v ZDA, kar je mogoče sklepati v obvestilih o prenehanju dvigovanj obrestnih mer. Če ZDA začnejo recesijo, se bo cena nafte verjetno znatno znižala, kot je to bilo v prejšnjih krizah. Razlog za to je manjši obseg trgovanja, manjše povpraševanje po energiji v industriji in gradbeništvu ter manjše število ljudi, ki potujejo na delo in v turistične destinacije. V letu 2008 se je cena zaradi teh razlogov znižala s 145 $ na 36 $ za sodček (kar za 75%!).

Profesionalni vlagatelji, ki se za razliko od majhnih novih vlagateljev zavedajo vseh priložnosti, ki so na voljo na finančnih trgih, imajo zdaj priložnost, da skrajšajo nafto(prodajo nafto8), počasi pridobivajo obresti in čakajo na krizo.

Del njih uporablja drugačno strategijo, ki na prvi pogled morda ni intuitivna, ampak dejansko smiselna. Gre za vlaganje v zlato, da bi dosegli pričakovano znižanje cen nafte. Velik padec cen nafte namreč pomeni, da je svetovno gospodarstvo v krizi, v takšnih razmerah pa se cena zlata tradicionalno bistveno povečuje. Pri tem je lahko ustvarjeno celo več dobička kot pri nafta, ker lahko cena nafte (in karkoli drugega) pade za 100%, vendar raste neomejeno. Ker je nerealno pričakovati, da bo nafta postala skoraj nična, lahko realna v naslednji krizi pričakuje največji padec 50-70%, v istem obdobju pa se lahko cena zlata poveča za nekaj sto odstotkov (od leta 2007 do 2011 se je povečala) za 200%.

Josip Kokanović, mag. Econ.

Analitik
Opomba: Navedene napovedi so edino avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti samo vaša in uporabiti analizo Admiral Market samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.